En usko fyysisen median kuolemaan. Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat "hypisteltävää" sen sijaan, että klikkailee streamauspalveluita. Uskon myös, että näemme streamauspalveluiden kuolemia, jolloin ihmiset kokevat, miten palveluiden armoilla ovat, jollei lätty löydy hyllystä.
Eikös CD-levyjen kuolemaa ole ennustettu jo 10-15 vuotta, mutta vieläkin noita kaupoista löytyy? En itsekään usko että fyysinen media on kokonaan häviämässä missään vaiheessa. Jos näin kuitenkin jossain vaiheessa käy, niin siihen loppuu maksaminen omalta osaltani. Mitä tulee UHD:hen, niin en itse ole vielä ainakaan päivittämässä. Olen vieläkin helvetin tyytyväinen BD:n kuvanlaatuun, joten en näe tarvetta päivittämiselle. Ainakaan vielä.
Formaatin elinvoimaisuus voitaneen laskea julkaisumäärällä ja myyntimäärillä. Vinyyli on suurten kuluttajamassojen näkökulmasta käytännössä kuollut, risupartahipstereiden (jotka eivät koskaan ole ehtineet kärsimään varsinaista vinyylliaikaa) kuriositeetti. CD:kin on musapuolella jo marginalisoitumassa, vaikka plazalta ostajia löytyykin. Itsekään muista, milloin viimeksi on ostanut CD-levyn. PItää olla monta vuotta aikaa.
Niin, tarkoitin sanoa aiemmin että bluray on ollut saatavilla muutaman vuoden, dvd huomattavasti pidempään. Puhumattakaan tuosta cd:sta ja vinyylista formaattina. Ne ovat olleet kuvioissa kymmeniä vuosia. Nämä uudet bluray/4k/8k... jne formaatit tulevat olemaan aika nopeita hyppyjä uuteen tekniikkaan (päivityksineen). Tuon takia varmaan suurelle yleisölle helpompaa on käyttää striimaus-palveluita. Ei tartte miettiä mikä hdmi versio on käytössä vahvistimessa.
^nojoo DVD oli vasta noin 10v kun tuli HD DVD ja BD ja BD vasta 10v kun tuli UHD. Sanoisin että nykynuoret on se joka on fyysisen median kannalta murheenkryyni kun ovat ehkä esim. oppineet arvostamaan pelkkiä uusia leffoja ja striimausta jne. Sitten ehkä nämä nykyajan mediafirmojen johtohemmot tekevät laskentojaan heidän tulevaisuuden kulutusnäkymien kautta kun ei näillä uusilla "rahapomoilla" ole juuri mitään rakkautta taiteeseen, sisältöön ja sen sellaisiin asioihin joita fyysisen median kannattajat usein etsivät (kestävää sisältöä eikä pelkkää hetken huumaa).
Eikä putkivahvistimet Silti tungetaan kurkusta alas dikiä, hdrää ja 4koota ja vaikka mitä.... Suunnitelmani, ainakin näin alustavasti on, että menen nykyisellä Panan BDT700 soittimella ja Panan plasmalla siihen asti, että min 65'' laatu OLEDit ovat siedettävissä hinnoissa ( 3-4k€ Sonyn A1 tason vehkeet ) ja lastentaudit, sikäli jos niitä ilmenee, on karsittu. Varmaan siinä vaiheessa Oppon päivityksetkin on ajantasalla
Heh, itse tilasin viimeksi viime yönä Carl Nielsenin sinfoniat. Aika tasainen 60 CD:tä per vuosi on pitkään ollut... ...tämä on vieläpä aika maltillista klassisen musiikin kuuntelijoiden keskuudessa, jossa 5 000 CD:n kokoelmat eivät ole kummallisuuksia. Itselläni on "vain" reilu tuhat klassista CD:tä ja noin tuhat CD:tä muuta musaa. Klassinen musiikki on sen luokan runsaudensarvi, että ihan hirvittää. On laskettu, että klassista musiikkia on sävelletty historian aikana n. 2 miljoonaa tuntia ja vaikka tästä on vain pieni osa levytetty (usein moneen kertaan) on kuunneltavaa vaikka lampaat söisivät.
CD:tä, BD:tä ja jopa DVD:tä tulee jonkun verran osteltua koko ajan, mutta UHD-formaattiin en ole ajatellut siirtyä näillä näkymin ollenkaan. Syy on yksinkertainen: se edellyttäisi koko laitteiston uusimista, ja ihan hyvinhän nuo vielä toimii... (koputetaanpa puuta) ja lisäksi koko uhd-bd levyformaatin tulevaisuus on kyseenalainen, fyysisen median myyntimäärien ollessa yleisesti laskussa. Varmaan tulee taas joku uusi formaatti tarjolle ennenkuin leffoja on uhd-muodossa tarjolla niin paljon että formaattiin vaihtamisessa olisi mitään mieltä. Eikä kyllä kaikkien leffojen yms ostaminen taas uudestaan uudessa formaatissa kiinnosta muutenkaan.
LG:n Dolby Visionilla ryyditetty soitin julkaistaan 15.5.2017 saksassa (311,56€ suomeen toimitettuna): https://www.amazon.de/LG-Blu-ray-Player-Streaming-schwarz/dp/B06XGW843Y/
En äänestänyt kun hankinta ei mahdu ensimmäiseen vuoteen, mutta ajattelin kirjoittaa kun tuntuu että monella on pointti koko hommasta hukassa. Se ei ole resoluutiossa vaikka sekin on aika mahtava lisä kun tarpeeksi läheltä katsoo tarpeeksi hyvää materiaalia, vaan dynamiikassa ja väriavaruudessa. HDR ja Rec.2020 ovat ne taikasanat, ei UHD itsessään. Pointin katoaminen johtunee myös siitä, että aika harva telkkari pystyy noista kolmesta ominaisuudesta oikeasti mihinkään muuhun kuin siihen resoluutioon, vaikka markkinamiehet kovasti muuta yrittävät uskotella. Samoin kaikki UHD-materiaali ei ole sen enempää resoluution, dynamiikan kuin väriavaruudenkaan puolesta HD:tä ihmeellisempää, lopputuloksen kun määrittelee signaaliketjun heikoin lenkki eikä levyformaatti. Vanhan HD-LCD:ni korvannut 65-tuumainen OLED parin metrin päästä pimeässä huoneessa katseltuna riittää hienosti kaikkiin kolmeen ominaisuuteen ja hyvällä materiaalilla kuva on parhaimmillaan todellakin jotain muuta kuin HD. Ongelma ei siis johdu standardista vaan vielä kypsymättömästä teknologiasta niin tuotantopäässä kuin televisioissakin.
Jep JaniLa - tässä aika hyvä demonstrointi tämän päivän parhaista (loppua kohti puhe UHD-materiaalista):
Tosin äänestys on vielä auki (just joku äänestikin). Mietin jos voin sulkea äänestyksen vuoden lopulla niin loppuvuodesta näkee paremmin miten porukkaa UHD kiinnostaa. Vuosi tai puolitoista noin tarkemmin kuvastanee paremmin miten täällä suomessa
Juu, tuo on ihan kuvaava etenkin selostuksen osalta, kahden tv:n kuvaaminen ja tuon kuvan toistaminen kolmannella näyttölaitteella on hädin tuskin suuntaa-antavaa informaatiota. Pimeässä huoneessa OLED on häikäisevän kirkas. Silmän ollessa tottunut näkemään sävyjä aidosti mustassa päässä dynaamista skaalaa en oikein keksi että mihin kaipaisi enempää, mutta etenkin päivänvalon kanssa kilpaillessa LCD voittaa reilusti. Siten OLED voittaa SDR-kuvan toistamisessa, koska musta on täydellistä ja kirkkaus ei siinä lopu kesken. Joka tapauksessa vuoden 2016 malleista alkaen kaikki OLED:t ja kaikki vähintään keskihintaiset LCD:t pystyvät erittäin päräyttävään HDR-kokemukseen.
LCD television valinnassa kannattaa kyllä olla tarkka jos hankkii keskihintaisen tai halvan mallin - vasta kaikista kalleimmat LCD:t sisältänevät takuuvarmasti "oikean" HDR:n sillä monien mallien speksit eivät ole tarpeeksi hyviä sille (vaikka telkkarille luvattaisiinkin markkinointimiesten HDR tukea). OLEDit vuorostaan ovat kaikki hyviä HDR suhteen varauksella joidenkin elokuvien huippukirkkaat kohtaukset kuten HDTV test demossakin näytettiin (joissakin elokuvissa joissa paljon tummia kohtauksia OLED taas saattaa olla parempi kuin huippu LCD).
Mielenkiintoista nähdä, että milloin tulee televisioita, jotka pystyvät toteuttamaan HDR-speksin ja Rec.2020:n kokonaisuudessaan. Taitaa mennä ensi vuosikymmenelle...
Olen jo päivittänyt VHS:t DVD:ksi ja edelleen DVD:itä BluRayksi, en kyllä enää lähde kolmatta kertaa samaan rumbaan, semminkin kun osa leffoista mulla on edelleen ainoastaan devarina kun ei BD:nä saa. Talon suurin tölsä on 42-tuumainen, eli hyöty jää minimaaliseksi. Full HD on ihan riittävä.