Kotiteatterihuoneen rakentaminen, apuja kaivattaisiin

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana KMS, 18.04.2016.

  1. KMS

    KMS Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 261
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen aloittelemassa kotiteatterihuoneen rakentamista ja olisi hienoa saada muiden harrastajien kommentteja ja vinkkejä, itselläni ei kokemuksia varsinaisen kotiteatteritilan rakentamisesta vielä ole. Kyseessä on siis rakennettava tila, jossa ei ole ikkunoita (saa siis täysin pimeäksi aina) ja jonka mitat ovat 6,3m (pituus) * 4,5m (leveys), eli yhteensä noin 28m2. Huoneen seinät ovat kiveä, lukuun ottamatta yhtä pitkää seinää, josta tulee kevytrakenteinen (koolaus + kyprokki). Alunperin ajattelin huoneeseen tv:tä, mutta koska huone on niin suuri, on ajatus kääntymässä tykkiin, jolloin järkevämmällä hinnalla kuvasta saisi selkeästi yli 80-tuumaisen. Tykki olisi tarkoitus sijoittaa kattorakenteisiin (osittainen alaslaskukatto). Huone on tarkoitus rakentaa täysin kotiteatterikäyttöön (ts. muita käyttötarkoituksia ei tarvitse ottaa huomioon).

    Muu päälaitteisto koostuu Yamahan Aventage 1030-vahvistimesta, HTPC:stä, digiboksista ja Chorus -kaiutinsetistä (AW-35 (2 kpl), AW-8, AW-10 (2 kpl) ja Mondo 77i (=AW-10, 2 kpl) + Chorus subista (Hypex 130w vahvistimella). Vahvistin ja muut laitteet on alustavasti ajateltu sijoitettavan joko perinteisesti huoneen etuseinälle (kuvan alle tv-tasoon) tai vaihtoehtoisesti jommalle kummalle pitkälle sivulle. Johdotukset huoneessa vedetään vastaavasti.

    Seuraavassa vaiheessa pitäisi alkaa rakentamaan huoneeseen tarvittavia rakenteita. Ensi vaiheessa seuraavia kysymyksiä:
    1. Kannattaako kiviseinät ja kivikatto levyttää ja laittaa väliin esim. ohut kerros villaa, vai toimiiko kivi seinämateriaalina ilman tätä? Tarkoitus on joka tapauksessa käyttää erillistä äänieristevyä runsaasti huoneen seinissä ja katossa, tämä siis, vaikka levytys tehtäisiinkin.
    2. Olisiko suosituksia tykiksi? En pidä välttämättömänä 4K-ominaisuutta tässä vaiheessa, joskaan en sitä myöskään poissulje. 4K-tykkien hinnat vaan tuntuvat olevan korkealla, tekniikka edelleen kesken, ja lähdemateriaali olematonta. Budjetti mielellään max 2000e, mutta 5000e voi tulla kyseeseen, jos rahoille saa selvästi vastinetta.
    3. Kangas vai maalattu levy? Kuvan kooksi pitäisi saada mielestäni vähintään 100 tuumaa, mutta huone mahdollistaa suuremmankin kuvan. Kuvaruudun tulee olla jatkuvasti paikallaan (kehystetty versio), mikään alaslaskettava malli ei kiinnosta.
    4. Suosituksia mahdolliseksi kankaaksi?
    5. Katseluetäisyyttä en ole miettinyt, mutta koko huoneen pituutta ei ole välttämätöntä hyödyntää (ts. istumapaikka voi olla keskemmälläkin huonetta). Suosituksia katseluetäisyydeksi em. spekseillä?
    6. Kannattaako huoneesta pyrkiä tekemään mahdollisimman ilmatiivis painehäviöiden välttämiseksi (tällaisesta olen joskus lukenut), vai onko turhaa hifistelyä?
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Valkokangas ja tykki ovat ainoat oikeat tuon kokoiseen tilaan. Sopiva kuvan leveys on sama kuin katseluetäisyys. Eli jos kuuntelujakkara on kolmen metrin päässä valkokankaasta, niin kankaan leveys olisi silloin hyvä olla noin kolme metriä. Jos päädyt UHD-tykkiin, niin kuvan kokoa kärsii vielä suurentaakin tuosta hieman. (Tällä hetkellä vielä Sony on ainut natiivi 4K valmistaja, JVC:n "marketed as 4K" tykit ovat todellisuudessa vain FullHD-tykkejä keinotekoisella prosessoinnilla). Jos FullHD riittää, niin Sony HW40 tarjoaa erinomaista kuvanlaatua kohtuulliseen hintaan. Kuvakokoa eri heijastusetäisyyksiltä voi mallailla tällä laskurilla.

    Valkokankaaksi kannattaa valita tai rakentaa akustisesti läpinäkyvä malli, jonka kanssa etukaiuttimet voi sijoittaa kuvan taakse. Samalla pääkaiuttimet olisi aiheellista päivittää muutamaa pykälää tukevampiin, esim: 1, 2, 3.

    Kannattaisi selvittää mitä on akustointi ja mitä on äänieristys. Ne eivät tarkoita samaa. Jos meinasit "erillisellä äänieristyslevyllä" jotain tällaista, niin tuo ei eristä yhtään mitään. Tuollainen tavara on nimeltään akustointipaneelia.
    Kauttaaltaan kivipintainen huone vaatii tukevan akustoinnin, jotta siellä pystyy yleensäkään kuuntelemaan yhtään mitään. Äänieristyksen tarve riippuu siitä, kuuluisiko huoneeseen muutoin sisälle liikenteen ääniä tai muuta melua, ja saako huoneesta kulua ulos päin elokuvien ääniä. Jos on perhettä tai naapureita, niin äänieristyskin nousee pian arvoonsa. Huolellisesti tiivistetty betonihuone toimii äänieristetyn teatterin pohjana hyvin.

    Akustoinnissa on monta eri tasoa, riippuen tilasta ja tavoitteista. Kivihuoneessa bassopään kuriin saamiseksi vaadittan paljon eli paksulti villaa, taikka sitten tilaan mitoitettuja resonaattoreita. Keskiäänille riittää kevyempikin akustointi. Alustavia vinkkejä projektiin voi lukaista seuraavista artikkeleista: 1, 2, 3, 4, ja näistä keskusteluketjuista: 1, 2, 3. Lopuksi voit sitten palkata suunnittelutoimiston tekemään lopullinen suunnitelma juuri sinun tilaasi ja tarpeisiisi. Arviosta ja mutulla projektilla on hyvät mahdollisuudet mennä pieleen.

    (Pahoittelut linkkien yksipuolisuudesta, mutta suomeksi olevat julkaisut näistä aiheista ovat erittäin vähissä.)
     
  3. KMS

    KMS Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 261
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia hyvästä vastauksesta.

    Uskoisin, että esim. linkittämäsi Sonyn tykki palvelisi hyvin, täytyy tutustua tarkemmin. Tykkiä voi aina päivittää, kun tekniikka joskus on valmista ja järjellisellä hintatasolla. Toki huone pitäisi saada rakennettua muuten niin, että tykin päivitys enemmän tai vähemmän tapahtuisi plug & play -tyyliin, ts. suurempia muutoksia huoneeseen/muihin rakenteisiin/laitteisiin ei tuossa yhteydessä tarvitsisi tehdä.

    Äänieristelevyllä tarkoitin (huonolla terminologialla) nimenomaan akustointipaneelia. Minulla on valmiina turpeesta valmistettuja akustiikkalevyjä, joita jollain tavalla olisi tarkoitus projektissa hyödyntää. Sinänsä äänieriste ei ole suoranaisesti tarpeen esim. naapureita varten (omakotitalon kellari), mutta omaa väkeä ajatellen ehkä tarvetta voisi olla.

    Lähtökohtaisesti en ajatellut uusia etukaiuttimia, enkä siten piilottaa kaiuttimia kankaan taakse. Näin osittain budjettisyistä ja osittain myös siksi, että koko etuseinän muokkaaminen "kaiutinseinäksi" kuulostaa ja tutustumieni muiden projektien perusteella vaikuttaa kovin suuritöiseltä urakalta. Mutta mikään ei ole poissuljettua, täytyy miettiä asiaa, kun kokonaisuus alkaa hahmottua paremmin.

    Olisiko ehdottaa muutamaa suunnittelijaa vaihtoehdoiksi, joita voisi projektin suunnittelussa (sekä akustiikka että muut rakenteet) voisi käyttää?
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Akukon Oy on suunnitellut muutamillekin plazalaiselle kovatasoiset teatteritilat äänieristyksineen ja akustointeineen päivineen. Promethor Oy on suunnitellut mm. Finnkino Scala teatterikompleksin, sekä x_jmt_x:n teatterin. En löytänyt nettisivuja, mutta tässä on eräs Waveray:n suunnittelma projekti. Mareksin kauttakin saa suunnitelman hankittua.

    Valkokangas.net tarjoaa halvalla "suunnitelmaa" joka sisältää vain (heidän myymiensä) valmistuotteiden sijoitteluohjeen tavalliseen olemassaolevaan huoneeseen, eikä mitään sen syvällisempää.
     
  5. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hyvän kokoinen tila!

    Olen käyttänyt sekä Akukonin että Waverayn palveluja. Akukon tarjosi tosi hyvää palvelua. Jälkimmäisen kanssa pelaan vielä tälläkin hetkellä, enkä voisi olla tyytyväisempi (Petri Ranta Puh. 0405393590). Sain juuri rakennettua ja mitattua Petrin suunnitelman mukaisen bassovaimentimen ilmeisesti jokseenkin samanlaisen tilan takaseinään kuin omasi. Mittaustulokset ovat sitä, mitä toivoinkin.

    Noihin muihin kysymyksiin sanoisin, että ratko niitä vasta puhuttuasi suunnittelijan kanssa. Äläkä osta laitteita ennen kuin olet rakentanut. Laitteissa hinnat ja laatu kehittyy mieleiseen suuntaan koko ajan, jonka takia olisi haaskausta tehdä hankinnat etukäteen.
     
  6. KMS

    KMS Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 261
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ollut hiljaiseloa tämän projektin kanssa muiden remonttikiireiden takia, mutta taas pitäisi käynnistelllä.

    Suunnittelija otetaan mukaan tarpeen tullen. Tässä vaiheessa tavoitteena olisikin ymmärtää asiaa itse hieman enemmän ja kuulla mielellään mielipiteitä alustavista hahmotelmista, jotka seuraavia:

    Äänieristys:
    - 3 kiviseinää (Ruduksen harkkoja, 2 seinää 400mm, 1 seinä 200mm) ja 1 kevytrakenteinen seinä, jossa tuplagyproc (EK)-villa (parox extra 50mm) -ilmarako-villa (paroc cos5 100mm)-tuplagyproc (EK) -rakenne. Tuplagyprocin sijasta mieitty myös 11mm lastulevy + gyproc -yhdistelmää
    - katto ontelolaatta, jossa alaslaskua suunniteltu tehtävän max. 200 mm ecophonen sombralla (pikemminkin akustiseen tarkoitukseen). Sombran päälle mahdollisesti villaa tai extrabass-levyä. Toinen vaihtoehto on käyttää akustisia jousirankoja ja päälle jonkinlainen levyrakenne (ja alle villaa).
    - ilmanvaihtokanaviin äänenvaimentimet
    - 1 db-ovi (luokitus todennäköisesti 38)
    - huoneessa on vesikiertoinen lattialämmitys
    Onko jotain mitä olisi mielestänne vielä hyvä huomioida äänieristyksen osalta?

    Akustointi:
    - kangas akustisesti läpinäkyvä
    - etuseinään kankaan taakse (kiviseinä) koolaus + villaa min 100 mm bassoja hillitsemään. Riittääköhän tämä 100 mm mihinkään vai pitäisikö olla enemmän?
    - onko muille seinille (kevytrakenteisen seinän äänieristeen lisäksi) syytä laittaa akustiikkaa varten koolaukset ja villaa (etenkin takaseinä?), vai toimiiko noissa kiviseinä, jos sen päälle akustiikkalevyä, ainakin ensiheijastuspisteisiin?
    - mahdollisesti kokolattiamatto
    - kattorakenne kuten yllä.
    - jonkinlaisia bassoansoja mietitty etunurkkiin, mutta suunnitelmat vielä jäsentymättömiä näiden osalta; sama koskee takaiseinää (mahdollinen diffuusori).

    Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Etenkin noiden koolausten ja villoitusten tarpeellisuudesta nimenomaan akustoinnin kannalta kuulisin mielelläni kommentteja.
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Eipä tuolla vielä bassoille mennä, valitettavasti. Toki sekin on silti paljon parempi kuin paljas seinä taikka jotkin perus A4 arkin kokoiset 7cm paksut pyramidivaahtomuovin palaset siellä täällä.
    Mitkäs etukaiuttimet olikaan tulossa? Upota etukaiuttimet (Linkki, klikkaa kohdasta How to flush-mount large studio monitors and how should the wall be constructed?) saumattomasti kangasseinän pinnan tasoon, jolloin villan paksuudeksi voi kätevästi valita etukaiuttimen syvyyden. Joku 30-40cm on jo merkittävästi parempi kuin 10.
     
  8. KMS

    KMS Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 261
    Saadut tykkäykset:
    0
    Etukaiuttimia ei ole vielä päätetty, mutta jotkut PA-ämyrit on tällä hetkellä suunnitelmissa, mahdollisesti rakennussarjana (esim. Hifitalon Nitrosäiliöt ruudun taakse sopivalla kotelolla) ja 2 järkevän kokoista (ei arkkupakastin tai kontti -kokoluokkaa..) subia. Nämä kaikki siis tulisivat akustisesti läpinäkyvän ruudun taakse. Taakse tulee joka tapauksessa 4 kpl Choruksen Mondo 77.

    Tuo ruudun takatilan täyttäminen villalla kuulostaa ihan fiksulta ja siten sinne tosiaan saisi eristettä reilummin. Minulla tulee laitteet ruudun alle, ja tähän kohtaan ei toki saa villaa, samoin ämyrien kohdalle. Onko kaiuttimet järkevää nimenomaan upottaa seinään, vai voisiko ruudun taakse ainoastaan rakentaa jonkun jämerän telinevirityksen, jonka varaan/päälle kaiuttimet saisi fiksusti asennettua? En oikein pidä täysin pysyvistä rakenteista (esim. seinä, jossa tasan tarkkaan jonkun tietyn ämyrin mentävä aukko), koska laitteisto saattaa vaihtua ajan kanssa.

    Entä sivuseinät: kuulostaako järkevältä laittaa sivuseiniin koolaus ja 100mm villaa, nimenomaan akustiikan kannalta?

    Sitten vielä pisto- ja muut rasiat (kaiutinkaapeleille, RJ45, hdmi jne.): Koska laitteet tulevat ruudun alle, on ruudun taakse tulossa suht massivinen arsenaali rasioita/asennusmukeja (vedän myös kaiutinkaapelit rasioiden kautta, niin saa nätisti peitelevyt. Onko noita syytä yrittää jotenkin eristää (en tiedä edes miten..), joka tapauksessa seinässähän on aina reikä tuossa kohdassa?
     
  9. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Kannattaa muistaa höyrysulun paikka, jos tulee paksu kerros akustointivillaa ulkoseinille. Muuten voi olla hometta tiedossa...

    Sähkörasioille tehdään usein vaneriset laatikot, josta kaikki saumat ja läpiviennit tilkitään akryylimassalla, jotta äänieristys ei kärsi.

    Yleisesti ottaen olet tekemässä suhteellisen massiivista akustointia pelkän mutun pohjalta. Lopputulos voi olla tumppu ääni ja jyräävät bassomoodit. Jos et käytä ammattilaista, niin käy edes suunnitelmat läpi tällä palstalla ennen toteutusta.
     
  10. KMS

    KMS Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 261
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kivitaloihin ei yleensä laiteta erillisiä höyrysulkuja, jos lisäeristystä (josta tässä periaatteessa teknisesti kyse) asennetaan. Lisäksi kiviseinän ja uuden villan väliin jää ilmarako, josta tila pääsee tuulettumaan, jos nyt jonkinlaista hikoilua ylipäätään tapahtuisi. Mutta mietitään ja tutkitaan nyt vielä tuotakin.

    En nyt sanoisi, että ihan mutulla mennään, aika paljon on asiaa tutkittu ja tutkitaan lisää. Samoin aika monta konkreettista kysymystä esitetty myös tässä threadissa, joihin saa toki vastata. Pahoittelut, jos eivät ole riittävän selkeitä. Piirustuksia voin toki esittää, jahka sellaiset saan duunattua.