Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

  1. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Koita laittaa Power law gamma ja arvoksi 2.4 ja paina Apply. Se on joka tapauksessa sulla sama kuin BT.1886.

    Voin katsoa miten sen saa muutettua kun pääsen kotio.

    Juuri tuota levyä tarkoitin ja sulla pitää olla Round down levels siis valittuna.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. deko

    deko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    7
    Peltsi4: En ole koskaan käyttänyt HCFR:ää, mutta varmaan siinäkin voi valita gamma -näkymän ja sen perusteella voit säätää visuaalisesti ongelmallisimpia videotasoja lähemmäksi tavoitegammaa. Kmruuska jo hyvin selittikin miten se tapahtuu 20 -pisteen säätimillä. Ja kun muistat mitä nuo säätimet pohjimmiltaan ovat, on helpompi myös ymmärtää miten niillä vaikutetaan gammaan. Ne ovat siis värikanavakohtaisia kontrasti/kirkkaus -säätimiä. Kun lisäät yhtä paljon jokaista värikanavaa --> kyseisen videotason luminanssi kasvaa ja gamma laskee mutta valkotasapaino ei muutu. Kun vähennät yhtä paljon --> kyseisen videotason luminanssi pienenee ja gamma nousee. Tietenkin voit säätää vain yhtä tai kahta värikanavaa ja myös silloin luminanssi muuttuu (enemmän tai vähemmän riippuen väristä) mutta samalla valkotaspaino menee rikki.
     
  3. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tuossahan se jo muutamaan kertaan on selitetty, measures välilehdellä klikkaa haluamaansa saraketta jossa gammaa säätää, vaikkapa 15.
    Sitten tarkkailee rivejä Y ja Y target (oikealta tietysti valittuna Display xyY).
    Jatkuva mittaus päälle ja kyseinen IRE15 testikuva paneelille.
    Säädät kaikkia värejä yhtä paljon 20pt säätimillä tasolla 15 eli R G B kunnes Y = Y target.

    Valkotasapainoa voit toki myös ensin hienosäätää 20pt säätimillä jos tarvetta, mutta jos kaikki on jo 100% niin siirrät jokaista väriä yhtä paljon suuntaansa jolloin kyseisen videotason luminanssi muuttuu.
     
  4. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Okei, gammavalinnalla ei ole väliä mutta Advanced > Preferences > Advanced "Color difference formula" pitää olla joku muu kuin "Recommended". Makuasia stten valitsetko CIE76(uv) vai CIE2000, mutta sitten saat muutettua sen dE handlingin haluamaksesi.
     
    peltsi4 tykkää tästä.
  5. peltsi4

    peltsi4 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    4
    Sain tuon toimimaan. En kerkeä nyt töiden puolesta pelaamaan tvllä vähään aikaan. Ja omaan silmään tuo kalibrointi näyttää ihan sairaan hyvältä muutenkin. Viitsi sotkea koko palettia välttämättä :D

    Kiitos avuista kaikille!
     
    kmruuska tykkää tästä.
  6. tmat

    tmat Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2008
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervehdys! Osaisikohan joku auttaa? Onko OLED B6V televisiossa vika vai onko tälläinen palikoituminen normaalia - eli kauheaa katsottavaa? Olen kokeillut kaikkea - tilanne on suunnilleen sama. Minulla on pari päivää aikaa palauttaa tämä ja vaihtaa sitten vaikka Samsung KS8500 sarjaan jos se ei tee samaa t. tmat
     

    Liitetyt tiedostot:

  7. anoniitti

    anoniitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    3
    Lähde siis on täysin sama eli joku hdmi ulostulolla varustettu laite? On kai tv:stä ja hdmi laitteesta valittu samat tasot 16-235 tai 0-255? Kyllä ne näyttävät tuossa toisessakin kuvassa näkyvän hailakasti ja ihan normaalia huonolaatuisesta pakkauksesta johtuvaa virhettä nuo ovat eli tv:stä ne eivät sinänsä johdu. Jos kaikkea on kokeiltu niin oledissa vaan jostain syystä näkyvät enemmän luultavasti johtuen reilusti isommasta kontrastista tai eri standardin gammakäyrästä eli kuvan kirkkaustasojen erot korostuvat tuolla tavalla. Jos ei kaikkea olisi kokeiltu niin voisi johtua liian vaaleasta gammakäyrävalinnasta (esim. bt 1886 gamma voisi tuoda nuo näkyviin vaikka pure power curve 2.4 ei näkyisi eli sitä kokeilisin vaihtaa), color/saturaatio liian isolla asetuksella tai väärä väriavaruus valittu, liian iso brightness asetus, liiallinen terävöinti (terävöinti pois päältä on yleensä 0), hdmi laitteessa ja tv:ssä eriävät tasovalinnat tms. Myös TV:n oma viritin saattaa tehdä jotain extrakäsittelyjä ettei nuo virheet näy sillä katsottaessa samalla tavalla.

    Aiemmin mulla oli käytössä n. 300:1 kontrastin videotykki gamma 2.2:lla ja sillä ei tuollaiset sävyeroista johtuvat kuvavirheet näkyneet ollenkaan johtuen ilmeisesti tuosta huonosta kontrastista eli joitain hyviä puolia siinäkin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2016
    tmat tykkää tästä.
  8. tmat

    tmat Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2008
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos! Tosiaankin kiitos vastauksesta. No tietenkään en ole osannut / voinut kalibroida oikeasti televisiota. Palautin oletusasetukset ja samoin resetoin koko vekottimen. Tuo hätäinen kuva on "esimerkki" eikä kamerani tai kuvauskykyni pysty toki toistamaan kaikkea miltä se näyttää.
    Se miksi kiinnitin huomioita ko. palikoitumiseen oli ne vanhat DVD:t jotka näkyivät vanhassa telkkarissa ihan ok. Tässä vertailukuvassa on HD näyttö jonka valoisuus on säädetty liiankin korkealle. Ja ei - ei ollut mahdollisuutta säätää lähtöjä tismalleen samaksi.
    Joka tapauksessa sama ilmiö näkyy TV:n omilla virittimillä, DVD kuvalla...
    Oikeasti minusta itsestäni vaikuttaa vain siltä, että kun vanha LCD telkkari palikoitui ne erot eivät näkyneet noin. Aivan kuin tämä B6V oled ei tekisi mitään skaalausta. Tietenkin HD lähetykset näyttävät paremmilta mutta niissäkin on "palikoitumista".
    Maallikkona ajattelen, että jos otan telkkarin paketista kuva on siedettävää - tiedän ettei se ole kalibroitua mutta luulisi sen olevan sidettävää. Tässä kuva Blueray soittimelta tulevasta normaali DVD elokuvasta.
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Onko siis niin että LG:n OLEDit on pakko kalibroida ennen kun niillä voi katsella muuta materiaalia kuin UHD, ilman että kuva palikoituu?
    peltsi4 ja muut, oliko kuva suttuista laatikkoleikkiä paketista nostaessa?

    tmat, saitko apua noista anoniitin säätöohjeista eli tuliko kuva paremmaksi?

    Itseäni häiritsi sama ilmiö ekassa Panan (PX700) HD-Ready plasmassani. Silloin auttoi kun hommasin skaalaavan digiboksin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2016
  10. tmat

    tmat Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2008
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitänee vielä tutkia iltasella ja käydä kai gigantissa.
     
  11. tmat

    tmat Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2008
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kieltämättä harmittaa ja tosi paljon.
     
  12. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    SD-kuva on aika huttua omassa E6V:ssä, muttei sen pahemmin kuin edeltäjässään Pioneerin Full HD plasmassa, mutta noin selvää palikoitumista en ole juuri huomannut. Tosin minusta näyttää että artefaktit ovat lähetteessä ja LCD vain maskaa ne alemman kontrastin alle kuten anoniitti sanoikin jo, ja LG näyttää ne kaikessa komeudessaan. Täydellistä televisiota kaiken materiaalin katsomiseen ei vaan ole ja uudet UHD OLED:it ovat aika ankaria huonolle materiaalille. Oma TV on kalibroitu mittarin kanssa 2.4 gammaan niin huolella kuin nyt kohtalainen amatööri sen vaimon nalkutusta vastaan samalla urheasti taistellen saa ja silloin se nousee mustasta todella hitaasti ja nämä 1-4% videotasojen ongelmat eivät näy niin selvästi.

    Maailman foorumeilla (AV, AVS) on pitkät ketjut near blackin parantamisesta 5% videotasoa nostamalla. Itse pidän tätä LCD-näyttöihin tottuneiden silmien PTSD:nä . Jos on tottunut näkemään selvästi 1% videotason erossa mustasta niin sitä helposti kuvittelee että se on "oikein", mutta OLED:lla musta on 0,00005 cd/m2 ja 1% on sitten jotain 0,002 cd/m2 mikä ei juuri soffalle asti näy muuta kuin täydellisessä pimeydessä. LCD:ssä se 1% voi olla vaikka 0,05 cd/m2 mikä on ihan eri asia. Tuo OLED:in 1% musta on vielä mustempaa kuin Pioneerin 0% musta joka sekin on huomattavasti mustempaa kuin LCD:n 0% musta.

    HD-kuva näyttää erinomaiselta omassa LG:ssä. Eilen katselin BBC Earthilta eka jaksoa Planet Earth II:sta ja melkein tulin housuihin kun komodonvaraanit ottivat yhteen. Oli se vaan sen verran komeaa kuvaa. Average bitrate kuvalle oli muuten jotain 13mbps mikä on harvinaista herkkua jopa satelliitista.
     
    tmat ja Make73 tykkäävät tästä.
  13. peltsi4

    peltsi4 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    4
    Emmää kyl valitettavasti muista. Olisin kyl ehkä asiasta maininnut. Siirryin kalibroidusta Panan st50 tähän, niin jotenkin epämääräinen palikoituva kuva olis varmaan jäänyt mieleen.

    Asiasta kukkaruukkuun, mitä Nvidia ohjauspaneelista kannattaa valita väreille ja mustan(? ) tasolle ? Nyt se on muistaakseni RGB 8bit ja rajoitettu 16-235.

    Josta päästäänkin hienosti seuraavaan ongelmaan. Eli jos kalibroin tietokoneelle asetukset, niin niitä ei voikaan sellaisenaan kopioida ihan normi kanavien katseluunkö?
    Tietokoneella tulee katsottua leffoja , sarjoja ja pelattua.

    Entäs sitten pleikkarille, voiko sinne kopioida tietokeneelle kalibroidut säädöt , asettaen pleikkarille RGB rajoitettu-tilan?
     
  14. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Samat kuin TV:ssä. Noilla TV:ssä pitää olla "Mustan taso" Pieni ja "HDMI Deep Colour" off. Periaatteessa kai kannattaa pitää tuo videoalue (16-235) että saat whiter than white pelivaran telkkarin katselussa PC:n kautta.

    Jos asetukset ovat samat, periaatteessa sama kalibrointi pätee myös.



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  15. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    HTPC säätelyistä on tässäkin ketjussa vähän tarinaa, viimeksi tässä.
    Kannattaa tuota madVR:ää käyttää jos PC:n kautta leffoja katselee.

    PC:llä pitää ainakin saada kaikki grafiikkakortin mahdolliset kuvanmuokkaukset ensin pois ennen kalibrointia jos meinaat samoja säätöjä käyttää TV:n tai vaikka pleikkarin kanssa. Siihen on apuohjelma jolla ne saa resetoitua (liite).
    Melkein säätäisin pleikan tai jonkun muun pyörittimen kanssa testilevyllä (josta tietysti myös kaikki mahdollinen kuvanmuuntelu poiskytkettynä) ja kopioisin ne myös TV käyttöön...ainakaan vielä mikään kanava ei ole testikuvia lähettänyt että voisi virittimen säädellä erikseen.
    Jos käyttää telkussa USB:ta tai mediapalvelinta niin niidenkin säädöt kannattaa tarkistaa, ne kun ei aina olekaan samat.
    (Ainakin Samsungin telkuissa jos HDMI:n nimeää "PC", niin kuvatila PC käytössä on "Vakio" eli ei samoja asetuksia saa kopioitua vaikkapa virittimen puolelle, jossa kuvatila sitten on taas "Elokuva" tai cal-day / cal-night)
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 08.11.2016
  16. peltsi4

    peltsi4 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jees, juuri näin ne ovatkin.
    On muuten Netflixin sarjassa Black Mirror ihan uskomattoman hyvä kuva. Eikä ole edes 4K-versio, vaan FHD.
     
  17. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Niin siis jos on vaikka tehnyt profiilin PC:lle Windowsin omalla kalibroinilla, i1 Profilerilla tai muuten vaan säädellyt kortin kautta asetuksia ENNEN kuin säädät PC&HCFR yhdistelmällä, niin pieleen menee jos samat asetukset kopioit virittimelle ja muille tuloille.
    Tuolla CalibrationTester ohjelmalla voit siis tarkistaa onko muutoksia ja jos on niin halutessaan resetoida ne.
    Jos muutoksia oli, niin turha kopioida PC:llä tehtyjä kalibrointiasetuksia muihin vaan sitten ei auta kuin aloittaa alusta ellei ulkoisella levynpyörittimellä hoida hommaa.
     
    peltsi4 tykkää tästä.
  18. anoniitti

    anoniitti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2005
    Viestejä:
    59
    Saadut tykkäykset:
    3
    Voithan vielä koittaa vaihtaa asetuksia tämän mukaisiksi: http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b6/settings

    Gigantin kalibroinnista ei sitten kannata maksaa 99euroa kun ainakin aiemmin sillä rahalla sai juurikin vain nuo asetusten vaihtamiset eikä mitään oikeata kalibrointia tehty ollenkaan.

    Kopioi asetukset täysin white balance kohtaan asti ja white balance kohdassa sitten vaan color temperature warm2. Sen pidemmälle ei kannata kopioida. Gamma asetusta jos vaihtaa 2.2 -> 2.4 niin se varmaan piilottaisi noita virheitä myös jonkin verran.
     
  19. peltsi4

    peltsi4 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    4
    Mitään profiilia ei ole tehty, eikä tehdä. Eikä mitään muutoksia kortin kuva-asetuksiin. Tämä siksi, koska profiilit eivät toimi kaikissa ohjelmissa ja peleissä . Kalibrointi suoraan töllöstä käsin. Näin ollen on siis "turvallista " käyttää samoja asetuksia lähteestä riippumatta. Kunhan esim pleikkarissa on myös RGB 16-235 valittuna.
     
  20. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    ^ Jep jos tosiaan ei kuvaa ole grafiikkakortin puolesta mitenkään muokkailtu ennen kalibrointia niin hyvin voi samoja asetuksia käyttää muissakin tuloissa.
    Tuo apuohjelma on ainakin yksinkertainen tapa testata se :)
    Veikkaan että monella joka säätää PC&HCFR kombolla yksistään ei välttämättä moinen tule aina mieleen.
    Samahan se on jos vaikka blu-ray soittimesta on valittuna kuvaprofiili (elokuva, dynaaminen jne.) joka vääristää kuvaa, taas mennään metsään jos asetuksia muihin kopioidaan.