Mielellään tai sitten jos löytyy joitain pienempiä suljettuja DIY-malleja niin voisin harkita. Tällä hetkellä ei oikein refleksimallit napostele eikä isot kotelot, joihin tarvii ristikkotukia jne. E: Ei siis ole oikein aikaa panostaa suurta määrää aikaani kaiuttimien ja jakosuotimien rakentamiseen.
Laita joku kiva laajis sopivaan koteloon, tai niin mä tein mun takakaiuttimet. Tangbandin 4" pikku refleksiin, kyl se asiansa ajaa..
Purismin rakennusohje ja AW-7 arvostelussa. AW-7 toimii myös litteässä neliskanttisessa kotelossa. Käsittääkseni Saurama on käyttänyt jotain versiota Purismin jakosuotimesta myös suljettuun koteloon, mutta mitään julkaistua ei ole. Voin toki kysäistä senkin perään, jos kiinnostaa.
Noin 40x40x10cm (kunhan elementti mahtuu, olikohan sen syvyys 88mm tms) suljettu kotelo, pumppu siihen ja Purismin suodin. Mulla on ollut pariinkin kertaan 12mm koivuvanerista tehdyt kyseisenlaiset purkit. Kannattaa jättää diskantin kondensaattorin seuraksi sarjaan laitettava vastus niin, että sen arvoa voi muokata (eli kotelon ulkopuolelle - vaikka tuplajohdotuspaneeli, jossa yksi liitinpari on vahvistimelta tuleville kaapeleille ja toiseen sitten se vastus tai hyppylanka). On sitten helppoa säätää surroundien äänensävyä lähelle pääkanavia.
Kaikissa AV-vahvistimissa on kaiuttimien kalibrointitoiminto. Eikö vahvistin korjaa automaattisesti sen, jos diskantteja tulee liikaa tai liian vähän? Kaiuttimessa "ylimääräiset" vastukset heikentävät kaiuttimen herkkyyttä kun vahvistimen antama signaali tuottaa lämpöä äänen sijaan. Lopputuloksen pitäisi kuullostaa samalta kummassakin tapauksessa. Eli kaiuttimessa saisi olla sellaisia toistovirheitä, jotka on helposti korjattavissa vahvistimen EQ-toiminnolla. Tämä on tällaista teoreettista pohdiskelua...
^ AV-Virvojen huonekorjaimet korjaavat yleensä turhan korkealta, yli viidensadan hertsin korjaukset ovat kokolailla hukkaan heitettyä prossuaikaa, kun tulos muuttuu joka kerta, kun siirrät mittamikkiä tai korviasi. T: Vesku
Teoriassa noin ja käytännössä ei toimi. Sinänsä tietysti jos tuo oikeasti toimisi noin, niin kaiutinsuunnittelu olisi kovin helppoa: pari elementtiä laatikkoon, jakosuodin sinnepäin ja valmista on. AV-vahvistin korvaa toiston virheet, presto. Todellisuus on sitten valitettavasti ihan muuta. Ensinnäkin AV-vahvistimet saattavat korjata diskanttipäätä tai saattavat olla korjaamatta. Ne saattavat myös korjata kaikkia kanavia kohti kuviteltua suoraa vastetta tai sitten surroundeja kohti takakanavia. Jos ne sattuvat "korjaamaan" diskanttipäätä, niin joko ne tekevät kapeita pistekorjauksia (väärin) tai laaja-alaisia lieviä tasonmuutoksia (oikein). Tietysti korjaus on juuri niin huono, kuin mittauskin, eli vedetään nyt sitten niiden kolmen euron mikrofonien tarkkuuskin tähän mukaan. Ja sitä rataa. Tai sitten voisi tehdä kaiuttimen, joka toimii natiivina mahdollisimman hyvin, ja jättää huonekorjauksen varaan sen, mikä on kaiutinsuunnittelussa mahdotonta hoitaa, eli bassopään. Juu juu, kardioidi- tai dipolibassoilla voidaan lieventää huoneen ongelmia ja kaiutin voidaan suunnitella vasteeltaan erilaisiin tiloihin, Edellinen oli yksinkertaistus.
Työn alla kyseiset kaiuttimet lattiamallisina ja muutama asia pohdituttaa. Refleksiputkien sijainti? Onko korkeudella minkälaista vaikutusta? Jostain muistaakseni luin 50-100mm päässä elemetin alareunasta. Nykyisellä suunnitelmalla tulisi n.150mm elementin alareunasta, mahtaako aiheuttaa ongelmia? Ja tosiaan refleksit ovat suunniteltu eteenpäin. Kotelon vaimennus..? Laitanko villaa sauraman ohjeiden mukaisesti vaikka kyseessä onkin lattiamalli? 5mm ja 10mm levyjä käyttäen?
N.15cm basson alareunan alapuolella on ihan hyvä paikka putkille. Toivottavasti tarkoitit 5cm ja 10cm paksuja vaimennuslevyjä, noilla ohuilla saisi pistää melkoisen määrän päällekäin. Kyljet ja takaseinä 5cm levyillä, ylös ja alas 10cm palat- eiköhän se sillä. Paitsi se putkein kohta takaseinällä, jätä siihen tyhjää n.20cm korkealle alueelle.
Kiitos! Joo tosiaan tarkoitin senteissä. Etuseinä jää kokonaan ilman vaimennusta? Onko tuolle refleksi aukkojen korkeudelle ylipäätään mitään sääntöä? Jospa ne vaikka sijoitettaisiin aivan kaiuttimen alaosaan n.10-15cm korkeudelle.
Etuseinälle ei tarvitse vaimennusta. Hirmu tarkkoja ohjeita refleksiputien paikoille ei ole. Se melkein alareunassakin toimii.
Kuinkas nämä 12" toimisi seinään upotettuna? Kannattaako kääntää sisäänpäin vai jättää seinän suuntaisesti? Kulmaa tulisi aika tarkkaan 20° jos ei käännä.
Tässä muutama kuva juuri valmistuneista yksilöistä. Materiaalina 18mm koivuvaneri ja kotelo noin 100 litrainen.
Onnistuneen näköiset. Miten etuverkko on tehty? Ilmeisesti magneeteilla kiinni? Itsellänikin on etulevyssä neodymit upoteltuna viilun alle kun tarkoitus oli myöhemmin kokeilla lookkia kaiutinkankaiden kanssa. Vielä en ole löytänyt rautakaupoista tarpeeksi pienti rimaa mistä lähtisin kehystä tekemään.
Etuverkot on tosiaan neodymeillä kiinni. Upotettu kotelon sisäpuolelta n.15mm syvyyteen. Itsekkin tein ensinmäiset versiot 15mm mäntyrimasta, mutta päädyin lopulta tekemään ne 8mm mdf:stä. Etulevyn levyiset ja n.70cm pitkä pala. Kuviosahalla tein siihen vain sopivan kokoiset reijät. Erittäin paljon nopeampi tapa kuin rimoista tehty. Ja varmasti suora ja siisti
Onko aukot vain elementin ja putkien kohdalla vai onko koko etuosa leikattu tyhjäksi? Mitä kangasta sinulla on käytössä? Näyttää sopivan peittävältä.
Tuosta näkyy muodot läpi aika hyvin. Kuva otettu sillon kun se oli päällystetty yhdellä kerroksella. Näkyi niin pahasti läpi että vedin vielä toisen kerroksen kangasta. kangas on hommattu hifitalosta.