Aktiivikaiuttimet

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Lassi__, 18.09.2016.

  1. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alkuunsa pitää sanoa että itsellä aktiivikaiuttimet täysin tuntematon osa-alue. Ainoa asia mitä aktiiveista tiedän on että Genelec on kova merkki :)

    Toivottavasti täällä ei tuomita tästä tiedon määrästä :) Kerrompa mitä olisi hakusessa jos täällä osaava raati osaisi hieman kertoa asiaan vinkkejä etten vaan osta jotain mikä sattuu osumaan kohdalle tai myyjä suosittelee.

    - Tulossa täydentämään lähinnä ihan arkikuuntelua spotify, youtube, netflix lähetyksistä äänenlaatu ei siis hi-fi tasoa ole jo lähteeltäänkään.
    - Keskinkertainen laatu riittäisi itselle paremmin kun hyvin, HD650 sennheiser ja vahvari/usb dac sillä puolella hoitaa laadukkaampaa ja tarkempaa kuuntelua.
    - Kuuntelu etäisyys on tässä 1-2metrin päässä eli hyvin lähikuunteluun tulee, tällä taisi aktiivien valinnan kanssa olla jotain merkitystä?
    - Pöydällä ei ole fyysisesti hirveän isoille tilaa eli jos 6-8" voi jättää pois häviämättä hirveästi laadussa, niin varmaan jotkut pienemmillä elementeillä olevat sopisi. Toki mielipiteitä täss otetaan vastaan, onko pienemmät valmiiksi tuhoon tuomittuja.
    - Budjettina ei ole mikään riemun kiljahduksia tarjoava, mutta lähdetään siitä että 200€ hintaluokassa pari saisi irrota, laitetaan maksimiksi vaikkapa 250€/pari.
    - Jos jotain toiveita niin etupaneelista mahdollisuus volumensäätöön ja kaiuttimien sammutukseen. Sisäinen dac taitaa jostain löytyä, mutta liekkö niin kuraa tässä hintaluokassa ettei merkitystä?

    Kaikki vinkit ja mielipiteet otetaan vastaan ja tosiaan tyhmänkin tuntuiset perusvinkit ja asiat saa kertoilla, eipä tule mentyä perse edellä puuhun asian suhteen. Mitään kotibileitä näillä ei tarvitse saada aikaan, sitä varten kotiteatteri tarjoaa luultavasti tarpeeksi möykkää jos on tarpeen.

    Tässä jotain yksittäisiä poimintoja Thomannin sivuilta, muitakin sivuja saa toki ehdottaa ja merkkejä. Tuolla thomanin sivuilla oli jo niin miljoona mallia ja merkkiä että en näissä pysynyt enää mukana:

    https://www.thomann.de/fi/behringer_ms40_multimedia_lautsprecher.htm
    https://www.thomann.de/fi/mackie_cr4.htm
    https://www.thomann.de/fi/marantz_studioscope_4.htm
    https://www.thomann.de/fi/behringer_media_40_usb.htm
    https://www.thomann.de/fi/akai_rpm500.htm
    https://www.thomann.de/fi/samson_mediaone_5a_bt.htm

    Fyysiseltä kooltaan näistä Marantz olisi sopiva kohtuu pienen syvyytensä takia, mutta vinkkejä toki otetaan vastaan koko skaalalta. Iso kiitos jo etukäteen vinkeistä ja mietteistä asian suhteen.
     
    Viimeksi muokattu: 18.09.2016
  2. Brennick

    Brennick Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.08.2006
    Viestejä:
    322
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 753
    Saadut tykkäykset:
    482
    KRK

    T: Vesku
     
  4. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vinkeistä ja Genelec kirjotettu lukemaan oikein :) Nuo JBL kävi kans mielessä, mutta ovat fyysisesti hieman isot tähän pöydälle. Onko pienempi kokoisia malleja fyysisesti mitä osattaisiin suositella vai onko tässä parempi alkaa järjestelemään pöytää yms niin että saa tuollaiset isommat sopimaan paikoilleen?

    KRK oli sama homma, mitä pikaisesti vilkaisin niin tämä malli voisi kiinnostaa: https://www.thomann.de/fi/krk_rp4_rokit_g3.htm

    Kokoa oli kuitenkin tuon JBL kanssa saman verran ja hintaakin saman verran tuo JBL kuitenkin käsittääkseni arvosteltu aika hyväksi on vaan kooltaan hieman iso omaan käyttöön.

    edit:; Toisena noissa esim JBL:ssä mietityttää myös että onko tosiaan niin että kumpikin kaiutin on käynnistettävä omasta virtanapistaan ja samoiten säädettävä kummankin kaiuttimen volume erikseen?
     
    Viimeksi muokattu: 18.09.2016
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Jos ja kun subbaria ei ole budjetin perusteella tulossa, niin suosittelisin kokemuksesta vähintään KRK RP5 mallia. Edes RP6 ei olisi vielä mitenkään överi, mutta RP4 voi jäädä alarekisterin toistoltaan turhan ohueksi. Hinta menee muutamalla kympillä yli budjetin (ainahan se harrastevälineissä menee), mutta hinta-laatu-suhde on silti RP5:ssä erinomainen!
    Fysiikan lakien mukaisesti isompi ääni pääsääntöisesti vaatii isompaa kaiutinta, joten mieluummin järjestäisin kunnollisille kajareille lisää tilaa, kuin tinkisin äänenlaadusta.

    Mikäli kyseessä on työasema/"tietokonepöytä", niin kajarit (olipa niiden merkki mikä tahansa) olisi hyvä saada irti pöydän pinnasta ja suunnilleen diskantin/midin välinen keskikohta kuuntelijan korvan korkeudelle. Tässä esimerkki edullisesta "pöytäjalustasta". Tekee huomattavan parannuksen ääneen, verrattuna liian alhaalla ja pöytää vasten oleviin kajareihin.
    Näinhän se on kaikilla "perinteisillä" aktiivikajareilla. Nykyään tosin alkaa olla ihan toimivia auto-standby toteutuksia, esim. KRK ja Genelec sammuvat automaattisesti muutaman minuutin kuluttua kuuntelun päätyttyä ja lähtevät automaattisesti päälle kuuntelun alussa, luotettavasti.
    (Joskus aikojen alussa vielä vastustin kovasti automaattivirrankytkyä, kun niiden toiminnan tarkkuudessa oli toivomisen varaa ja häiriöitä, mutta nähtävästi kehitys on kehittynyt tälläkin saralla.)

    Volumet puolestaan yleensä säädetään esivahvistimesta (tai DAC:sta) joka keskitetysti paimentaa kaikkia siihen liitettyjä kaiuttimia. Kun ostajilla voi olla tarpeita stereoparista alkaen johonkin 9.1.6 -kanavaiseen Atmos-järjestelmään saakka, niin ei ole mahdollista toteuttaa yleispätevää kaikille sopivaa volumensäätöratkaisua kajarin etulevyyn integroituna.. Sinullahan ilmeisesti on jo tasokas USB DAC valmiina, joten volumet saat ilmeisesti säädettyä sen kautta. Kajarien takana olevat levelit ja muut asetusvivut säädetään kohdalleen vain yhden kerran; asennusvaiheessa.
     
    Viimeksi muokattu: 18.09.2016
  6. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbaria ei ole tosiaan tulossa, riittää tälläistenkin toisto omaan käyttöön hyvin. Okei pitää tuota RP5 tai vastaavaa 5" elementeillä olevaa harkita. Mitenkäs tuo JBL on kovasti kehuttu siinähän on 5" elementit myös, mahtaisiko olla parempi vai huonompi kun tuo RP5?

    Okei tuota pöydältä tason nostoa pitää miettiä että saisi toteutettua ne oikein.

    Objectiven USB DAC kyseessä eli volumen säätöä ei ole kun itse kuulokevahvarissa on volumen säätö. Toisekseen tuntuisi vähän vaikealta alkaa vaihtamaan rca piuhaa tai vastaavaa sen mukaan kuunteleeko kuulokkeilla vai kajareilla. Tällä hetkellähän perus kajarit toimii suoraan äänikortista ja kuulokkeet DAC:n kautta. Vai lieneekö tähän joku järkevä toteutus asian suhteen, toinen DAC ei kuulosta järin järkevältä vaihtoehdolta pelkästään tämän takia.

    Kiitoksia kaikista ehdotuksista ja vinkeistä, näillä pääsee jo selvästi eteenpäin. Tuo volumen säätö tuntuisi kyllä helpolta olla kajareissa ja säätäisi kumpaakin kajaria vaikkei toki varmaan täysin oikea ratkaisu ole. Onkohan tuo Marantzin sarja täyttä kuraa? https://www.thomann.de/fi/marantz_studioscope_4.htm

    tai esim tälläiset:
    https://www.thomann.de/fi/behringer_studio_50usb_b_stock.htm
    https://www.thomann.de/fi/maudio_bx5_d2.htm
    https://www.thomann.de/fi/mackie_cr5_bt.htm
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    ^ Noista listaamistasi ilmeisesti vain M-Audio on varsinaisesti sananmukainen aktiivikaiutin. Muissa näyttäisi olevan muuten tavalliset passiivikajarit, missä toisen kajarin sisällä nyt vaan sattuukin olemaan normaali stereovahvistin mukana, ja perus kaiutintasoinen ulostulo sille parin toiselle kajarille.

    Aktiivikaiutin tarkoittaisi erillistä pääteastetta midille ja diskantille sekä aktiivista jakosuotoa ja elementtien yhteensovitusta. Usein vähänkään kunnollisista aktiiveista löytyy myös kuunteluhuoneeseen sekä tarkemmin sijoituspaikkaan sovittamista varten diskantin säätö sekä mahdollisesti bassopäähän huonekorjauskytkimet. Aktiivikaiuttimella on lukuisia etuja verrattuna passiiviin, mutta haittapuolelle asettuu ainoastaan hinta sekä kaiutinkohtainen verkkosähkön tarve.

    Valeasuisen passiivikajarin tunnistaa siitä että molempien kanavien signaali kytketään vain toisen kaiuttimen takaloosterin stereosisäänmenoon, ja siellä parin toisessa kajarissa on normaalin passiivikajarin mallinen plus/miinus kaiutinkaapelin liitin. Oikean aktiivin puolestaan pääsääntöisesti tunnistaa päältä päin siitä, että jokaisessa kajarissa on erikseen verkkovirtaliitin, yleensä vain yhden kanavan signaalin sisäänmeno per kaiutin sekä tasonsäätimet vähintään diskantille.
     
  8. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ok kiitoksia jälleen vinkeistä. Kyllähän tuo varmaan sitten kannattaisi kunnolla tehdä tämäkin homma kun kerran tuon verran rahaa siihen kuitenkin laittaa.

    Mitenkäs sitten näistä paljon kehutuista malleista kumpi on parempi valinta/onko jotain perusteluja miksi jompi kumpi on parempi:
    https://www.stpaulssound.fi/tuote/jbl-lsr-305-aktiivikaiutin/4JBLSR305/
    https://www.thomann.de/fi/krk_rp5_rokit_g3.htm
    https://www.thomann.de/fi/maudio_bx5_d2.htm

    Näiden lisäksi pitää sitten päätään raapia miten tuon äänen niihin toisi sisälle. Tarvitseeko toisen dac:n vai hankkiiko dacin missä useampi ulostulo vai vai :) Alkuunsa toki tolla objectiven dacillakin pääsee alkuun, mutta pitemmän päälle ei kyllä viiti alkaa rca liittimiä vaihtamaan paikasta toiseen kaiutin/kuuloke kuuntelun välillä.
     
  9. ukki

    ukki Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2012
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    31
    Ei ole kukaan tainnut vielä mainita sellaista mahdollisuutta mikäli tietokoneella hoitelet musiikit ei siihen tietokoneen ja kajarin väliin tarvita kuin USB to SPDIF convertteri -volumet voi hoidella tietokoneella. Tietysti tarvitsee oikeanlaisen kaiuttimen -taisi muuten olla joku Suomalainen?
     
  10. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Mitäs suomalaisen kaiutinvalmistajan SPDIF:ää imevää kaiutinmallia osaat suositella Lassi__:n kaipaamassa 250 euron hintaluokassa per pari?
     
  11. lglg

    lglg Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    bx5 käytössä, tyytyväinen olen ollut.

    Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
     
  12. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkäs muuten tälläinen vaihtoehto pari vanhaa kaveria suositteli, mutta kysellään nyt täälläkin mikä näiden tilanne on verrattuna edellisiin? Ikää ainakin alkaa kajareilla olemaan jonkun verran, sekään tietysti välttämättä huono asia ole, mutta siksipä tässä kysellään :)

    https://www.thomann.de/fi/behringer_b2030a_truth_aktivmonitor.htm
     
  13. iluvai

    iluvai Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.02.2011
    Viestejä:
    759
    Saadut tykkäykset:
    6
    Lueppa tuosta testi:
    http://audiovideo.fi/testi/behringe...-ja-b3031a-aktiivikaiuttimet-vertailutestissa
     
  14. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Hyvät ämyrit ovat. Monella tuntuu hameväki blokkaavan tuon vehkeen koska "rujo" ulkonäkö.
     
  15. maxxxxi

    maxxxxi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.05.2013
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    12
    Heitetäämpä vielä villikortti. Jos hifistelyyn on olemassa tasokas kuulokesetti ja häädön voi hankkia olemassa olevalla teatterisetillä niin itse hankkisin tietokoneelle youtube-hetkiä varten jotain simppeliä ja hauskaa. Perinteiset aktiivikaiuttimet tosiaan vaatii lisäksi sen esivahvistimen joka tarkoittaa lisää laitteita ja kaapelia työpöytää sotkemaan.
    Ehdottaisin puoliaktiivista stereojärjestelmää johon on integroitu esivahvistin ja dac, on kaukosäädintä ja subbariliitäntää. Jamo P404 mahtuu poistohintaisena lähes budjettiin, tuolla vielä audiovideon testi. Jos halutaan harpata vielä hintaluokassa ylöspäin niin myös Q Acousticsin vastaava näyttää olevan halvennuksessa. Niistäkin on Sauraman koeajoraportti.
    Jos nyt kuitenkin haluat ohittaa nämä markettivaihtoehdot ja ostaa oikeat aktiivikaiuttimet niin edellä mainituista malleista JBL LSR sai kehuja hifimaailman testissä ja Behkun B2030a on varmaan jo eräänlainen legenda hintalaatusuhteeltaan kun puhutaan äänenlaadusta. Itselläni on tietokonepöydällä B2031a:t. Ne vie liikaa tilaa pöydältä ja ne on rumat. Vaikka kyseessä on lähikenttämonitorit, ne ei toimi vajaan metrin etäisyydeltä kuunneltuna.
     
  16. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Budjettisi vähän rajoittaa. lämmin suositus Genen 8020b:lle/G two. Nämä on itsellä olleet päivittäisessä käytössä kaksi vuotta ja ei mitään valittamista. Olen todella tykästynyt näiden ääneen. Toimii musalla ja pelikäytössä hienosti. Kuunteluetäisyys itsellä n. käden mitta.
     
  17. Lassi__

    Lassi__ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.10.2005
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyviä vinkkejä jälleen tullut ja tuo 2030a ulkonäkö voi tosiaan omat ongelmansa tuottaa, muutenkin pöydän tilat ja johtojen lisääntynyt hässäkkä saisi kyllä mieluummin vähentyä. Siksi tuo maxxxxi:n heittämä villikortti ei oo täysin pois suljettu. Jamo:n tottunut tuntemaan vaan halvimpien kotiteatterien halppis kajarina, ehkäpä vääriä muistikuvia ja toki merkillä kun merkillä on varmaan halpa sarjansa.

    Q Acoustics ajaa hieman jo yli tuosta hintaluokasta.

    Tälläinenkin vaihtoehto tuli.. koekuuntelussa ollut ja hinta luokkana noin 350€ https://www.verkkokauppa.com/fi/product/9170/gtjkn/Klipsch-R-15PM-aktiivikaiutinpari

    Mahtaako olla mistään kotosin vai parempi jättää omiin oloihinsa?

    -------------------------------------------

    Sitten jos laskeudutaan tuonne en haluis sanoa marketti malleihin, mut niitä ne vissiin sitten on? :D NIin valikoimiin palaa myös nämä:

    https://www.thomann.de/fi/marantz_studioscope_4.htm
    https://www.thomann.de/fi/mackie_cr5_bt.htm

    --------------------

    Budjetin rajoitus tiedossa, mutta mielestäni olen tuonut selville että pystyn sen kyllä äänenlaadussa kärsimään. Genelecin 500-1000€ budjetteihin ei ole mitenkään mahdollista lähteä budjettia venyttämään. HD650 päästään itselleni ihan riittävän pitkälle jos tarvetta laadukkaaseen kuunteluun on :) Nyt lähinnä hakusessa joku järkevä paketti ihan näin kotikuunteluun korvaamaan se tilanne ettei tartte satunnaista kuuntelua yms mistään tietokoneen muovilaatikoista yrittää kuunnella :)
     
    Viimeksi muokattu: 20.09.2016
  18. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Itse valitsisin kaiuttimeni joukosta JBL LSR 305, Yamaha HS7 tai Behringer B2030A Truth. Tuota kokoluokkaa ihan vain sen takia, että päästään bassoissa sinne ~50-55 hz tienoille vähintään, sopivassa tilassa sopivassa kohtaa huonetta ehkä hieman alemmaskin.

    Linkkaamissasi Klipscheissä olisi USB ja Toslink-tulot eli tietokoneelta saat äänen digitaalisena sisään. Mukana tulevassa kaukosäätimessä on myös volume-säädin, kätevää. Ja yhteensähän tuohon saa neljä laitetta kiinni (USB, optinen, RCA ja 3,5 mm) + Bluetoothillakin ääntä sisään. Lisäksi löytyy subwoofer-out. Audiovideo.fi on näemmä arvioinutkin nuo.

    Parasta olisi joka tapauksessa, jos pääsisit kuuntelemaan noita kaiuttimia - mielellään kotioloissa. JBL:ää, Yammua ja Behrua varmaan löytyy paikallisista soitinliikkeistä, jos sellaisi kotikulmilla on. Klipschit voisi varmaan saada kotiin koekuunteluun? Äkkiseltään eivät vaikuta hassummalta vaihtoehdolta.
     
  19. maxxxxi

    maxxxxi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.05.2013
    Viestejä:
    66
    Saadut tykkäykset:
    12
    Tämä on off-topickia ja kenties muutenkin aiheeton kommentti mutta onko yleistä että otetaan alta 200e aktiivikaiuttimia kotikuunteluun selvittääkseen kaiuttimien sopivuutta kodin akustiikkaan? Tässä hintaluokassa on muutenkin tultava toimeen kompromissien kanssa niin voiko kotiakustiikkaan sovittamisella tehdä enää merkittävää eroa?
    Tarkennuksena vielä etten lainkaan vähättele hintaluokkaa. Mielestäni oikein sopiva ratkaisu tietokoneen kaveriksi ja selvä parannus perinteiseen Logitechiin.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuskin on yleistä, koska myyjät lienevät kitsaita antamaan tuon hintaluokan tuotteita kotiin. Toisaalta foorumien lukeminen ei kerro kaiuttimien sopimisesta omaan käyttöön juuri mitään ja liikkeissä kaiuttimia usein 'pääsee' kuuntelemaan paremmissa olosuhteissa, kuin kotona (avoimessa tilassa jalustan nokassa vs. pienessä työhuoneessa työpöydällä). Toki jos tällainen mahdollisuus tarjoutuu, niin itsekin käyttäisin sen.