kotiteatteri/työhuone akustointi

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Risto-, 09.05.2016.

  1. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi,

    eli ilman kummempia rakennelmia olisi tarkoitus virittää rivitalon 3,5x3m huoneeseen 2.1 "kotiteatteri".

    Projektoriksi olen harkinnut sony-vpl-hw40es
    kankaaksi (erit. tähän saa ehdottaa myös muita) Granview cyber 77" 16:9 manuaalinen valkokangas
    Kaiuttimina on krk vxt4 pari ja subbariksi tulossa dynavoice_definition_sw-10ex_aktiivisubwoofer

    Toisto tulee pöytäkoneelta, jossa on ulkoinen dac (Focusrite scarlett 2i4) johon äänipiuhat. Olen miettinyt ettei liene paras ratkaisu mutta näillä mennään ainakin aluksi. Varsinkin siksi että pöytäkoneen sijainti huoneessa tekee siitä myös työtilan.

    Huoneen pituus on 3,5m. Toisessa päässä seinä, jonka toisessa nurkassa on ovi. Vastakkaisessa seinässä on ikkuna, jonka eteen ajattelin kankaan ja kaiuttimet asettaa. Katselupaikaksi tulee sohva ja katseluetäisyys 2,5m eli ei ihan takaseinässä kiinni.

    Jos kaiuttimia ja istumapaikkaa ottaa hieman irti seinistä niin pääsee jos ei täysin niin ainakin lähemmäs tasasivuista kolmiota. Musiikinkuunteluun se on kyllä pakollinen, jolloin istumapaikkaa täytyy siirtää lähemmäksi (ei ole vaikeaa). Subbari tarkoitus laittaa kaiutinten väliin keskelle.

    Sitten asiaan eli kysymykseni koskee erityisesti akustointitoimenpiteitä. Mielellään sellaisia että saisi kohtuu vaivalla _parannuksia_ tehtyä eli ei koko huonetta uusiksi? Ymmärrän että täydellisyyteen tällä ei päästä mutta jo 10% parannus olisi jotakin. Nykyiselläkään kaiku ei ole mahdoton, mutta tällä hetkellä huoneessa ei ole huonekalujen lisäksi mitään ääntä imeviä/diffusoivia paneeleita tms.

    Olen lueskellut nettiä jo hieman liikaa yksikseni, joten ajattelin että on aika pyytää vinkkejä kokeneemmilta.

    Ymmärtääkseni suoraan kaiutinten takana olisi mahdollisesti hyvä olla jotain eristettä. Kaiutinten takana on patteri jonka yläpuolella ikkuna. Ikkunan edessä pimennysrullaverho. Ja tulevaisuudessa se valkokangas. Mahtuuko tai onko järkeä tähän tilaan jotain laittaa?

    Katselu/kuuntelupaikan takana olisi hyvä olla jotakin ääntä imevää?
    Ja mahdollisesti yhdet paneelit sivuseinillä kangas-istumapaikka-linjan kankaanpuoleisella osiolla? Tätä on katseltu.

    Myös bassoansoista (joita kai yleensä asennetaan huoneen nurkkiin) puhutaan helppoina ja hyvinä ratkaisuna erityisesti matalien äänten selkeyttä parantavaksi ratkaisuksi. Mitään mittausmikrofoneja ei minulla tällä hetkellä ole.

    edit: tässä oli budjetti, mutta otetaan se pois ja katsotaan minkälaisia vastauksia tulee.
     
    Viimeksi muokattu: 10.05.2016
  2. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Aivan liian vähän rahaa, liian vähän tilaa, asennusrajoituksia, ei tietotaitoa AV:sta/AV-rakentamisesta. Menisinpä kyllä sinuna sieltä missä aita on matalin; tekisin äänentoiston kuulokkeilla. Joo, melko radikaalia. Tiedän kyllä. Sellaista kotiteatterin rakennusprojektia ei ole tähän päivään mennessä internettiin/alan julkaisuihin vielä dokumentoitu missä playback tulisi kuulokkeista. Aivan käsikirjan & hifistien hiekkalaatikon ulkopuolinen äänentoistoratkaisu. Jätä idea korvan taakse kuitenkin muhinoimaan...
     
  3. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 759
    Saadut tykkäykset:
    486
    Muuhun en ota kantaa, nuo bassoansat kuuluvat asiaan vasta kun mikään muu konsti (helpompi) ei auta.
    Anti-Mode 2.0 voi olla myös avuksi korostumille, mutta ensiksi se kaiuttimien sijoitus, sijoitus ja sijoitus ja fysikan lakeja ei voi kumota....

    T: Vesku
     
  4. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä tietotaidon lisääminen oli juuri tarkoituksena miksi tälle foorumille rekisteröidyin ;). Tilaa on tosiaan sen verran kuin on. Odotellaan muita mielipiteitä. Budjetista sen verran että onko järkevää ratkaisua teidän mielestä edes olemassa missä ei suuresti puututa pysyviin rakenteisiin ja silti saadaan parannusta huoneakustiikkaan? Voi olla että katolle olisi mahdollista kyllä tehdä jotakin..

    Tälläisen saa kohtuuhinnalla http://audiovideo.fi/testi/dspeaker-anti-mode-8033s-subwooferin-huonekorjain-testissa . Ainakin ko. tekstin mukaan pitäisi olla riittävän hyvä.

    No ilmeisesti nyt hankin tuon mainitsemani subbarin, tuon sohvan huoneeseen ja alan asettelemaan. Jos ei miellytä niin katsotaan. Ehdotuksia saa mielellään kyllä laittaa vielä pitkään..
     
    Viimeksi muokattu: 10.05.2016
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Budjettisi on vähän nahkea. Periaatteessa se, mitä voit ihan hyvillä mielin tehdä, on laittaa akustiikkalevyä ensiheijastuspisteisiin ja kattoon. Jos bassovaimennusta ei tule, niin levyjä kannattaa laittaa maltillisesti. Akustiikkalevyt vaikuttavat vasta jostain 400hz yläpuolelta, joten jos nakutat kaikki pinnat täyteen 4cm paksua levyä ilman bassoansoja/resonaattoreita, niin tuloksena on yläpäästä tumppu soundi, jota tukee vapaasti jylläävät bassot. Hifilehdessä on ollut vuoden sisään kolmen jutun sarja akustoinnista kotona, muistelen, että viime nrossa oli juttu Hermusen kotona tehdystä kevyestä akustoinnista.

    Bassoansoista voi lukea ihan Suomeksi AudioVideolla. Ilman mittauskalustoa bassoansojen virittäminen on vähän vaarallista ja resonaattorien tekoon (viritetään tietylle taajuudelle) mittauskalusto on pakollinen.

    Ei kaiuttimista tule signaalia. Niille menee signaalia ja ulos tulee ääntä. Oletetaan nyt selvyyden vuoksi, että huoneesi aiheuttaa 10db korostuman 45-55hz taajuudelle. Antimode vaimentaa subwooferille menevää signaalia siten, että korostuma poistuu. Vaimentumille se ei mitään voi, ja jälkisoinnillekin vai rajallisesti.

    Joka ikinen AntiModen arvostellut hifijulkaisu on pitänyt AntiModea moneen kertaan hintansa väärtinä, ja sen hyötyjä tavanomaisessa kuuntelutilassa kiistattomina. Haitoista jaksaa molottaa tasan yksi tyyppi täällä Plazalla. Kyllä se kohta tähän löytää selittämään A/D muunnoksesta.
     
    tootsi tykkää tästä.
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mikä muu auttaa bassoille? AntiMode voi lanata vasteen, mutta jälkisoinnille se voi mitään rajallisesti.
     
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Antimode on hyvä olla. Hifiharrastajien akustiikkaopas kannattaa ostaa ja lukaista, on hintansa väärtti.

    Akustointia voi suorittaa tuolla rahalla vallan mainiosti kunhan tosiaan tietää mitä tekee. Mm. ensiheijastukset on helppo korjata itsenäisesti. Lisäksi suosittelen myös esim. Umik-1 mikin hommaamista ja hieman omatoimista mittauksen opettelua, jotta näät esim. korostumat ja vaimentumat. Kaiuttimien oikeanlaisella sijoittelullakin pääsee jo hommassa eteenpäin.

    (Omassa tilassani hieman yli puolenmetrin (paksuin kohta) kolmiovillapaalit neljään nurkkaan pienellä ilmaraolla toimi alapäälle aika kivasti)

    -- edited jahas, xjmtx kerkes--
     
  8. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Onko kokemusta, kuinka paljon Antimode auttaa tavallisessa puurunkoisessa talossa, jossa seinärakenne on tyyppiä kipsilevy+eristevilla? Bassojen kannaltahan tämä on helpompi ympäristö kuin esimerkiksi betoniseinäinen koppi.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuolla rahalla kannattaisi tsekata SVS:n pikkuiset ja Klipschin 15", ainakin.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sehän riippuu ihan siitä, miten paljon AntiModelle on töitä. Jos viet subbarin ulos fudiskentälle ja nostat 10m korkeuteen, niin AM ei ole mitään apua, koska mitään korjattavaa ei ole (eikä ole kentän tasassakaan, kunhan kärjistin). Tietoa saisi mittaamalla huonevasteesi, että tietäisi miten paljon ongelmia ylipäätään on, ja sitten AM kokeiluun sekä korvilla että mittarilla.
     
  11. Hermo

    Hermo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    2
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    UMIK on toki hyödyksi muussakin systeemin yleisessä mittailussa, mutta miniDSP:n ja REWin kanssa tehtynä/laskeskeltuna subbarin huonekorjaus vaatii muutaman viikonlopun verran harrasta opiskelua sekä testailua ja hierontaa. Tässähän kysyjällä ei tule REWit selkärangasta valmiina.

    Antimode toimii Plug&Play periaatteella ja on asennettu sekä kalibroitu minuuteissa, tuottaen kerta toisensa jälkeen ja mittaajasta riippumatta hyvän lopputuloksen. Keep it simple.
     
  13. Hermo

    Hermo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    2
    Risto mainitsi tietotaidon lisäämisen niin ajattelin että mittailu ja manuaalisäätö voisi kiinnostaa.
     
  14. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Mittailu ja manuaalisäätö kiinnostaakin periaatteessa. Tämänhetkisessä tilanteessa yritän vain saada huoneen toimimaan jotenkin ja jos innostus tästä kasvaa niin varmasti tulen perehtymään asioihin enemmän.

    Nyt olen miettinyt jo antimoden 2.0 versiota, joka kattaisi koko taajuusalueen.. en sitten tiedä onko 800euroa hyödytön sijoitus kun kaiutinparin hinta 600.. nojoo +subbari toiset 600 siihen. Itse olen kyllä tyytyväinen kaiuttimiini niin mitäs niitä vaihtamaan. Rahaakin säästyy :D.

    Toinen vaihtoehto olisi antimoden bassoversio n. 250e subbariin kiinni ja akustointilevyillä ensiheijastuksia peittämään häiriöttömämpi keski-ylä-alue mielessä. Tulisi varmaan halvemmaksi.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    AM 2.0:n korjauksen käyttöön saaminen vaatii, että se on signaalitiellä ennen vahvistusta (vahvistimia). Ei istu ihan kaikkiin setteihin.
     
  16. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Jos huoneessa ei ole pahoja korostumia, niin AM voi olla turhan kallis tuohon settiin (tosin se subbariversio voisi olla järkevä). Akustointilevyjä voi laittaa myös muualle kuin ensiheijastuspisteisiin. Eri pinnoille hajautettuna ne vaimentavat jälkikaikua tehokkaammin. Kiviseinäisessä huoneessa on helpompi tehdä se virhe, että vaimentaa yläpäätä bassojen ja alakeskiäänien jäädessä kaiukumaan. Puurunkoisissa voi helpommin käyttää ohuita levyjä ilman ongelmia. Tästä ei kannata olla liian huolissaan ja siksi ylivarovainen.
     
  17. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 759
    Saadut tykkäykset:
    486
    Tuo Anti-Mode 2.0:n tarjoaminen oli mun vikani, kun en heti hokannut, että kyseessä oli 2.1 zydeemi, jolloin tietenkin 2.0 on tarpeeton ja kallis.
    2.0:kaan ei korjaa kuin alle 500 Hz ja ylipäänsä diskantin sähköinen korjaaminen ei lyö leiville, kun pää pitäisi "naulata" ruuvipenkkiin, että korjaukset toimisi toistettavasti.
    Tarkoitus oli vain esittää vaihtoehtoja, ennen kuin aloitetaan raskaan sarjan akustointi, mitä nuo bassoansat ja resonaattorit ovat.

    T: Vesku
     
  18. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Milläpä ohjelmalla meinasit monikanavaista videoääntä toistaa? LFE-kanava ei tule tuolla systeemillä kuulumaan ilman epätavallisia nörttivirityksiä.
     
  19. Risto-

    Risto- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2016
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suoraansanottuna voi olla että en tajua edes kaivata LFE:tä kun ei ole sellaista ennenkään ollut :D. Eikö lfe ole vain hieman voimakkaampi +db basso(efekti)kanava? Mutta periaatteessa kaikki ääni "kuuluu" myös tästä stereo+sub yhdistelmästäni?

    Tässä ei ehkä ymmärretä että lähden täysin nollasta ja siihen vertaan kaikkea mitä vastaan tulee. Käytännössä sitten jos en ole tavalla tai toisella tyytyväinen kuulemaani rupean miettimään niitä virityksiä tai jossain vaiheessa jopa useamman kaiuttimen hankkimista.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Värisokeakaan ei kenties osaa kaivata värejä näkökentässään. Se ei tarkoita, etteikö puute olisi melkoinen.
    Ei pidä paikkaansa millään tasolla.
    Nimenomaan ei kuulu.

    LFE-kanava on monikanavastandardien Low Frequency Effect -kanava, johon saa syöttää bassoja tasajännitteestä 120hz saakka. Periaatteessa tuonne voisi ja käytännössä jopa pitäisi syöttää kaikki bassot 120hz alta. Käytännössä näin ei ole, vaan osa bassoista on muissakin kanavissa.

    Kyseessä on kuitenkin oma itsenäinen kanava, jossa on oma tietosisältö. Jos LFE:tä ei toisteta, kaikki sen sisältämä informaatio jää pois. Sohvaa tärisyttävä rädähdys kuulostaakin rouhealta pierulta ja niin edelleen.

    Itsellä pamahti taannoin subwooferien vahvistin. Huomasin tuon katsoessani Independence Dayta, kun räjähdykset leffan alussa kuulostivat lähinnä paperin repimiseltä. Piti oikein googlettaa, että miten paska ääniraita tässä on, ennen kuin paikallistin ongelman.

    Tämä on ollut ikävä yllätys monelle "laadukkaan stereovahvistimen" omistajalle - ja siitä on yksi askel ongelman kieltämiseen "mitään en osaa kaivata", no et kai, kun et ole sitä LFE:tä koskaan kuullut.