Edullisin HTPC?

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana peacemaker, 28.03.2016.

  1. juuzo`

    juuzo` Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ei mennyt. Tosin jos vertaa speksejä keskenään niin eihän nuo olekaan aivan täysin vertailukelpoisia. Ilman bd asemaa, ylimääräisiä tuulettimia ja prossujäähyjä ja esim 500gb normi kovolla ei kuitenkaan olla kaukana. Kotelo ja poweri 50€(mukana kaksi vakio tuuletinta), emo 40€, prossu 40€ (boxed jäähyn kanssa), 8GB muistia 25€, näyttis 120€ ja kovo ehkä 20€. En ole shieldiä käyttänyt joten en osaa ominaisuuksia suoraan verrata, mutta itse halusin nimenomaan myös täysverisen windows koneen softien takia.
     
  2. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    OpenElecille riittää vaikka 1GB muistia, eli Chromeboxin 2GB on jo puolet liikaa. Ja asennus kestää 5min - melkolailla nopeampi kuin Windowsin asennus kun se kuitenkin alkaa jumittelemaan muutaman kuukauden käytön jälkeen. Käynnistys 10s kone sammuksissa - Kodi tulilla, valmiustilasta käynnistyy vielä paljon nopeammin kaukosäätimellä.
     
  3. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ja Commodore 64:lle riitti 64 kilotavua... 8 GB muistia maksaa nykyään n. 50 €... jos edes tuon verran ei voi videokoneeseen sijoittaa kymmenen kertaa toimivammasta koneesta... henkilökohtainen voi voi. :(
    Terve Windows ei jumittele, kun sen supervisiirinä toimii terve (ei-poropeukalo) administraattori. Windowsit on parin kuukauden välein jumissa ainoastaan ns. jonne/ erkki -tyyppisillä HelpDesk -kanta-asiakkuus -turbokäyttäjillä (jonnesta kehittyy erkki täytettyään 40 v). HelpDeskit yms. päivystävät invapuhelimet on IT-alan instituutiona perustettu juurikin jonne/eki -tyyppisiä "teho"käyttäjiä varten. :D
    Windowsin asennus + käyttökuntoon hoonaus ei kovin kauan kestä. Se tarvitsee tehdä vain yhden (1) kerran per koneen elinkaari.
    Windowsin käynnistys kestää valmiustilasta n. 2 sekuntia ja kokonaan sammuksista vähän kauemmin. Kokonaan Windows-konetta ei tosin ole mitään syytä tavallisesti sammuttaa.


    Ymmärrän Windowsin karsastamisen jos sopivaa Windows-versiota ei ole olemassa/pysty järjestämään uuteen koneeseen. Tai ei esim. ymmärrä sen toiminnasta juurikaan mitään. Windows on kuitenkin toimivuus edellä käytettävän HTPC:n välttämättömyys todellisten videopilistien käytössä. Piti siitä tai ei, mutta näin vain on. Linux-paketista ajettava Kodi ei pääse ikinä Windowsin päältä ajetun Kodin tasolla toimivuudessa, jos playback-käyttäytymisen ominaispiirteet todella syynätään valosuurennuslasi kutosella.

    • Persaukisen/kiire-kiire-kiire -poropeukalon valinta = OpenELEC
    • Alfa-administraattori with confidencen HTPC-valinta = Windows 7 + Kodi
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2016
  4. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jos nyt kuitenkin oli tarkoitus rakentaa ennen kaikkea edullinen HTPC topikin mukaisesti, niin paljonkos tämä himoittu Windows 7 lisenssi maksaa nykyään?
     
  5. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    8GB muistia on täysin turhaa kun se 2GB riittää yltähypäten. SSD-kovokin maksaa "hieman" enemmän jos pitää Wintoosa asentaa. Ihan turhaa HTPC-koneessa jos halpaa haetaan. Jos 200MB käyttis riittää, miksi asentaa turhaan Windows joka vie tilaa kymmenia gigoja???

    Kattelin tuossa tarkemmin tuota Wetek Corea, ja se kyllä vaikuttaisi olevan nyt aikalailla fiksu vaihtoehto. HD-äänetkin toimii, ainoastaan joillain tietynlaisilla matskuilla voi olla lievää nykimistä havaittavissa. Softakehitystä tehdään kuitenkin koko ajan joten veikkaan että tuostakin ongelmasta päästään eroon.
     
  6. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Mulla on kyllä Windowsit olleet ripeitä vielä vuodenkin käytön jälkeen. Ja lepotilasta lähtee nopeasti selvästi vanhempikin asennus. Taitaa löytyä koneen käyttäjästä syy, jos noin nopeasti hidastuu.
     
  7. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30

    Kysymys on siitä, haetaanko halvinta mahdollista romua mihin Kodi vain suinkin uppoaa. Vai oikeasti toimivaa systeemiä. OpenELEC voi sopivalla laitekombolla toimia parhaimmillaan varmaan ihan hyvinkin, mutta se vähän riippuu. Ongelmat liittyvät talkootyönä kirjoiteltuihin laiteajureihin. Jotka taas liittyvät juuri sen konemallin laitteistoon l. rautaan. Mikä on kuitenkin varmaa, on se, että Windowsin päällä ja asiallisella x86-raudalla Kodi toimii keskimäärin tasan taatusti paremmin & varmemmin kuin sulautetulla Linuxilla ja ARM-raudalla.
     
  8. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Topikin mukaan kysymys on hyvin selvästi ja yksikäsitteisesti ilmaistu "edullisin HTPC" ja nyt kun kaivelin verkkokauppoja, niin pelkkään Windows-lisenssiin uppoaa vajat 200 euroa. Yksistään tämä pudottaa siihen nojautuvat viritelmät listalta, joten jätettäköön se täten pelien käynnistysalustaksi.
     
  9. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Haluttomuutesi antaa halvemmille laitteille minkäänlaista tilaisuutta kertoo ehkä jotain... En minäkään mitä tahansa "kiinaromua" ottaisi, sillä niiden kanssa tulee ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Niin viihde-elektroniikka kuin tietotekniikkakin on kuitenkin muuttunut niistä ajoista, kun hinta oli usein suorassa yhteydessä kokemukseen. Nykyään voi saada monen näkökulmasta jättitöllön hyvällä suorituskyvyllä alle tonnilla ja kämmenenkokoisen ja ennen kaikkea toimivan HTPC:n 100-200 eurolla. Hinta on kasvavissa määrin sidoksissa ominaisuuksien määrään ja niiden tarpeeseen: niiden jotka eivät tarvitse kaarevuutta, 4K:ta yms. ei tarvitse maksaa itseään kipeiksi TV-ostoksilla ja jos käyttö on pelkkää Kodia, niin hyvälaatuista Android-boksia kummempaa HTPC:tä ei tarvitse.

    Tietenkin jos ketjun aloittaja on HC-kotiteatteriharrastaja, joka toistaa Kodin kautta matskua, joka tarvitsee kaikki mahdolliset tuet ja kodekit ja joka on perus 1080p:tä monin verroin raskaampaa, niin sitten kannattaakin sijoittaa vaikka siihen Windows-HTPC:hen ilman alhaisia RAM:ja ja ARMeja (tai Celeroneja). Jos taas kyse on tavallisemmasta harrastajasta (jollaisia meitä lienee Plazalla suurin osa), niin voin ihan turvallisin mielin haastaa hakemaan laadun ja toimivuuden suhteen eroja John-117:n laitesuosituksien ja vaikkapa nyt Wetek Coren ja (microSD-kortille asennetun) OpenELEC:n välillä. Plussana saa siron koon, energiatehokkuuden (kyllä, nykyään tämäkin on kriteeri) ja ennen kaikkea pienen hinnan -- unohtamatta tosiaan sitä, ettei Windows kuitenkaan taida käynnistyä ja sammua Kodin tahtiin kuten OpenELEC.

    Jos englannin kieli taipuu, niin ketjun aloittaja voi vierailla vaikkapa Kodin foorumeiden Hardware-osiossa, jossa puhutaan Kodi-raudasta. Siellä tosiaan on se meininki, että pelkkään Kodi-käyttöön on idioottimaista maksaa raudasta useampaa sataa euroa ja esimerkiksi kun etsin itse neuvoa ensimmäiseen Kodi-HTPC:hen, niin kaavailevani i3-prossulla varustettu NUC tuomittiin yksiselitteisesti ylimitoitetuksi (joskin päädyin kuitenkin hankkimaan sen, koska halusin myös Windows 10 -puolen pelittävän). OpenELC kuitenkin pyörii loistavasti vain yhdellä gigalla RAM:ia ja vaikka tämä onkin varmasti pyhäinhäväistys John-117:n mielestä, niin fakta nyt vain on se, että kyllä sieltä leffat (ellei nyt sitten ole niitä HC-harrastajan vaatimuksia) toistuvat ongelmitta. Toki voi myös tehdä asian John-117:n tavalla, saada myöhemmin kaverin satkun Android-boksi lainaa ja todeta, että olisihan sitä tietenkin voinut ne ylimääräiset sataset säästää.
     
  10. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuohon lisenssi-kysymykseen ei voi oikein muuta sanoa, kuin että jos se tuohon tyssää, parasta tosiaan pysytellä MAHDOLLISIMMAN PnP -invasysteemissä!
     
  11. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30

    Sinä katselet oman ilmoituksesi mukaan tällä OpenELEC -koneellasi vain jotain 720p-matala-bitrate nettikakkaa, hiiren peräloosterin kokoisesta matkatelkkarista, ilman HD-monikanavaääniä. 60 Hz:llä varmaan vielä kaupan päälle, arvaanko oikein? Tärkeintä on näyttänyt olevan huoneessa nukkuvia osapuolia häiritsemätön HILJAISUUS ja tietenkin massiiviset säästöt isolla S:llä. Et vaikuta varsinaisesti kovin "pätevältä" käyttäjältä arvioimaan AV-pilistisiä laatuominaisuuksia...

    Kodi-foorumin käyttäjistä suurin osa on jutuista päätellen n. parikymppisiä kakaroita, jotka eivät ymmärrä AV-tekniikasta mitään. Läpänderi pyörii etupäässä 20 $:n säästöjen tavoittelun ympärillä. Vähän niinkuin sinullakin... olet ottanut mallia aivan väärästä paikasta. .. :( Sinulta kun tuo lontoo taipuu niin hyvin, niin kannattaisi opetella tunnistamaan netissä paskaa ja epäoleellisuuksia hölöttävät kakrut myös englanniksi. Sitä sortimenttia tällä alalla nimittäin riittää!
     
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Luonnehdintasi osui paikoitellen oikeaan, joskin kannattaisi muistaa, että suurin osa täälläkin on meitä "pätemättömiä". Suurin osa meistä haluaa vain nauttia itse materiaalista riittävän hyväksi kokemallaan laadulla sijoittamatta kuitenkaan suuria määriä rahaa (jota suurella osalla ei yksinkertaisesti ole) laitteistoon. Suurimmalle osalle meistä ne hyödyt, mitä kaltaisesi AV-pilistit kokevat hienommilla laitteistollaan, ovat tietyn pisteen jälkeen hyvin marginaalisia (a la plazan kaapelikeskustelut yms.). En ole AV-pilisti -tasolla pätevä, mutta koen olevani pätevä suosittelemaan ketjun aloittajan käyttöön kokonaisuutta, jonka ainoa huono puoli on se, ettei se täytä AV-pilistin vaatimuksia.

    Enpä sano tähän muuta kuin sen, että ottaen huomioon ulosantisi hyvin provosoivan ja kaikkitietävän sävyn, niin koen ironiseksi sen, että kirjoitat jotain tällaista.
     
  13. juuzo`

    juuzo` Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    3
    Windows 7/10 pro lisenssi maksaa 15-20€ oem versiona...
    Ketjun aloittajalta tarvitaan ehkä hieman enemmän vaatimuksia, jotta voidaan oikeasti suositella jotain järkevää laitetta käyttöön. Turha tässä on alkaa toisten mieltymyksiä ja katselutottumuksia mollaamaan.
    Itselläni selkeän eron nucin/androidboksien ja kunnon pc:n välillä teki windows softien käyttö, pelaamismahdollisuus, raudan päivitysmahdollisuus, kunnon näyttis rautapuruilla ja hdmi 2.0 liitännällä sekä bd asema. Firefox nightly osaa esimerkiksi hyödyntää tuon gtx 950 vp9 rautapurun ja 4k materiaali pyörii 0 framedropeilla hienosti vaikka prossuna on perus tuplaydin. Prossussa ei potku riitä vp9 purkaa 4k:na vaan pientä pätkimistä on silmin jo havaittavissa. Toisaalta tuohon on helppo päivitellä esimerkiksi käytetty i5 myöhemmin. Jos näen vaivan vuokrata elokuvan/streamata sen jostain en halua edes katsoa sitä alle 1080p resolla. Ja pian toivon ettei sitä tarvitse katsoa alle 2180p resolla.
     
    Viimeksi muokattu: 31.03.2016
  14. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Niin täälläkin on ton romun perässä FullHD-tykki, tontun av-vahvari, muutaman tonnin kajarit jne.. Ja matskuna aina FullHD-matsku kun sitä on saatavilla mahdollisimman suurella bitratella. Lisäksi tietysti monikanavamusiikit hd-formaatissa häviöttömänä yms.. Kaikki mitä kaipaan toimii tuolla 200€ purkilla sujuvasti. Ja toimisi todennäköisesti myös tuolla puolet halvemmalla Wetek Corella.

    XBMC-kokemusta on sieltä XBOX-ajoista lähtien (semmoset kymmenen vuotta melkein) ja nyt on neljäs HTPC menossa jossa XBMC/Kodi pyörii sen jälkeen. Eli jotain kosketuspintaa aiheeseen on. Pöytäkoneella olen myös Windowsin päällä kokeillut Kodia mutta todennut ettei se ainakaan sen paremmin toimi. Tuo ajurivouhkauskin on jonninjoutavaa sontaa tyypiltä jolla ei ole mitään kokemusta asiasta, mulla ei ole ollut koskaan mitään ajuriongelmia Openelecin kanssa, ja on ollut myös harvinaisempia tv-virittimiä käytössä.
     
  15. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mistä lisenssejä saa tuohon hintaan?
     
  16. juuzo`

    juuzo` Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    3
    Esim murobbs:stä.
     
  17. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sinullahan on Windows 10 koneessasi, eikö niin. Oletko kokeillut asentaa Kodin suoraan siihen?
    Lue vähemmä amerikkalaisten teiniuunojen nettivakuutteluja viikkoraha-ostoksistaan ja testaa itse. Tässä jotain tarkistuskohtia videokoneen AV-pilistisestä ominaisuuksista


    -ota HD-monikanavaäänet käyttöön kaikissa muodoissaan
    -katsele dekooderilastusta julmimmin mittaa ottavia 1080p -BD-suoraturistuksia
    -käytä oikeaa 23.976 Hz:n outputtia!! Testaa myös 24, 25 ja 29,97 Hz:n toimivuus.


    Seurattavien asioitten lista on tässä:

    -23.976 Hz -video outputti/HD-monikanavaäänet. Täydellisestä toimimattomuudesta lentää suoraan SER:iin. Ilman mahdollisuutta systeemipäivitykseen.
    -AV-synkka. Menettämisestä saa hylsyn.
    -Audio-pätkäisyt. Ensimmäisestä saa pitkän miinuksen, toisesta saa hylsyn.
    -Video-pätkäisyt. Ensimmäisestä piiitkä miinus, toisesta hylsy.
    -Jokin muu häröily, mikä *)____________________________, _________________________, _____________________________. Arvomme miinuksen, hylsyn, SER:n ja systeemipäivityksen kesken.


    Katsele tällä metodilla vähintään 20 nimikettä: perse penkissä, kuulokkeet päässä, HEREILLÄ ja HOKSOTTIMET KUTOSELLA alkutekstistä lopputekstiin. Mahdollisimmman kakomatonta yleissuoritusta haetaan. Tule sitten kertomaan toimivuudesta uudelleen.


    *)Random-häröily -lisäselvitykset (max. 3m lista):

    ________________________________

    ________________________________

    ________________________________

    ________________________________

    ________________________________

    jne.
     
    Viimeksi muokattu: 31.03.2016
  18. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Joo joo. Internettisönkötyksissä kaikki "toimii" aina. Jos se toimivuus tullaan paikan päälle todella fysikaalisesti TARKASTAMAAN, sieltä saattaa löytyä aika paljonkin sanomista vaikka mistä (10 dB lämmintä bassopäätä, ohjautumattomia LFE-kanavia, kokonaan toimimatonta/jölköttävää 23.976 Hz:n outputtia, pätkiviä/rätsähteleviä/kokonaan toimimattomia HD-monikanavaääniä, jotain täysin persetason random-ongelmia, jne).

    Noh "uskotaan" nyt sitten, ehkä se sinulla sitten (ainakin mielestäsi) toimii. Tosin, venäläisessä ruletissakin on täysin mahdollista "voittaa" 5 patruunaa rullassa... ei ole kovin varma voittajan pelityyli noin yleiseen suositteluun kuitenkaan. Minä en saanut OpenELEC:istä videota pyörimään kuin pikakelauksen näköisenä nopeutuksena, HD-monikanavaäänistä puhumattakaan Intel i5 4690K -prossun integroidusta. Täysin persetason purkkaviritys, jos minulta kysytään. Windowsin puolelta tuon vakavuustason toisto-ongelmia ei ole ollut milloinkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 31.03.2016
  19. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    EVO. OpenElecin kanssa tuon tason ongelmat vaativat jo taitoa. Tietty jos kyseessä on itse kasattu kone niin ainahan siellä voi olla joku yhteensopivuusongelma raudassa joka aiheuttaa moista. Chromebox on niin laajalla käyttäjäkunnalla Kodi-koneena identtisellä raudalla, joten jos jotain softa/ajuriongelmia ilmaantuu, ne korjataan nopeasti. Matt Devo Kodi-foorumilla näyttää auttavan nopeasti jos ei muuten selviä.

    Pohdin myös aikanaan XBOX:in vanhennuttua HTPC:n kasaamista osista, mutta totesin jo silloin että valmis/barebone Nettop jossa rautapurku hd-kuvalle yms. on helpompi ja halvempi vaihtoehto, varsinkin kun pelikoneelle ei ole itselläni tarvista. Atom+Ion-pohjaisella raudalla pärjättiin aika pitkälle, Chromebox vaihtui käyttöön jotta ei tarvitse pelätä 4K-materiaalia ja Kodin raskaimpiakaan skinejä.

    Ja on niitä ongelmiakin joskus ollut Openelecin kanssa, Shuttlen XS35GT oli se virheostos josta ei vaan saanut millään softalla pihalle nykimätöntä videotoistoa. Passiivijäähdytyksen takia ko. vekottimen suorituskykyä oli rampautettu niin paljon ettei se vaan toiminut kuten muut koneet samalla raudalla.
     
  20. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    EVVK pikemminkin. Alla on 100%:n ongelmatonta toimivuutta tarjoava Windows 7 kuitenkin, ei ole minkaanlaista motiivia bootata vammaiseen Linux-versioon videokatseluita varten takomaan päätään patteriin. Raudan puolesta en edes tekisi noilla NUC, Chromebox yms. sukuisilla µ-satiaisilla mitään, koska minun keississäni Kodin pyörittäminen on vain yksi koneen lukuisista rooleista: kyseessä kun on MCULPC (Man Cave Universal Leisuresuit PC). Ohjelmassa on pelaamista jopa musiikin kuuntelua ja videoitten toljottamistakin enemmän, ja sama kone painaa neljättä vuoroa myös tavallisena "toimisto"-PC:nä.