PA-päätevahvistimen käyttö kotiteatterissa

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana aimei, 07.12.2015.

  1. aimei

    aimei Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2015
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    Kysymys olisi siis, että tuleeko PA-päätevahvistimen käytössä kotona jotain ongelmia. Olen hankkimassa tutulta tornikaiuttimia, joiden soittaminen vaatisi ilmeisesti aika järeän vahvistimen. Tiukan budjetin vuoksi päädyin tulokseen, että vaihtoehdot ovat joko vanha mutta ryydikäs integroitu vahvistin tai erillinen etuvahvistin ja päätevahvistin.

    Oma käyttö on elokuvien katselua ja satunnaista musiikinkuuntelua. Tarkoituksena on stereoiden kaveriksi hankkia aktiivisubwoofer ja ehkä myöhemmin siirtyä monikanavaiseen ääneen. Näitä useankin sadan euron markettisarjoja kuunnelleena pysyn mielummin 2.1 siihen saakka kun on varaa kunnon 5.1 sarjaan.

    Sen verran olen selvittänyt, että PA-päätteissä on pääsääntöisesti pahaa ääntä pitävät tuulettimet, liitännät hiukan eri kuin kotivehkeissä ja ilmeisesti tarvitsen etuvahvistimen, jolla muuntaisin tietokoneelta / pleikkarista tulevan äänen linjatasoiseksi. Toinen kysymys olisi siis millainen etuvahvistin kannattaisi hankkia?

    Oma kokoonpano on siis tähän asti ollut:
    - tietokone / ps3
    - vanha yamaha integroitu stereo vahvari
    - peerlessin tornikaiuttimet vuodelta 1000eKr.

    Uusi kokoonpano olisi siis:
    - tietokone /ps3
    - etuvahvistin
    - PA-pääte (esim. Thomann t.amp E-800 http://www.thomann.de/fi/the_tamp_e800.htm)?
    - tornikaiuttimet
     
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Siis, saahan noita stereovahvistimia jossa on digitaaliset sisääntulot. Sellainen olisi kaikista yksinkertaisin (ja paras).
     
  3. aimei

    aimei Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2015
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Vähän tarkemmin, mitkä kaiuttimet?
    Jos kyseessä oli tavalliset siviilimallin kotikajarit (vaikka olisivatkin lattialla itsenäisesti l. ilman jalustaa seisovaa mallia) niin et tarvitse etkä hyödy PA-päätteen ylimääräisestä tehosta. Jos kyseessä on oikeasti järeät PA-kajarit, niin silloinkin saat lisähyötyä kilowatin tehoreservistä vain silloin kun pidät tulpat+peltorit päässä kotibileitä kuurojen virkistysyhdistykselle. Herkäksi optimoidut PA-kaiuttimet myöskin tuottavat paremmin äänenpainetta samalla vahvistinteholla, eli saat pa:sta samalla AV-vahvarin wattimäärällä enemmän dB:tä ulos, kuin mitä saisit epäherkästä kuluttajamallin kajarista.

    Jos tarkoituksena on vieläpä lisäillä soppaan aktiivisubbari ja jopa monikanvatoisto, niin ohita turhat 2ch-välivaiheet ja hanki suoraan se AV-vahvistin. Vaikka joistakin harvoista 2ch vahvareistakin subin ulostulo löytyy, niin siltikin homma luistaisi AV-vahvarin kanssa paljon vähemmin ongelmin. Asianmukaisen 5.1/7.1 vahvistimen tukemana saadaan myöskin leffojen .1, eli lfe-kanavan bassot kuuluviin ilman ylimääräistä kikkailua.

    PA-vahvaria ei kotikäytössä kokoäänialuekäytössä tarvita (subbarit erikseen, siellä tehoa kyllä tarvitaan). Esim. täällä päin on soimassa 15" PA-midiin pohjautuvat kajarit (Nitrosäiliö) tavallisen keskiluokkaisen AV-vahvarin perässä (valmistajan lupaamat mainoswatit, lukema mitä muutenkaan ei kannattaisi tuijottaa liian tarkasti: 2x100 Watts RMS into 8 Ohms – Two Channels Driven / 5x75 Watts RMS), ja tällä kombolla saisi ihan vaivatta aiheutettua välittömän kuulovaurion, kauan ennen kuin vahvistimen teho olisi loppumassa. PA-vahvariin vaihtaminen aiheuttaisi vain päänvaivaa kuva/äänilähteiden valinnassa sekä subbarin yheensovituksessa, ja vieläpä huonekorjauksen menetyksen. Mitään lisää tai mitään hyötyä siitä ei olisi, sillä tehon lisäyksestä huolimatta "ylimääräistä volumea" ei pystyisi käyttämään yhtään mihinkään.
     
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Hifiharrastajista käytetty Emotiva UMC-1 etunen (sis. mm huonekorjaimen) ja varmaan on tarpeeksi kattavat liitännät laitteen persauksissa.
    Sieltä löytyisi myös hifimallin laadukas (ja hiljainen, + tingattavissa .. kaverillani myynnissä) 5-kanavainen pääte Rotel RB 985Mk2
     
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ihan miten asian haluaa nähdä. Kummasti Behrun EP 2500 (ja vincentin päätteet) soitti paljon paremmin gradient revoja + magnepan 3.7 -sarjalaisia kun onkyon 5.1 virveli tai anthemin mrx 300.
     
  7. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mistä niin päättelet? Nyrkkirautasääntö menee justiinsa toisin päin kuin yleisesti kuvitellaan: mitä isompi hoilotin, sitä vähemmän sitä tarvitsee sähköisesti pakottaa saadakseen jonkin SPL-määrän turistettua ulos. Mitä magnumimpi "tornikaiutin", sitä kevyempi vahvistin siis kelpaa sitä kutittelemaan.
     
  8. aimei

    aimei Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2015
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos paljon kaikille vastauksista! Tässä vasta tutustutaan koko hifi-touhuun, joten pitää kyseenalaistaa kaikki.. ;) Nyt kun tässä asiasta lukenu alkanut nälkä kasvaa.. onneks ei ole rahaa liikaa :)

    Tuo Emotiva vaikuttaisi erittäin näppärältä peliltä, kiitos vinkistä!

    Kaiuttimet olisi Dali 109, liekö noista sitten mihinkään kun noin vanhat (ilmeisesti kasarilta tai ysäriltä?, 1x tweeter, 1x 5" keskiääni, 2x 10" woofer)? Idea PA-vahvistimeen ylipäätään tuli siitä, että sellaisella tullut festareilla luukutettua kaverin itsetehtyjä hirvityksiä - ja kyllähän ne niin kovaa soi että ei edessä siedä olla. Ajattelin, että jaksaa varmasti sitten soittaa ja eikai sitä nuppia nyt kaakkoon varmasti ikinä tarvitse eikä voikkaan kääntää, mutta jos saan tehoa reserviin hyvään hintaa ja ilmeisesti ihan ok laadulla (http://www.tnt-audio.com/ampli/t-amp_e800_e.html) niin mikä ettei. Mutta toisaalta oman kokemuksen mukaan vahvistimenkaan antoteho ei todellakaan kerro koko totuutta siitä kuinka se pystyy kaiuttimia ajamaan.

    Voinko käyttää tuota vanhaa stereovahvaria etuvahvistimena siihen saakka, että saan käärittyä hilut oikeaan etuvahvistimeen? Merkki olikin Technics SU-102X, povaa olevansa oikein class A. Tuossa kyllä lukee vaan "EXT OUTPUT" (ja sillattu takaisin vahvariin) mutta kai nuo nyt ne linjalähdöt silti on?
     
  9. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos haluaa mahdollisimman paljon desibelejä, lähtötilanne pitää olla herkkä kaiutin ja tietenkin edes kohtuullisesti tehonkestoa. tälle sitten riittävästi watteja ja alkaa kuulua, mutta soi kyllä reilusti pienelläkin vahvarilla. Ja jos kaiutin ei kestä jatkuvaa kuin 100w, on turhaa olla reservissä älytöntä tehoa - tokihan se on hienoa sanoa kavereille että "joo tuosta mun vahvarista lähtee 2x3000w jatkuvaa", mutta mitään hyötyä siitä ei ole jos kaiutin ei sitä kestä. Todennäköisesti ne desibelit siellä festarillakin on tullut enemmin herkän kaiuttimen ansiosta, ei pa-vahvarin. Esimerkkinä vaikka tuo yllä mainittu nitro - herkkyys 99db/w vs joku epäherkemmästä päästä oleva hifikaiutin "A" (vaikka 84db/w), tuo "A" vaatii 32w että se tuuttaa tuon 99db mitä nitro antaa 1watilla. ja nitro antaa tuolla 32 watilla 114db, johon tuo "A" vaatisi jo 1024w (mitä se tuskin kestää). 500w nitro tuuttaakin sitten jo 126db.
    Mutta mitä haet kaiuttimilta tai vahvistimelta ? Normaalioloissa normi koti-kaiuttimilla musiikkia kuunnellaan yleensä alle 1w tehoilla, olettaen ettei olla kännissä. Ja kännissä ei sitte enään nitrot ja t-ampitkaan riitä ( okei, no ehkä ne).
     
  10. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
  11. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Eikös se juuri noin toimi kuten esimerkissä on näytetty. Ei ole homma eikä mikään siis.
     
  12. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin kai, arvelluttaa vaan ku mistään en ns. virallista tietoa löytänyt että miten tuo kuuluu toimia, että kuuluuko trigger sisäänmenoon syöttää toisesta vahvistimesta tuo 12v vai olla moinen kytkentä joka oikosulkee maan ja sleepin. En löytänyt mitään valmista pa-puolen kaapelia edes tohon crownin triggeriin mikä on vähän outoa
     
  13. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ymmärrän että tuo linkin teksti on siis vahvistimen manuaalista, eikös se ole aika virallinen tieto?

    Mitään vihjettä 12 V syöttämisestä ei anneta, se on omaa mielikuvituksen tuotettasi ;)