Kannatatko Sipilän hallituksen politiikkaa?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana vemkki, 17.09.2015.

?

Kannatatko Sipilän hallituksen politiikkaa pääpiirteissään?

  1. Olen kannattanut alusta asti

    15 ääntä
    17,9%
  2. En kannattanut aiemmin, kannatan nyt

    3 ääntä
    3,6%
  3. Kannatin aiemmin, en kannata enää

    9 ääntä
    10,7%
  4. En kannattanut aiemmin, enkä kannata nytkään

    53 ääntä
    63,1%
  5. En osaa sanoa

    4 ääntä
    4,8%
  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tuo sunnuntailisien poisto on tosiaan vaikutuksiltaan aika epätasainen. Ongelmana on tietty se, että hallituksella on vain rajattu valikoima keinoja käytössään, koska suuri osa työsuhde-ehdoista on määritelty vain työehtosopimuksissa. Niihin ehtoihin (joihin esimerkiksi tuo lomaraha kuuluu) hallitus ei pysty vaikuttamaan.

    Esitetty lomarahojen puolitus vastaisi vuosipalkassa 2 prosentin pudotusta ja olisi varsin tasapuolinen.
     
  2. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ei ne valitettavasti ajattele, kertaakaan en ole TV haastatteluissa huomannut että kukaan poliitikoista edes yrittäisi samaistua sen rooliin jolla ei yksinkertaisesti ole enää mistä antaa vaikka kuinka on hilannut elintasoaan alas.
    10% ylijäämä palkasta on melko yliammuttua joidenkin osalta, ei ehkä viisasta ajaa henkilökohtaista taloutta niin kireälle mutta näin se vaan monen kohdalla on.
    Motivaatio työhön on tultava jostain muualta kun palkka ei enää riitä, ehkä se on perhe.

    Itse en Suomen vientiteollisuudesta kokonaisuudessaan juuri tiedä mitään enkä siihen osaa kommentoida.
    Suomi on euromaista kallein, on vaikea käsittää miten voisimmekaan kilpailla joillain aloilla maiden kanssa joissa eläminen on huomattavasti edullisempaa ja siten myös työväen palkka on sillä tasolla että sillä voi kilpailla.
    Venäjälle vienti ei varmaankaan nyt vedä, mikähän sen talousvaikutus on?
    Suomalaiset duunarit eivät ole hyökänneet Ukrainaan eivätkä tehneet taloussaartoa.

    Itse olen tällä hetkellä työntekijänä julkisella sektorilla ja kk-palkka on huonompi kuin nyt niin kovasti puhutuilla lähihoitajilla, leikkausten jälkeen se olisi ehkä samalla tasolla.
    En tee kuitenkaan käytännössä yhtään ylitöitä enkä viikonloppuja.
    Tuottamatonta "palvelutyötä", kuitenkin sellaista joka on kunnalle välttämätöntä.
    Jos minut ulkoistettaisiin, niin kunta säästää vain näennäisesti koska joutuu ostamaan palvelun sitten esim. osakeyhtiöltä jonka pitää tuottaa voittoa ja kustannukseni kunnalle tulee hyvin todennäköisesti olemaan suurempi kuin että olisin kunnan omana työntekijänä.

    Nyt yrittäjät hokevat näitä samoja mantroja mitkä Sipilän suusta ovat tulleet, alkaa olla jo aika loppuun kulutettuja ja ainakin täällä aiheuttaa sen verran ärtymystä ettei viitsi enää edes uutisia kuunnella/katsella.
    Miljonäärin sanelupolitiikkaa tyhjillä lupauksilla.
     
    71 dB tykkää tästä.
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Pystyy vaikuttamaan, jos toimii älykkäästi. Hallituksen pitäisi antaa työntekijä- ja työnantajapuolen neuvotella tasavertaisina keskenään ja olla itse taustalla luomassa keskinäistä luottamusta ja parempaa ilmapiiriä. Nyt hallitus on heilunut sen ainoan työkalunsa kanssa ja moukaroinut ilmapiirin tulehtuneeseen tilanteeseen. EK:n Häkämies on tyhmyyttään vain kannustanut Sipilää vierestä. Suomen kaltaisessa maassa ei voi tehdä mitään 5 % tuottavuusloikkia hetkessä. Emme ole maa, missä palkkoja voi polkea miten sattuu. Meillä työn tuottavuus perustuu osaamiselle ja innovaatioille, asioille jotka ottavat aikansa. Tehdään oikeita asioita meille oikealla tavalla, niin tuottavuutemme paranee ajan myötä paljon enemmän kuin tuo EK:n kuolaama 5 % ilman, että kolmivuorotyöläisiä tai ketään muutakaan duunaria tarvitsee kurittaa.
     
    Make73 tykkää tästä.
  4. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Itse satun olemaan töissä pk-yrityksessä, tehtaassa, jonka tuotannosta parhaina kuukausina jopa puolet voi mennä vientiin. Jo kauan sitten meillä on todettu että kotimaan markkinat ovat niin pienet ettei täältä ole kovin suurta kasvua saatavilla joten tähtäimet on suunnattu ulkomaille. Ja siihen liittyen viime vuonna asetettiinkin tiettyjä tavoitteita tuotannon kehittämiseen (erityisesti laatuun piti panostaa) ja luvattiin että kaikki saavat bonuksia (siis ihan perusduunaritkin) jos tavoitteet saavutetaan. Ja ne saavutettiin tänä kesänä ja bonukset maksettiin. Meillä siis periaatteessa menee hyvin, vaikka poliitikkojen puheista voisi muuta päätellä. Pomokaan ei ole missään vaiheessa valittanut että maksaisi liikaa palkkaa meille. Aika minimipalkathan meilla toki on jo, ei ole paljon varaa vähentää niistä. Vienti Venäjälle ei ole koskaan vetänyt, joku koe-erä sinne joskus meni vuosia ennen pakotteita ja se oli aika pitkälti siinä... Ukrainaankin on myyty enemmän, liekö bisneksen tekeminen Venäjällä sitten jotenkin erityisen vaikeaa, en tiedä. Muuten tuotteita on onnistuttu myymään kaikkiin maanosiin (perjantaina pakkasin kamaa amerikkaan) joten Venäjän merkitys Suomen viennille lienee lähinnä poliittikkojen ja neuvostoliittoa kaiholla muistelevien eläkeikää lähestyvien yrityspamppujen puhetta.
     
  5. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Edellisessä työpaikassa olin automaatiosähkäri automaatioteollisuudelle robotteja tuottavassa yrityksessä, pois lähdin 2009.
    Viime vuodet yritys tuotti pelkkää tappiota.
    Sielläkin luvattiin bonuksia, mutta maksamatta jäi vaikka tavoitteet saavutettiin. Toimitusjohtaja oli häntä koipien välissä kun joutui syömään sanansa, pörssiyhtiön hallitus oli bonuksista eri mieltä.
    Oikeastaan pelkkään vientiin perustui tämänkin yrityksen tuotteet, niitä meni ympäri maailmaa keskeneräisenä jossa niitä yritettiin epätoivoisesti parsia toimintakuntoon.
    Kehtasipa johtaja joskus koko henkilökunnalle suunnatussa puheessaan vielä sanoa että tuotekehityksessä on panostettava laatuun, mutta huonompaan sellaiseen, koska laitteet kestävät liian pitkään ja tarvetta eli jatkuvaa kasvua ei näin ollen synny.

    Olen työskennellyt myös paperiteollisuudessa ja surullisen kuuluisassa Elcoteqissä.
    Näistä paikoista koen nykyisen kaikkein mielekkäämmäksi vaikkakin palkan suhteen olen mennyt koko ajan alaspäin.

    Viime vuotiset "maltilliset palkkaratkaisut" ovat ihan yhtä tyhjän kanssa, nyt kesällä tuli neljä senttiä palkankorotusta...täysin järjetöntä, sen olisi voinut jättää antamatta kokonaan ja pistää niistä koostuvan suuremman potin vaikka lisähenkilökunnan palkkaamiseen vanhustenhoitoon tai vaikka pk-yritysten viennin kasvattamiseen, ihan kuinka vaan.
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tämä on varmasti hyvin alakohtaista, mutta kyllä Venäjä on ollut Suomelle hyvin tärkeä vientikohde, vaikka se onkin vaikea maa. Elintarvikkeet lienevät se helpoin vientitavara, koska Venäjällä arvostetaan suomalaisten elintarvikkeiden laatua.
     
  7. Moti

    Moti Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    1 033
    Saadut tykkäykset:
    9
    En saa itse mitään lisiä, mutta jos voisin tehdä toisinaan sunnuntaina 75% korotetulla palkalla töitä ja pitää vastaavasti arkena ylimääräisen vapaapäivän niin ei edelleenkään kuulostaisi huonolta diililtä. Just my 50 cents...
     
  8. pede

    pede Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    22.10.2002
    Viestejä:
    6 311
    Saadut tykkäykset:
    19
    Aika heikkoa. Suomessa on talous alaviressä koska bruttokansantuote on laskenut ja palkkakartelli tekee saman kuin kaikki kartellit: Nostaa hintaa ja pienentää tuotantoa. Eikö mene kaaliin, että kun BKT on laskenut 7 vuotta, niin palkkataso olisi laskettava enemmänm kuin tuo lasku on ollut, jotta saataisiin talous liikkeelle. Lisälainanotossa tulee pää vetävän käteen ja ensin EU-kommissio tulee tänne antamaan Kreikan lääkettä ja sen jälkeen tulee vielä IMF.

    Hallitukseen parlamentaarisessa suhteellista vaalitapaa käyttävässä maassa taas pääsee jos on tarpeeksi iso gööri jotka pystyvät sopimaan politiikasta. Sixpack pystyi sopimaan hallituksessa olosta, muttei mistään reformeista.

    Käytetäänkö vassarikeinoja eli lisää lainaa ja nostetaan veroja? Niin muuttuu maailma Eskoseni, se tie on kuljettu loppuun.
    Aivan, Ay-liike on valmis ulosliputtamaan viimeisenkin teollisen tuotannon tästä maasta ennenkuin "saavutettuihin etuihin", ts. Hakaniemen veroparatiisiin ja Ay-pomojen valtakuntaan kajotaan. Kyse on varsinaisesta housuun kusemisesta pakkasella. Nyt on kiva olla taisteleva Ay-liike kunnersa huomaa että kovapäisyyttään lamauttaa elinkeinoelämän. Jos elinkeinoelämä toimii, toimii tämä maa. Toisiamme verottamalla emme maksa mitään tulevaisuudessa.

    Niin, puretaan nyt tuo palkkakartelli, eli työehtosopimusten yleissitovuus ensin niin saadaan hieman joustoa tämän maan talouselämään.

    Ay-liike ei ole mikään itsetarkoitus eikä varsinkaan sen pomojen valtakunan hysääminen tämän maan talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin rinnalla. Patavanhoilliset Hakaniemen veropakolaiset pitävät tätä maata panttivankinaan kunnes viimeinen "kapitalisti" on konkurssissa. Ikävä kyllä ne eläkevarat on sijoitettu nimenomaan sinne talouselämään, joten pullistelu syö myös omia eläkevaroja. Lisäksi eläkkeitähän maksetaan vain osaksi sijoituksten tuotosta ja suuremmaksi osaksi palkansaajien eläkemaksuista. Palkkakartelli rajoittaa työllisyyttä ja mitä suurempi työttömyys, siten huonommin tulere eläkemaksuja sisään. Mutta sitähän patavanhoilliset vassarit eivät ymmärrä. Korotetaan veroja ja otetaan lisää lainaa on varmaan tulevaisuuden menestysresepti? /s (sarcasm switch)
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Varmaan niin onkin, koska minun pitäisi varmaankin olla 100 % samaa mieltä kanssasi jotta tarinani olisi "vahvaa", eikö?

    Sinulle BKT on itseisarvo. Minulle taas BKT:n kasvu ei ole mielekästä mikäli sen takia ihmiset kärsivät, eli minulle kelpaa mikä tahansa BKT, kunhan kaikilla on hyvä elämä. En tiedä miksi kukaan tavoittelee mitään muuta yhteiskunnassa. Olen vihervasemmistolainen ja sinä kaiketi oikeistolainen kirjoituksiesi perusteella. Siksi emme ymmärrä toistemme ajattelua kaiketi koskaan.
     
  10. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Milestäni hyvä näkemys BKT:stä talouden nobelisti Joseph Stiglitziltä (YLE):
    "
    Stiglitz haluaa vielä muistuttaa talouskasvun ja bruttokansantuotteen kasvattamisen perimmäisestä tarkoituksesta.
    – Eihän BKT ole mikään arvo sinänsä. On vain yksi syy, miksi BKT:tä pitää kasvattaa, ja se on ihmisten elinolojen parantaminen.
    Stiglitz pitää suorastaan käsittämättömänä sitä, että ihmisten elinoloja tai työehtosopimuksia pitäisi heikentää – jotta BKT saataisiin nousemaan.
    "
    Niin ja mitähän Sipilän hallitus on tässä tekemässä....
     
    71 dB tykkää tästä.
  11. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Minä suostuin aikoinaan tekemään työni niin pienellä palkalla että siitä ei todellakaan kestä ottaa yhtään pois. Mutta kun halusin varmistaa että pääsisin yleensä töihin silloin. Mietin tossa muutama vuosi sitten työn lopettamista sen takia kun en pystynyt enää pyörällä käymään siellä kun se muutti niin kauas. Niin huono palkka minulla on. No nyt työ päiväni ovat aika suurella todennäköisyydellä vähissä kun osallistuin lailliseen mielenilmaukseen. Olin ainoa tästä toimipisteestä joka siihen uskalsi osallistua. Muut kyllä uhosivat mutta kun mielenilmaus varmistui kukaan ei uskaltanut siihen ruveta.

    Meillähän nimittäin irtisanotaan työntekijöitä hyvin pienistä syistä. Mutta siihen keksitään aina jokin muu syy joka näyttäisi lailliselta eikä liitto ole ainakaan tähän mennessä niihin voinut puuttua. Meidän luottamus mieskin on lahjottu sen kaksi poikaa on töissä firmassa. Luottamus mies levitti tietoa että lakko ei koske meitä. Sitten kun soitin liittoon niin sanoivat siellä että luottamus mies oli sanonut että kukaan meistä ei halua osallistua siihen joten siksi meidän nimeä ei ollut listoilla, oli kuulemma kysynyt meiltä kaikilta valehteli siis päin naamaa.
     
  12. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Leikataan maataloustuesta "löysät" pois. Sama tehdään yrtitystuille. Sitten puututaan aikuisten oikeasti harmaaseen talouteen muutenkin kuin tekemeällä mainoskampanja jossa ohjeistetaan ottamaan kuitti pitseriasta. Puututaan verosuunnitteluun. Nyt 50% maailman varoista menee veroparatiiseihin.

    Noi niinkuin aluksi. Siinä on säästöä jotain miljardeja. Aika hiljaista on Sipilän suunnasta.

    Esimerkki:
    2013 Tallinkille maksettiin 15 miljoona tukea verovaroista. Tallink kiitti jakamalla rahat osinoina.

    Suomen kansallinen osuus maataloustuista on euroopan korkein: 7 miljoonaa PÄIVÄSSÄ!
    Mieti siinä sitten miksi suomi velkaantuu. Miten Ranskalaisille riittää EU tuet, mutta suomalaisille pitää maksaa lisänä 2.7MRD vuodessa bonusta.

    Suomi velkaantuu 14 miljoonaa päivässä ja puolet siitä menee Keskustapuolueen jakamiin maataloustukiin.

    Mitä tulee huippupalkattujen johtajien karkaamisesta ulkomaille: Suomessa ei ole yhtään oikeaa huippujohtajaa ketä palkattaisiin isoon maailmaan. EU suojayöpaikkoja lukuunottamatta suomesta ei ole palkattu yhtään johtajaa maailmalle.
     
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tarkoitat varmaan, että korkein ihmismäärään nähden. Maataloustuessa on se puoli, että jos ne lopetetaan, Suomessa loppuu maanviljely. Ilmasto on sen verran huono, ettei maanviljely pärjää hintakilpailussa paremman ilmaston maita vastaan ilman tukia. Käytännössä jos tuet lopetettaisiin kertaheitolla, meillä olisi 300 000 työtöntä lisää. Moni katsoo lisäksi arvokkaaksi sen, että meillä on kotimaisista raaka-aineista tehtyjä elintarvikkeita tarjolla, mutta kaikki eivät tietysti laske sille arvoa.
     
  14. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Siis olet ihan oikeasti sitä mieltä että jos Björn Wahlroosille lopetetaan tukien maksu, niin suomesta loppuu maanviljely? Nalle itse sanoi ettei hänelle kuulu antaa tukia, mutta olisi tyhmä jos sitä ei ottaisi.

    Tukea maksetaan 4.7 miljardia ja siinä on aivan varmasti miljardi liikaa. Toki pitää tukea niitä jotka oikeasti tukea tarvitsee mutta hyväksikäyttöä on oltava todella paljon. Pää on vahvasti puskassa jos ei tuota usko. Sen sijaan sairaanhoitajalta voi leikata vähästä koska AY.

    Ton jälkeen voisi vielä sanoa että jos Sipilä haluaa johtaa suomea kuin yritystä, niin mitä yrityksen haaraa pidettäisiin pystyssä jos jokaista työntekijää pitäisi tukea verorahoista 26 000€ vuodessa? Yritysanlalogialla maataludessa alkaisi melko isot YT neuvottelut.
     
  15. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
  16. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Pidin Sipilää ihan järkevänä miehenä ennen vaaleja. Uskoin, että Sipilä haluaa vain saada Suomen nousuun. Siitä tuskin oli tai on erimielisyyttä, että jotain on tehtävä ja Sipilän toimet kuulosti ihan järkeviltä. Ikävä kyllä vaalien jälkeen on joutunut huomaamaan, että Sipilä on helvetin oikeistolainen ja tuntuu että hänelle hyvin oikeistolaisen politiikan ajaminen on se ykkösjuttu. Ei sillä tunnu olevan väliä onko se oikeasti edes järkevää.

    Ärsyttävintä on jatkuva uhkakuvien maalailu ja tuen hakeminen ulkomailta. Sipilä uhkailee, että jos välttämättömiä (lähde?) toimia ei tehdä, Suomi ei kohta saa päättää enää itse asioistaan vaan ulkopuoliset tahot ottaa vallan käsiinsä. Valehtelua. Luin myös Hesarin kommenteista, että hallitus on vähentänyt resursseja talousrikosten tutkinnasta. Jos tuo pitää paikkansa, se on ideologinen valinta ja taloudellisesti idioottimainen ratkaisu. Tuo alleviivaisi sitä mitä aiemmin kirjoitin, eli tavoitteena on mahdollisimman oikeistolainen politiikka ja Suomen etu tulee sitten jossain kaukana takana.
     
  17. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tulkinnanvaraisista asiosta kuten vientiteollisuuden teoreettisesta kilpailukyvystä voidaan toki vääntää loputtomiin. Se nyt kuitenkin lienee kaikkien mielestä faktaa, että valtion budjetti ei ole ihan tasapainossa kun velkaa tehdään vuodesta toiseen 5-7 miljardin vauhdilla. Kasvava velkakertymä on käytännössä ryöstöretki tulevaisuuden veronmaksajien kukkarolle joten itse en ainakaan ole erityisen ylpeä joutuessani olemaan siihen osallisena.

    Valtion velan kokonaissaldo rikkoo sadan miljardin rajapyykin hetkenä minä hyvänsä. Kun ylitämme n. 150 miljardia, alamme olla suunnilleen Kreikan lukemissa asukasta kohti. Kuten jokainen voi laskea, tuohon tilanteeseen päädytään pahimmillaan alle 10 vuodessa. (Usko pois @Tilt-type, kyllä päätäntävalta talousasioista siirtyy lainanantajille jos päästämme tilanteen tarpeeksi huonoksi.)

    Jos/kun budjetti halutaan tasapainoon, siihen on tasan kaksi keinoa. On tienattava 5-7 miljardia enemmän vuosittain tai säästettävä saman verran.

    Menoleikkaukset eivät tietenkään käy kenellekään. Sehän olisi sitä kurjistavaa "austeritypolitiikkaa", jonka vaaroista vasemmalle kallellaan oleva media ja valitut talousnobelistit muistavat jatkuvasti varotella. Lisätulojen hankkiminen on sekin aika nihkeää. Suomi on jo valmiiksi maailman kirempiä verottajia. Oma käsitykseni on se, että monien verojen tuotto alkaa itseasiassa laskea jos niitä nykyisestä vielä kiristetään. Verotuksella luonnollisesti osaltaan vaikutetaan myös yritystoiminnan kannattavuuteen -- jos toiminta on kannattavampaa jossain muualla, investoinnit ja uudet työpaikat menevät sinne jonnekin muualle.

    Sipilän vaihtoehdot ovat siten aika vähissä. Itse toivoisin, että toimenpiteiden painopiste olisi enemmän säästöissä kuin yksityisen sektorin ruoskimisessa. Sinänsä kuitenkin ihan hyvä, että edes jotain yritetään. Pahin vaihtoehto olisi pistää silmät kiinni ja vain toivoa parasta.
     
  18. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Tuo on vain yksi osa kokonaiskuviota:
    http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/a...tyon-hinnasta-tassa-on-vaarinymmarrys/5320558

    Täytyy sanoa, että menee kyllä sellaiseksi talousmatematiikaksi, että omalta osaltani täytyy nostaa kädet pystyyn.
     
  19. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nimenomaan 10 vuodessa JOS talous ei muutu. Sipilä valehteli kyselytunnilla että "kohta tulee EU ja tekee meidän leikkaukset". Kohta tarkoittaa 10 vuotta ja vain jos kaikki menee totaalisesti päin tuuletinta. Erittäin epätodenäköistä.

    Sipilä myös unohtaa mainita että Suomella on saatavia lähes yhtä paljon kuin velkaa. Eroa on n.1miljardi. Ihan yhtä lailla me lähdetään päättämään toisten talouasioista jos eivät maksa meille velkojaan.

    Helposti unohdetaan että suomi on aika kaukana kärjestä mitä tulee velkaantumiseen. Ykkösenä in USA jolla on velkaa 18 triljoonaa. Suomi on sijalla 39. Per capita laskettuna ykkösenä on Luxenburg jossa velkaa on 3.6miljoonaa per asukas. USAssa velkaa on 38 000 / asukas. Suomi on sijalla 27. Jos suomella olisi velkaa 150 miljardia niin se tekee 25 000 / asukas. Sillä pääsee sijalle 27. Eli me ollaan siellä jo tänään ;) Jos velkaannutaan triplaten (450 miljardia) niin sitten aletaan kilpailemaan Saksan kanssa kummalla on enempi velkaa / asukas. Silloinkin Ruotsi on meidän edellä.

    Numeroina USA on aika paljon heikommassa hapessa kuin Suomi, mutta kun ei ole. Sillä valtion velka ei ole sama kuin asuntolaina.

    Tilanne jossa "päätäntävalta" siirtyy eu komissiolle on lähes utopistinen suomelle. Muistatteko kun edellisen kerran luotonantaja alkoi puuttumaan suomen talouteen? Se oli kesällä 2010. Silloin tuli kirjelmä EUlta suomen huonosta taloudesta. Silloin Kokoomus vähätteli kirjelmän lähes olemattomaksi. Nyt tismalleen saman kirjelmän "uhka" on sipillälle lähes sama kun kun suomea oltaisiin huomenna miehittämässä. Saman kirjelmän on muuten saanut kaikki muut EU maat paitsi Ruotsi ja Sveitsi. Eli Ranska ja Saksa ovat olleet Sipilän mukaan "kreikan tiellä".

    Liiotella se kaveri ainakin osaa. Toisaalta niin tekee kaikki kun ovat vallassa.
     
  20. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    En kyllä itse jaa näin optimistista näkemystä. Talouskasvu ei ole automaatio eikä muuttumaton luonnonvakio. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan joko a) sitä, että nykyistä useampi ihminen osallistuu tuottavaan toimintaan tai sitten b) työllisten tuottavuuden on noustava. Eläköitymisen myötä työvoiman määrä on ymmärtääkseni enemmänkin laskussa kuin nousussa. Kenties se on omaa mielikuvituksen puutetta mutta minun on vaikea nähdä, mistä jatkuva kasvu olisi otettavissa.
    Ymmärtääkseni valtion koko omaisuuden arvo on huomattavasti pienempi kuin velan määrä. Tämä seikka ei muutenkaan hirveän relevantti ole, ehkäpä siksi sitä ei aina korosteta. Kuinka realistista on ajatella, että yhtäkkiä pistämme koko valtion omaisuuden huutokauppaan? (Mukana on kaikenlaisia rahoitusosuuksia Euroopan vakausrahastossa yms joiden todellinen markkina-arvo lienee murto-osa siitä arvosta, joka niille tällä hetkellä nimellisesti lasketaan.)
    Kyllä, sama ongelma on enemmän ja vähemmän kaikilla läntisillä teollisuusmailla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. USA:n tilanne on varsinkin huolestuttava koska romahdus siellä säteilisi koko maailmaan. Ymmärtääkseni esimerkiksi Japanissa on jo pidemmän aikaa tasapainoiltu melkeinpä väistämättömän konkurssin partaalla. Ei se silti tarkoita, että meidän kannattaa jatkaa alijäämäisellä budjetilla siihen asti että luottamus Suomen maksukykyyn menetetään. Tilanne on toki vielä joten kuten hallinnassa, viimeksi toissa päivänä taisi joku luottolaitos pitää luokituksen AAA-tasolla.