tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Puhun tässä pelkästään vahvistimen kaiutinliitäntöihin liitettävistä passiivijakosuotimista ja kuormista. Mikään mitä sanon, ei liity aktiivisuotimiin eli vahvistimen ottopuolen asioihin.



    Ei passiivijakareiden takia vahvistintehoa hukkaan kulu, ainakaan LC-suotimilla, vaan niillä "väärillä" taajuuksilla kuormitus muuttuu ääretön-impedanssiseksi eli kuorma niillä taajuuksilla katoaa olemasta.

    Tästä tosin seuraa se ongelma, että vahvistin voi olla epävakaa jos suurten taajuuksien kuorma häviää vahvistimen näkyvistä. Vahvistin voi alkaa värähdellä (analoginen vahvistin) tai sen taajuusvaste rumasti piikittää (digitaalivahvistin).

    Mitä huonompi vahvistin, sitä tärkeämpää on säilyttää sen kuormitus KAIKILLA taajuuksilla, että vahvistimen pohjakohina näkee kuorman, vaikkei varsinaista diskanttisignaalia ikinä edes toistettaisi. Jonkinlainen hukkatehovastus pannaan imitoimaan diskanttielementtiä. Tarvitaan siis 2-tie-jakosuodin, jossa bassopuoli päästää äänet oikeaan kaiuttimeen ja diskanttipuoli hukkaa tehot lämmöksi pelkkään tehovastukseen. Diskanttivastus ehkä voi olla 16 ohmia tai vastaavaa rentoa kuormaa, sekin riittää vakauttamaan vahvistimen.

    Ja puhun siis tilanteesta, jossa alipäästetään hyötysignaali bassokaiuttimeen ja ylipäästö ohjataan tehovastukseen; vahvistimen ylätaajuuspuolen vakauden saavuttamiseksi.



    Jos on päinvastainen tarkoitus eli jakosuotaa korkeat äänet diskanttielementille, sinne ne saavat mennäkin, se vakauttaa vahvistimen. Ei ole tarvetta ohjata bassotaajuuksia erikseen mihinkään vastukseen, koska vahvistin ei muutu epävakaaksi jos siltä katoaa kuormitus bassotaajuuksilla. "Diskanttivahvistin" voi siis olla pelkille diskanttitaajuuksille tarkoitettu, sen ei tarvitse tuhlata tehoa bassotaajuuksilla vastuksen lämmittelyyn. Pelkkä ylipäästösuodin riittää, ei tarvita alipäästöhaaraa hukkavastuksineen.



    "Keskiäänialueella" eli molemmista päistään rajattua taajuuskaistaa toistaen (kaikki alle 5 kHz taajuudet) pätee sama kuin aluksi jo sanoin, eli erillinen diskanttikuormitus on oltava oikeasti olemassa, joko elementtiin tai hukkavastukseen tehot ajettuna.



    Pelkkä bassoelementti yksinään ei kelpaa diskanttikuormaksi vahvistimelle, koska bassopuhekelan reilu induktanssi estää suuria taajuuksia läpäisemästä puhekelaa, eli kuormitus on jopa ääretön ohmia ultraäänillä ja sitä suuremmilla taajuuksilla, ja taaskin huono vahvistin voi muuttua vaaralliseksi värähtelijäksi.



    Jos ei muuta keksi, niin panee edes 16 ohmin tehovastuksen ja yhden mikrofaradin muovikonkan sarjaan, jolloin se konkka läpäisee suuria taajuuksia, jotka vastus puolestaan polttaa lämmöksi ja vahvistimella on sopivasti töitä ylätaajuuksiensa vakauttamiseksi.



    --------------------------------------



    Laadukas hifivahvistin piut paut välittää siitä, onko sen annossa kuormaa tai ei, ja että millä taajuudella montako ohmia kuormaa näkyy. Hifilaitteet tehdään vakaiksi kaikkiin sallittuihin kuormiin (esim. 4 ohmia tai sitä isompi ohmimäärä), myös äärettömään ohmiin eli antoliittimet paljaana köllöttäen. Näissä vahvistimissa on jo sisäänrakennettuna hukkatehoa itseensä syövä vakautus ja/tai takaisinkytkentä, joten ulkoista hukkakuormaa ei tarvita vakauden saavuttamiseksi.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 07.06.2015
  2. beginneri

    beginneri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.06.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjesta pöytään kaikille!

    Pikaisen foorumin selailun jälkeen ei näyttänyt oikein kenenkään kokeilleen valmista passiivikaiuttimen käyttämistä ghettoblästerin pohjana.

    Elikkä suunnitelmissa olisi käyttää Pioneerin CS-454 isohkoa kaiutinta, jossa max input 40w 8ohm.http://www.hifidatabase.com/static/gallery/8/5688-pio_CS-454.jpg

    Koteloa aiotaan tukea kevyesti 6mm vanerilla josta osakseen tulee kantokahvaa. Painolla ei tässäkohtaa ole väliä.

    Vahvistimena toimii käyttämätön suren 50w x 50w - 6ohm vahvistin, ja akkuina kaksi vapaa-ajan 12v 7,2ah akkua. Musiikkilähteenä joko puhelin, tabletti tai läppäri.

    Kaiuttimessa ollessaan valmiiksi kolme elementtiä, kaksi pienempää asennetaan vasempaan ulostuloon ja yksi isompi elementti oikeaan ulostuloon.

    Kysymys kuuluukin, onko kyseinen kokoonpano kohtalaisesti toimiva, vai kannattaako panostaa uusiin kaiutinelementteihin siten että yksi subwoofer-elementti ja yksi diskantti?
     
  3. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sulla on nyt valmis kaiutin, jos hylkäät sen niin sitten sun täytyy suunnitella kaiutin. Suosittelen siis hyödyntämään sellaisenaan. Ehkä viritystaajuutta voisi hieman nostaa refleksiputkea lyhentämällä, jos ulkona aiot soitella.
     
  4. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vahvistimelle helpompi jos ajat kaikkia elementtejä samalla kanavalla, kuormitus koko kaistalla. Eli 1-kanavainen riittäisi tai pulttaat kaapit rinnan Tuollainen 2-tie (se diskantti ei toista mitään)pinohiiri erittäin epäherkkä, watilla ei paljoa ääntä saa ulos. Moni pieni piipitin huutaa lujempaa.
     
  5. Hemulimania

    Hemulimania Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjensta,

    olen tässä mielenkiinnolla seurannut viestiketjua ja lukenut parisenkymmentä sivua edellisiä, kova halu on itsekin tehdä suitcase boombox eli boomcase.
    Ainoa paha miinus on että ei ole oikein taitoa ihan perussähköopin lisäksi.
    Minulta löytyy myös vanhat kunnon pioneerin kaiuttimet CS-454 jotka ajattelin uhrata projektiin.
    Haluaisin että boomcasessa olisi radio, bluetooth, sekä usb mp3 varten ja niitä varten olen hankkinut seuraavat osat.

    Eli bluetooth digitaaliohjaimen sekä vahvistimen.

    http://store.sure-electronics.com/aa-ab32178
    http://store.sure-electronics.com/a...luetooth-audio-receiver-board/aa-ab41136-1441

    Keskustelua seuranneena olisin päätymässä Lipo akkuun sekä balansoivaan laturiin.
    Riittäisiköhän nämä?
    Turnigy 5800mAh 6S 25C Lipo Pack (AU Warehouse)

    IMAX B6-AC Charger/Discharger 1-6 Cells
    http://www.hobbyking.com/hobbyking/...y_5800mAh_6S_25C_Lipo_Pack_AU_Warehouse_.html
    http://www.hobbyking.com/hobbyking/...AC_Charger_Discharger_1_6_Cells_GENUINE_.html

    Jos nämä eivät ole avian persiilleen heti alusta lähtien niin miten laitan nämä kaikki yhteen. Tavoite on että akkua ei irroiteta enää boomcasesta vaan sille tehdään laatikon ulkopuolelle latauspaikka eli piuha vain kiinni laatikkoon.
    Ja samaten aheikkisen asiantuntevista kommenteista on pikkuinen pelko turvallisuudesta akun kanssa, voisikohan laatikon ulkopuolelle saada jonkun volttimittarin tai varmistimen että se akku pysyy kunnossa tai menee pois päältä jos lataus laskee liian alas.
    Ja muutenkin jos esim aheikkisellä, Nummisoftilla, j-a-g:illa ja DVB-G:llä olisi ehdottaa jotain toimivaan ghettoblaster rakennussarjaa niin se olisi todella hienoa.
    Kaiuttimet, vahvistin, akku, akunlataus, virtalähde yms.
    Luulen että meitä on monia jotka tykkäisivät vain rakentaa, mutta kompastuu heti alkumetreillä omaan tietämättömyyteen, siinä jää helposti tekemättä ja se on sääli.

    Kiitos kuitenkin jo tähänastisista vinkeistä.
     
  6. Tommi_82

    Tommi_82 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.01.2010
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minäkin osallistun keskusteluun...

    Haaveissa pelkistetty ghettoblasteri, terassiradioksi. Alustavasti suunitellut seuraavaa:

    -kotelo vanerista
    -soittimeksi suunittelin laittavani suoraan jonkun halpisautoradion (tekeekö ebayn 20-30€ radioilla mitään? Esim: http://www.ebay.com/itm/Car-Vehicle...731?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cfac2619b )
    -soittimen jatkoksi mahdollisesti iPhone telakka
    -elementeiksi 2x 5.25" tai 2x 6.5" näistä ei ole vielä mitään sen tarkempaa hajua, autohifipuolen koaksiaaleja taitaa olla ihan turha edes suunitella saada toimimaan, mutta mitäs tuohon sitten laittaisi? Edes jonkunlaisesta säänkestosta plussaa.
    -akun jätän luultavasti kokonaan pois ainakin tästä ensimmäisestä kehitysversiosta, laitetta ei ole tarvetta kuljetella mukana, vaan se saa olla jatkuvassa verkkovirrassa (toki voihan koteloon jättää akulle varauksen jos tulee kuitenkin tarvetta...)
    -virtalähteeksi joku 12V/5A muuntaja, luulisi riittävän

    Missä mennään metsään..? Autoradio on tietenkin hyötysuhteeltaan huono, mutta koska kyseessä ei ole akkukäyttöinen viritys, ei tuolla ole mitään väliä, lisäksi plussaa siitä että soittimen rikkoutuessa se on helppo korvata uudella
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Siinä kohtaa kun edes harkitsit 12V-rakkineiden virittelyä kyseiseen käyttötarkoitukseen. Tuosta terassille asennuskajarit (tai sama valkoisena), kaverikseen edullinen mutta hyvä vahvari (jos ei ole nurkissa valmiiksi pyörimässä ylimääräisiä av-vahvareita tai vaikka täältä myynti-topicista löydy sopivaa, tai ykkössetin vahvarissa ole Zone2 -liittimiä joutilaana). Vahvari jää taloon sisälle ja kaiutinpiuhat sekä aux-kaapelin puhelinta varten voi tuoda ikkunan tms. tiivisteen välistä terassille.
     
    Viimeksi muokattu: 11.06.2015
  8. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2011
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään suositella pientä bluetooth vastaanotinta kannettavaan poppimasiinaan. Vahvistimena smsl-3 ja kajarina aw-7 rakennussarja jota ajetaan 14.4v porakoneen akulla. Tekeekö esim. tällä mitään? http://www.verkkokauppa.com/fi/prod...BT-01-Headphone-Edition-Bluetooth-vastaanotin
    Mulla on myös ollut ongelmia lähtötasojen kanssa. Eli vahvistinmen volume saa olla täysillä sekä mp3 soittimen volat myös ja silti ääntä ei tule ulos kovin paljon.
     
    Viimeksi muokattu: 12.06.2015
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Moninapainen lattakaapeli (ei kierrettyjä pareja vaan vierekkäiset suorat piuhat) on sopiva väline siirtää mitä vain sähköä ikkunan tai oven raon kautta. Ei kannata saranapuolen kautta vetää, siellä on valtavat muserrusvoimat, vaan lukon/kahvan puolelta. Teipillä kannattaa kaapeli pakottaa paikalleen, ettei se vaihda asentoaan ja rusennu hajalle oven välissä.

    Ennen kaapelin käyttöä kokeillaan vaikka aaltopahvisuikaleella tai muovailuvahalla, mahtuuko mistään kohtaa kaapeli edes kulkemaan. Jos ovi musertaa pahvin tai muovailuvahan lähes poikki tai liian ohueksi, niin sitten ei voi lattakaapelia käyttää. Superohutta Litz-lattaa voisi, mutta se menee liian vaikeaksi eikä se siedä suuria jännitteitä. Hopeaprintattu muovikalvo on ohut, mutta se ei taivu tarpeeksi jyrkkään mutkaan ja johde katkeaa taivutuskohdasta. Perinteinen monisäikeinen taipuisa lattakapeli on paras.

    Voi esim. hyödyntää vanhoja 40-pinnisiä PATA-kaapeleita, niissä on liittimetkin päissä valmiina. 80-pinniset PATA-lattakaapelit ovat vieläkin ohuempia, mutta niiden karvat ovat liian ohuita ja hankalia juottaa.

    Plussa ja nolla vuorotellen vierekkäisiin johtimiin, se minimoi induktanssin, maksimoi häiriöeristyksen ja suurtaajuusetenemisen. 40-pinnisellä lattakaapelilla on siis 20 erillistä signaalia mahdollista siirtää. Vaikkapa 2 signaalia eli 4 johdinta varataan linja-audiolle (vasen ja oikea kanava) ja loput 18 piuhaparia kaiutintasoisille signaaleille. Esim. 4 piuhaparia vasen kaiutin, toiset 4 paria oikealle, loput 10 piuhaparia subbarille.

    Jos johdin on 0,15-neliömillistä, 10 sellaista johdinta yhdistettynä tuottaa 1,5 neliömilliä, joka kestää vaihtovirtaa 15 ampeeria, joka tarkoittaa 7,5 ohmin subbarilla 112,5 volttia eli 1687,5 wattia tehoa.

    Pääkaiutinten 4 piuhaparia tuottaa 0,6 neliömilliä, jolla voi siirtää 6 ampeeria, eli 6 ohmin kaiuttimella 36 volttia ja 216 wattia per kaiutin.

    Enemmänkin lattapiuhaa voi virralla kiduttaa, se kun pääsee jäähtymään tehokkaasti, mutta parempi äänenlaatu säilyy kun käytetään pienempää tehoa, eli alle kilowatti subiin ja alle 100 W pääkaiuttimeen.



    HUOM: lattakaapelia tarvitaan vain kynnyksen/karmin ohitukseen. Muualla saa käyttää vaikka metrin paksua umpikultaa kaapelina jos niin haluaa.

    Lattapiuhaa saa ostaa rulla/metritavarana, ja kaapeliin puristettavia liittimiä myös saa halvalla. Ruuvipenkki on mainio väline puristaa liitin kaapeliin. Kun itse puristaa liittimet lattakaapeliin, saa päättää itse mitä ne pinnit tekevät. Kaupallisissa valmiskaapeleissa voi olla oikosulkuja liittimen sisällä, esim. kaikki yhden puolen pinnit samassa potentiaalissa 80-pinnisessä, joka ei sinänsä haittaa, sehän kelpaa yhteiseksi maaksi eli nollaksi. Mutta sellainen ei sovellu siltakytketyille vahvistimille, tai siis ne keskenään oikosulussa olevat pinnit voidaan käyttää vain yhden ainoan signaalipuoliskon siirtoon yhteen suuntaan.

    Kynnysalueen lattakaapelipätkään puristetaan naarasliittimet. Pitkiin vakiokaapeleihin asunnon sisällä ja ulkona juotetaan lattaliittimeen sopivat urospistokkeet eli piikkirimat. Juotoksen jälkeen juotosalue suojataan kuumaliimalla tai valumattomalla epoksilla.

    Kannattaa (40-pin-valmiskaapelista) mitata pinni kerrallaan edeten, onko mitattava pinni (1) oikosulussa loppujen 39 pinnin kanssa. Ja onko seuraava pinni (2) oikosulussa loppujen 38 kanssa. Ja seuraava (3) loppujen 37 pinnin kanssa jne. Jos oikosulkuja ei löydy, kaapelia voi hyödyntää miten lystää.

    Jos kaapeli jää kynnykseen teipattuna asumaan koko kesäksi (ulkopuolen pitkät piuhat otetaan lattaosuuden liittimistä irti aina yön ajaksi ja tuodaan sisälle "kuivumaan", kuten kaiuttimetkin) niin tämä kynnyskaapeliosuus pitää vuosittain uusia. Joka kesäksi uusi kynnyskaapeli tarvitaan. Siksi, koska puristettavat lattaliittimet eivät kontaktiensa eivätkä johdeleikkuuhaarukoidensa osalta ole säätä kestäviä, ne hapettuvat ja raapiutuvat lopulta pilalle. Lattakaapeli sinänsä toimii montakin vuotta, jos sen ulkopäätä lyhentää vuosittain 10 cm ja asentaa uuden tuoreen liittimen siihen. Tuuman lyhennys ei vielä riitä, korroosio etenee johtimia pitkin x senttiä vuodessa.



    HUOM2: lattakaapelia tehdään myös järeitä versioita. Niin paksuja, etteivät ne mahdu oven/ikkunan rakoon. Esim. minulla on 24*1,5 neliömillin hissikaapelia, joka on liian paksua ja jäykkää rakoihin tungettavaksi, noin 5 mm paksua mustaa jöötiä, joka kelpaa mainiosti 230 V vaihtojännitteen siirtoonkin.

    Järeänkin kaapelin voi sijoittaa kynnykseen tai karmiin, jopa LÄPI porattujen reikien kautta. Tällöin pitää valita halutaanko ostaa uusi tamminen kallis kynnyspuu, vaiko halvempi oven yläkarmipuu (suosittelen), vaiko pitkä kahvapuolen karmipuu, johon pitää työstää lukkoa varten monttu ja asentaa rautoja sun muuta (ammattimiehen puuhaa). Eli jos tuhoaa poraamalla/vuolemalla vuokrakämpän karmeja, pitää omalla rahalla ostaa uusi korvaava puukappale tilalle. Helpoin uusittava esine on kynnys, sen saa irti vaivattomasti. Yläkarmin vaihto voi olla vaikeampaa ja pitkän karmipuun uusiminen telkipesineen on suorastaan vittumaista tarkkuustyötä. OVEN poraaminen/vuoleminen eli uusiminen on kaikista kallein modaus. Uuden ulko-oven pitää olla väriltään ja rakenteeltaan identtinen entisen kanssa. Ovi maksaa tonneja tai ainakin useita satoja euroja. Ja jos lukon siirtoa ei voi itse suorittaa, lukkosepän palkkiokin pitää maksaa. Väliovia saa tarjouksista parilla kympillä, alle huntilla joka tapauksessa, eli niitä uskaltaa porailla helpommin.



    HUOM3: lattakaapelin hukkaylityksen poikki leikkaaminen (VASTA sen jälkeen kun liitin on kaapeliin puristettu) pitää tehdä taidokkaasti. Terävällä käyttämättömällä katkoteräveitsellä. Aivan liittimen pintaa pitkin. Mieluiten giljotiinimaisella liikkeellä, joka painaa kuparikarvoja sellaiseen suuntaan, etteivät ne lähenny viereisiin kupareihin.

    Jos kaapelia jää törröttämään liittimen muovireunan ulkopuolelle enemmän kuin 0,6 mm pitkä pätkä, on vaarana se, että vierekkäiset kuparisäikeet koskevat toisiinsa eli tulee oikosulku. Suurennuslasilla katsoen (tai otetaan makrokuva kameralla) tarkistetaan, ettei mitään kuparikarvoja ole vaarassa koskea viereisiin kupareihin.

    Epoksilla voi lopuksi sivellä lattakaapelin päätä eli kuparisäikeitä. Liima tarttuu metalliin, vaikkei kaapelin pvc-eristemuoviin tartukaan. Liittimen muoviin liima mahdollisesti saadaan tarttumaan, jos raavitaan santapaperilla naarmuja liitinmuoviin ja pyyhitään liuottimella liitinmuovia ennen ja jälkeen raapimisen. Isopropanoli ja alkoholi ovat lempeitä rasvanpoistajia. Nopeasti käytettynä asetoni ja tinnerikin kelpaavat, vaikka liitinmuovi voi niihin hieman liuetakin.

    Ei saa päästää ainakaan hikeä eli suolavettä liittimiin tai paljaisiin lattakaapelinpäihin. Eikä saa niitä töniä. Oikosulku on suuri riski lattakaapelien kanssa.

    Työläämpää, mutta hermeettistä ja superturvallista, on juottaa joka helvetin piuha lattakaapelista käsin, ja lopuksi sulkea jokainen liitos epoksin sisään tai liimallisen kutisteletkun sisään turvaan. Silloin saadaan talvenkin sietävä liitos lattakaapelista tavalliseen kaapeliin.

    Juottamisen kappalemäärä on aina vakio, oli lattakapelissa sitten 40 tai miljardi johdinta. SIGNAALIEN määrä kertaa kaksi on juotosten määrä asunnon ulkopuolisessa liittämisessä lattakaapelista muuhun kaapeliin. Eli jos lattakaapeli siirtää pelkän monosubbariäänen, silloin juotoksia on 2 kpl, vaikka lattakaapelissa olisi 6546841651654684 johdinta. Piuhan muovin kuorimista ja kuparisäikeiden kiertämistä kyllä on 6546841651654684 kappaletta tehtävänä, mutta juottamista+kutisteletkutusta on edelleen vain ne 2 kpl.

    Koska pro-laatuinen lattakaapelin kuorijapihti maksaa hunajaa, ja halvat kuorijat katkovat säikeitä eli tuottavat oikosulkupommeja, kuorin lattakaapelit yksi johdin kerrallaan... hampailla. Vuosikymmenten kokemus on opettanut sopivan purentavoiman. Ylipäänsä tykkään tehdä mieluummin juotoksia kuin käyttää puristeliittimiä.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 12.06.2015
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    No huhhuh, jos noin hankalaa on piuhan vetäminen!
     
  11. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei oikein löydy valmista pakettia akkujen alijännitesuojaukselle ja kätevälle lataukselle (ainakaan luotettavaa ja järkevän hintaista samassa paketissa). Tässä ehdotus minkä jokin aika sitten annoin jollekin https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php/50412-tee-se-itse-ghettoblasta?p=1608527#post1608527

    Mielestäni ihan kohtuullinen kokonaisuus jos ei taitoa ole enemmän säätää. Ei ihan tätä päivää ole akkujen yksittäisen lataamisen kanssa. Mitoittaa akut niin ettei tarvitse joka reissun jälkeen olla lataamassa. On ainakin turvallinen ja akkujen ennenaikaista kuolemista estävä suojapiirien ansiosta. Noi laturit ovat niin halpoja että niitä voi olla useampiakin.
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Sen verran voisin kommentoida tuohon Nummisoftin linkissä esittämään BT-moduliin, että sen poweri pitää syöttää erikseen. sisäinen akku on olematon. Itse en nahnyt, mutta kuuleman mukaan akuton...
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    75 ohmin antennijohdoille tehdään valmiita litteäksi litistyviä karmijohtopätkiä. Helposti liitettävät F- tai IEC-liittimet molemmissa päissä, F-versio tässä (14 eurolla 10 kpl läjä):
    http://www.satshop.fi/liittaminen/antennikaapelit/antennikaapeli-latta-20cm.html

    Yksi tuollainen tarvitaan jokaista signaalia varten, enkä mene takuuseen montako volttia ja wattia sen läpi uskaltaa ajaa. Linjasignaali kyllä onnistuu, samoin pääkaiutin hiljaisella volumetasolla, mutta subbaritehot ja jännitteet taatusti polttavat oikosulkuun tämmöisen hennon signaalijohtimen. En ole avannut tai hiplannut noita, mutta Litz-langoitettu tai lattapiuhanen se sisäisesti lienee.
     
  14. Zuuki

    Zuuki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2014
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei, mulla on ollut syksytä asti yks valmis ghettoblasteri, jossa käytin auton vanhoja 6-8ohm elementtejä ja vahvistimena 10e turhasta matkakaijuttimesta revittyä vahvistinta joka oli tarkotettu yhdelle elementille http://www.lidl.de/de/silvercrest-minilautsprecher-mit-akku-sma-500-a1/p97558
    Tuolla kuuluu ihan hyvin n.83db puhelimesta syötettynä, mutta basso äänet jää todeeeella matalalle ettei niitä edes huomaa.
    Saisinko paremmin basson kuulumaan ja muutenkin musiikkiin enemmän potkua jos vaihdan tilalle jonkilaisen Suren vahvarin?
    Millainen olisi hyvä tollaiselle vehkeelle? riittääkö tollainen 2x15W vai onko 2x25W parempi? Jompikumpi näistä?
    http://store.sure-electronics.com/audio/audio-amplifier-board/low-power-100w/aa-ab32992
    http://store.sure-electronics.com/aa-ab32165

    EDIT: Eli siis vähä selvennystä edelliseen. Tällä hetkellä 2x6-8ohm elementtiä ja soittimesta irrotettu pikku elementti. Eli 3 elementtiä on yhteensä niin nehän saa iha normisti kytkettyä tuohon 2x vahvistimeen vai tarviiko siihen 4x? Ja ihan akkupelillä oleva laite on siis kyseessä. Eli linkkejä kehiin millane ois toho passeli vahvistin? :)
     
    Viimeksi muokattu: 15.06.2015
  15. Drakmin

    Drakmin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    1
    Autoelementit vaativat kuunteluympäristöksi auton pienen sisätilan joka korostaa matalia. Karrikoiden nyrkkisääntönä mikään autoäänentoiston osa ei kuulu onnistuneeseen ghettoblasteriin :)
     
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Jep, ja ylivoimaisesti kaikkein eniten bassotoistoon (ja äänenlaatuun muutenkin) vaikuttavat itse kaiutinelementti, sekä sen asianmukainen kotelointi. Koteloinnin avullakin siis voi vaikuttaa kaiutinelementin sointiin tietyissä rajoissa (blasterien tapauksessa rajoituksia asettaa esim. mitat/kannettavuus/säänkesto/hinta). Sama elementti voidaan virittää soimaan täysin eri tavalla eri kotelossa.

    Vanhat kahden markan autokajarit arviolta rakennetussa huonossa ja vääränlaisessa kopassa ei soi kunnolla, ei vaikka niille laittaisi Range Roverin hintaisen vahvarin.
     
  17. Zuuki

    Zuuki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2014
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selevä homma, eli siinä tapauksessa pitää vielä tämä kesä pärjätä tuolla ja sen jälkeen voisin tilata uudet elementit seka vahvistimen. Kiitoksia vastauksista :)
     
  18. beginneri

    beginneri Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.06.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilannepäivitystä tämänhetkiseen hyvin sekavaan projektiin.

    Päädyin rakentamaan kannettavan vahvistimen jonka kavereiksi kaksi erilleen kannettavaa, omilla rca-blugeilla sekä kantokahvoilla
    varustettua pioneerin valmislaatikkoa.

    Vahvistimen laatikoksi löysin sopivimmaksi bilteman halvan työkalupakin johon sain sopivasti ruuvattua akut, vahvistimen, on/off-kytkimen, sulakerasian ja piuhat kiinni.
    Vahvistinpakki on pakattuna täysin sateenkestävä, ja käyttökunnossakin luulisi hyvin pärjäävän kosteissa olosuhteissa. Painoa koko hässäkälle arvioisin noin neljä kiloa.

    Itse kaiuttimien kotelot aion käsitellä jollain hyvin kosteutta ja kolhuja kestävällä lakalla ja kaiutinelementit saavat erillisen kolhusuojauksen.
    Kaiuttimille painoa arvioisin 5kg kipale.

    Alustavaan viestiin kirjoitin että tuo Suren vahvistin olisi 2x50w 6ohm, mutta huomasin sen olevankin 2x100w 6ohm...

    Netistä löytyvistä käyttöohjeista kerrottiin vahvistimen toimivan 14V-39V, mutta kokeiltuani yhdellä 12V akulla jossa ei läheskään täysi
    varaus, sain kaiuttimet soimaan jo todella kovalla.

    Näistä sähköasioista kun en ymmärrä pätkääkään, niin kuinka suuren wattimäärän saan tuolla 12V akulla kyseisestä vahvistimesta, ja kauankohan
    se teoreettisesti soi kohtalaisella äänenvoimakkuudella?
     
  19. v_240x

    v_240x Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2015
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämmönen tuli rakenneltua!
    [​IMG]
     
  20. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tyylikäs! Jostain ammuslaatikosta vissiin tehty? Mitkäs on blasterissa käytetyt komponentit?