Näytönohjain pienelle virtalähteelle

Keskustelu osiossa 'Laitteet' , aloittajana Torppis, 10.03.2015.

  1. Torppis

    Torppis Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten aihekkin sanoo, etsiskelen pienellle virtalähteelle(350w) sopivaa näytönohjainta. Nykyinen on joku aatamin aikainen nvidia gt420 joka ilmeisesti vetelee viimeisiään. Budjetti olisi semmonen max 150 €.
    Kone on malliltaan acerin aspire m3400, muuten ihan kelpo vekotin, mutta juuri tuo näytönohjain tökkii.
    Vinkkejä otetaan vastaan!
     
  2. TPR

    TPR Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.05.2003
    Viestejä:
    735
    Saadut tykkäykset:
    11
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Suosittelen 350 W tehoisen powerin kaveriksi näytönohjainta, jonka tehonkulutus on enintään 225 W eli siinä on enintään 2 kpl 6-pinnisiä lisävirtaliittimiä. Pienempitehoisempikin näytönohjain kelpaa mainiosti, mutta en todellakaan suosittele hyppäämistä 300 W näytönohjainluokkaan, koska sellainen kuluttaa käytännössä sähköä koko tietokoneen osalta suunnilleen 400 wattia (Intel-CPU) tai noin 450 W (AMD-CPU), joka on aivan liikaa 350 W tehoisesta powerista ulos kiskottavaksi.

    Mitä modernimpi näytönohjain, sitä enemmän laskentatehoa se antaa suhteessa kulutettuun sähkömäärään, eli vuoden 2015 mallistosta kannattaa valinta tehdä. Ei kannata harkita "vuoden 1990 testivoittajaa" tai takavuosien(kuukausien) juppinäytönohjainta, joka on nykymittapuulla höyrykone tai hevosvankkuri. Mitä uudempi näytönohjainsukupolvi, sen parempi hyötysuhde.


    NÄYTÖNOHJAIMEN tehonkulutusluokat (CPU+emo+HDD+SSD+yms syö allamainittujen tehojen lisäksi noin 100...150 W, joka powerin täytyy myöskin kyetä tarjoamaan):

    75 W maksimitehonkulutus näytönohjaimessa vallitsee kun (PCIe-väylään liitettävässä) näytönohjaimessa ei ole lisävirtaliittimiä, eli kaikki energia otetaan pelkästä emolevyn pitkulaisesta korttiliitännästä, joka on yleisimmin tyyppiä 16*PCIe.

    75 + 75 = 150 W maksimitehonkulutus vallitsee kun näytönohjaimessa on yksi 6-pinninen lisävirtaliitin. Powerin kaapelin päästä täytyy löytyä sopiva pistoke näytönohjaimessa olevaan kyseiseen lisävirtaliittimeen.

    75 + 75 + 75 = 225 W maksimitehonkulutus vallitsee kun näytönohjaimessa on kaksi kappaletta 6-pinnisiä lisävirtaliittimiä. Powerista pitää löytyä kaapelien päistä tuollaisia pistokkeita yhteensä kaksi kappaletta.

    75 + 75 + 150 = 300 W maksimitehonkulutus vallitsee kun näytönohjaimessa on 6-pinninen sekä 8-pinninen lisävirtaliitin. Ja powerista vastaavat kaapelit ja pistokkeet löytyvät myöskin.

    75 + 150 + 150 = 375 W maksimitehonkulutus vallitsee kun näytönohjaimessa on 2 kpl 8-pinnisiä lisävirtaliittimiä. Ja powerista saadaan nämä myös.



    6- ja 8-pinnisille lisävirtapistokkeille löytyy muunnoskaapeleita molempiin suuntiin, eli jos powerista puuttuu sopivia pistokkeita, niin niitä voi muuntaa adapterikaapeleilla sopimaan näytönohjaimen liittimiin.

    Esim. minun 550-wattisessa powerissani on kaapelien päissä 2 kpl 6-pinnisiä pistokkeita ( = max 225 W teoreettinen tehonkäyttö näytönohjaimelle ), mutta näytönohjaimeni haluaa 300 wattia sähköä eli siinä on 6- ja 8-pinniset liittimet, joten ostin muunnoskaapelin, joka tekee yhdestä 6-pinnisestä poweripistokkeesta näytönohjaimelle sopivan 8-pinnisen pistokkeen.

    Powerini TEHO RIITTÄÄ antamaan 300 wattia näytönohjaimen tarpeisiin, ja vielä tarkemmin ilmaistuna nimenomaan powerin +12 voltin linjassa riittää ampeereita ne vaadittavat 25 ampeeria näytönohjaimelle annettavaksi. Ja riittää vielä lisäampeereita kiintolevyn ja emolevyn ja mun sälän tarpeisiin. Tämän otin selville jo ennen kuin ostin muunnoskaapelin.

    Jos siis 6/8-pin-muunnoskaapeleilla leikkii, täytyy tietää mitä on tekemässä ja täytyy omistaa tarpeeksi järeä poweri.



    HUOM: 8-pinnisessä lisävirtaliittimessä energiaa kulkee vain 6 pinnissä. Loput 2 pinniä on varattu indikoimaan powerin kyvykkyys eli "kertomaan näytönohjaimelle" powerin jaksavan antaa 150 wattia sähköä niiden kuuden pinninsä kautta. Jos näytönohjaimen 8-pinniseen lisävirtaliittimeen tunkee 6-pinnisen lisävirtaliittimen, joka on sallittua puuhaa, niin silloin näytönohjain ymmärtää rajoittaa tehonkäyttönsä 75 wattiin kyseisen liittimen osalta. Tyhmempi näytönohjain ei osaa rajata tehoaan ja kone sekoaa buuttauksessa ja näyttö jää pimeäksi. Mutta virallisella tavalla suunniteltu näytönohjain nuuskii 8-pinnisessä liittimessään vallitsevat asiat ja osaa rajoittaa tehonkulutuksensa jos liittimessä on vain 6-pinninen liitin tai siellä ei näy lisävirtakaapelia lainkaan.



    Eli halutessaan voi ostaa "liian tehokkaan" näytönohjaimen (esim. erikoistarjouksesta tai poistomyynnistä) ja sitten rajoittaa sen kuluttama sähköteho alemmalle tasolle, jonka poweri kaatumatta sietää. Pääasia on päästä käyttikseen asti sekoilematta, tavalla tai toisella. Käyttiksessä pystyy (ainakin Radeoneilla ja Windowsissa) määräämään tehonrajoitusprofiilin, jolla voi rajoittaa näytönohjaimen kuluttaman tehon haluamakseen. Eli 300-wattisen näytönohjaimen voi rajoittaa vaikka 150-wattiseksi jos niin haluaa. Että kone ei sekoaisi näytönohjaimen imiessä äkillisesti rajua tehoa itselleen.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 11.03.2015
  4. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Nyt taitaa mennä turhan monimutkaiseksi. Tuo nykyinen Geforce GT 420 on superhidas härveli, ja siihen verrattuna mikä tahansa kapistus on ihan hemmetin tehokas. Tuolla budjetilla kannattanee hommata Geforce GTX750 Ti.

    Radeonit yleisesti ottaen hörppäävät enemmän virtaa kuin Geforcet, joten noin pienellä virtalähteellä kannattaa hommata mieluummin NVidian Geforce. Tuon mallin virrankulutus on noin 60W, ja NVidia suosittelee sille min. 300W virtalähdettä.
     
  5. Torppis

    Torppis Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kovasti kiitoksia vastauksista!
    Pohdiskelinkin eilen juuri noita liittimiä, itse en ole katsonut ollenkaan mitä lisäliittimiä tuossa nykyisessä powerissa on(pitäisi taas kurkata sisälle ja tutkia tarkemmin). DVB-G:n vastaus valaisikin tämän asian itselleni sopivasti.
    Jep, tuo gt420 on melekonen metusalemin puserrin että pienelläkin parannuksella pärjäisi. Itsekin katselin jotain nvidian 700-sarjalaisia mutten ollut ihan varma niiden virrankulutuksista.
    Ilmeisesti nuo käy myös vähän vanhempaan emolevyyn(oiskohan tuo ostettu jotain...2012-2013?), lähinnä kokonsa puolesta?
     
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Täällä on kuva erilaisista liittimistä:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/PCI_Express#T.C3.A4ysikokoinen_PCI_Express
    Näytönohjaimet vaativat PCI Express x16 -liitännän.

    Yksi huomattava seikka on sitten se, että mikä on kotelon koko. Joskus kovin pienet koneet voivat vaatia ns. slimline-näytönohjaimen, mutta oletan, että jos valmiiksi kootussa koneessa on 350W virtalähde, niin siinä on sitten järkevän kokoinen tornikotelo. Kalliimmat näytönohjaimet voivat olla kookkaita (sanotaan nyt yli 300e hintaluokassa), mutta omassa hintaluokassasi ei ole sen puolesta ole ongelmaa.