Elokuvien kootut kliseet, osa 1

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mahoney, 05.01.2003.

  1. gaston

    gaston Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2001
    Viestejä:
    3 485
    Saadut tykkäykset:
    80
    kyllä Suomessakin kuuluu kakut ja leivokset syödä jälkiruokahaarukalla, ainakin ravintoloissa, kotoa harvemmalla noita löytyy joten lusikat käytössä.

    Yksi autoklisee lisää: Kun Amerikkalaisen elokuvan henkilön rahatilanne on hieman heikko, esim. yksinhuoltaja, taiteilija tai opiskelija niin autona on kolhuinen Volvo 240.
     
  2. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo kenkien jalassapitäminen on ilmeisesti alueellinen juttu. Esimerkiksi osavaltioissa joissa talvea ei ole, eikä näin ollen juurikaan mitään mikä niitä kenkiä hirveästi mutaisi tai kastelisi, kenkien pitäminen sisällä on ihan yleinen käytäntö.

    Tuosta leffajälkeläisjutusta, harvoin oikeassakaan elämässä yhdennäköisyyttä nyt niin kauheasti on. Välillä tulee kyllä poikkeuksia vastaan leffoissa joissa lapsi ja vanhempi on roolitettu hyvinkin samannäköiseksi. Eilen tuli katsottua kasariteiniklassikko Revenge of the Nerds ja James Cromwell/Robert Carradine oli kyllä todella uskottava isä-poikapari. Parhaana esimerkkinä ehkä tulee mieleen Six Feet Under jossa koko perheeseen oli mielestäni saatu hyvin samaa näköä. Varsinkin Frances Conoy ja Lauren Ambrose todella näyttävät kuin äidiltä ja tyttäreltä.
     
  3. vintsukka

    vintsukka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.03.2004
    Viestejä:
    1 559
    Saadut tykkäykset:
    177
    Jos auton jarrut eivät toimi, yksikään kuski ei osaa hidastaa menoa moottorijarrutuksella/vaihtamalla vapaalle/käsijarrulla.
     
  4. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
    Tämä nyt ei välttämättä varsinaisesti tänne sovi (tai ehkä sopiikin?), mutta en muutakaan ketjua löytänyt ja uuden aloittaminen tätä varten tuntui ehkä hivenen liioittelulta.

    Mutta siis.

    Kyseessä on YouTube-kanava, jossa ainakin omasta mielestäni paikoitellen hyvinkin oivaltava kaveri käy läpi eri ohjaajien elokuvissaan käyttämiä tehokeinoja sun muita vastaavia tyylillisiä ratkaisuja. Spoilereista varoitetaan ajoissa, mutta aihe, ja varsinkin sen käsittelytapa huomioonottaen jotain voi aina lipua sormien läpi katsojan verkkokalvoille, eli jos ei missään nimessä halua spoilaantua mistään, niin pussi takaisin päähän.

    Kanava on nimeltään Every Frame a Painting.

    Ehkä viihdytte. Itse ainakin vihdyn.
     
  5. Jan

    Jan Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    1 602
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. Jan

    Jan Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    1 602
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun vietetään syntymäpäivää ja kakussa palaa kynttilät, useimmiten ei lauleta tuttua "Happy Birthday to you" ("Paljon onnea vaan..)-biisiä, vaan joku ihmeellinen variaatio. Tämä siksi että kappaleen copyright on yhä voimassa ja halutaan säästää musabudjetissa.

    Yleisin korvike on "For he's a jolly good fellow", tai sitten on keksitty joku ovelampi ratkaisu.
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2014
  7. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö USA:ssa ole ollenkaan mitään ammattikouluja tai kauppaoppilaitoksia, kun USA:laisista elokuvista saa sellaisen käsityksen, että kaikki menevät aina High Schooliin ja yleensä myös Collegeen? Vai miksi USA:laisissa elokuvissa seurataan aina nimenomaan High School- tai College-elämää, kun seurataan opiskelijaelämää? USA:laisten elokuvien perusteella jopa tuokin tuntuu olevan USA:ssa hirveän yleistä tuo Collegeen meno. Ja USA:laisissa elokuvissa nuorten vanhemmat aina olettavat, että heidän lapsensa menee Collegeen tai muuten vanhemmat suuttuvat lapsellensa, jos eivät meinaa mennä, tyyliin "Sinähän menet Collegeen!".

    Lisäksi USA:laisissa elokuvissa saa USA:laisista High School-/College-opiskelijoista sellaisen kuvan, että kaikki ovat huumehörhöjä, jotka koko ajan vain käyttävät huumeita ja bilettävät, joten ihmetyttää, että mitenhän se pääasia, eli opiskelu oikein sujuu. Vaikka niissä USA:laisissa opiskelijoissa varmasti oikeastikin paljon huumeiden käyttäjiä onkin, niin varmasti on myös paljon niitä, jotka eivät käytä, joten miksi USA:laisissa elokuvissa kuvataan yleensä aina juuri niitä opiskelijoita, jotka huumeita käyttävät. Se on klisee, kuinka usein USA:laisissa elokuvissa näkee opiskelijoiden huumeiden käyttöä (ja se leimaa koko USA:laisen nuorison huumehörhöiksi, myös ne, jotka eivät ole edes koskaan kokeilleet huumeita), ja se entisestään ruokkii ja kannustaa nuoria käyttämään huumeita, kun siitä huumeiden käytöstä annetaan elokuvissa huoleton ja harmiton kuva. Joten siitä miinukset ja nuhteet amerikkalaisille ohjaajille ja elokuvantekijöille.

    Tuli mieleen kans yksi klisee: Kun joku USA:laisessa elokuvassa tarjoaa kannabissätkän jollekin 40-60 -vuotiaalle, niin käytännössä koskaan tämä ei kieltäydy, ja yleensä vielä sanoo, että "Tätä en ole harrastanutkaan sitten opiskeluovuosieni".

    Toinen klisee USA:laisista elokuvista: Jos elokuvassa on absolutisti hahmo, niin käytännössä aina kyseessä on entinen alkoholisti (tai joskus alkoholistivanhemman/-vanhempien lapsi tai uskovainen), ei käytännössä koskaan niin, että absolutismi olisi henkilön periaate/oma valinta, kuten joku kasvissyönti. Ja oli kyseessä sitten joko entinen alkoholisti tai sellainen, joka olisi aiemmin elämässään juonut erittäin vähän alkoholia, niin yleensä jossain vaiheessa elokuvaa hän lopulta suostuu tarjottaessa juomaan alkoholia, ja vaikka olisi aiemmin elokuvassa tarjottaessa kieltäytynyt alkoholista. Ja, jos absolutisti elokuvassa kieltäytyy alkoholista siksi, että on periaatteen vuoksi ollut aina absolutisti, niin se henkilö on siinä elokuvassa jotenkin muutenkin omituinen, eli se absolutismi selitetään sillä, että se henkilö on kaiken kaikkiaan omituinen persoona.
     
    Viimeksi muokattu: 07.02.2015
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Vähän vaihtelee tutkimuksesta toiseen, mutta tuossa parit esimerkit:
    "Overall, 71.25% of college students surveyed said that they have smoked marijuana. ... Also, 83% of graduate students .. said that they have smoked"
    "Half (51 percent) of all full-time college students today have used an illicit drug at some time in their lives"
    "47 percent of college students have tried it at least once"

    Juu, onhan se ihan täysin aiheetonta, jos 71% ryhmästä pilaa kaikkien muiden maineen! :D

    Toisekseen, kannabis ei kansalaisten selkeän enemmistön mielestä ole edes vasinainen huumausaine. Viime vuonna valmistuneessa tutkimuksessa 58% amerikkalaisista kannattaa kannabiksen laillistamista. Ainoa jäljellä oleva ikäryhmä jossa laillistamisen kannatus on alle 50%, on yli 65-vuotiaat. Yhdysvalloissa on jäljellä enää 23 osavaltiota, joissa kannabis on täysin laitonta.

    Jenkkien koulutusjärjestelmästä on Wikipediassa ihan hyvä artikkeli eri asteineen. Collegen ja yliopistoiden yliedustus johtunee osaltaan siitä, että leffoissa pitäisi tapahtua jotain kiinnostavaa. Eihän yleensäkään leffoja tehdä tavallisista tylsistä keskiverto-avaragejoe-jaskajokusista, joille ei tapahdu mitään. Suoraan high
    schoolista loppuelämäkseen kaupan kassalle, rekan rattiin tai tehdasduuniin puurtamaan päätyneestä henkilöstä ei valitettavasti saisi kovinkaan mielenkiintoista leffaa aikaiseksi.

    Jos tahtoisi etsiä "salaliittoja", niin törkyhintaisia lukukausimaksuja perivät for-profit oppilaitokset, sekä ökykalliita opintolainoja myyvät luottolaitokset saattavat osaltaan pyrkiä mediatoimijoiden taustalla edistämään sellaista mielikuvaa, että aivan jokaisen kansalaisen kannattaa mieluiten hakeutua vuosien ajaksi maksulliseen korkeakouluun, koska siellä on niin ihanaa ja noin mukavaa. Korkeakoulujärjestelmä on jenkeissä useiden satojen miljardien dollarin vuotuista liikevaihtoa tekevä bisnes. Tällaisen bisneksen vaikutusvaltaa pyrkiä muokkamaan omaa imagoaan totuutta kauniimmaksi ei kannata ainakaan aliarvioida.
     
  9. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, tossa yhdessä linkissä on 71 %, mutta kahdessa muussa noin 50 %. Ja kyllä 71 % pilaa niiden 29 %:nkin maineen, sellaisten maineen, joita hävettää ihmisten kannabismyönteisyys, ja sen antama kuva koko kansasta.

    Viimeksi, kun tarkistin, niin kannabis oli huume. En usko, että määritelmää on muutettu? Mutta harmittaa kyllä, kuinka hyväksyttävästi, kevyesti ja kritiikittömästi nuoret Suomessakin nykyään suhtautuvat kannabikseen, vaikka se on huume. Ihmisten kynnys käyttää huumeita on madaltunut, ja se on todella sääli. Tässäkin kyllä näkyy ympäristön paine opiskelijoissa, että on tavallaan pakko käyttää, kun kaverit tarjoaa, eikä uskalla kieltäytyä, ettei ole muka nössö. Ja valitettavasti uskon, että näillä USA:laisten elokuvien usein tarjoamalla "pössyttely on cool" -propaganda-esimerkillä on jonkinasteinen vaikutus ollut suomalaisinkiin nuoriin. Seth Rogenillakaan ei tunnu olevaan elokuvissaan juuri muuta tehtävää, kuin missio saada kannabiksen käytöstä entistä arkipäiväisempää, harvassa on Seth Rogenin leffat, joissa se ei käyttäisi huumetta. Kai se on näistä pössyttelijöistä sitten niin kiva hihitellä pilvessä tyhjälle, kuin olisi joku aivokuollut? Minua ärsyttää kaikki aineet, jotka muuttavat ihmisen käytöstä, että ihminen ei ole enää oma itsensä. Nämä kannabis-fanit usein vertaavat kannabista alkoholiin, vaikka jos kannabista ei olisi olemassa, niin he käyttäisivät alkoholia siinä missä kaikki muutkin, ja olisivat ihan hiljaa alkoholin aiheuttamista haittavaikutuksista. Itselläni on sentään varaa haukkua sekä kannabista että alkoholia, koska en ole koskaan käyttänyt mitään päihdettä. Ja määrittelen kyllä alkoholinkin tavallaan huumeeksi, vaikkei se sitä virallisesti olekaan.

    Mutta tuosta High Schoolista, että eikö USA:ssa ole ammattikouluja ja kauppaoppilaitoksia, jotka ovat yläasteen jälkeen vaihtoehtona High Schoolille, eli lukiolle? Suomessahan monet menee yläasteen jälkeen lukion sijasta ammattikouluun tai kauppaoppilaitokseen. USA:laisista elokuvista saa sellaisen kuvan, että USA:ssa kaikki menee 8. luokan jälkeen vain lukioon, eli High Schooliin, eikä vaihtoehtoja edes ole.

    Onhan USA:ssa monia muitakin juttuja, jotka tällaisesta suomalaisesta tuntuu oudolta. Kuten, että
    - USA:ssa saa ajokortin jo 16-vuotiaana, mutta alkoholia saa ostaa vasta 21-vuotiaana. Minusta molempiin sopii kyllä parhaiten 18 vuoden ikäraja, 16-vuotias tuntuu aivan liian nuorelta ajamaan autoa, ja toisaalta 21 vuoden alkoholin oston ikäraja tuntuu liioitellulta.
    - Tästä olen maininnut aiemminkin, mutta onhan se outoa, jos se todella pitää paikkaansa, että USA:ssa ihmiset pitävät likaisia ulkokenkiään jalassa omien asuntojensa sisälläkin.
    - USA:laisten innostus High School -tason urheilusta. Olisi tosi outoa, jos ihmiset Suomessakin katsoisivat TV:stä jotain suomalaisten lukioiden keskinäisiä pelejä.
    - USA:laisten innostus amerikkalaisen jalkapallon ja baseballin kaltaisista tylsistä lajeista, joista varsinkin amerikkalaisen jalkapallon suosio ihmetyttää, koska onhan se todella tylsää seurattavaa, kun juostaan joku 10 sekuntia, ja sitten on monen minuutin tauko, ja sitten juostaan taas se 10 sekuntia, ja sitten on taas monen minuutin tauko jne. Joitakin kertoja olen yrittänyt katsoa Super Bowlia, mutta eihän siitä mitään ole tullut, kun melkein heti nukahtanut. Monet USA:laiset ilmeisesti pitävät tavallista jalkapalloa (socceria) tylsänä katsottavana, mikä tuntuu oudolta, koska onhan amerikkalainen jalkapallo paljon tylsempää katsottavaa, kuin tavallinen jalkapallo. Toisaalta sitten taas tavallinen jalkapallo on paljon tylsempää katsottavaa, kuin jääkiekko.
    - USA:laisten tapa sanoa jatkuvasti "you guys", kun he puhuvat monikossa "te". Outoa kyllä, että englannin kielessä sana "you" tarkoittaa sekä yksikköä "sinä", että monikkoa "te". Miksei sanalle "te" ole englannin kielessä omaa sanaa, kuten "me"-sanalle on "we". Kun seuraa vaikka NHL:ää, ja siellä haastatellaan pelaajaa, niin se haastattelija puhuu sille pelaajalle jatkuvasti "you guys", kun tarkoittaa haastateltavan joukkuetta, eikä haastateltavaa pelaajaa yksinään. Mutta usein ne kysymykset on sellaisia, että tyhmemmänkin pelaajan pitäisi tajuta, milloin haastattelija tarkoittaa "you" -sanalla yksikköä ja milloin monikkoa, vaikka sanoisi monikossa joukkueesta puhuessaankin "you", eikä "you guys". Esimerkiksi 15 sekunnin aikana saattaa haastattelijalta tulla 3 kertaa "you guys". Mun mielestä englantilaiset ei käytä tätä "you guys" läheskään yhtä paljon, kuin USA:laiset, vaan he sanovat pelkästään "you", tarkoittavat sitten yksikköä tai monikkoa. Entistä omituisemmaksi asia menee, että kun USA:laiset puhuvat vaikka miesten ja naisten eroista, niin "guys" -sanalla he tarkoittavat miehiä, ja "girls" -sanalla naisia. Sitten kuitenkin vaikka kaveriporukassa olisi sekä miehiä että naisia, niin henkilö sanoo tälle kaveriporukalle "Hey, guys", vaikka tässä kaveriporukassa olisi sekä miehiä että naisia. Ja vaikka kun naisporukka on keskenään, niin joku naisista sanoo kahdelle muulle naispuoliselle kaverillensa, että "Hey, guys", vaikka silloin "guys" määritellään pelkästään miehiksi, kun vaikka verrataan miesten ja naisten eroja. USA:laiset muutenkin tykkäävät käyttää hirveästi jo pelkkää "guy"/"guys" -sanaa lauseissansa, puhuvat sitten tuntemattomasta rikollisesta tai parhaasta kaveristaan, niin se on yleensä aina "guy", eikä "man", kun Suomessa sanottaisiin "mies". "Guy" kuulostaa kovin tuttavalliselta korvaan, jos puhutaan vaikka jostain rikollisesta. Ja kun Suomessa sanotaan yleensä vain "hän", niin USA:ssa sanotaan usein, että "this guy", eikä "he". Tuntuu kyllä siltä, ettei USA:laiset puhu oikeastaan koskaan yksikössä "guy" puhuessaan yhdestä naisesta, mutta monikossa nimitystä "guys" USA:laiset käyttävät usein puhuessaan naisista monikossa, esimerkiksi silloin, kun naispuoliset kaverit tervehtivät toisiansa "Hey, guys".
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  10. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Sellainen toistuu, että kun joku herätetään yöllä kesken unien, tämä on aina turhan virkeän oloinen. Jos minut herätetään vaikka 3:00 kesken unien, niin en todellakaan vain ehkä haukottele pari kertaa ja ala saman tien henkevään keskusteluun. Ihan zombiena siinä on hyvän aikaa.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Tuo on ehkä ihmeellisin normaalin lainsäädännön asia jenkeissä (onhan siellä muitakin hassuja, mutta harvinaisempia juttuja). Pornoa lie saa tehdä ja ostaa jo 18-vuotiaana...?

    Onhan se meistä outoa, mutta noin tehdään oikeastaan kaikkialla muualla paitsi pohjoismaissa ja Japanissa (no ehkä on myös muita maita, mutta noin yleisesti).
    Tosin tuo on kuulemma yleistymässä myös Saksassa. Kaveri, joka viettää siellä paljon aikaa sanoi, että on yleisempää ottaa kengät pois sisällä. Mutta taas esim. Hollannissa, jossa sukulainen asuu, ei oteta kenkiä pois sisällä. Tosin heidän kotonaan otetaan ja siitä on ystävällinen kyltti muistuttamassa eteisessä.

    Onko sillä väliä, minkä tason urheilua seurataan, jos se on viihdyttävää? Itse asiassa jenkkien yliopistosarjat ovat moneissa lajeissa samaa tasoa kuin monien muiden maiden kansalliset sarjat. Yliopistosarjoista nousee todella hyviä yksilöitä korkeampiin sarjoihin ja fanitus on sen mukaista.

    Itseäni enemmän ihmetyttää se, että jenkeissä (ainakin leffojen mukaan) on mahdollista selvitä collegesta/yliopistosta vain jenkkijalkapalloa pelaamalla.
     
  12. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    On oma sanansa, mutta se käsitettäneen kankeaksi, "raamatulliseksi" ja ehkä jopa "sievistelyksi", joten moinen on jäänyt vuosien saatossa pois käytöstä.
    Pitää ottaa huomioon, että englannin kielessä on sukupuolierottelu käytössä, toisin kuin tasa-arvoisemmassa suomenkielessä, paitsi tässä nimenomaisessa sanassa...
    Sanotaanhan täälläkin noileasti "se", hän sanan tilalla...

    T: Vesku
     
  13. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    No se nyt vielä on ymmärrettävämpää, että college-/yliopistosarjat, mutta että eikös jopa high school -urheilukin (ainakin amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon osalta) ole ainakin suht seurattua urheilua USA:ssa, ja niitä pelejä televisioidaan, ja ilmeisesti niillä on ihan hyvin TV-katsojiakin?

    Ja olisi edes viihdyttävää, mutta viihdyttävyys on ainakin amerikkalaisesta jalkapallosta ja baseballista kaukana, oli taso mikä tahansa. Mutta tietysti USA:laiset pitävät niitä lajeja jostain syystä viihdyttävinä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  14. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK, kiitos tiedosta. Kyllä minä ainakin mieluummin kuuntelisin tuota "ye", kuin keinotekoista "you guys". Kumma juttu sitten, miksi se "ye" on pitänyt korvata siten, että "you" vastaa sekä yksikköä että monikkoa, vaikka olisikin noita syitä, mitä sanoit, mutta luulisi, että olisi silti hyvä, että olisi oma sanansa monikolle. "Ye" -sanasta tulee tosin kyllä joku Kiina tai muu aasialainen maa mieleen.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  15. PeeVee79

    PeeVee79 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2005
    Viestejä:
    1 038
    Saadut tykkäykset:
    16
    Tuohon kengät jalassa sisätiloissa-juttuun liittyvää; monesti ihmetellyt jenkkitaloja, kun ulko-ovesta astutaan suoraan olohuoneeseen. Itse en omasta lähipiiristä tiedä ainuttakaan asuntoa, missä ei ulko-oven jälkeen olisi tuulikaappia ja/tai jonkinlaista ulkovaatteiden ja kenkien säilytykseen tarkoitettua kaappia.
    Discoveryltä tuli Buying Alaska-sarja, jossa joka jaksossa esiteltiin kolme taloa, joista ostajapariskunta valitsi itselleen sopivimman. Yhdessä jaksossa taloon oli rakennettu tuulikaappi (arctic entry), jota suu ammolla ihasteltiin, että onpas hieno ratkaisu, tähän onkin mahtava jättää kuraiset saappaat ja märät takit.
     
  16. JaySee

    JaySee swiftly and with style Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.03.2002
    Viestejä:
    1 221
    Saadut tykkäykset:
    73
    Onhan ainakin tv-sarjoissa näkynyt kohtauksia, joissa opettaja uhkaa estää urheilijaa osallistumasta urheilutapahtumaan, jos ei läpäise koetta.
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Niin, sitä ainoaa koko opiskeluaikana. :D
     
  18. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oudolta kyllä tuntuisi pitää ulkokenkiä sisällä, likaisuuden takia, mutta myös sen takia, että olisihan niitä epämukava pitää jatkuvasti jalassa, sisälläkin. Ei pitäisi USA:laisilla (tai minkä maalainen sitten tahansa) olla iso vaiva ottaa niitä pois. USA:laiset, kun laittaa jalat sohvalle, niin kai ne pitää niitä likaisia ulkokenkiä sitten silloinkin jalassaan.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  19. Resurssi

    Resurssi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.07.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja tuossa lainauksessani mainitsemieni outouksien lisäksi se on muuten kans aika omituista, kuinka USA:laiset eivät jaksa lukea tekstityksiä elokuvissa, tai sellaisen kuvan on ainakin saanut, kun on lukenut netistä USA:laisten valituksia, kun ovat joutuneet vaivautumaan lukemaan tekstityksiä, kun ovat katsoneet elokuvaa, joka ei ole englanniksi puhuttu. OK, ylivoimaisesti suurin osa heidän katsomistaan elokuvistaan on englannin kielisiä, jolloin eivät tekstityksiä tarvitse, joten eivät ole tottuneet lukemaan tekstityksiä, mutta kyllä tuo jotenkin kertoo asenteesta, että voi voi, kuinka vaivalloista on lukea tekstityksiä. Miettisivät vähän, miltä tuntuu sellaisista ei-englanninkielisistä ihmisistä, jotka eivät juuri muuta katso, kuin tekstitettyjä elokuvia ja TV-sarjoja, eivätkä siitä silti koskaan valita, että joutuvat lukemaan tekstityksiä. USA:laisilla tuntuu olevan välillä sellainen "Olemme maailman napa, muualla maailmassa ei ole mitään" -asenne.

    Itse katson suomalaisetkin elokuvat yleensä tekstityksillä (jos sellaiset vaan DVD:ltä/blu-ray:lta löytyy), koska suomalaisissa elokuvissa on aika usein vaikea saada puheesta selvää, niin se teksti on siinä sitten tukena. Niissä DVD-/blu-ray -valikoissa vielä lukee tekstitys-vaihtoehtona, että "Suomi heikkokuuloisille", mutta en kyllä itseäni heikkokuuloiseksi lue, vaikka suomeksi tekstitettynä katsonkin.

    Tietenkin ihmetyttää kans, kuinka se kouluruoka USA:ssa ilmeisesti elokuvien tapaan oikeassakin elämässä koostuu käytännössä pelkästään ns. roskaruoasta: ranskalaisista, hampurilaisista ja pizzasta jms. Olispa munkin kouluissa ollut aikoinaan tällaista "kalapuikko ja kumiperunat" -tyylisen ruoan sijasta.;) Hyvä, jos Suomen kouluissa on lukuvuoden aikana edes kaksikin kertaa sellaista ruokaa, mikä USA:ssa on kouluissa jokapäiväistä. USA:ssa se kouluruoka kuitenkin on kai aina maksullista.

    Eipä sillä, vaikka tässä USA:laisia outouksia olen luetellutkin, niin on se unelma joskus USA:ssa käydä, varsinkin New Yorkissa ja Hollywoodissa, joissa olisi hienoa kattella monia elokuvista tuttuja paikkoja. Ja olisi siellä USA:ssa muutenkin hienoa seurata ihan tavallista ihmisten elämänmenoa, kävellä tavallisilla peruskaduilla ja kaupoissa, kun USA:laiset elokuvat ja TV-sarjat ovat jotenkin "aivopesseet", että se USA:lainen elämänmeno on jotenkin hienoa.:) Voisi kokea sen, mikä on niin kovin tuttua amerikkalaisista elokuvista ja TV-sarjoista. Ja tietenkin olisi hienoa kokea NHL-ottelu paikanpäällä.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  20. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Eihän siitä ole pitkäkään aika kun yleltä tuli joku dokumentti jossa kerrottiin, että jos jatkuvasti pitää kenkiä jalassa eikä kävele juuri lainkaan ilman, menevät jalat huonoon kuntoon. Tästä syystä amerikassa on monilla jalat todella huonossa kunnossa, kun jalat eivät ole koskaan käveltäessä vapaana ilman "tukea".