Kotiteatteri kellariin, onko järkeä?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana joose, 14.01.2011.

  1. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jatkan vanhempaa topiccia, kun lähtökohdat on aikalailla samat. Talo rakennettu -62, sokkeli muurattu senaikaisilla lecasora-harkoilla, sisässä litteitä ilmataskuja. Sisäpuolella on rivinteeraus ilmaraolla eli toinen muurattu kerros punatiiltä, pinta rapattu ja maalattu valkoiseksi ilmeisesti kalkkimaalilla. Lattiassa kaatoa noin 10cm keskellepäin, on entinen autotalli. Iso ovi muutattu lecasoraharkoilla umpeen ja käyntiovi laitettu tilalle. Katto on raudoitettu betonivalu, sen päällä n.40cm purua.

    Ainut lämmitys hukkalämpö pesutiloista päin. Ilmanpoisto hormiin huoneen ylänurkasta. Tuloilmalle on kaksi läpivientiä valmiina seinällä. Talvella lämpöä noin +5/10*C. Muualla talossa lattialämmitys paitsi täällä. Lisälämmityksen tietysti laitan nyt.

    Kuva/ääni: Tulossa lcd tykki, sijoittaisin mielelläni uuden välineinän ja lasin taakse melun vuoksi (heittoetäisyydestä riippuen ei ehkä onnistu).
    Kangas on Suplex tyyppistä diy kamaa, pääkajarit kankaan taakse. Kahdenistuttava sohva taakse ja säkkituoleja 2-3 eteen.
    Vahvistin 7.1 H/K 260, käytetään 5.1
    Etupään kaijuttimet AudioPro image http://trademe.tmcdn.co.nz/photoserver/tq/326246225.jpg
    Eteen tulee myöhemmin Behringerin aktiivit, b2030a tms.
    Takana AudioPron halvemmat 2-tie pöntöt.
    Subbari Velodynen 15" F1500 http://img.usaudiomart.com/uploads/large/513179-velodyne_f1500_15_subwoofers.jpg
    Akustiikkalevyjä löytyy Ecophon Gedina A T24 PE levyä noin 80kpl, 60x60cm ja 15/20mm paksuisena. Seiniä voin koolailla ja villaa lisäillä tarpeen mukaan kunhan mietitään kokonaisuutta ja mihin mikäkin tulee. Ideoita saa antaa, yhden luonnoksen tein kts kuva. Alaslaskukaton voin tehdä tai sitten liimata nämä levyt kattoon. Värimaailmana huoneeseen musta ja vähän jotain kaveriksi, ehkä punaista. Harkitsin kulmiin bassoansoja ja väliseinän/sohvan viereen isompaa boksia sille. Varastotilaa tarvitsen joten koko tila ei ole käytettävissä.

    Kysymyksiä: Miten käyttämällä paras hyöty näistä akustolevyistä? Teenkö alaslaskukaton vai liimaanko suoraan kattoon?
    Mikä huonejärjestys paras? Väliseinän paras sijainti? Mitkä ongelmat nousee esiin huoneen mittojen suhteen? Onko muuta huomioitavaa? Kiitos :thumbsup:

    katso liitettä Kellarin pohjakuva1.jpg
    katso liitettä Kellarin pohjakuva2.jpg
    katso liitettä Kellari 3d pohjakuva.jpg
    Lisään projektikuvia kun hommat etenee.. tällähetkellä hyllyjä ympäriinsä joten en vielä ole räpsinyt kellarissa.
     
    Viimeksi muokattu: 30.01.2015
  2. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään puran puiset hyllyt pois. Sitten alkaa seinien ja väliseinän rakentaminen ja villoitus. Etupäähän sain hankittua 2kpl behrun b2031a ja myöhemmin tulee varmaankin vielä 3kpl b2030a, keski ja takakanavia varten. Kertokaa toki ajatuksia noihin yläpuolella oleviin kysymyksiin^, en esim ole aiemmin rakentanut diffuusoreita, lukenut kyllä niistä paljon.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. About kaikki akustointimateriaalit toimivat paremmin ilmaraolla, kuin suoraan kiinni rajapinnassa. Karkeasti 2cm levy + 2cm ilmarako on 90% siitä tehosta, mitä olisi 4cm levy suoraan kiinni. Ilma on yleensä halvempaa, kuin levypaksuuden kertominen kahdella.

    2. Diffuusorit eivät ammattiakustikon minulle kertoman mukaan toimi parin metrin etäisyyksillä. Syy on hyvin yksinkertainen: tarkoitus on hajoittaa ääntä ie ohjata sitä heijastumaa eri suuntiin. Metrin matkalla se ei kovin laajalle alueelle ehdi hajota.
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    http://arqen.com/sound-diffusers/faq/#listening-distance Tuolla ihan hyvää perus matskua noihin liittyen.

    esim. If you don't have much space, you are probably fine at 1.5 times the longest wavelength diffused. Take this as an absolute minimum listening distance. If you're much closer than this to your diffusers there is not enough space for the lower frequency waves to fully form and disperse.

    Itse tässä vähän pähkäilen jotta pitäiskö AT -screenin taakse lyödä iso musta diffuusori ja millainen hyöty siitä ois.. Etäisyyttä tulisi kuuntelijoihin nähden joku yli 3m.. jollain se on kuitenkin pakko tummentaa..
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2015
  5. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Keskelle kannattaisi mieluiten laittaa myöskin B2031A! Hintaero ei ole niin valtava näiden mallien välillä, ettäkö kannattaisi yrittää säästää tuossa kohtaa.
    Etuseinällä, pääkaiuttimien etulevyjen tason takana, ei diffuusori tee juuri mitään. Sinne suuntaan kantautuu ääntä lähinnä surroundien äärikulmasta ja takasurroundeilta jotain ehkä hieman. Diffuusori nimensä mukaisesti heijastaa ja perustuu heijastuksien hajottamiseen, eli se pitäisi saada kaiuttimen ja kuuntelijan väliin (sivuseinille ja/tai kattoon), eikä pääkaiuttimen taakse.

    Screenin takaisen tilan kaiuttimien ympäriltä voisi ennemminkin täyttää absorpoivalla materiaalilla. Se rauhoittaisi koko huonetta yleisesti, sekä riittävänä muutamien kymmenten senttien paksuisena massana vaikuttaisi myöskin keskibassoilla asti.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Siis nimenomaan diffuusio haussa, eikä absorbtio eli vaimennus? Mitä kankaan takaa heijastuvaa ääntä haluat hajottaa huoneeseen? En ihan tavoita, mikä tässä on tarkoituksena.

    Akustiikka on ilmeisesti erilainen kuin muissa Finnkinon teattereissa?

    "Huoneakustiikassa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota äänen tasaiseen jakaantumiseen ja kuulumiseen salissa sekä bassokontrolliin. Heijastavia pintoja on suhteellisesti enemmän kuin aikaisemmissa teattereissa. Esimerkiksi katossa on vaimentavaa pintaa kankaalta katsottuna vain salin puoleen väliin saakka ja sivu- sekä takaseinällä käytetty kangasverhoilu on äänellisesti hyvin läpinäkyvää.

    Salin etuosassa on pääasiassa keskialueen ja diskantin vaimennusta, kohti takaosaa siirrytään enemmän keskialueen ja basson rakoresonaattoreihin. Rakenteiden syvyys vaihtelee 100 ja 300 millin välillä. Salin etuseinä on peitetty kokonaan absorbtiomateriaalilla ja nurkat toimivat laajakaistaisina bassovaimentimina.


    Yhdessä teatterissa tehty ratkaisu.
     
  8. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Aijaa.. luulin että nämä bipolaarikaiuttimet äänehtii myös taaksepäin, taisin erehtyä. Luulis myös että takasurroundeista kantautuu jonkinverran ääntä 7.1 systeemissä.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos sinne jotain ääntä suuntautuu, niin miksi haluat hajottaa sitä ja heijastaa takaisin (diffuusio) sen sijaan, että vaimentaisit (absorbtio)?
     
  10. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ähh en jaksa alkaa selittämään, unohda koko juttu. Paree että ite testaan käytännössä omilla korvillani, En viiti lyödä koko huonetta täyteen demppiä kiitoksia vaan "avusta" :D..
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2015
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kiitoksia vaan sarkastisista "-merkeistä. En mielestäni tarjonnut ensimmäistäkään neuvoa, vinkkiä, ohjetta tai mitään muutakaan avuksi tulkittavaa.

    Ihan kuule uteliaisuudesta kysyin, että miksi olet päätymässä tällaiseen tavallisesta poikkeavaan ratkaisuun. Yleensä diffuusiota käytetään kuuntelualueen sivuilla ja takana, että vältetään juuri se liiallinen elottomuus tilassa.
     
  12. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuopion Inlookista hain tänään alaslaskukaton asennustarvikkeet ja kaikki listat valmiiksi, hyvä palvelu pelasti päivän ja hinnat oli kohdallaan. Kannakkeet on 90-125mm säädöllä, suunnittelin sen 100mm tiputtaa. Cos 5 villaa ilmeisestikin tulee akustolevyjen päälle 50mm, en ole sitä vielä hankkinut. Maalaan listat tänään mustaksi, levyt vasta myöhemmin.
    Mustaa ja hieman punaista kangasta tilasin thomannilta, sekä xlr ja rca liittimiä aktiiveille valmiiksi. Puutavaraa säästin vanhoista hyllyistä, käytän ne seinien koolauksiin. Suunnittelin isoverin putkieristeestä tehdä nurkkiin bassoansat kun säästyy paljon aikaa, muutenkin paljon askarreltavaa.
     
  13. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Parocin alucoat on kanssa ihan toimivaa..

    Tämä ja tuokin vois toimia kehyksenä trapille tahi resonaattorille... Hinta ei ainakaan ole paha :)
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2015
  14. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    katso liitettä 20150204_211805.jpg Siinäpä niitä on nyt katossa kiinni ja odotellaan koska villat saapuu niin saa katon valmiiksi. Spotitkin vielä uupuu mutta onneksi reiät ja kaapeloinnit onnistuu tehdä etukäteen. Kun katto on valmis niin aletaan seiniä ja screeniä tekemään. väliseinä tehdään ihan viimeiseksi käytännönsyistä.

    Parocin alucoat rullat maksaa jotain 40-60e/kpl 100mm vahvuisena, toimisikohan ne rullana nurkissa, lähinnä haittaako se folio siellä sisäkerroksissa?
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2015
  15. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Jos aikomuksenasi oli tehdä 'hengittäviä' bassovaimennuksella täytettäviä valeseiniä, niin ehkä käyttäisin mieluummin puupohjaista levyä pinnassa. Tuo on lähestulkoon leipäveitsellä leikattavaa tavaraa, eli läpäisee varmasti bassot. Noista siis tekisi koolausten kanssa muutamien kymmenien senttien paksuisen seinän, jonka sitten täyttäisi kokonaan kivi- tai lasivillalla. Villakuidut pysyisivät taatusi siellä seinän sisässä, eivätkä tulisi huoneilmaan hengitettäviksi.

    Ulkoseinille tai kahden eri lämpöisen tilan välille (kylmä varastopuoli ja lämmin huone?) jos olit suunnitellut jotain rakenteita tekeväsi, niin varmistu erittäin tarkasti kosteussulkukalvojen tarpeesta ja oikeasta toteutuksesta!
     
  17. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Jätän tuon väliseinän ilman kalvoja koska muutan myös takavaraston lämpimäksi. Väliseinästä tehdään tavallaan bassoansa, jahka mitataan ongelmataajuudet ensin.

    Laitoin kattoon palovillaa 5cm. Laskua tuli 10,5cm. Nyt korkeutta on 207cm about, riittää mainiosti leffahuoneeseen. Musalähteenä tällähetkellä logitecin 2.1 sarja työhommien ajan, huomattavasti maltillisemmaksi muuttui ääni. Aiemmin pääkaiuttimet oli paras siirtää toisiaan vasten että musiikki ei puuroutunut. Nyt tekisi mieli heittää ne erilleen toisistaan jotta ääni levittyisi paremmin koko tilaan, eli suunta on oikea! :thumbsup:

    Tykiksi tuli Epsonin EH-TW3200 Hd, ei 3d tms hienouksia. Tämä on Lcd tykki, koska olen herkkä sateenkaariefektille. Screenin mitat on selvillä ja kangas valmistunee tänään. Haittaako jos vaimennan takaseinän kaiuttimien takaa pehmeällä 5cm villalla, kangas pölysuojana? Teen screenin ympäristön valeseinäksi kankaalla, onko tämä ok ratkaisu?
    Sivuseinille eikä muualle tule pehmeää villaa enempää.
     
    Viimeksi muokattu: 16.02.2015
  18. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt alkaa olemaan kellarin leffanurkka valmis. Kaikenkaikkiaan olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, työtä oli aikalailla paljon mutta mielestäni kannatti. Suunnitteluun käytin vaimon mielestä liikaakin aikaa, mutta se helpotti rakentamista todella paljon..
     

    Liitetyt tiedostot:

  19. Sukkeli

    Sukkeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.01.2015
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä vielä muutama kuva lisää :)
     

    Liitetyt tiedostot:

  20. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hieno on Sukkeli! Eikä ole menty sieltä missä aita on matalin.
     
    Sukkeli tykkää tästä.