Huonevasteen mittaus

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana xnikula, 27.01.2015.

  1. xnikula

    xnikula Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2008
    Viestejä:
    137
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro,
    Alkoi tämä mittauspuoli kiinnostamaan. Löytyisikö jostain ohjeita aloittelijalle, mistä lähteä liikenteeseen? Voiko mikkinä käyttää Anti-Moden mukana tullutta tai Onkyon vahvarin mukana tullutta? Lisäksi löytyy Marekilta joskus ostettu RadioShackin Analog Sound Level Meter... Pääseekö noilla alkuun vai lähdetääkö ostoksille? Mitäs ohjelmaa olette käyttäneet?

    Kiitos.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kaivas ketju "Room EQ Wizard -aloittelua". Siinä piisaa luettavaa ja ohjetta.
     
  3. xnikula

    xnikula Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2008
    Viestejä:
    137
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olipa pitkä mutta erittäin valaiseva ketju, kiitos!

    Yksi mielenkiintoinen lause tuli esiin AntiModen kotisivuilta: "Jos kaikki laitteet ovat suojamaadoittamattomia, hurina syntyy mahdollisesti siitä, että jännitteet ovat eri vaiheissa. Kokeile kääntää Anti-Moden muuntaja pistorasiassa. Kokeile myös kääntää muiden laitteiden virtakaapeleita pistorasioissa."
    Eli kyseessä oli ongelma, jossa subbari "pörisee" antimoden kanssa.

    Itselläni on kaikki pistorasiat maadoittamattomat (vanha talo), joten milläs nyt tiedän että laitteet on samassa vaiheessa? Vai onko sillä juurikaan merkitystä?
     
  4. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos sähkötyöt on ammattilaisen tekemät, kaikki pistorasiat ovat samanlailla asennettu. Eli vaihe joko oikealle tai vasemmalla kaikissa rasioissa.

    Yleinen käytäntö on myöskin se että vaihe asennetaan oikealle ja nolla vasemmalle. Mutta ei välttämättä vanhassa talossa toteudu. Eikä sillä ole mitään merkitystäkään, jos haetaan vaan sitä että kaikki laitteet ovat samassa vaiheessa.

    Eli sitten sun pitää enää tietää mitenpäin vaihe on kytketty sun laitteissasi. Näissäkin yleinen sääntö on että sininen on maa ja ruskea on vaihe, jos virtajohdoista tuollaiset värit löytyvät. Eli laitteista kuori pois ja katot (mittaat yleismittarilla) kumminpäin johdot pistokkeeseen tulevat, ja merkkaat sen pistokkeeseen jotenkin. Sitten vaan kaikki töpselit samoinpäin pistorasioihin, ruskea oikealle ja sininen vasemmalle esim.

    Mutta jos/kun kaikissa laittessa käytetään kokoaaltotasasuuntausta, tällä ei ole kyllä mitään merkitystä, koska vaiheesta käytetään molemmat puolet.
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasasuuntaaja

    Puoliaaltotasasuuntausta ei takuulla käytetä yhtään missään hifiin liittyvässä virtalähteissä. :)

    EDIT:
    Paitsi tietysti jos virheellisesti kytket suojamaadoituksen vaativan laitteen maadoittamattomaan pistorasiaan, siitähän tässä taisi olla kyse, kun sanoit että JOS pistorasia ei ole suojamaadoitettu. Sellaistahan ei pidä mennä tekemään, jo ihan turvallisuuden takia.

    Suojamaata voidaan käyttää myös potentiaalitasaukseen. Tällöin voi jotain häiriöitä tulla.

    Jos hifilaitteissa on suojamaadoitettu pistoke, kannattaa asentaa suojamaadoitetut pistorasiat ja kytkeä rasian päässä suojamaa nollaan. Näin saat maadoitetun pistorasian eikä tarvii miettiä mitenpäin se töpseli on seinässä. Suojaa samalla tälleiltä vikatilanteessa, eli toimii suojamaana.
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2015
  5. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Jos noita juttuja täytyy kysellä dvdplazalta, niin jätä ammattimiehelle.
     
  6. xnikula

    xnikula Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2008
    Viestejä:
    137
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli jätä ammattimiehelle mikä? Töpselin kääntäminen toisin päin? Osaan kyllä katsoa mihin tulee vaihe ja nolla..
    Itsellä ollut kyllä käsitys, ettei sillä ole väliä kumminpäin töpselin pistää, koska Suomessa vaihtovirtaa.. Mutta hifilaitteet on aina hifilaitteita, eli voivat ottaa häiriötä ties mistä...?
     
  7. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo jos puhutaan pelkästään vaiheesta ja nollasta, ei sillä ole mitään merkitystä. Jännite kulkee ensin muuntajan läpi (galvaaninen erotin) ja sen jälkeen se tasasuunnataan. Mutta jos laite odottaa saavansa myös sen kolmannen johtimen eli suojamaan, ja sitä käytetään häiriösuodatukseen, niin sitten silläkin kai voi ollakin merkitystä miten päin ovat pistorasiassa. En kyllä ole asiantuntija näissä valovirtapuolen jutuissa, mutta käsittääkseni näitä käytetään nimenomaan niinpäin ettei laite aiheuta häiriöitä sähköverkkoon, esim hakkuripowereiden yhteydessä.

    Yleensä kuitenkin kun puhutaan että laitteiden pitää olla 'samassa vaiheessa', tarkoitetaan sitä että ne otetaan samasta sähkötaululta lähtevästä vaihe johdosta, eli että ovat käytännössä saman sulakkeen takana. Jos sähkötaululta lähtee kaksi vaihetta, molemmat 20m pitkiä johtoja, voi näiden kahden johdon päissä olla hyvinkin erilainen jännite eri hetkillä riippuen mitä muuta kuormaa johdossa on. Sama vaihe tarkoittanee siis sitä että ne ovat samassa pistorasiassa, samassa vaihejohdossa.
     
  8. xnikula

    xnikula Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.03.2008
    Viestejä:
    137
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri näin olen sen itsekkin ymmärtänyt, eli kunhan on samassa fyysisessä vaiheessa esim L1. Yleensähän näin onkin, yhden huoneen pistorasiat ketjutettu peräkkäin. Siksi ihmettelinkin tuota Anti-Moden ohjeistusta kääntää töpseliä seinässä... mutta kaippa siinä joku taika on.