Kotiteatterihuone

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana x_jmt_x, 20.02.2014.

  1. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Entä toimisikohan resonaattori sohvan pohjassa ,koska minulla on olohuoneessa pari isohkoa sohvaa joiden pohjaan saisi tehtyä aika isotkin resonaattorit niin että itse reikälevy tulisi tosin lattiaa vasten ja resonaattorit olisivat ikään kuin vain piilossa sohvien sisällä eikä käyttäisi tuon sohvan rekennetta kotelon rakenteissa mukana.

    En nyt oikein ymmärtänyt miksi ei noita seiniä voisi käyttää resonaattoreina? Väännä rautalangasta
    Tossahan olisi mielestäni hyvä sauma hyödyntää eri koolausten välejä eri virityksille,pyörisi yhden päivän mitaten missä kohtia huonetta moodit vallitsee ja niihin nurkkiin/kohtiin virittäisi sille taajuudelle sopivan reikäresonaattorin mitä huone korostaa missäkin kohtaa. Löysin jonkin ohjelmankin millä voi mitat syöttämällä nähdä tummentumina eri huoneen taajuutta korostavat kohdat.

    Kattoon meinasin kesällä rakentaa sellaisen ratkaisun missä laitan kattoon villat ja niiden päälle kangas ettei villa pölise(tai jos löytyy sellainen villa/materiaali mikä ei pölise niin aina parempi) ja siihen päälle sitten muutama kilometri rimotusta mikä voisi toimia hieman diffuusiorin tapaisena elementtinä.

    Mielessä on että koittaisin pitää huoneen mahdollisimman vähällä dumppaamisella ja enempi panostaa resonaattorin a diffuusiorin voimaan,tosin pakko varmaan pientä absordointia on myös suorittaa(ei tuo sana kaiketi noinxkirjoitettu mutta tajuat pointin ) :)
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. Mulla on rakoresonaattoreita, joiden paksuus on muistaakseni puolta metriä. Etunurkassa on kolmionmuotoinen levyresonaattori, joka on samaa kaliiberia. Tuskin mahtuu sohvan alle. Resonaattorin syvyys ja pinta-ala vaikuttavat toiminta-alueeseen ja tehoon. Sohvan alle ei kummoista mahdu.

    2. Kyllä niitä seiniä varmaan voi käyttää esim. reikäresonaattoreina - muistaakseni tällaista on AudioVideolla kommenteissa ehdotettukin - ja sopivalla rei'ityksellä voi säätää viritystäkin. Minä en vaan siitä osaa sanoa mitään, koska edellä selostamistani syistä en voinut sellaiseen ratkaisuun lähteä (äänieristys).

    3. Sen villoituksen päälle voi vetää ihan normaalin höyrysulkumuovin (akustisesta näkökulmasta, en ota rakennustekniikkaan mitään kantaa) ja sen päälle pehmeän paneelin. Sentin paksuinen "pahvipaneeli" ei bassoilla heijastele.

    4. Promethorin Kalle Lehtosen mukaan sillä, että missä kohtaa se resonaattori on vs. missä moodi ilmenee ei ole kovin suurta merkitystä pienessä huoneessa. Hänen vertauksensa: jos täytät kylpyammeen vedellä ja läiskäiset kämmellä siihen aallon, niin näetkö sekuntia myöhemmin, mistä se aalto lähti? Velloo koko vesimassa. Eli tällä logiikalla sillä, mistä se aalto lähti ja missä se vaimennetaan ei ole kovinkaan suurta merkitystä, kunhan vaimennetaan. Yleensä kaikki taajuudet korostuu eniten nimenomaan nurkissa, joten vaimennuskin kannattaa sijoittaa nurkkiin.

    Pienessä tilassa se diffuusio on vähän ja niin ja näin; erittäin vaikea tehdä. Ääni pitäisi heijastaa 'siroamaan' eri suuntiin. Sitähän voit simuloida vaikka kaiuttimella jossain todella tilavassa paikassa tai vaikka takapihalla: laita kaiutin soimaan suoraan kohti vaikka metrin päästä edessäsi. Pyydä ystävää kääntämään kaiutinta. Kuinka jyrkkään kulmaan pitää kaiutin kääntää (eli ääni suunnata sivuun) ennenkuin on merkittävää eroa muuallakin, kuin diskanteilla?
     
  3. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    No täytyy kokeilla laittaa ne villat seinän sisälle(josta luulen olevan jo pelkästään saundin kannalta suuri apu) ja mittauksen jälkeen kokeilen porailla oikean määrän/kokoisia reikiä ja mittailla uudestaan sekä tietysti kuulostella ja jos ei tästä mitään hyötyä ole niin tuskimpa siitä mitään haittaakaan on koska tämä reijitys ei sinänsä minulle mitään maksa muuta kuin vaivan koska tuon seinän sisällön meinasin villoittaa muutenkin.

    Mikä materiaali tähän pintaan olisi järkevin? Tietysti myös sen paksuus ja villoihin jäävän ilman määrä vaikuttaa mahdollisen resonaattorin toimintaan (ainakin kun leikin eräällä ohjelmalla millä pystyi juuri laskeskelemaan reikäresonaattorin asetuksia)
    Kipsilevyä en kyllä laita jo ihan sen takia että siihen kun haluaa jotain kiinnittää niin siinä on aina käytettävä jotain ankkureita tai vastaavia.

    Jotenkin houkuttaisi kokeilla mdf levyä pintaan tai ihan vaneria.

    Ps:Ai niin anteeksi että tunkeuduin sinun kotiteatteri ketjuu kyselemään oman "teatteri" viritelmän kehittely juttuja.
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2015
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Reikä- ja rakoresonaattoreissa (ja itseasiassa myös levyresonaattoreissa) olennaista on kuitenkin myös se, että pinnan takana on ilmatilaa, eikä suoraan villa. Tämä kannattaa muistaa koolausten välejä täytellessä.

    Pinnan peittämisestä sitten, itselläni on rakoresonaattorien päällä akustolevyt. Näistä kuitenkin Kalle huomautti erikseen, että levyjen on syytä olla vähintään 1cm irti itse resonaattorin pinnasta, ettei akustolevy heikennä resonaattorin toimintaa. EDIT: Ongelman ratkaisin yksinkertaisesti parilla sentti kertaa sentti -rimalla, jotka on resonaattorin päällä, ja niissä sitten akustolevyt. Rimat on kiinni päällä olevalla koukulla ja sinitarralla, joten kelluvat resonaattorin päällä eivätkä siten heikennä resonaattorin toimintaa muutoin, kuin peittämällä ~1% resonaattorin pinta-alasta. Käsittääkseni myöskään reikäresonaattorin pintaa ei voi peittää ainakaan millään ilman virtausta heikentävällä.

    Eli se pitäisi olla sitten käytännössä levypinta-ilmaa-suodatinkangas/ohut muovi-villa. Gyptonessa on suoraan pinnoite, joka läpäisee ilmaa, mutta josta villa ei tule läpi.
     
    Viimeksi muokattu: 26.01.2015
  5. jardahl

    jardahl Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    690
    Saadut tykkäykset:
    1
    Täällä on poistossa noita pieniä reikäkipsilevyjä, jos kiinnostaa: http://www.karkimarkkinat.com/poisto_aku_reikalevyt
     
  6. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu kiitosta tiedosta,mutta oli tarkoitus aijemmin etsiä sellasia kokonaisia levyjä joissa on noita reikiä mutta noi valmiit ei oikein nyt taidakkaan soveltua tähän minun projektiin koska niitä reikiä pitää tehdä erikokoisia eri seinille eri taajuuksille joten täytyy tehdä itse .

    Voihan se olla että tämä projekti kaatuu jo siihen että kun meinasin pintaan laittaa tapetin niin se estää äänen pääsyä jo niin paljon seinän sisälle ettei resonaattori toimi oikein mutta meinasin piruillessani kokeilla kuitenkin koska noists reijityksistä ei koidu lisäkustannuksia muuta kuin jos ne täytyy kittailla piiloon toimimattomuuden takia :)
     
  7. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs muuten x_jmt_x onko tuo sinun teatterihuone rakennettu rivitalon ullakolle vai mistä tuo matala huonekorkeus johtuu?(sori olen laiska en lukenut koko ketjua tai audiovideon juttua edes)
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ullakollepa hyvinkin.
     
  9. pyrom

    pyrom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2012
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliko minkälainen show saada taloyhtiöltä lupa kyseiseen tilaan? Nousiko yhtiövastike tai kenen tuo tila virallisest on nyt kun sinulla on siellä kotiteatteri?

    Joskus tullu ja mieleen että tämä vintin tila pitäisi jotenkin saada hyödynnettyä kun itselläni on ja rivarin päätykämppä ja syksyisin ajatus aina hiipii mieleeni kun vien vintille rotanlossat.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kyseessä oli omaan asuntoon kuuluva tila.
     
  11. timotykki

    timotykki Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2005
    Viestejä:
    113
    Saadut tykkäykset:
    9
    hieno on kyllä leffatetteri.
    onko muuten nuo sun resonaattorit viritetty tietyille taajuuksille vai yleisesti tehty vaimentamaan bassopäätä??
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    On ne viritetty, mutta elä vaan kysy taajuuksia. Toimitin Lehtoselle mittaukset, ja akustosuunnitelman osana oli resonaattorien mitat. Enpä tullut kysyneeksi taajuuksia. Pahimmat resonanssit oli 100hz tienoilla, jonka veikkaan olleen maalitauluna.