Stereoäänentoistoon liittyviä kysymyksiä (subwoofer, pre out, kuulokevahvistin ym.)

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana jnv, 05.01.2007.

  1. jnv

    jnv Guest Guest

    Liittynyt:
    30.12.2006
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hankkimassa stereosettiä pääasiassa musiikin kuunteluun, mutta laitteistolla olisi tarkoitus myös katsoa elokuvia. Laitteita vertaillessani mieleeni on tullut monia kysymyksiä ja ihmetyksiä asioiden ristiriitaisuudesta.

    Miten stereovahvistimeen yleensä liitetään subbari? Ilmeisesti se onnistuu usein pre out-liitännän avulla, mutta sitä ei kuitenkaan ole ilmeisesti juuri siihen tarkoitettu? Joistain viritinvahvistimista löysin erillisen subwoofer-liitännän, mutta integroiduissa sellaista ei ole näkynyt. Luulisi stereosetin subbarilla olevan kuitenkin aika yleinen systeemi.

    Stereoäänestä puhuttaessa monia varmaan kiinnostaa myös hyvien kuulokkeiden toimivuus setissä. Lukemani perusteella vahvistimien omat kuulokeannot ovat kuitenkin pääasiassa heikkoja. Ratkaisu olisi kuulokevahvistin, mutta miten ja mihin sen liittää, jotta usean eri laitteen äänet kuuluisivat sen kautta ja äänen voimakkuuden kauko-ohjaus olisi mahdollista? Ainakaan integroiduista vahvistimista en ole yleistä lineout-liitäntää löytänyt, johon kaikki kanavat yhdistyisivät. Ainut mahdollisuus on joku tape-out, mutta silloinhan kuulokevahvistimelle saa ääntä vain yhdestä lähteestä. Jos ääntä haluaisi tietokoneelta, cd-soittimelta, digiboxista ja vaikkapa pelikonsolista, niin hankalaksi menee.

    AV-vahvistimista löytyy jo aika hyvin myös äänelle digitaalisia liitäntöjä. Miksi imeessä stereovahvistimissa ei käytetä digitaalisuutta hyväksi, jolloin saataisiin ääni lähteestä kuin lähteestä puhtaasti vahvistimelle? Nyt stressataan hirveästi liitinten ja piuhojen laadusta, mielestäni aika turhaan.
    Helposti tulee mieleen, että liitäntöjen puolesta av-vahvistin olisi järkevämpi jo pelkästään stereoäänentoistoon, mutta ilmeisesti äänenlaadussa kuitenkin lopulta hävitään.

    Miten itse olette toteuttaneet systeemit, joissa halutaan kuulla laadukasta stereoääntä useasta eri lähteestä, subwoofer kytkettynä, kaiuttimilta, kuulokevahvistimesta (kuulokkeista) ja vieläpä äänenvoimakkuus kauko-ohjattuna?

    Ehkä olen pahasti missannut joitain tärkeitä pointteja, kun ei nämä asiat tunnu sopivan yhteen oikein mitenkään. Mutta ehkä se tässä teidän kokeneempien avulla alkaa selkeytymään!
     
  2. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kytkeminen onnistuu joko pre outeista tai kaiutintasoisesti kaiutinliitännöistä. Jälkimmäisessä signaali tuodaan perinteisellä kaiutinpiuhalla samoista kaiutinliitännöistä kuin mihin pääkaiuttimetkin ovat kytketty. Ottoimpedanssi on niin suuri ettei subbari tuo yhtään lisäkuormaa vahvistimelle. Monet erityisesti halvemman pään integroidut eivät sisällä pre outteja, eli silloin kaiutintasoinen liitäntä on ainoa vaihtoehto. Molemmat ovat yhtä hyviä tapoja kytkeä subbari.
     
  3. kaltzone

    kaltzone Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2006
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    itseäni kiinnostaisi myös kyseiset asiat?
    Tarkoitus olisi hommata 2 kanava järjestelmä kuulokevahvistimen ja tietokoneen rinnalle.
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Ei ole, stereokuuntelijat eivät yleensä ole kallellaan leffojen katsomiseen/voimalliseen bassotoistoon. Monella musiikilla n. 40-50 Hz ulottuva bassotoisto riittää eikä sukkien tarvitse pyöriä jaloissa. Lisäksi stereosysteemissä on helpompi hommata isot kaiuttimet jotka toistavat bassoa hyvin.

    Ei laadukkaiden stereovahvistimen kuulokeannot heikkoja ole, erilliset kuulokevahvistimet vaan ovat vielä parempia, niinkuin pitääkin.

    Ei ole todellista tarvetta digitaalisuudelle koska ei tarvitse dekoodata monikanaääntä. Parempi jättää digitaalipuoli kokonaan pois (kustannukset, 10-20 dB parempi signaali/kohina-suhde). Stereokuuntelijoilla on myös usein laadukas CD-soitin jolloin analoginen liitäntä antaa hyvän äänen. Stereokuuntelijat myös haluavat usein puljata piuhojen kanssa, harrastuksen vuoksi.

    Stereopuolella äänenlaatu maksaa vähemmän mutta ei ole sitten monikanavaääntä.
     
  5. kuutti

    kuutti Guest Guest

    Liittynyt:
    15.04.2004
    Viestejä:
    112
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites tuo meneekään pre-outtien kanssa? Pre-outeista piuhat subbariin ja siitä takaisin main-inneihin vai mitäs? :hitme:
     
  6. Elvis

    Elvis Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2001
    Viestejä:
    344
    Saadut tykkäykset:
    0
    Digitaalisuutta puollustaa mielestäni se, että jos kuuntelee musiikkinsa PC:ltä, niin useassa tapauksessa vahvistimen DAC on laadukkaampi kuin äänikortin DAC, jolloin digitaalisella liitännällä voidaan ohittaa äänikortin DAC kokonaan.

    Puhuttaessa PC-äänestä vs. CD-soittimesta, suurinosa käytännön eroista on käyttöliittymässä. Etenkin jos omistaa paljon levyjä. PC:ltä voi kätevästi selata levyluetteloa, eikä levyhyllyn ja soittimen väliä tarvitse ravata yhtenään. Itse hankin aikanaan H/K:n 5-vaihtaja CD-soittimen, minkä pitäisi ainakin DAC:ien puolesta olla kohtuu laite. H/K makaa kuitenkin käyttämättömänä juurikin sen vuoksi, että laiskuuttani H/K:lla tuli soiteltua enimmäkseen niitä levyjä joita asemassa sattui kulloinkin olemaan, kun ei oikein tiennyt, että mitäköhän levyä levykokoelmasta mahtaisi sillä hetkellä tehdä mieli kuunnella. Huomasin, että minulle paras tapa vaihtaa levyä on naksutella "random" nappia, kunnes päädyn levylle joka vastaa sen hetken mielentilaani, etenkin kun musiikkia on aivan laidasta laitaan.

    Toisille levyhyllyn selaaminen on varmasti suuri osa harrastusta, kun taas minulla levyt ovat kammarissa pahvilaatikossa, kun en varsinaisilla fyysisillä levyillä tee mitään. Mieltymyskysymys.

    Omalla laitteistollani, kun vertaa PC:ltä tulevaa digitaaliääntä H/K:lta tulevaan analogiääneen, eron kyllä huomaa, mutta se on hyvin pieni. Mielestäni PC:n eduksi. H/K kadottaa osan diskanteista pois. Mutta tämäkin on puhtaasti mieltymyskysymys. Jotkut varmasti pitävät H/K:n tummemmasta soundista.


    Minua kiinnostaisi tietää, mihin tämä perustuu. Perustuuko se siihen, että monikanavavahvistimen hinnalla saa laadukkaamman 2-kanavavahvistimen? Vai onko tässä takana jotain muutakin logiikkaa?
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Tottakai saa paremman 2-tie-vahvarin. Stereopuolella voidaan keskittyä analogisen puoleen kuin digitaalista puolta ei ole. Pienempikin virtalähde riittää mainiosta kun ei ole 6-7 kanavaa ruokittavana jne.

    Stereovahvistin rulettaa kuitenkin vain siellä stereomaailmassa. Jollain SACD-levyillä saadaan monikanavatoistossa niin hulppea äänikuva aikaan että stereovahvistimen vastine jää latteaksi.
     
  8. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Tuollainen kytkentätapa viittaa prosessoriluuppiin, jossa etu- ja päätevahvistimet erotetaan toisistaan. Preout on esivahvistinulostulo, eli signaalitasoinen äänenvoimakkuustasosäätimen jälkeinen signaali viedään subbarille. Signaalia ei kuitenkaan tuoda subbarilta takaisin päätevahvistimelle, sillä se menee sinne jo vahvistimen sisällä.
     
  9. Ana76

    Ana76 Guest Guest

    Liittynyt:
    31.05.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen tässä harkinnut vähän parempia vehkeitä musankuunteluun ja olen päätynyt stereolaitteeseen. Kaipaisin hieman apua peruskysymyksistä alkaen. Linkkivinkitkin auttaisivat.

    1. Mitä hyötyä erillisistä etu- ja päätevahvistimista saadaan verrattuna integroituun vahvistimeen?

    2. Mitkä ovat mielestänne parhaat sivut, joista lukea arvosteluja eri laitteista?

    3. Olen katsellut tuota http://www.mareks.fi/?p=productsMore&iProduct=192 Marek Soundin Best Buy -pakettia. Onko hinta siinä kohdallaan vai saako vastaavan laitteiston esim. Saksasta halvemmalla?

    4. Hyväksi havaittujen Saksalaisten Suomeen toimittavien alan liikkeiden osoitteita kaipailisin.

    Kiitos vastauksista.
     
  10. morgooni

    morgooni Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2006
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    1. Erillinen etu- ja päätevahvistin kestää yleensä paremmin-kuumentavat näes erillään osiaan. Esim. kuulokekuuntelussa pääte ei tarvi olla päällä eli kulua.
    2. Kuulokevahvistin on yleensä parempi kunnon eturissa eli erillisellä piirillä toteutettu kuin integroidussa se on vain vaimennettu ja toimii niin ja näin.
    3. Pääte on erillisenä tehokkaampi eli ohjaa kaiuttimia paremmin ja voi myös käyttää kahta päätettä (biamping) vaikeille kuormille-tosin normaalitaloissa tätä ei yleensä tarvi tai saa pikahäädön.....luukutuksesta kun seuraa yleensä luukkua......:)

    Kokeileppa NAD C162/C272-komboa-suosittelen! Todella hyvä ääni ja teho riittää pieneen kylään!
     
  11. isopannu

    isopannu Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen kytkenyt subbarin stereo-vahvistimeen kuulokeliitännästä. Vastuksilla pudotin jännitetason linjatasoiseksi. Hiukan askartelua ja testausta se vaati, että sai jännitteet heilumaan oikealla linjatasoisella alueella.
     
  12. Svg

    Svg Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2004
    Viestejä:
    259
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli siis riittääkö että laitan johdon pre outista subbarin liitäntöihin rca piuhoilla ? Omasta Arcam A70 vahvistimesta löytyy prossesorloop-toiminto, tarviiko sitä käyttää ?
     
  13. isojii

    isojii Guest Guest

    Liittynyt:
    13.02.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostanpa "vanhaa" aihetta rautalangan tarpeessa.

    Eli olen samojen kysymysten ja ongelmien äärellä ja mahdollisesti 2ch-vahvaria hankkimassa. Subbarin kytkennästä sen verran, että jos vahvarista ei löydy 2x kajarilähtöjä ja pre out löytyy, niin toimiiko homma yleispätevästi ja aina siten, että voin napata pre outista piuhat subbarille? Monessa vastaan tulleessa vaffarissa on ollut tilanne se, että 'pre outista' on vedetty langat 'amp in':iin tai vastaavaan, niin katkeaako tuossa nyt sitten kytkyt esivaffarin jä päättärin välillä, jos väliin tyrkyttää subbaria?

    Esim NADin ja Advance Acousticin laitteet. Noista molemmat ovat webbiselailun pohjalta vahvoja ehdokkaita parempaan syyniin.
     
  14. morgooni

    morgooni Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2006
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Riippuu subbarista. Molempia tapoja kytkeä on niissä olemassa-kalliimmissa preoutin väliin ja halvemmissa perään....Mutta laatuun sanoi Hifihuoneen kaveri että ei juuri merkitystä....

    NAD on oikein hyvä...
     
  15. tsaikkon

    tsaikkon Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2006
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niin mitenkäs tuo kaiutinpiuha-tsydeemi oikein tuleekaan? Suunnitelmissa olevassa vahvarissa kun ei preoutteja ole, ainoastaa tape-out ja tämähän ei ole sama (kai)? Eli siis vahvistimen samaan kaiutinliitäntään kytketään siis kaiuttimet ja toiset setit johtoja jotka siis kytketään mihin subbarissa?
     
  16. Finmovie

    Finmovie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2008
    Viestejä:
    466
    Saadut tykkäykset:
    1
    Löytyykö stereo vahvaria sub outilla ja spotify herkuilla vai tarviiko ostaa turhaan av vahri jos aikoo ajaa vain 2.2 settä leffoja katsellaan
     
  17. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Tuosta....
    Oli eka kun tuli mieleen ja vastaan...
    Hinta voi olla sitten aikas suolainen, tonnia ovat huudelleet.....

    T: Vesku
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ostopäätöstä harkitsevan kannattaa lukaista Hifimaailman revikka pari nroa sitten. Vähän ongelmia joidenkin kaiuttimien (kuormien) kanssa, DLNA-toisto ei tue jatkuvaa toistoa, toiston pysäyttäminen tarkoittaa alkuun palaamista....

    Niin, kaikki samat ominaisuudet saa suunnilleen puolella hinnalla AV-vahvistimessa, ja päälle sitten nipun HDMI-liittimiä kytkentään ja muita kilkkeitä.

    Finmovie, miksi se AV-vahvistin olisi "turha"?

    Aletaans latoa ominaisuuslistaa:
    - Spotify Connect,
    - Subwoofer-lähtö,
    - signaalin digitointi jakosuotoa varten (koska subwoofer)
    - edellinen vaatii sen DACin​
    - vähintään 2:lle kanavalle kaiutinlähdöt
    - varmaankin pari HDMI:tä, että saa laitteet kiinni...

    ...hepskukkuu, käytännössä palvelukseen halutaan 2.1-kanavainen AV-vahvistin. Halvemmalla pääsee, kun ostat 5.1/7.1...
     
  19. Finmovie

    Finmovie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2008
    Viestejä:
    466
    Saadut tykkäykset:
    1
    joo niin taitaa olla järkevintä! mikä vahaveri tällä hetkellä ns huippulukkaa maks 2500e automaattinen kalibrointi ilman että tietkoneella pitää mitään säätää sen kanssa.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Anthem MRX-710. Paitsi että...

    ...ARC-korjaukset tehdään PC:llä.

    Mikä vika PC:n käytössä on? ARC:n voi ajaa täysautomaatillakin, jos se "itse säätäminen" pelottaa. Johdot kiinni - käynnistä ARC - automaattinen - tulokset - siirrä korjaustiedosto vahvistimeen. Anthemilla on vaan nähty tuo niin, että sitä prosessoritehoa on ihan turha rontata sinne vahvistimen sisuskaluihin, kun käytännössä joka taloudessa on tietokone, jossa riittää tehoa vaikka muille jakaa, kun näin pienestä operaatiosta on kyse.