4K LCD Ultra HD alias UHD uutuudet

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana 83476834584573, 02.12.2012.

  1. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Koko ajan tiukkenevat virrankulutussäädökset oli myös syynä plasmojen valmistuksen loppumiseen (kuluttaako 4K-plasma 4-kertaisesti virtaa verrattuna full-hd plasmaan?)

    http://www.hdtvtest.co.uk/news/4k-plasma-201311133417.htm

    Energy Regulation
    Since 2010, the European Union (EU) has been introducing stricter and stricter energy efficiency standards for TV sets, with the aim of phasing out the manufacturing, import and sales of power-hungry models. As of the 1st of April 2012, the EU’s ecodesign requirements for televisions states that:
    the on-mode power consumption of a television with visible screen area A expressed in dm2 shall not exceed 16 Watts + A * 3.4579 Watts/dm2

    A 65in widescreen TV has a screen area of 116.47 dm2, according to this excellent TV screen size comparator and an online conversion tool. Plugging the number into the EU’s equation gives us a maximum power consumption of 419 watts.
    Earlier this year, we measured 304 watts from a calibrated Panasonic TX-P65VT65B 1080p plasma. Considering that a 4K plasma features four times the number of pixels that need to be driven, not to mention a smaller pixel pitch which will demand more energy to deliver the same brightness, we’d say there’s virtually no chance of a 4K Ultra HD plasma TV keeping under the EU’s power consumption limit, unless manufacturers dim down the default, out-of-the-box picture mode so much that it’s unusable for normal viewing.
    Similar energy legislations are enforced elsewhere too, making 4K plasmas all but a pipe dream. For example, in the state of California effective 1st of January 2013, the maximum power consumption allowed for TVs below the size of 58 inches is 0.12 * screen area (in2) + 25 watts. For a 55-inch TV, that’s 180 watts. The most recent 55in full HD plasma we’ve reviewed, the Panasonic TX-P55VT65B, has already gone past this limit with a measured power usage of 260 watts in its calibrated mode – a UHD plasma television won’t stand a chance.
     
    Viimeksi muokattu: 05.01.2015
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Toinen raportoitu syy oli toivottomat valmistuskustannukset. Pienemmät pikselit, suurempi virhealttius valmistuksessa, jos oikein ymmärsin.
     
  3. koku

    koku Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2009
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Offtopicia mutta.. Plasma vs. OLED vertailu menee ehkä hieman nytte harhaan.

    Plasmoissa ei ollut mitään muuta hyvää kuin kuvanlaatu. Ongelmia sen sijaan riitti kuten alhainen kirkkaus, virrankulutus, kuvan kiinnipalaminen jne. Moni näistä ongelmista saatiin lopulta eliminoitua mutta se tapahtui liian myöhään kun kuluttajille oli ehtinyt jo kehittyä liian vahvat ennakkoluulot.

    OLED sen sijaan on hinta poislukien kaikessa parempi kuin LCD ja plasma. Parempi kuva, alhaisempi virrankulutus, ohuempi paneeli jne.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Buuhuu. Eipä ole omassa Panassa tarvinnut kirkkauden kanssa taistella, vaikka on ihan normi olohuoneessa. En tiedä viiden sadan plasmoista, mutta eipä sillä rahalla saanut kelvollista kuvaa LCD:stäkään.

    Mielikuvamarkkinointia, euro lisää sähkölaskua kuussa. Oikein pahaa tekee.

    Tuotakaan en ole havainnut muualla, kuin plazalla, enkä edes sisäänajanut omaa telkkaani. Saati sitten että väistelisin katsomasta joitain kanavia.
     
  5. Kimsor

    Kimsor Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.10.2006
    Viestejä:
    509
    Saadut tykkäykset:
    129
  6. arkomm

    arkomm Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.08.2014
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    1
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Käypäs huvikseen kurkkaamassa miltä näyttävät lähimmän giga-pertin puhelimien tai niiden parin harvan tabletin oled-näytöt, kun niillä on käristetty ruudunkirkkaus tapissa demo-slaideja myymälässä 12-16h päivässä.. Nimittäin palaa se oled myöskin kiinni, ja komiasti..

    Erotuksena vaan on, että plasman palojäljet pystyi kohtalaisen hyvällä menestyksellä häivittämään näkyvistä lumisateella tai vierityspalkilla, mutta oled on pilalla lopullisesti, koska kyseessä on yksittäisten pikseleleiden peruuttamaton kuluminen eli valotehon heikentyminen.
     
  8. jaahans

    jaahans Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itelläni on ollut LG:n oled tv (55ec930v) nyt muutaman kuukauden käytössä (yli 650 tuntia katsottu tv:n laskurin mukaan), eikä kuvaruudun palamisesta / epätasaisesta kulumisesta tms ole näkynyt mitään merkkejä. Oman kokemukseni perusteella kuvan kiinnipalamisesta ei tarvitse ainakaan LG:n oled tv:issä olla huolissaan. Puhelin/tablet oledeja ei ehkä voi muutenkaan verrata suoraan televisioiden oled-tekniikkaan.
     
  9. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Hyvä idea tuo soundbarin integrointi jalustaan. Saadaan hyvä ääni telkkariin verrattuna niihin normikaiuttimiin nykytelkkareissa. Lisää noita!!
    Voisi vielä integroida liittimetkin jalustaan(jalustan takaosaan, niin johdot eivät näy), kuten on Lenovo AIO-tietokoneessani tehty. Muutenkin on maku mennyt telkkarin seinäasennuksesta, kun liitännät ovat älyttömän ahtaassa paikassa...
    Seuraavaksi, kun ostan telkkarin, niin tv-tasolle tulee asennus, telkkarikin tulee olemaan isompi-65". Uusi telkkari tulee olemaan luultavasti tuollainen 4K/Oled tv.
     
  10. toke

    toke Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2001
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvanlaadullisesti OLEDin kanssa tulee luultavasti ongelmia paneelin vanhetessa. Yksi syy on se, että kun jokainen pikseli on ikäänkuin "oma pieni näyttö omalla taustavalolla", himmenevät eri pikselit eri määriä kulutuksen mukaan ja jos värisävyt ja kulutus ovat kaukana keskiarvosta, tätä tulee olemaan hyvin vaikea kalibroida/profiloida pois. Jos esim. kattelee paljon skooppileffoja letterbox-rajojen haamut pitäis alkaa erottumaan jossain vaiheessa sit fullscreen-matskulla.
    Helpommin hoidettava ongelma on sitten se kun esim. kaikki siniset pikselit himmenevät nopeammin kuin punaiset jne...

    En kovasti hämmästyisi, jos quantum-dot söisi OLED-marrkinat suurilta näytöiltä massamarkkinoilta kokonaan pois. Sony on yleensä aika hyvin perillä näistä asioista... Paras tekniikka ei usein voita, jos on halvempi vaihtoehto. Esimerkkinä käy hyvin rgb-taustaledit. Jos olisivat yleistyneet, olisi huippukuvanlaatu ollut jo pitkään parempaa ja halvempaa. Mutta massamarkkinakynnys ei ylittynyt...
     
    Viimeksi muokattu: 06.01.2015
  11. jaahans

    jaahans Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikäli tuo burn-in tai epätasainen kuluminen olisi todellinen ongelma, sama ongelma vaivaisi kai epätasaisen kulumisen osalta myös local dimming LCD:tä, mutta käsittääkseni niistä sitä ei ole raportoitu (kuten ei kyllä LG:n uudemmista oledeistakaan). Lisäksi LG käyttää woledia, jolloin eri värit eivät himmene eri tahtiin.

    Mikäli oma oledi alkaisi oireilemaan kuvan kiinnipalamisen / epätasaisen kulumisen osalta, varmasti siitä tulisi nostettua meteli, mutta ainakaan tosiaan n. 650 tunnin katselun aikana en ole nähnyt minkäänlaista merkkiä epätasaisesta kulumisesta tms, vaikka olen katsellut letterboxia huomattavasti enemmän kuin 16:9 materiaalia.

    Eipä Sonykaan aina ole onnistunut valitsemissaan tekniikoissa (tjeu: Betamax, Minidisc, UMD jne). Itse en oledia katsottuani enää muuta tekniikkaa huolisi, vaikea kuvitella että siitä ihan pian paremmaksi pistetään. Nyt kun LG saa flatit 4K ruudut markkinoille, en keksi perustetta ostaa muuta tekniikkaa ellei LG hinnoittele itseään pahasti ulos kisasta.
     
  12. Muke

    Muke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2014
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    18
    Pitääkin odottaa CES 2015 uutuudet joka taholta. Ehkä sitä malttaakin nyt odottaa ja kääntää katseet 65" 4K Olediin. Tosin tätähän tämä aina on ja tulee olemaan. Ostat kaupasta vanhan TV:n ja kohta julkistetaankin jo uutta hienoa tekniikkaa. :)
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Onhan joissakin messuraporteissakin mainittu, että näytillä olleissa demokappaleissa on ollut selvää palanutta kuvaa jo näkyvissä, kuin myös kaupan hyllyn näytekappaleessa..

    LG:n käyttöohjekirjassakin kuulemma lukee:
    Ei se woled todellakaan ole immuuni palamiselle, kun siellä staattisen lcd-värifiltterin alla on ihan tavalliset orgaaniset diodit, jotka kuluvat kohtalaisen nopeasti ja katsotusta sisällöstä riippuen myös epätasaisesti. Normaalissa kotikäytössä se riski on toki huomattavasti pienempi kuin kaupan hyllyssä tai messuilla samaa superkirkkailla kontrasteilla varustettua parin minuutin demopätkää tuhat tuntia looppaamalla. Kotikäyttäjälle esim. pleikkarin bd-toiston pausekuva, kirkkaat kanavalogot tai tietokoneen työpöydän elementit (samoja kuin aikoinaan plasmoihinkin saattoi huonolla säkällä tarttua) voivat hyvinkin ajan kanssa jäädä ruutuun kiinni, mikäli sellainen on näkyvillä yhteensä parisataa tai jopa yli tuhat tuntia laitteen pidempänä omistusaikana. Mitä vaihtelevampaa sisältöä katsellaan, niin sitä pienempi on riski palamiselle.
     
  14. jaahans

    jaahans Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos minkä tahansa telkkarin tahallaan haluaa pilata, siihen varmasti löytyy keinot. Todellisessa katselukäytössä LG:n uudempien oledien kanssa en kuitenkaan ole lukenut yhdestäkään ongelmasta kuvan kiinnipalamisen / epätasaisen kulumisen kanssa ja sama kokemus on myös itselläni.

    Tuo sama lainaamasi varoitus / vastuuvapauslause on muuten kaikissa LG:n telkkareiden manuaaleissa, siis myös LCD-telkkareiden. Kyllähän niihinkin voi kuva palaa kiinni, jos tarpeeksi kauan pitää täydellä kirkkaudella staattista kuvaa ruudulla. Todellisessa katselukäytössä sellaista ei toki käytännössä tapahdu, kuten ei näytä tapahtuvan oledinkaan kanssa.

    Varmasti näin on, mutta jostain syystä yhtään tälläistä tapausta ei LG:n uusissa oledeissa vaan taida vielä olla raportoitu, eli mielestäni sinä annat nyt aika ison painoarvon tälle ongelmalle oledin kohdalla. Plasmojen kohdalla muistan lukeneeni burn-in/retention ongelmista huomattavasti yleisemmin.

    Mitä muuten tarkoitat "lcd-värifiltterillä"? Woledissa ei liene nestekiteitä missään kohtaa paneelia käytössä.
     
    Viimeksi muokattu: 06.01.2015
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    No onhan niissä toki (ja nimenomaan vain niissä, vrt. todellinen rgb-oled, jossa ei tuota lcd-filsua olisi). LG:n ratkaisussa siinä varsinaisessa oled-paneelissa on neljä valkoista alipikseliä per pikseli. Tämän valkoisen oled-paneelin edessä on kiinteä eli staattinen TFT-paneeli tuottamassa värit niihin valkoisiin alipikseleihin. Tässä TFT-'värifiltterissä' on värit valkoinen, punainen, vihreä sekä sininen. Nämä filtterin kiteet ovat siis staattisia, ja kuva tuotetaan (kiteiden kääntelyn sijaan) niiden valkoisten alipisteiden kirkkautta säätämällä.

    Kyseisen teknologian tarkempi nimitys on "White-OLED with Oxide-TFT Color Filters", eli lyhyemmin WOLED-CF.
     
  16. koku

    koku Guest Guest

    Liittynyt:
    20.03.2009
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
  17. Deleted member 16400

    Deleted member 16400 Guest Guest

    Televisiot on yhä enemmän pelikäytössä. Matala input-lag on siten tärkeä asia. Näissä nyky-oledeissa on tietääkseni hyvin korkeat input-lagit.
     
  18. jaahans

    jaahans Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    LCD ja TFT eivät taida olla sama asia?

    Vanhemmissa oledeissa input lagi tais olla korkeampi, mutta 2014 tähän tuli parannusta. Itellä on 55ec930v myös pelikäytössä eikä input lagi ole muodostunut ongelmaksi. Game mode päällä + HDMI input PC-tyyppiseksi nimettynä input lag on 55ec930:ssa alle 30ms joka lienee suurimmalle osalle riittävä: https://www.flickr.com/photos/51848664@N02/14920748307/

    Se on sitten tietysti toinen asia millainen input lagi noissa uusissa 4K oledeissa on, luultavasti isompi kuten 4K LCD töllöissäkin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.01.2015
  19. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    Typerä (kenties) kyssäri tähän väliin. LG:n 4k lcd-töllön päivitys, jos on tarjolla kaksi uudempaa päivitystä, niin pitääkö päivittää ensin vanhempi firmis ja vasta sitten uudempi sisään? Olen aina ollut siinä käsityksessä, että uusin versio sisältää kaikki vanhat päivitykset, nyt vaan hiipi epäilys nahan alle, kun päivitettiin kaverin töllö pelkästään uusimmalla ja mielestäni esim. 3d-kuva on aika karmeaa katsottavaa (liekkö cross-talkkia vai mitä, mutta välillä silmät harittaa oikein urakalla, erittäin rasittavaa). Käsittääkseni juuri joku LG:n firmis korjasi ratkaisevasti noita puutteita, jäikö nyt nuo edut saamatta...

    PS. Joskus puljailin hilipsin blu-ray-soittimen kanssa (ja toshiban hd-dvd) noiden firmiksien kanssa, ja noita sai downgreidattuakin aikaisempaan firmikseen, ei taida LG:n töllöillä olla mahdollista...? Itse ostin Gigantin alesta Sonyn 4k töllön, miten lie sen päivitysten kanssa? Sekin ihmetyttää, kun yhden testin mukaan vermeessä on IPS-paneeli ja Gigantissa myyjä suureen ääneen kailotti, ettei Sonyissä ole IPS-paneelia. Ja passiivisesta 3d:stäkin on kahdenlaista ilmaa, osa väittää että kyseisessä 55X8505 töllössä puolet juovista jää näkymättä ja osa taas että 3d on fullhd:tä. Onneksi netistä löytyi testiklippi jolla tuon voi itse todeta...mutta on tämä aika vaikeeta, kun ei voi oikeastaan luottaa kuin omiin silmiinsä/kokemuksiinsa!
     
    Viimeksi muokattu: 07.01.2015
  20. jvc+2008

    jvc+2008 Guest Guest

    Liittynyt:
    28.10.2008
    Viestejä:
    41
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikki ääneen liittyvät osat on nyt tässä Samsung TV:ssä vaihdettu eikä ongelma poistunut joten kyllähän puoleen hintaan tuleva soundbar liittyy varmasti näissä TV malleissa oleviin äänivikoihin! Onneksi on 30 pv palautusoikeus:) Ajattelin seuraavaksi LG:tä..
    Ps. Ääni kuulostaa siis siltä kun mikrofoni olisi tuulessa mutta tosiaan "tuuliääni" kuuluu vain silloin kun TV:stä kuluu esim puhetta tms.
     
    Viimeksi muokattu: 09.01.2015