Jos toisessa kappaleessa on päällä kuvatila "dynaaminen"/"kirkas" tai vastaava nimenomaan myymälään tarkoitettu, ja toisessa "normaali", "elokuva", "ammattilainen", "THX" tai muu, niin ihan varmasti on eroa ja jälkimmäinen lähes poikkeuksetta parempi jo sillä. Sattuuko olemaan tietoa, että kalibroidaanko nuo yksilöllisesti, vai kalibroidaanko yksi malli kerran ja sitten vaan kopioidaan asetuksia? (asetusten kopioiminenhan on useampaa eri kertaan todettu huonommaksi, kuin valmistilojen käyttö)
Ei mitään käsitystä miten kalibrointi oli tehty tai missä asetuksissa kyseiset telkkarit olivat. Pointti oikeastaan tuossa kirjoituksessani oli että jos otetaan esimerkiksi vanhempani jotka olisivat televisio-ostoksilla. Heillä todennäköisesti se TV otetaan kotona paketista ja viritetään kanavat. Tästä eteenpäin pelkkää kovaa käyttöä. Näissä tapauksissa tuo on varmasti parempi kuin se että katsoo tuota paketista otettua, omaan silmään ainakin todella rasittavaa kuvaa. Itse kalibroin televisioni, kuten myös muut näyttöni itse. Väitän että suurin osa näistä tämänkin palstan "kultasilmistä" ottavat noita asetuksia netistä ja kopiovat omaan kappaleeseensa ja huomaavat parannusta siihen lähtötilanteeseen.
Ja mun pointti oli se, että mitä ilmeisimmin paras valmisasetus (elokuva/thx/ammattilainen) on parempi, kuin huonosti kalibroitu. Kaupassa ne televisiot on pääsääntöisesti siinä ylikirkkaassa esiasetuksessa. Miksi maksaa "kalibroinnista", jos vertailukelpoiseen tulokseen pääsee vaihtamalla kuvatilaksi jotain muuta, kuin "dynaaminen"? Parannusta tulee, jos se kuvatila on joku käsittämättömän heikko "dynaaminen" tms. Jos kuvatila on paras televisiosta löytyvä esiasetus, kopioimalla asetuksia tulos useammin heikkenee kuin paranee. Joitain kokeiluja laiskalla googlaamisella: http://forums.hdtvtest.co.uk/index.php?topic=7202.0 Tämä erittäin hyvä vertailu on valitettavasti kadonnut, mutta vielä on välimuistissa: http://webcache.googleusercontent.c...s-results-compared/+&cd=4&hl=fi&ct=clnk&gl=fi
Itse pääsen tässä parin viikon sisään säätämään kaksi ostamaani Sony 60W605 telkkua, niin näkee kuinka asetukset heittävät kun pyrkimyksenä tietysti molemmissa sama lopputulos. CMS:ää ei ole mutta normisäätöjen lisäksi valkotasapainon säätö löytyy.
Oma kokemus noista valmiista kuvatiloista on että yleensä aika karua katseltavaa. Toisaalta myös omaan silmään esim. 6500K värilämpö tekee valkoisesta ikävän keltaisen, joten kai sitä on silmissäkin jotain vikaa. Ainoa kuvatila mikä on sellaisenaan toiminut loistavasti on oman LG 50PK350N, huoltovalikosta enabloitu THX ja THX Bright room-nimiset kuvatilat. Uskoisin että ylivoimaisesti suurin osa televion katselijoista ei ymmärrä/tiedä mitä tarkoittaa esimerkiksi osavärin sävy/saturaatio/luminanssi sekä näiden vaikutukset kirkkauteen ja kontrastiin. Ilman käsitystä siitä mikä vaikuttaa mihinkin on todella vaikea säätää ja monesti se myös jää varmasti säätämättä. Sanottakoon nyt vielä.. eivät esimerkiksi vanhempani koe että heidän kuvassaan olisi mikään pielessä joten if it's not broken, do not fix it.
Jaa-a. itse olen vetäissyt pk350n ohjatun kuvan calipronnin läpi ja kuva ihan ok. Millaisella testikuvalla olet noita osavärejä käpistellyt, vaiko automaattisella caliproinnilla?
Automaattisella yleensä. Itsellä on myös erittäin tarkasti kalibroitu tietokoneen näyttö jota käytän valokuvien käsittelyssä. Samoja kuvia tv-ruudulta käpistellessä voisi saada jotain osviittaa (luonnollisesta) värintoistosta. TV kalibrointi itselle hieman uudempi asia. Ongelmaa tuottaa lähinnä se että varsinaisen tv-kuvan kalibrointi on haastavaa. Bluray/pelikonsolit sitten vähän helpompaa kun sieltä saa tarvittavaa testikuvaa helposti. Miksei tv-kanavat voisi lähettää jotain vanhan liiton testikuvaa silloin tällöin. Tieto lisää tuskaa!
Öö tämä meni itseltäni ohi. Eihän lähdelaitteella ole mitään väliä koska televisioon ne asetukset teet ? Esim. jos BD-soittimessa on testilevy jota kautta säädät televisioon asetukset niin yhtälailla ne asetukset on voimassa kun katsotaan tv-kanavia ? (Toki kaikki kuvanparannus yms. piirit ja kilkkeet pitää olla pois päältä.)
Niin, miten tämä nyt sitten menee..? Luuletko että kaikki laitteet (pelikonsolit, BD/dvd-soittimet) syöttävät kuvaa täysin samalla väritasapainolla yms. Itse voisin väittää että ei, mutta ei kyllä ole tästä mitään faktaa. Ongelma tässä on se että jos kalibroit vaikka dvd-soittimen kautta ja katselet tv-lähetystä mikä ei vastaisi tuota dvd-soittimen kuvaa, niin metsään mennään.
Niin olisi tosiaan hyvä testata jollain TV-virittimen asetukset, joku alan asiantuntija varmaan saisi syötettyä ne virittimeen sopivalla signaalilla vai menikö pahasti metsään? Omassa Samsung PS64E8005 plasmassa oli ainakin DLNA ja USB käytössä aivan erilaiset säädöt kuin HDMI1:lle PS3/PS4:n kautta testilevyä syöttäessä. Tämä korjattiin uusimmassa Evolution Kit päivityksessä ja nyt samat säädöt käy näihin kaikkiin...TV:n virittimestä ei voi tietää muuta kuin että hyvältä ainakin näyttää samoilla säädöillä Niin ja tuosta 6500K:sta, niin eikö kalibroinnilla ole tarkoitus saada näyttämään kuva sellaisena kuin se on tarkoitettu esim. elokuvastudiolla? Jos säädät sen vaikka 5000 Kelviniin niin onko se sitten sen näköinen kuin on tarkoitettu? Toki jokainen säätää miten haluaa oli standardien mukainen tai ei
Jos sieltä tulee sellaisenaan tikinä HDMI:tä pitkin, niin ei se laite puutu siihen kuvaan mitenkään. Vielä joitakin vuosia sitten edullisemmissa soittimissa oli ongelmaa saada kaikki kuvapiirit pois päältä (mm. Hifin testi jostain 2009-2010 tienoilla).
En tiedä, eikä kyllä suoraansanottuna kiinnostakaan. Itselläni on yksi laite joka hoitaa tämän kaiken... Joskus konffasin Ps3 kautta / tietokoneen(mpc hc) kautta / dvd -soittimen kautta -> videotykkiä ja erot oli kyllä helvetilllisen pienet kun otti kuvan paskennuskilkkeet veke... mitä tv -lähetyksiin tulee niin yks paskan hailee. Se että näyttääkö Saliksien Ulla punaisemmalta vai vihreemmältä niin who cares.
Jos muistelen niin ensimmäinen kysymys kun telkkariin pistettiin virrat Panasonicissa päälle oli, että ollaanko kotona vai myymälässä. Vasta sen jälkeen pääsi virittämään kanavia. Että ainakin tuossa mallissa osaa se pihtiputaan mummokin laittaa kotiasetukset päälle. Toki jos vielä osaisi valita jonkun "elokuvatilan" tai vastaavan päälle. (no okei, saattoi se kysyä kieli/maavalintaa ensin)
Itse maksoin Gigantin kalibroinnista 60 euroa, koska ajattelin sen tietysti tarkoittavan värien ja valkotasapainon kalibroimista. Pettymyksekseni huomasinkin sen lähinnä tarkoittavan muutaman asetuksen muuttamista, esim. elokuvatila päälle, kohinansuodatus pois yms. Mielestäni harhaanjohtavaa markkinointia. Itse käsitän kalibroinnin nimenomaan värien ja valkotasapainon säädöksi. Nuo oli jätetty oletusasetuksille, eikä niitä löytynyt mukana tulvasta kalibrointilapusta. Myyjä muuten sanoi kalibrointiin menevän jotain tunteja. En nyt varsinkaan tajua mihin se aika muka menee. EDIT: Otin yhteyttä asiakaspalveluun. Odottelen soittoa myymälästä.
Kyllä ne pitäisi käydä ihan Spyderillä läpi ne säädöt. Tietty sitten käyvätkö joka kerta, vai vedetäänkö interwebzistä tutulla - ja todella huonoksi havaitulla - mallilla jossa yhdet asetukset vaan kopioidaan sellaisenaan eteenpäin...
Kalibrointi asia selvisi. Ensimmäinen myyjä joka soitti ei kyllä tiennyt yhtään mistä puhun. Sanoi vaan, että oletusarvot on ollut hyvät. Hermohan siinä meni kun tietää että valkotasapaino ja värit on harvoin jos koskaan kohdallaan oletusasetuksilla. Arvostelujen mukaan nimenomaan tämä Samsung UE55H7005 on vaatinut hyvinkin paljon säätöä noihin, että kuva on ollut kohdallaan. Tämän asian huomasi pelkästään kopioimalla hdtvreviews-sivuston valkotasapainoasetukset sellaisenaan. Ne parantivat kuvaa selvästi. No tämä myyjä sanoi sitten, että television minulle myynyt myyjä soittaa minulle asiasta. No onneksi se kaveri tiesi heti ilman selittelyjä mistä on kyse. Oli kuulemma muutama muukin reklamaatio tullut asiasta. Hän sanoi, että heillä käytössä olevilla laitteilla ei voi säätää lainkaan valkotasapainoa ja tarjosi rahojen palautusta kalibroinnin osalta ilman sen ihmeempiä tappeluita. En jaksanut sitten enää kysellä, että miksi värejäkään ei ollut säädetty. Kai niitäkään ei sitten heidän laitteilla voi kalibroida. Tai sitten se ei vaan kuulu "kalibrointipalveluun" En voi siis todellakaan suositella gigantin "kalibrointipalvelua". Nyt on lähes epäilemättä selvää, että asetukset tosiaan kopioidaan, kuten x_jmt_ mainitsi, sellaisenaan jokaiseen saman mallin telkkuun. No järkeväähän se on, koska kalibrointia ei tosiaan edes tehdä.
Mitähän Gigantille sitten tuo sana kalibrointi tarkoittaa Gigantti siis huijaa asiakkaita, kannattaisiko jonkun puuttua asiaan ettei hyväuskoisilta enempää rahasteta tyhjästä
Minä en ole tuollaista faktaksi väittänyt, koska minulla ei tällaista tietoa ole. Sen tiedän, että kalibrointilaitteena on ainakin osassa paikkoja Spyder.
Näitä epäilemättä kyllä löytyy. Kyseinen myyjä (Kalevan Gigantti) sanoi "kalibroineensa" satoja televisioita.