Tämän testin perusteella huonosti. On erittäin todennäköistä, että kopioimalla säädöt jonkun toisen televisiosta (vaikka olisi sama merkki, malli, koko ja softaversio) kuva huononee verrattuma television parhaaseen, kalibroimattomaan oletusasetukseen nähden (yleensä movie, cinema, professional tjs). http://referencehometheater.com/2013/commentary/sharing-calibration-settings-results-compared/ Television kalibrointi käyttäen pelkkää colorimetriä on myös vähän tuurista kiinni... jos colorimetrin filtterit ja korjausmatriisit sopivat hyvin kyseisen television värispektriin voi tulos olla erinomainen.
Jotain tällaista odotin, mutta sen sijaan sain vain lapun, jonka mukaan pariin perus kuvansäätöasetukseen on puututtu ja mainittu kolme, mitä voi itse säätää oman maun mukaan. Ostin siis eilen uuden TV:n ja koska ei ollut ihan halvin resu niin ajattelin kokeilla tuota "kalibrointi"palvelua. Aika pahasti jäi kuitenkin kusetuksen maku suuhun. Vanhuksille sun muille vähemmän teknisille henkilöille tuota palvelua ei voi myöskään missään nimessä suositella. TV:n käyttöönottaminen oli nimittäin entistä hankalampaa, koska mitään "wizardia" ei auennut käynnistäessä, vaan pelkkä musta ruutu. Piti siis itse osata oudolla kaukosäätimella etsiä mistä haetaan kanavat, asennetaan WiFi. jne. TV:n kuva on kyllä varsin hyvä etenkin blu-ray elokuvien kanssa, mutta vaikea sanoa mikä osuus tuolla "kalibroinnilla" siihen on. Latoinpa kuitenkin reklamaation vetämään, vaikka rahat takaisin takuu ei noita palveluja koskekaan. Eniten riepoo juuri tuo, että siitä ns. kalibroinnista ei ole minkäänlaista kunnon todistusta.
Myymälän olosuhteisiin oikein kalibroitu kuva näyttäisi juuri niin hyvältä, kuin kyseisellä televisiolla olisi mahdollista. Se on kyllä totta, että verrattuna viereisiin "look at me, look at me" ylisaturoituihin karkkiväreihin verrattuna se ei välttämättä näyttäisi Pete Perusostajan mielestä yhtä houkuttelevalta..
Kävin juuri rakentavan puhelinkeskustelun Gigantin kanssa. Myönsivät että dokumentaatio kalibroinnin suhteen voisi olla nykyistä kattavampi. Toivottavasti siis parantavat sitä jatkossa. Omalta osaltani asia tuli kuitatuksi. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin kuva on kyllä hyvä, joten aivan metsään eivät säätäneet. Jokainen siis harkitkoon kohdallaan kokeeko kyseisenlaisen palvelun hyödylliseksi ja tuon summan (95 euroa maksoi nyt) arvoiseksi. Kyllä tuo saattoi minun osaltani alkunysväysaikaa vähän vähentää.
Tietysti, missä muualla Tuohon rahaan tuskin kotikäyntiä saa. Postaappa asetukset mihin gigantti laittoi mm. dynaamisen kontrastin.
Siis eikö ne tosiaankaan muuta tehnyt, kuin käänsi taustavalon eco-moden sekä soap opera effect -tehosteen pois päältä ja ehkä laittoi lisäterävöityksen minimiin? Ja sitten käyttäjälle joku ympäripyöreä ohje silmämääräiseen lisäarvontasäätelyyn? Alkaa tuoksua aika vahvasti kusetukselta. Kuvanpilausefektit ja -moodit voi käännellä kuka tahansa itsekin pois päältä, eikä siihen edes mene kahta minuuttia kauempaa. Tuollaista nyt ei voi kalibroinniksi sanoa parhaalla tahdollakaan.
Jep, täysin turhaa rahan tuhlausta mokoma ns. "kalibrointi". Pienellä lisäsijoituksella saa kunnon kalibrointimittarin ja vaikka ilmaisen AVS HD 709 imuroitua netin syövereistä. Mutta kukin tyylillään :OI
Nuo eco-mooditkin piti itse tsekkailla sitten loppupeleissä, eli edes tuolla tasolla homma ei ollut kunnossa... Väittivät liikkeessä suurimman jutun tuossa olevan sen, että tsekkaavat valko-harmaa sävyt, koska ne on perussäädöillä helposti ruskeaan kallellaan, mutta tiedä häntä... En tosiaan tuohon rahaan kyseistä palvelua enää ottaisi, enkä kehtaa suositella, koska mikään oikea kalibrointi ei tosiaankaan ole kyseessä. Cinema moden pohjalta sain itse luotua vähintään yhtä paljon silmää miellyttävän kuvan. Sain kuitenkin korvauksen tuosta turhasta hommasta, joten ei ihan niin paljon enää ketuta.
Tuo gigantin "palvelu" on muutenkin ihan legendaarista, myyjät puhuu täyttä puutaheinää kun tuola käy.
Sikäli hienoa, kun harmaatasapaino säädetään vihreä(referenssi)/punainen/sininen. Joten jos ne on kallellaan, niin johonkin noista...
Toki valkotasapaino voi olla ruskeaan "kallellaan" = sopivassa suhteessa liikaa sekä vihreää että punaista. Vihreä ei ole mikään referenssi vaan yksi pääväreistä siinä missä sininen ja punainenkin. Syy miksi usein sanotaan että vihreään ei pitäisi koskea on se, että sillä on suuri vaikutus luminanssiin jota kautta vaikutus mustan ja valkoisen tasoon sekä gammaan. Joskus on kätevää korjata gammaa 2 -pisteen valkotasapainosäätimillä koskemalla juurikin tuohon vihreään. Sen jälkeen pitää tietenkin tarkistaa kirkkaus- ja kontrasti -asetukset ja säätää kohdalleen.
Semantiikkaa, mutta eikö silloin olisi tarkempaa sanoa, että "sinisen taso on liian matala"? Kumpi sitten on todennäköisempää, Gigantissa laukovat läpiä päähänsä vai tuo. Lainasin väitteeni täältä: Green is typically the reference and should be left alone as adjusting the green RGBHighEnd control (and balancing the red and blue levels to match) has the same effect as simply adjusting the overall contrast.
Jeps, vihreän suhteen noin hyvin usein todetaan... varsinkin kun aloittelija kysyy asiaa. Joskus vihreään on jopa pakko koskea (siis valkotasapainon säätämisessä): esim Sonyn televisioissa voi gain -kontrolleja säätää vain alaspäin ja joskus on pakko laskea vihreää jotta saa punaisen ja sinisen nousemaan....
Riippuu varmaan telkkarista. Omassa Samsungissa tehdasasetukset olivat aivan kamalat ja itku meinasi ensin päästä kun vanhan plasman tilalle nostin uuden LCD:n. Viittä vaille olin pakkaamassa koko paskaa takaisin laatikkoon ja lähdössä vaihtamaan takaisin plasmaan. Google löysi sitten nopeasti asialliset perussäädöt ja niillä ei kuvassa ollut enää huomauttamista. Sitä en vaan ymmärrä, miksi niitä tehdasasetuksia ei voi laittaa valmiiksi lähemmäksi näitä säätöjä. Mietin vaan, kuinka monessa kodissa Suomessa on nytkin suoraan laatikosta nostettu ruutu ihan tehdasasetuksissa? Siinä mielessä satku kalibrointiin voi olla parempi investointi kuin sama raha kalliimpaan malliin jos ei ole osaamista/kielitaitoa/intoa perehtyä itse aiheeseen.
Kävin taas eilen vähän vilkuilemassa töllöttimiä, paikkana Vantaan Tammiston Gigantti. Sattui silmään myös nämä mainokset tästä kalibroinnista ja suusta tuli että PYH! Siinä telkkuja katsellessa ja myyjää jututtaessa (vaihteeksi asiantunteva myyjä) tuli katsottua paria Samsungin vierekkäin olevaa televisiota. Mietin itsekseni että onpas oudot reunukset telkkarissa, varmaan heijastaa kuvan ikävästi niihin reunoihin. Myyjä vastasi että joo, se on tämä myymälävalaistus. Tässä on ideana että toinen näistä telkkareista on paketista vedetty ja toinen kalibroitu tässä meidän palvelua käyttäen. Rupesin katselemaan kuvaa ja olihan siinä kyllä helvetin merkittävä ero. Suurin ero selkeästi eri väribalanssissa. Tiedän näistä sen verran että valokuvausharrastuksen myötä värikanavien säätäminen on harjaannuttanut silmää jonkinverran. Tiedän kyllä että kalibrointi pitäisi suorittaa katseluvalaistuksessa yms. olosuhteissa, mutta jos tuolla palvelulla jo absoluuttisesti saa noinkin paljon paremman tuloksen niin melkeinpä ihan tavalliselle tallaajalle tuo on jopa suositeltavaa. Jos Tammiston Gigantissa pyöritte niin käykää katsomassa. Sitähän ei tosin tiedä kuinka paljon tuota "paketista vedetyn" telsun kuvaa on sitten fiksattu päin helvettiä (olisko pojat näin nokkelia?). Sieltä löytyy kaksi Samsungin telkkaria vierekkäin joissa on valkoiset reunukset. EDIT: Televisioissa oli siis sama staattinen kuva. En näitä ihmetellyt minuuttia kauempaa, mutta tuon kuvan kohdalla tuo toimi ainakin ihan asiallisesti.
Olikos Perttu televisioissa sama kuvatila eli esim "Elokuva" ja värilämpö eli esim "Lämmin1" ? Muuten vertailulla ei ole mitään merkitystä.