Lainaan sen verta aihetta, olen kahdella subilla ja hypexillä tasotellu vastetta, ongelmaksi muodostui ~70hz kuoppa kuuntelutilan vasteessa, jonka saa kyllä tasotettua jotenkin, mutta tilasta eteiseen menevässä käytävässä tuo sama kuoppa taas esiintyy terävänä piilkinä, niin millä tuota tilannetta voisi koittaa parantaa? Subit on tällähetkellä parhaaksi todetuilla paikoilla jolla sain mahdollisimman tasasen vasteen (toinen etuseinän nurkassa ja toinen takaseinän vieressä keskilinjasta sivulla). Mielessä on käyny että olisiko mitään järkeä rakentaa pientä kaiutinta soittamaan tuota 70hz vastakkaisessa vaiheessa (nimettömänä hyvä huudella järettömämpiäki ideoita ilmoille )
Pitäisi selvittää, mistä tuo monttu tulee (jostain heijastaa, joka vastakkaisvaiheisena nollaa kuuntelutilassa ja samassa vaiheessa summautuu muualla) ja iskeä resonaattori sopivaan paikkaan absorboimaan. Tuolle taajuudelle viritetty resonaattori ei edes olisi tolkuttoman kokoinen.
Ei muuten sitten kannata liittää mitään kodin automatiikkaa nettiin: Internetiin liitetyt laitteet ovat houkuttelevia kohteita hakkereille Ei ainakaan turvajärjestelmää Naurettiin duunissa että kuinkahan monta Elisa Vahti systeemiä on kaapattu. Ei mikään paras idea laittaa webcamia etäkäytettäväksi.
katso liitettä huone.jpg Tein tuommosen hienon huoneesta ja subien sijottelusta harmaat läntit on siis subit. Jos oikein ymmärsin niin 70hz aallon pituus on noin 5m, eli syntyykö tuo seisova aalto sitten tuolle 3.3m välille? Mihin tuossa kannattasi resonaaattoria, taikka jotain tilannetta parantavaa koittaa suunnitella?
Rakensin muutama vuosi sitten meidän pihaan 2 auton katoksen/lämpimän verstaan ja mietin silloin tuota samaa asiaa. Päädyin sähköpääkeskukseen laitettavaan ajastettuun automaattisulakkeeseen. Sulakkeesta voi sisältä ajastaa autot lämpiämään milloin vaan tai vaihtoehtoisesta napsauttaa jatkuvan lämmityksen päälle. Nuukuus iski ja päädyin tähän noin satasen vehkeeseen. Digitaalinen olis ollut 3 x kalliimpi.
Noin 100€ maksaa digitaalinen kellokytkin. http://www.jakorasia.net/theben-tr-610-top2-digitaalinen-kellokytkin.html
Katos vaan, on hinnat muuttuneet. Toisaalta en kyllä kilpailuttanut tuota hankintaa aikanaan kun muuten sain sähköurakoinnin hyvään hintaan. Ehdottomasti kannattaa laittaa tuo digitaalinen kun on noin halpa ja varmasti käyttö mukavampaa.
Täsmäakustointi on sellaista hommaa, että mulla ei riitä osaaminen, enkä viitti huudella näppituntuntumalta tai tulee vielä sanomista.
Veikkaan että tuon paint piirroksen pohjalta on mahdotonta 100% varmaa vastausta antaa, mutta lähinnä koitan saada kuvaa että mistä ja millä tota kannattaa yritää korjata mm. Onko noista linkkaamistani trapeista mahdollisesti apua vai kannattaako kokeilla jotain aivan muuta
Jos jostain ei löydy mittausta, joka todistaa päinvastaista, niin sanon, että ei. AudioVideon bassoansa-artikkelissa mikään kokeiltu villamateriaali ei purrut enää 90hz alapuolella, vaikka kokeillut villamateriaalit olivat tiheydeltään 67,5kg/m3 ja 150kg/m3. Sen putkilon tiheyttä ei ilmoitettu, mutta eipä sekään purrut alemma. Tuon linkitetyn materiaalin tiheys on vain 23kg/m3, eli melkoista hötöä. Vaikka niin suoraviivaisesti ei mene mikään, että tiheys = vaimennusteho, niin ei tuo niitä fysiikan lakeja siinä määrin voi ohittaa, että tuo purisi merkittävästi alemmille taajuuksille, kuin lähes 8 kertaa tiheämpi materiaali. Varmaan ihan kelpo kamaa johonkin 250-500hz vaimentamiseen, mutta ei sinun tarkoitukseesi.
AudioVideo artikelissa on väärä testi. Putkilot on 40cm ja levyt 10cm paksuja joten niitä ei voi vertailla. 67,5kg/m3 ja 150kg/m3 on liian tiheätä yli 50-100mm rakenteisiin. 40mm paksuudella ja 23kg/m3 pääsee paljon alemmas. Itse olen dempannut villalla 70hz ja varmaan allekin.
Tämä nyt on jo kaukana offtopikissa, mutta miten niin väärä testi? Tarkoituksena oli selvittää, että millä ihan tavallisesta rautakaupasta saatavilla materiaaleilla saataisiin toteutettua toimiva bassovaimennus. Vastaus kysymykseen saatiin. Testin alussa käytetyn kolmen materiaalin toimivuudesta ei ollut mitään tietoa, eikä testin tarkoituksena ollut asettaa näitä kolmea paremmuusjärjestykseen vaan ylipäätään löytää toimiva vaihtoehto. Ja ihan hyvin voi vertailla: putkilla saatiin toivottu vaikutus aikaan, villalevyillä ei. Putkilo oli siten tämän vertailun paras valittuun käyttötarkoitukseen. Onnistuuhan se - täsin tolkuttomilla rakennepaksuuksilla. Sori, mutta sikäli kun olen tästä aiheesta keskustellut parinkin alan ammattilaisen kanssa, niin en nyt ole ihan valmis uskomaan väitettäsi siitä, että "alle 70hz" vaimentamien onnistuu parikytä senttiä paksulla villalla ilman, että sen pinta-ala karkaa aivottomaksi. Sikäli, kun Ethan Winerin testin parhaaksi valikoitui 705FRK, jonka ilmoitettu tiheys on 90kg/m3, niin väitteesi ei pidä paikkaansa. Tätä vähemmän tiheät 701 ja 703 pärjäsivät heikommin. Ei, suurempi tiheys ei automaattisesti tarkoita tehokkaampaa absorbtiota, mutta eipä pidä päinvastainenkaan paikkaansa..
Tuosta artikkelista vois päätellä että resonaattori olisi lähes ainut järkevä (pienin mahollinen pömpeli) vaihtoehto ongelmaan. Noita ei taida saada kaupallisena, ainakaan järkevään hintaan?
Ainoa, mitä äkkisältään tulee mieleen, on tämä. Hintaa riittää, tehosta ei mitään tietoa. Noita taisi olla jossain demohuoneessa High End -messuilla, mitä Hifin kuvia katselin. Mutta en edelleenkään lähtisi tekemään resonaattoria saatika maksamaan tuollaista hintaa sellaisesta tietämättä, että se on se oikea lääke. Missä on plazan akustiikkaa paremmin tuntevat käyttäjät?
Tuohon hintaa tekee itse kyllä useemmanki resonaattorin, kun materiaalit ei luulisi paljoa maksavan, jos starkin hinnottelu on voimassa. Aikaa menee noita väkertäessä vaan varsinkin jos siistin näkösen haluaa, mikä on itsellä välillä kortilla Ne akustiikkaa tuntevammat on hermostunu mun juttuihin subbaripuolella
Ihan sen takia kehotan varovaisuuteen, että pahimmassa tapauksessa juuri tuolle 70hz taajuudelle viritetty (keskitaajuus) resonaattori vielä pahentaisi asiaa. Sulla kun on tuplasubit ja tuo monttu on mitä ilmeisimmin subwooferien toimintataajuudella, niin äkkisältään ei näytä olevan kyse mistään niin suoraviivaisesta, kuin "teurasta se takaseinäheijastus" tms.
Saurama tulee varmaan kohta kertomaan kuinka homma oikeasti oli, mutta mä käsitin että levyt oli artikkelin kuvan osoittamalla tavalla nurkan yli eli maksimisyvyydet luokkaa 40 cm tai 70 cm. Enihoo villa nurkassa == aivan turhaa.
Oon tällä aihealueella kyllä hyvin vierailla vesillä, mutta oletan että tuo resonaattori pitäisi saada sijotettua paikkaan jossa tuo 70hz vaihe kääntyy vastakkaiseks kuuntelupaikan suuntaan, taikka siten summautuu, eli tuohon käytävän alkuun. Tuossa ku en muuta keksiny ni siirtelin sub focusta (alpinet on siiis oikeina subeina) ns.aktiiviresonaattorina ympäri huonetta ja soittelin tota 70hz. Tuossa käytävän suulla kun tuo oli (en muista oliko vaihe 0 vai 180) mutta tilanne tasottu huomattavasti. Sitten kun tutkailin nettiä niin on olemassa myös aktiiviresonaattoreita. Eikö jokin kaiutin sopivassa vaiheessa toimis resonaattorin lailla, mutta viritys tapahtuisi sähkösesti, ja laitteen koon sais pidettyä pienenä?
[täyttä mutua] Hmm, tietysti olis mahdollista laittaa yks subbari tiettyyn paikkaan ja suodattaa isolla kädellä kaikki yli ja ali tuon 70Hz, jyrkkyyden voi päätellä käyristä minkämoista monttua tuolla taajuudella on, ja vastakkaisessa vaiheessa. Uskon että ongelma vaan siirtyy eri paikkaan, ja voi mennä hullumpaan suuntaan, ja kaiken lisäks tuon ylimääräsen subbarin sovittaminen oikeiden subbarien sointiin on varmasti melko hankalaa. Testisignaaleilla saattaa saadakkin toimimaan, mutta miten toimii käytännössä ? Halvemmaksi tulee rakentaa resonaattori jollei nurkissa pölyynny jo valmista subbaria ja sille vahvistinta ja jakosuodin josta voi säätää sekä ali että ylipäästön taajuutta kohtuu tarkasti sekä jyrkkyyttä. Mutta ihan mielenkiintonen aihe, ootellaan niiden vastauksia jotka akustiikasta tietävät Eikö subbareita siirtämällä saa korjattua tuota monttua kuuntelupaikalta ? Tai muuttuuko taajuus ? Eihän tuolla korostuksella tuolla eteisessä ole väliä. [/täyttä mutua]