Kodin automaatioratkaisut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 21.01.2010.

  1. bj40

    bj40 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2008
    Viestejä:
    111
    Saadut tykkäykset:
    2
    joo kyllä se pelaa nyt tolla vanhalla configksella, pitää nimetä ja vaihtaa se polku. uudessa sen saa itseasiassa vaihdettua selaimenkin kautta siellä on GUIssa kohta JettyWEB jossa tuo polku on määriteltävissä.
    kannattaa toki ottaa backup vanhasta :)
     
  2. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    ok thanks täytyykin tutustua tuohon uuteen versioon jossain vaiheessa.
     
  3. mikazu

    mikazu Guest Guest

    Liittynyt:
    26.09.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin heti lähti toimiin, kiitos vinkistä!

    Onkohan mahdollista muuttaa aikaväliä millä nethome hakee noista lämpömittareista noita lämpötiloja? Käsittääkseni se on vakiona 15 min. Pitäisi saada johonkin yhteen minuuttiin. Yritän tehdä lämpövahtia saunaan, joka hälyttää kun se on sopivassa lämpötilassa, mutta 15min väliajat menee vähän turhan pitkiksi.
     
  4. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos en väärässä ole logiin menee viiveellä mutta anturin lähettämä data näkyy mittarissa muistaakse heti päivitetty arvo joten netjomen oma value triggerin pitäisi toimia.kunhan anturi lähettää datan.
     
  5. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Siis näytölle päivittyy juuri niin usein kuin anturi lähettää (mun tapauksessani ESIC-mittari lähettää minuutin välein), mutta lokiin kirjoitetaan 15 min välein senhetkinen tilanne.
    Sitten kun laitat ValueTriggerin vahtimaan sanunan lämpötiloja, niin sekin tsekkaa minuutin välein. Jos anturi lähettää tietonsa juuri hetkeä sen jälkeen kuin ValueTrigger on käynyt haistamassa, niin siihen triggerointiin voi tulla pieni viive. Mutta vain minuutin luokkaa.

    Itsellä on tuollaisia ValueTriggereitä siellä sun täällä, mm. saunassa. Kun saunan lämpötila on OK, lähettää ValueTrigger viestin mun kännykkään ja näyttää ilmoituksen myös TV-ruudulla ("Saunaan!").
     
    Viimeksi muokattu: 09.10.2014
  6. mikazu

    mikazu Guest Guest

    Liittynyt:
    26.09.2014
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, tutkin noita lokeja ja ratkesi siten, että muutin hieman lämpömittarin paikkaa niin rupesi tulemaan tiheämmin noita lämpötiloja.
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2014
  7. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ilmeisesti täällä on porukalla pääasiassa nethomella toteutettuja automaatioratkaisuja? Mistä tämä mahtaa johtua, onko sillä jotain erityisen hyviä ominaisuuksia?

    Itselläni on omakotitalon rakennus alkamassa n. 3kk kuluttua, ja suunnittelin automatisoivani ja tietokoneistavani kaikenlaista. Tarkoitus on varustaa rakennus KNX-sähköillä, linuxin kautta automatisoituna, sekä sisällyttää "tekoäly", joka sekä kuuntelee komentoja että haastelee palautetta.

    Proof of concept on tällä hetkellä pystyssä OpenHAB -alustalla, samassa linuxissa pyörii myös puheentunnistus sekä syntetisointi. Suunnitelma on sijoittaa taloon puolisen tusinaa Sonos-kaiutinta toistamaan sekä musiikkia että tekoälyn public announcementteja ja 3-4 Xboxin kinectiä äänen vastaanottoa varten. Lisäksi epälukuinen määrä sensoreita mittaukseen (joko zwavena tai arduinon kautta) ja muutama arduino sensoreiden käyttöön sekä fyysiseen manipulointiin (tarkoitus om mm. turvata takaovi parilla paikalleen liukuvalla terästangolla talon ollessa tyhjä - overkill? Joo =).

    Lisäksi kameravalvonnan laitan, tällä hetkellä mietinnässä blue iris - zoneminderista kokemusta vanhempien liiketilojen valvonnassa, eikä täysin positiivista fiilistä siitä. Kiinasta saa nykyään loistavia HD-kameroita kotimaisiin liikkeisiin verrattuna naurettavaan hintaan, näitä 6-8kpl.

    Tekniseen tilaan on tulossa vähintään sellainen 20U tuuletettu räkki, johon näillä näkymin sijoittunee 3-4 palvelinta, pari NASsia, pari HP:n fiksua switchiä ja toki UPS:ia näille. Eteiseen infonäyttö, jota pyörittäisi myös tekoälyä ajava intel NUC/joku mini-itx - tästä audiopiuha eteisen Sonos S5:een public announcementteja varten. Sähkötehokkuus ei ole ykköstavoitteena, luultavasti ainoa raspberry (muiden koneiden statusta valvova) tullee jonnekin kätköön kameraserverin tallennus-NAS:n ja varavarmistusaseman kera, turvaan mahdollisilta rosmoilta..

    Tarvitaanko näitä kaikkia? No ei todellakaan, mutta näprääminen on hauskaa :p
     
  8. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Osaan vastata vain omasta puolestani:

    +Toimii "plug&play" TellStickin ja sen tilpehöörien kanssa. Tuotteet helposti saatavissa kaupasta eikä tarvitse rakennella juuri mitään. KNX:stä ei tietoa.
    +Toimii Raspberry Pi:ssa. R-Pi:n parhaita ominaisuuksia ovat edullisuus, huomaamaton koko ja virrankulutus.
    +Nettikäyttö mahdollinen. Itse ohjailen kännykällä.
    +NetHomen saa pienellä väkertämisellä tekemään lähes mitä vain. Se ei ehkä ole yhtä elegantin näköinen kuin kilpailijansa, mutta hakkaa ne muunneltavuudellaan. Isosti.
    +NetHome ei ole itselläni kaatunut kertaakaan. Aina päällä 24/7.
    +Ilmainen open source.
    +Kevyt. UI:lla ei pröystäillä ja se näkyy säästyneinä CPU-prosentteina.
    +Osaava koodaaja pystyy siitä tekemään lähes mitä vain. UI-elementtejä saa lisättyä jos haluaa. Vaatii vain vähän viitseliäisyyttä.

    -Kuten yllä mainitsin, ei kovin elegantin näköinen (mutta ei sitä tarvitse joka päivä katsoakaan).
    -Eräs NetHomen vahvuuksista on myös sen heikkous, eli koska jokaisen toiminnon voi kustomoida niin tarkkaan, on yksinkertaisenkin toiminnon lisääminen useamman klikkauksen takana. Monimutkaisempien toimintojen tekeminen vaatiikin sitten jo hieman enemmän ajattelutyötä. Muutama valmiiksi väsätty "template" ei olisi pahitteeksi.
    -Monimuotoisuutensa takia UI täyttyy hyvin nopeasti moduuleista. Itselläkin kodin automaatiotyö vasta puolitiessä ja NetHome on aika pirun täynnä kaikenlaisia moduuleja. Niiden järjestyksessä pitäminen vaatii jonkunmoista dokumentointia.
    -Vain yksi ihminen ylläpitää. Kehitystyö ei täten ole kovin nopeaa. Tosin tämä yksi ihminen kyllä kuuntelee käyttäjiä.
    -Ei tukifoorumia netissä, muuta kuin tämä threadi DVDPlazalla. En ainakaan itse ole löytänyt.
    -Nettikäytössä ei valmiina salasanasuojausta.

    Jos kehittäjä saisi kaveriksi muutaman lisäkehittäjän, niin NetHomesta tulisi nopeasti "markkinajohtaja". Tällaisenaan se on hivenen liian karu löytääkseen suuremman yleisön.
     
  9. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kuulostaa siltä, että luultavasti pitäydyn openHABissa - samoja periaatteita, mutta iso community, paljon kehittäjiä, suuret määrät bindingeja ulkoisiin
    laitteisiin ja toimintoihin (luonnollisesti KNX, mutta dvdplazalaista kiinnostavasti myös esim. Samsungin telkkarit, Sonos, XBMC). Lisäksi kehittyy aika
    vauhdilla.

    Omat hyvät puolensa toki on tuolla, että kehittäjiä on vain yksi, varmasti kokonaisuus pysyy paremmin hallussa.
     
  10. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kokonaisuus on hyvinkin yhtenäinen, kyllä.
    Katselin tuota OpenHAB-sivustoa ja taidan pysytellä NetHomessa ainakin jonkin aikaa. Lupaavaltahan tuo näyttää kaikkine laitetukineen, mutta migrointi olisi tässä vaiheessa aivan liian työlästä. Aika näyttää. Ehkä NetHome saa pikkuhiljaa tuulta siipiensä alle...
     
  11. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    itse ainakin suosin nethome juurikin sen dynaamisuuden takia oikeastaan kaikki onnistuu ja vähän enemänkin jos on edes vähän koodaus taitoa. toinen mikä on niin tykkään kuin hullu puurosta tästä käyttösivusta https://www.dropbox.com/s/ny9xxiniv0m8v18/nethome12.10.png?dl=0. töissä oon puuhastellu elko living systeemin kanssa ja se vasta kankea onkin ja melkeen samahomma että kunnollinen dokumentointi on pakollista. itsellä oli huulilla miettiä nethomen kylkeen knx integraatiota mutta saas nähä miten käy.
     
  12. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minulla on ehkä perusajatuskin siinä mielessä erilainen, että tarkoituksena on hoitaa mahdollisimman moni asia ääniohjauksella ja näennäisen tekoälyn ohjaamana. Tähän tarkoitukseen openHAB on hyvä, koska kytkeytyy kätevästi niin moneen asiaan.

    Puheohjaus toimii jo testiplatallani jopa suomeksi, joskin teen sen kuitenkin varmaan englanniksi - paras testaamani suomea ymmärtävä tunnistus perustuu google voiceen mikä on liian iso heikko lenkki (tuki voi loppua). Perhana kun mikkisofta meni nappaamaan cortanan :D

    Suurin ratkaistava ongelma puheentunnistuksessa on toki mikrofoni, mutta siinä kinect auttaa, hienosti toimii useampi kuin yksi lähekkäin. Vaan vaikea saada yli 2/3 kinectiä samaan linuxiin kiinni...
     
  13. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omassa haaveissa oli kanssa puhe ohjaus muttA mikkien kanssa pientä ongelmaa jos huoneessa lapsia eläomi ym melusaastetta. Itse totesin että langattomia kytkimiä on helppoa laittaa tarvittaviin paikkoihin.
     
  14. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Silloin tällöin on tapahtunut sellaista, että Esic/UPM -lämpömittarin lämpötilatieto on jäänyt tulematta. Kyseinen lämpömittarihan lähettää tiedon kerran minuutissa ja joskus tieto saattaa olla saapumatta Tellstickille asti. Syynä tähän lienee Esic/UPM:n surkea kantama.

    Joskus harvoin tieto saattaa jäädä pois kokonaan, eli Tellstick ei saa lyhyen katkoksen jälkeen "otetta" ollenkaan. Tällöin yleensä auttaa siirtää kyseinen lämpömittari hetkeksi lähemmäs Tellstickiä. Kun sen taas vie sinne "huonoon paikkaan", signaali yleensä tulee perille ihan hyvin. Syytä moiseen en tiedä.

    Loin nyt NetHomeen triggerit jotka hakevat kultakin lämpömittarilta arvon "TimeSinceUpdate" ja hälyttävät mikäli arvo menee yli 600 sekuntia (10 min). Tämä ainakin vähentänee niitä tilanteita kun muuten jäisin ihmettelemään jonkun lämpötila-/kosteusriippuvaisen toiminnon poisjääntiä tai outoa käytöstä.


    Mietin myös paremman antennin hankkimista Tellstickille. Ehdotuksia otetaan vastaan.
     
  15. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Juu. Eiks siihen tarvita joku liitinadapteri kans?
    Antenni näyttäis lisäksi just nyt olevan loppu varastosta.
     
  17. Nasty76

    Nasty76 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.10.2013
    Viestejä:
    194
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarvii kai otellä ei viel oo tota tein ite siihen orggis antenniin jatkon sähköjohdon pätkästä. Sillä sai jokjokusenn merin lisää kuuluvuutta. Mut ruma se on. ��
     
  18. Jauho

    Jauho Guest Guest

    Liittynyt:
    28.04.2009
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen aihe. Koko ketjun oon selannu läpi ja hyvin sai nupin sekaisin.

    Alustavasti olin ajatellut laittavani langattoman hälytysjärjestelmän ja muutaman releen ohjaamaan haluttuja toimintoja, mutta eksyinki tähän aiheeseen ja nälkä kasvoi. Tässä olen vähän vertailut noita kodin automaatio ratkaisuja ja rupesi kiinnostamaan tuo Ouman plus- järjestelmä hintansa ja helpon asennettavuuden takia (näin ainakin luulen). Älyreleen toimintoihin ei riitä aika vaikka voisi ollakkin toimiva vaihtoehto. Rakentamisen yhteydessä jatkuvasti tulee uusia ideoita ja sitä kautta menot kasvaa, joten kaikkea ei saa mitä haluaa. Sähkötyöt alkavat ihan pian.

    Onko järkevää asentaa vain piuhat valmiiksi jos joskus automaation haluaisin asentaa? Ouman plus suunnitteluohjelmalla voi näppärästi tehdä suunnitelman kytkennöistä. Tuota apuna käyttäen vetäisin piuhat valmiiksi n. 200€:lla (0,7€/m, piuhat: KLM 4x0,8 ja nomak 4x2x0,5 +0,5). Hinta on melko karkea arvio, mutta metrihinta ei ole paha.

    Ouman plus, n. 4000€ näyttäisi haluamani komponentit maksavan:
    - turvajärjestelmä
    - auton lämmittimen ajastin
    - pistorasioiden hallinta
    - valot
    - kotona/poissa kytkin, energian säästö (iv-koneen ja lämmityksen säätö)
    - gsm-hälytys
    - ym.

    Koko automaatio nyt?
    Automaatiolle valmius?
    Unohdan koko automaation ja laitan erillisen hälytysjärjestelmän sekä haluttuja mukavuustoimintoja ohjaavat perinteiset releet...
     
  19. d2mac

    d2mac Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.08.2005
    Viestejä:
    223
    Saadut tykkäykset:
    4
    >Unohdan koko automaation ja laitan erillisen hälytysjärjestelmän sekä haluttuja mukavuustoimintoja ohjaavat perinteiset releet...

    IMHO. Ellet ole vuoden sisällä asentamassa jotain järjestelmään, niin 'varastoon' rakentaminen ei tod.näk. kannata. (Itselläni oli pari erikoiskaapelointia varmuuden vuoksi parikymmentävuotta käyttämättä). Kaapelihan on suh.halpaa, kun ei laske asennustyölle mitään. Sitten kun laske kaapelin pujottelelun,suunnittelun, rasioiden asentamiset, pintojen tasoittamiset jne. 70,-/m voi olla lähempänä totuutta.

    Muutenkin nämä integroidut taloautomaatiojärjestelmän omakotitaloihin arveluttaa. Ihan kivoja, mutta entä 20v päästä, kun palikoita rupeaa hajoamaan, mistä saa korvaavia, tai GSM-verkko ajetaan alas?

    Perus lattiatermareitakaan ei saanut 12 vuoden päästä samanlaisia, mutta onneksi termarin ei tarvinnut seurustella korkeamman älyn kanssa.
    Eräs rakennusmestari antoi hyvän nyrkkisäännön. Älä laita rakenteisiin mitään, mistä ei ole vähintään 20v kokemusta.

    Kun rasiaan vetää wanhan kunnon MMJ:n (siis 230V) eikä muuta, niin homma toimii varmasti vielä 50v päästä. Suurimman osan automaagisista toiminnoista voi sitten tarvittaviin paikkoihin toteuttaa langattomasti esim. Nexa-tyylisillä ratkaisuilla, ja kun niistä aika jättää voi ruuvaata muuta tilalle, ilman rakenteiden purkamista.

    Mikäli on viritellyt jonkun heikkovirtahimmelin esim. valokytkimiksi, niin sitten onkin ihmeissään, mistä 20v päästä saa kaapelointiin sopivan kytkimen, joka vielä seurustelee keskusyksikön kanssa ja kenellä enää on softaa, jolla järjestelmälle voi kertoa uudesta kytkimestä.
     
  20. Jauho

    Jauho Guest Guest

    Liittynyt:
    28.04.2009
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sähkömies tulee omasta perheestä, joten kustannukseksi tulisi ainoastaan tuo kaapelin hinta. Uskon, että taloautomaatio kiinnostaisi kuitenkin vielä vuosien kuluttuakin vaikka sitä ei heti asentaisi.

    Nexa-ratkaisut tietysti olisi suht kivuttomia helpon asennettavuuden ja niiden uusimisen vuoksi. Uudisrakennukseen en laittaisi.