Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Eipä sellaista ole keksittykään, kun vaimennuselementin paksuudesta johtuva "liiallinen vaimennus".
    ;)
    Liiallisesta vaimennuksen määrästä tai tarkemmin vaimennusmateriaalin suhteellisesta pinta-alasta johtuva liiallinen vaimennus on sitten eri asia.

    Perinteisilläkin tuotteilla vaimennuksen määrää voi säätää: kuin monta levyä laitetaan (pinta-ala) ja kuinka paksua levyä käytetään (vaimennusteho). Vastaavathan ne no tuollakin: miten iso verho ja montako laskosta.

    Kyllä tuon tuotteen merkittävin ja about ainoa etu on se, että tuota voi käyttää enemmän tai vähemmän tavallisen verhon sijasta. Harva haluaa latoa ikkunan päälle akustolevyä. Bonuksena ei ole täysin pimentävä.
     
  2. kelinci

    kelinci Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Varmasti alkuperäinen käyttötarkoitus onkin tämänsuuntainen. Mutta yritän kovasti myös pähkäillä voisiko tätä verhoa käyttää myös akustiikkataulun materiaalina. Ei tulisi ainakaan paksuutta ja painoa niin paljon kuin + 50mm paneeleilla...
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei, ja tuskin tehoakaan.
     
  4. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon verhon vaimennus teho syntyy paljolti siitä, että se on 200mm etäisyydellä seinästä.
    Absortiovaimennus perustuu ilman liikeen vastustamiseen. Äänen energia on kovien pintojen, kuten seinien, lähellä paineen muodossa ja kauempana pinnasta ilmamolekyylien liikkeen muodossa. Absortion käytännön teho ulottuu nyrkkisäännön mukaan niin alas kuin vaimennuksen paksuus vastaa 1/10 ääniaallon mitasta. 200mm vaimennuksen paksuus -> aallonmitta 2000mm -> 172Hz. Tuon alla olevat vaimennuskyvyt ovat melko merkityksettömiä ilman, että vaimennin omaa jonkinlaista resonanssii perustuvaa vaimennuskykyä.

    Jos absortionvaimentimen paksuus on alle puolet kokonaispaksuudesta (100mm ilmaraolla alle 100mm vaimennin) ulottuu alapään vaimennus kokonaispaksuuden mukaan, mutta alkaa heikkenemään sen yläpuolella. Tuossa esimerkki ilmaraon vaikutuksesta.

    Tuo verho on käytännössä ohut vaimennin isolla ilmaraolla. Voi olla, että siinä on kehitetty jotain uutta, joka saa verhon olemaan akustisesti paksumpi kuin todellisuudessa on. Fysiikanlakeja se ei kuitenkaan kirjoita uusiksi. Vaimennus teho perustuu ilman liikkeen vastustamiseen ja se vaatii verhon olemisen esim. 200mm irti seinästä. Käytännössä kovaan pintaan kiinnitettynä tuo kangas ei ole sen ihmeellisempi kuin vaikka huopa (hyvällä säkällä).
     
  5. kelinci

    kelinci Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2007
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos selventävästä ja kattavasta vastauksesta:thumbsup:

    Eli jos tuosta ilmaraosta ymmärsin oikein niin karkeasti;

    ilmaraon paksuus > absortiovaimentimen paksuus = vaimennuksen alaraja kokonaispaksuuden mukaan, mutta heikkenee ylempänä.

    Kun taas ilmaraon paksuus ≤ absortiovaimentimen paksuus = vaimennuksen alaraja kokonaispaksuuden mukaan, ja tasaisempi vaimennus ( tämä olisi siis suotavampi?)
     
  6. Tukkeuma

    Tukkeuma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2014
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suunnittelin jos laittaisi kuuntelupaikan sivuille ensiheijastuspaikkoihin muutaman Konto akustiikkalevyn. Lisäksi voisin mahduttaa kattoon abaut neljä levyä neliömuodostelmaan. Miten valitsen levyjen paksuuden, pistänkö suosiolla kaikki paksuinta 40millistä, vai pistänkö esim kattoon eri tavaraa kuin seinille? Onko tällä väliä? Kattoon tulevat varmaankin kannattaa laittaa 50 millin ilmaraolla maksimihyödyn saamiseksi? Koko kattoa en ryhdy akustoimaan mutta sieltäkin jos saisi nuo ensiheijastukset eliminoitua.
     
  7. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Keksitkö ratkaisua?
    Jos koko takaseinään vetää 500mm kevyttä villaa niin se helpottaa hieman 40hz asti. Suuremmat vaikutukset tosin saat liikuttamalla kaiuttimia. Hieman ylemmäs/alemmas eteen-taakse ja avot, ongelma siirtyykin 100hz kohdalle joka onkin jo helpompi tapaus :D
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei muuten pidä paikkaansa. Jos syynä on kuuntelupisteen takana olevasta seinästä tuleva heijastus - kuten tässä ilmeisesti ainakin oletetaan olevan - niin kaiuttimien sijainnilla suhteessa kuuntelupisteeseen (tai etuseinään) ei ole mitään merkitystä (jos ne nyt on ylipäätään kuuntelupisteen edessä). Tällöin vaimentuman taajuus riippuu kuuntelupisteen ja takaseinän välisestä etäisyydestä ie siitä, minkä taajuuden heijastuma osuu sopivasti vastakkaiseen vaiheeseen.

    Jos takaseinä heijastaa 42hz taajuuden sopivasti 180' vastakkaisessa vaiheessa suoraan ääneen nähden kuuntelupisteeseen, niin se ei muutu niin kauan, kuin kaiuttimet on kuuntelupisteen edessä ja kuuntelupiste (tai takaseinä) eivät liiku.

    Tuossa on yksi havainnekuva. Kaiuttimen siirtely ei vaikuta mitenkään, valitettavasti, kun kuvan "point of collision" ei muutu.
    katso liitettä standing.gif
     
    Viimeksi muokattu: 17.09.2014
  9. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Teoriassa ei, mutta käytännössä kyllä. Huonessa on paljon muuttujia jolloin teoria harvoin toimii. Vielä ei ole tullut eteen huonetta jossa piikkiä/kuoppaa ei olisi voinut siirtää liikuttamalla koilottimia. Tyhjässä täydellisessä betonikuutiossa tilanne olisi toinen, mutta harva kuuntelee musiikkia moisessa tilassa.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Voihan sitä siirtää joo. Lisäksi sen saa siirtymään liikuttamalla mikrofonia. Taikka omaa päätä. Harvempi kuitenkaan kuuntelee pää ruuvipenkissä.

    Yritin taannoin tuota temppua edellisessä kämpässä vanhalla subwooferilla. Mikkiin ei koskettu lainkaan, eli sen sijainti oli sama. Siirsin subwooferia sivusuunnassa ~50cm ja eteenpäin (ihan kokeeksi) lähes metrin. Monoliitti oli muuten todella kaunis keskellä lattiaa. Korostuman taajuus oli jossain 50-70hz välillä, en voi enää muistaa. Sen sijaan sen muistan, että REWin mukaan korostuman huippu siirtyi 2hz alemmas. Eipä paljoa auta.

    Eihän tuossa ole mitään tolkkua siirrellään vaan ongelmaa taajuudelta toiselle. Ainoa syy, mitä tälle keksin, on siirtää ongelma sellaiselle taajuudelle, että sen saa akustoitua (tai equtettua) pois. Käytännössä akustointia varten - ilman resonaattoria - tuo pitäisi saada siivottua pitkälle yli 100hz. Ei ihan pienellä siirtämisellä lähde; 42hz aallonpituus on... montakos metriä enemmän, kuin 5? Equttaminen ei ilmeisesti auta.
     
  11. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Juuri ton takia pitää koilottimia siirtää. Alle 60hz akustointi on hankalaa joten mitä ylemmäs ongelman saa sitä helpompi se on akustoida pois. Mä siirsin seinässä kiinni olevan skobet metrin eteenpäin niin ongelmat helpotti. Viimeisin siirto oli telineiltä pöydälle jolloin alapään kuoppa helpotti n.5db. Pöydälle nosto toi terävän kuopan 160hz, mutta mielummin kuoppa siinä kuin alapäässä.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ja jos niitä pari neliömetriä lattiasta haukkaavia subwoofereita nyt ei vaan saa siirrettyä viittä metriä eri suuntaan, kun koko tilan koko on vain 13m2 (jos nyt muistan Weitecin tilan oikein ja se on kyseessä)?

    On vähän eri asia ottaa siro lattiakaiutin metri irti seinästä - kaiutinsijoittelun ohjeesta sivulta 1. poimittu ohje - kuin siirtää metrin syvyistä subwooferia kolme.
     
  13. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jos 13m2 huoneessa on pari neliötä haukkaavia subbareita, niin ei oikeastaan voi ihmetellä miksi on ongelmia. Se on jo paperilla ongelma jota ei edes kannata yrittää selvittää :D Helpompaa on hankkia äänentoisto huoneen mukaan.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tällä nyt ei ole mitäänt tekemistä aiheen kanssa, enkä edelleenkään ole varma, että kyse on viittaamastani huoneesta, mutta mikä ongelma se nyt muka on? Jep, vaste nousee todella jyrkästi alaspäin mentäessä huoneboostin takia, mutta tuo nyt on helppo equttaa pois.

    Itsellä on alle 18m2 huoneessa 2 x 18" suljetut. En ole mitannut niiden viemää pinta-alaa, mutta ei noita mihinkään siirrellä. Hyvin toimii - ARC:lla korjattuna, toki, mutta korjausta olisi vaatinut kaikki muutkin subit.
     
  15. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tämä linkki ei taida vielä olla täällä:
    http://www.acousticmodelling.com

    Kyseessä on laskuri jolla voit laskea käytetyn vaimennusmateriaalin toimivuuden eri paksuuksilla (ja paljon muuta).

    Jos mietityttää esim kuinka hyvin 20mm levy toimii, niin laskuri näyttää ettei toimi :D

    Samoin laskuri näyttää kuinka pihalla esim Ecophonilla ollaan kun ihmisille myydään raskasta villaa bassojen tappamiseen. Tai no pihalla ja pihalla. Ecophonin laskurit loppuu 125hz ja alapään ongelmat on yleensä sen alla.

    Sain juuri laskettua että kun mulla on pari paalia Paroc Extra villaa, niin jos laitan sitä yli 300mm niin teho on reippaasti huonompi yli 45hz kuin puolet kevyempi (ja halvempi) villalla. Ja Extrakin on aika kevyttä. Sen sijaan alle 45hz taajuuksille Extra on parempaa 300-450mm paksuudella. Yli 400mm kun mennään niin kevyt villa on parasta mitä rahalla saa.

    Eli Xbass levyssä maksetaan lähinnä siitä logosta ;)
     
  16. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ei ole tapana käyttää EQ:ta kuuntelussa ellei ole pakko. Sillä kun ei saa pois huoneen sointia, mutta kaikilla on omat mieltymyksensä.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Hoo hoo hoo. Luuletko, että vaikka SVS:n "DSP Controlled Subwoofer" ei sisällä sähköistä taikka digitaalista korjausta elementin ja kotelon natiivivasteeseen, vaikka ne ei sitä mainostakaan? Equtusta sekin on. Ja niin on muuten about kaikissa kaiuttimissa jakosuotimissa osia, joiden funktio on joku ihan muu, kuin jakaa taajuuksia elementtien kesken.

    Ja jos se huone soi yhdellä subwooferilla, niin se soi myös kaikilla muillakin subwoofereilla. Se ongelma lähtee akustoimalla taikka vähäisemmässä määrin huonekorjaimella. Se ei muutu miksikään subwooferia vaihtamalla - paitsi tietty 20hz soiminen katoaa subbarilla, joka ei toista lainkaan alle 30hz. Olisiko se sitten "äänentoiston hankkimista huoneen mukaan"?
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mitäköhän villaa Ecophon myy "bassojen tappamiseen"? Dokumentaatioissa on aika selvästi kerrottu vaikutusalueet. Extra Bass lisää muiden levyjen vaimennustehoa. Sitä ei suositella käytettäväksi yksinään, ja laatikollisen tuota ostaneena en ihmettele.

    XBass on about puoli-ilmaista ja valmiiksi pussitettua lasivillaa. Vaimentava vaikutus ei perustu yksin materiaalin massaan (tiheyteen). Ainahan kaupallinen tuote maksaa enemmän, kuin DIY. Siitä vaan leikkaamaan mineraalivillaa sopiviksi paloiksi ja pussittamaan. Näin tein itsekin seinävaimentimiin, tosin en pussittanut, kun villa ei jäänyt ilmatilaan.

    Sikäli, kun tuon 45hz aallonpituus on yli 6,5m ja nyrkkisääntönä vaimentavan rakenteen pitäisi olla vähintään 1/4 aallonpituudesta ihmettelen, mikä vaimennus 45hz:lle saadaan alle kolmasosalla vaaditusta paksuudesta.
     
  19. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nyrkkisääntö on ettei eri tiheyksiä sekoiteta. Tiheys valitaan paksuuden mukaan. Tuotteen nimi on extra Bass joten voisi kuvitella että sillä koitetaan vaikuttaa basoon.

    Ei tiheyteen vaan ilmanläpäisyvyyteen, peiettävään alueeseen ja paksuuteen. Sehän juuri tuon laskurin idea on. Toi artikkeli on hieman huvittava. "Perinteinen bassoansa hävisi kisassa" kaveri vertasi 100mm levyä 420mm kulmatrappiin ja ihmetteli miksi 420mm toimii paremmin :D Ehkä siksi ettei alle 400mm vaikuta basoon vaikka se olisi kryptoniittia. (resonaattorit poislukien)
    Käytännössä 40hz saa dempattua 400mm paksuisella kerroksella riittävän kevyttä villaa kun pinta-ala on riittävän suuri. Esim koko takaseinä. Kulmasta saa pois 40hz piikkiä 400x400mm palkilla.
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sinun kuvitelmasi nimen perusteella on mitä suurimmassa määrin henkilökohtainen ongelma. Ecophonin dokumentaatiossa tuota nimenomaan suositellaan tehostamaan muun tuotteen vaimennusta. En tiedä, mikä viittaamasi "baso" on, mutta kyllähän tuolla bassotaajuuksille saakka yletytään yhdistettynä vaikkapa Sombraan.


    Niin. Edellisessä viestissäsi kuitenkin se materiaalin paino (eli tiheys) oli ratkaiseva.

    Tuosta "käytännössä" olisi mielenkiintoista nähdä mittausdataa.