Windows 8 - asennus ja kokemuksia

Keskustelu osiossa 'Käyttöjärjestelmät ja sovellukset' , aloittajana JS83, 28.10.2012.

  1. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Samainen Classicshell järkkää tuon "Käynnistä"-painikkeen jo nyt työpöydälle. Ilmeisesti tuo "Käynnistä"-painike on ollut yleisestikin sen verran herkkä asia, että Samsungin oli lisännyt ATIV Smart PC -tabletteihinsa ohjelmistoon piirteen, jolla tuon "Käynnistä"-painikkeen saa näkymään työpöydälle (ilman mitään ClassicShelliä). Tämä siis jos käyttäjä ei ollut tajunnut ladata ClassicShelliä.

    Siinä mielessä W8 on ollut askel taaksepäin, että harvoin on käyttöjärjestelmän käyttöliittymää pitänyt "modata" näin paljon, jotta siitä saisi käytettävän. Perus-W8 ei siis ole mikään "asennan ja käytän semmoisenaan"-ratkaisu. Voimakkaasti rajoitetun RT:n käyttäjiä käy sääliksi.
     
  2. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Näinhän se minäkin olen tässä ketjussa mainostanut. :) Tuon uutisen taisin lukea MikroPC- tai MB-lehdestä.
     
  3. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kotona 2 konetta jotka on päivitetty kasiin. (ei kosketusnäyttöä). Toiseen on asennettu Classicshell ja toiseen ei. Näiden käyttökuukausien jälkeen lopputulos on se, että jahka saan aikaiseksi, poistan Classicin toisestakin laitteesta. Tarkoitan sanoa, että välttämättä muutos ei ollut niinkään huono kuin käyttäjät haluttomia oppimaan uutta.

    RT:tä en ole käyttänyt. Sehän on suunniteltu pädikäyttöön. Kilpailijoihin nähden se tuskin on rajoittuneisuudessaan rajoittunein l. päd on jo lähtökohtaisesti varsin tyhmä laite verrattuna työasemaan.
     
  4. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Windows 8:n ihmeelliseen maailmaan tuli astuttua. Tein luonnollisesti admin-tilin sekä käyttäjätilin. Nyt huomasin, että userilla pystyy poistamaan tiedostoja. Ei näin pystynyt XP:ssä toimimaan. Miten tuon saa muutettua?
     
  5. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Windows 8.1:n myötä IE:hen tuli ominaisuus, millä voi siirtää esim. youtube-videon tv:n ruudulle (charms bar - devices - play). Väliin tosin tarvitsee xboxin. Ainakin Samsungin smart-tv:n W8.1:n devices -osio löytää kyllä, mutta siihen videota ei saa siirrettyä, mikä on hieman harmillista. Nopeasti testattuna toimii em. youtubella ja iltalehdellä. Areena ei toiminut (sisältö suojattu).

    Varmaan tableteissa hyödyllinen ominaisuus, pöytäkoneilla ja suuremmilla läppäreillä tuskin niinkään.
     
  6. aapol

    aapol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2005
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ainahan userilla on oikeudet poistaa tiedostoja, joihin hänellä on oikeus. Mitä tiedostoja olet pystynyt poistamaan, joita sinun ei pitäisi pystyä poistamaan? Teitkö päivityksen vai puhtaan asennuksen? Jos päivitit, niin mistä? NTFS:ään ne oikeudet kirjataan. Liekö jotain vikaa niissä?
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2013
  7. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    XP:llä kun tallensi admin-tilillä tiedostoja niin user-tunnuksella niitä ei pystynyt muokkaamaan/poistamaan. Nyt sama juttu niin userilla voi tärvellä/tuhota mielin määrin. 8.1 päivitin joku päivä sitten.

    En pidä tästä nyt yhtään. Eli kokonainen musiikkikansio, jossa kaikki niin ovat nyt vaarassa tuhoutua, jos nyt oikein huonosti sattuu käymään.
     
  8. viitas

    viitas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.12.2005
    Viestejä:
    459
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vaihda kansion oikeuksia. Kuulostaa siltä, että olet adminina tallentanut kansioon missä on joko suoraan tai perittynä käyttäjillä muokkausoikeus. En ole tässä asiassa huomannut muutosta.
     
  9. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Aa, voisiko se olla oletuksena, yritin tehdä C:lle jälleen uuden kansion ja tiedoston, mutta user pystyi silti poistamaan vaikka koko kansion.
     
  10. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Windows 8.1 toi sentäs yhden yllättävän ongelman eteen. Vanhahko Canon Pixma MP 970 -tulostin ei suostunut enää päivityksen jälkeen skannaamaan. Nooh, niks naks uusimmat ajurit Canonin sivuilta sisään ja taas toimii niin kuin pitää. Vanhat ajurit olivatkin viime vuosikymmenen puolelta tulleet tehtaan CDltä.
     
  11. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Läppäri ja siihen langaton näppi/hiiri. Windows 8.1. Miksi tämä ei käynnisty lepotilasta näppäimistöllä? Nyt pitää aina mennä painamaan virtanapista päälle.
     
  12. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Ihmeen hienosti 32 bit Win8.1 valahti vanhaan Dell Latitude D820:iin ja on siinä vielä kohtuullisen nopeakin, 2 GB muistia taisi auttaa aika paljon. Tietysti prossutehoa vaativat touhut kestää noin vanhalla raudalla, mutta peruskäyttö on ihan sujuvaa. ClassicShell tuohon piti tietysti järjestää aika nopeasti ja disabloida aktiiviset reunat jotta XP-koneeseen tottuneet vanhemmat eivät menisi sorkkimaan epämääräisiä touhuja aiheuttaviin asioihin. Isoin kauhistus taitaa tulla kun ekan kerran käynnistävät Office 2013:n, kerrassaan kauhean näköinen.....
     
  13. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Yksi asia mikä ärsytti tässä vintoosassa. Numlock ei ollut päällä automaattisesti. Mutta rekisteriä muokkaamalla sai tuon vörkkimään.

    Toinen asia joka oli ongelmana niin, siis tämä lepotilasta herättäminen langattomalla näppiksellä alkoi nyt taas toimimaan. Ilmeisesti virtaasetuksen: ota käyttöön nopea käynnistys ja siitä ruksin pois: AUTTOI

    Hurraa!
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Maapallon viimeisimpänä ääliönä vihdoin minäkin sain asennettua 8-sarjan käyttiksen yhteen pc-koneeseen. 8.1 Pro 32-bittinen, RW+ -rompulta asensin ja 30 minsaa kesti asennus. R+ -rompulla asentaen varmaan muutama minsa nopeammin sujuisi ja jos olisi moderni emolevy niin USB3-muistitikulta sikanopeasti asentuisi. Sama se, eniten aikaa asennuksessa kului kun piti tusinakaupalla rastittaa pois eli vääntää tämänkaltaiset liukukytkimet oikeaan asentoon:

    "Et Vitussa lähetä mitään tietoja Mikkisoftalle kun videofile klikataan auki"
    "Et Jumalauta lähetä mitään tietoja Mikkisoftalle kun kuvafile klikataan auki"
    "Et Perkele lähetä mitään tietoja Mikkisoftalle kun suoritetaan hakuoperaatio kiintolevyllä"
    "Et todellakaan lähetä mitään tietoja Mikkisoftalle missään tilanteessa kun minä teen koneellani ihan mitä tahansa"

    En kytke tätä konetta edes nettiin, koska en luota 8-käyttikseen. Vähän sellainen fiilis on, että Mikkisoftalle/NSA:lle lähetetään jokainen tekemäni näppäinpainallus ja jokainen freimi, jonka kohdalle pysäytän videon. Kuten lähtisi vakoilijoille kuva ja ääni myös, jos olisin niin tyhmä, että koneessani olisi kamera tai mikrofoni kiinni. Ei ole eikä tule.

    Jos joskus ostan emolevyn, jossa on WLAN tai mikä tahansa langaton lähetin, kolvaan sen irti tai poraan reiän piirilevystä/sirusta läpi.



    Nopea käyttis on hän. Jösses. Restartissa kone sammuu noin 2...5 sekunnissa ja sen jälkeen vielä 20 sekuntia ja ollaan taas työpöydällä. 64 GB Samsung 830 SSD käyttislevynä, antiikkia suorastaan, mutta tarpeeksi nopea näemmä. Konekin on jotain 6 vuotta vanha DELL, eikä siihen ole olemassa 8-sarjan ajureita, joten Win7-ajureita asentelin paremman puutteessa, että sain mm. äänet kuulumaan.

    Entinen yhtä vanha pääkone sammua löntystää minuutin ja nousee ylös 2...3 minuuttia. XP ja mekaaninen kiintolevy.

    Käyttöergonomisen nopeuden (=käyttötyytyväisyys) maksimointi tarkoittaa sekä SSD:n käyttämistä käyttislevynä, että Win8.1-käyttiksen käyttämistä. Yhdessä nämä kaksi otusta tuottavat maksimaalisen nopeuden. Ja vielä sitäkin nopeamman, jos olisi moderni emolevy ja prossu ja buuttikiihdytysmuistipiirisysteemejä. Mutta siis suurin nopeushyötyhyppäys syntyy käyttiksen ja SSD:n avulla, vaikka kone muuten olisi monta vuotta vanha.

    Emollani on SATA-liitännöissä maksimi 300 MB/s nopeusluokka, joten tähän emoon ei kannata asentaa nykyaikaista SATA-SSD:tä. Siispä seuraava nopeutusmodaukseni on PCIe*4-liitäntäinen SSD, jolla päästään reilusti yli 1000 MB/s lukuun ja kirjoitukseen (ei kykene toimimaan buuttilevynä, mutta auttaa videoeditointia hurjasti). Ei ole minulla koskaan varaa ostaa uusia koneita, joten viritellään sitten vanhoihin rakkineisiin lisää puhtia kohtuuhintaisilla lisävarusteilla. Kuten näytönohjain Gigabyte GV-R929OC-4GD R9 290 Windforce OC. Nätti ja hiljainen kapine sekin, tarpeeksi tehokas autopeleihin. Toimii pc-kotelossa olevalla 525 watin alkuperäispowerilla. Tätä järeämmät näytönohjainratkaisut lähes poikkeuksetta vaativat uuden kalliin powerin ostamisen, jolloin pitäisi samalla uusia emo+prossu+muistit, ei kiitos. Vain kohtuuhintaisia hienovaraisia modauksia voin tehdä.



    Wanhatkin softat saa yllättäen pyörimään 8.1:ssä, edes jollain tavalla nitkutellen, kun ne ajaa Compabilitymoodissa. Vuoden 2003 videoeditorinikin toimii hyvin, mutta video näkyy vain pienessä videoikkunassa, ei näy kokoruudulla.

    Koekäytän tätä käyttistä nyt jonkun aikaa ja sitten päätän alanko siirtää muitakin koneitani XP:stä 8.1-maailmaan, vai onkohan silloin Win9 jo tullut myyntiin. Saapi nähdä.



    Oppimistyö käyttiksen VIRITTELYSSÄ on niin raskas, että noin 15 vuoden välein viitsin käyttistä vaihtaa. Jos 8.1-modaamiseen menee vielä vuosi tai jotain, onkin aika siirtyä suoraan 9-versioon ja olla siinä 15 vuotta. Yksikään käyttis ei ikinä ole sellaisenaan valmis, vaan se vaatii kymmenien...satojen rastien muutoksia, tyyliin SHOW Hidden Files jne. Esim. XP:ssä minulla on noin 200 pientä lisäohjelmaa käyttis-asetusrastien lisänä, että kokonaisuus toimii kuten haluan sen toimivan.

    Mitä uudempi käyttis, sitä VAIKEAMMAKSI noiden rastien muuttelu eli käyttöergonomian säätäminen on tehty! Valikon valikon valikon takaa, tai pahimmillaan LeegoMaailman kautta pitää asetuksia muuttaa. Win7 oli karmean vaikea modata XP:hen verrattuna. Saa nähdä onko 8.1 vielä vaikeampi, taitaa olla.

    Mutta yllättäen: lisäohjelmien kappalemäärän tarve on romahtanut. 8.1 osaa luontaisesti näyttää pdf-fileet, HD-videot, myös .ts-fileet ja mitä kaikkea muutakin. Nyt voi jättää varmaan 150 lisäohjelmaa asentamatta ja asennankin vain 50 lisäohjelmaa, joten siinä mielessä uusi käyttis on kokenut suurta evoluutiota XP:hen verrattuna.



    WP8-käyttis kännykässäni kyllä vaihtuu WP8.1-versioon jos sellainen tulee ilmaiseksi tarjolle. Känny on niin simppeli otus, että viikossa oppii uuden käyttisversion metkut. PC taas on niin monimutkainen kokonaisuus käyttiksen osalta, että hallinnan oppiminen kestää noin sata vuotta. Esim. se, miten lähiverkko saadaan pystyyn koneiden väliin, se on 100% mahdoton synnyttää ilman kuukkeloinnin apua. Jopa opetusvideoita joutuu katsomaan. Osaan yhdistää XP-koneet lähiverkkoon muutamassa minuutissa ulkomuistista, mutta 8.1:ssä suoritettavat lukuisat valikkomuutokset (että se yhdistyy XP-koneisiin) on täysi mahdottomuus ikinä oppia ulkoa, koska asennustyö tehdään kotikäytössä niin harvoin, että se unohtuu. Ammattiasentaja toki osaa ulkoa kaiken, kun 8 tuntia päivässä virkistää muistiaan tappelemalla valikoiden kanssa ja hakaten kirveellä näppiksiä kun kone ei tottele.

    Joudun tekemään kaikesta asentelusta "opetusvideot" tai ohjelistat itseäni varten. Asennuksen alusta alkaen klikkaus klikkaukselta ja merkki merkiltä. Lähiverkon modaukseen sun muihin kymmeniin rasti/liukupotikkamuutoksiin ohjeet tarvitaan, että kone muistuttaisi mahdollisimman paljon XP:tä, jota osaan luontaisesti käyttää. Puhutaan sadoista säädöistä, ei kymmenistä. Ohjelista on tuhansia rivejä pitkä. Kymmeniä säätöjä jo tehty, eikä vieläkään kone tottele läheskään kunnolla. Liian hidasta on etsiä jokainen toimenpide. Käytännössä joudun netistä hakemaan tietoa miten se ja tämä asia tehdään. Esim. koneen sammutus on saatava pikakuvakkeeksi tavalla tai toisella, nyt ärsyttää mennä sinne leegopalikkapuolelle, että saa koneen sammumaan. Iso kasa turhia klikkauksia. Ylösbuutissa ei onneksi tarvitse nähdä vilaustakaan niistä rumista leegopalikoista.

    Kännykkään eli siis kosketusnäyttöön ne leegopalikat sopivat hyvin, mutta en aio ikinä pc-maailmassa eli hiirellä koskea niihin palikoihin.



    8.1 on visuaalisesti ruma, myös työpöytäpuolella. Palannut muotokielessä taaksepäin XP:hen verrattuna. NT-käyttiksiä tai mitä lie 3.1-versioita muistuttaa tämä "uusi" visuaalisuus. Rumuuden lisäksi toimintojen rakenne ja käyttötapa on outo. Ruma sekä epähavainnollinen käyttis.

    Lopetin jonkun softan (piirto/symbolipiirto/en muista) käytön sillä hetkellä kun kyseisessä softassa vaihdettiin säätimet ja työkalut tähän nykymaailman tyyliseen sairaaseen tapaan, jossa kalujen paikat vaihtuvat/katoavat ja ne ovat "jossain piilossa" ja ylipäänsä joutuu etsimään vetovalikosta tai mistä lie piiloikkunasta halumansa työkalun. Ei sovi minun päähäni. Jokaisen työkalun pitää olla JATKUVASTI NÄKYVISSÄ ja LUKITULLA OMALLA PAIKALLAAN ihan kuten XP:ssä Paintissa ja muissa klassisissa softissa työkalut asuvat nätisti ikiomilla paikoillaan 15 vuotta putkeen.

    8.1:ssä taitaa Search-toiminta ja muu ikkunoiden yläosan rakenne edustaa tätä sairasta "työkalu on JOSSAIN täällä piilossa"-tyyliä, jossa joutuu kahlaamaan jokaisen vetolistan esille, että löytää etsimänsä säätimen. Eikä löydä, koska työkalu X onkin pantu piiloon toiseen valikkoon, joka tulee esille vasta kun vaihtaa softan moodia toisenlaiseksi valikosta Z, jos on ensin alentanut turvaluokitusta 128-bittisestä 56-bittiseen, paitsi keskiviikkoisin 40-bittiseen, muuten ei näe punaisia säätimiä ollenkaan.

    Suomeksi: jos jossain softassa on olemassa kaikkiaan 458 erilaista työkalua millä jotain asiaa käsitellään, esim. piirretään erilaisia viivoja, minä haluan nähdä yhdellä vilkaisulla tasan 458 työkalua, jotta voin YHDELLÄ KOSKETUKSELLA valita juuri sen kalun mitä tarvitsen sillä hetkellä. Opin ulkoa silmä+lihasmotorisesti sen, missä mikäkin työkalu asuu. En kykene oppimaan ulkoa "näkymättömissä olevia" usean klikkauksen vaatimia asioita; proseduurisarjoja. Osaan vain sen mitä näen.

    Pääkoneessa XP:ssä minulla on lähes 390 pikakuvaketta työpöydällä. Jokaisella on oma tarkka tehtävänsä ja tiedän missä päin työpöytää sijaitsevat mitkäkin asiat. Yksi tuplaklikkaus riittää käynnistämään yhden sadoista operaatioista. Minun on mahdottomuus mennä valikon valikon valikon takaa etsimään tällaisia asioita. Siksipä en Start-valikkoakaan käytä oikeastaan ikinä. Aloin käyttää sitä vasta silloin kun vaihdoin uuteen hiireen noin vuosi sitten tai jotain. Uudesta hiirestä puuttuu sähköpostisoftan laukaisunappi. Nyt siis käynnistän mailisoftan kahdella yksöisklikillä: Start - Email. Ennen riitti yksi klikkaus hiiren nappiin. Kaikista kriittisimmät asiat on onneksi alapalkissa yhden klikin käynnistyksellä. XP:ssä siis.

    Muutaman kuukauden päästä näen, kykenenkö siirtämään sadat pikakuvakkeeni ja tusina superpikanappiani 8.1-maailmaan. Luultavasti joudun asentamaan jonkun Classic Shell -tyyppisen lisäohjelman, jotta saan edes Search-maailman jotenkin järkevämmäksi. Tai ehkä löydän valikoista/rekistereistä asetukset, joilla XP-logiikkaa saa lisättyä ja 8.1-logiikkaa vähemmälle.



    Sellaisenaan, heti asennuksen jälkeen, 8.1 on yhtä käyttökelvoton kuin kaikki muutkin käyttikset. Samalla viivalla. Lähtökuopissa. Lähtölaukausta odottaen. Kuukausien opiskelun ja virittämisen eli maraton/ultrajuoksun jälkeen vasta nähdään miten pitkälle on edetty eri käyttisten kanssa. XP:llä ollaan päästy maaliin jo vuosia sitten, käyttöergonomia on valmis, viilattu käyttäjän hyppysiin sopivaksi. Mutta jos 8.1 on edennyt käyttöergonomian viilaamisessa vasta 5 metriä puolessa vuodessa, se pitää hylätä ja palata takaisin XP:hen tai siirtyä Omenaan tai Liiiiiinuxiin.

    Alle 1 vuorokausi on 8.1-koekäyttöä minulla takana. Sen perusteella voin varauksetta ja esteettä ja yksiselitteisesti kehua nopeutta; maapallon nopein standardi Windows ja sillä sipuli. Ominaisuuksia poistamalla voisi käyttöä vielä hieman nopeuttaa (poistin kaikki ikkuna-animaatiot), mutta vakionakin 8.1 on äärimmäisen nopea. Erinomaista.

    Kelpaako 8.1 pääkoneen käyttikseksi, sen paljastaa vasta tulevaisuus. Rajalliseen käyttöön (kone jätetään toimimaan itsekseen, esim. imemeään netistä dataa tai laskemaan bittirahaa) 8.1 kelpaa mainiosti. Käyttis siis tekee työnsä hyvin, mutta kriittinen pointti on ihmisen ja käyttiksen vuorovaikutus, että saadaanko se sopimaan käyttäjälle (minulle), se on mysteeri.

    Jos asian tekemiseen menee 8.1-käyttäjältä ENEMMÄN aikaa kuin identtisen asian tekoon XP:llä, silloin 8.1 lentää romukoppaan. Tällä hetkellä 1 vuorokauden kokemuksella 8.1 on käyttökelvoton. Minulta on mennyt 20 tuntia aikaa (nukuin 3 tuntia välissä) pääasiassa netissä kuukkelointiin, että miten jokainen asia 8.1:ssä saadaan tehtyä.

    Sairasta. Ettekö ymmärrä mikä tässä mättää? Onko normaalia, että käyttäjä joutuu roikkumaan 20 tuntia vuorokauden aikana netissä etsimässä vastausta siihen, MITEN KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄ KÄYTETÄÄN? Eikö käyttiksen pitäisi olla niin helppo, että sen käyttämisen ei tarvitse etsiä apua muualta kuin kuvassa näkyvistä objekteista? No juu, kun kuvassa ei näy mitään. Se oikea nappi on pantu piiloon leegomaailman puolelle tai nappi tulee näkyviin vasta kun 85 muuta turvanappia on ensin vaihdettu toiseen asentoon.



    Hyi helvetti. Lienen ainoa ihminen maapallolla, joka tajuaa, että 8.1 on käytettävyydeltään totaalinen paska. Siis haloo: minä saan XP:llä tehtyä miljardi erilaista asiaa suht viiveettä, ihan selkäytimellä, vaivattomasti. XP:llä asiat sujuvat helposti. Nappula löytyy siitä missä sen pitääkin olla.

    Jopa Omenakäyttis, mitä nyt verkkokaupassa sitä olen hiplannut viisi minuuttia elämäni aikana, on helpompi omaksua ja kyseinen täysin minulle vieras käyttis tottelee hiirtä ihan nätisti. NOLLAN SEKUNNIN OPETTELULLA. En ole ikinä mennyt netistä kysymään neuvoa miten Omenakäyttiksellä tehdään jokin asia.

    Jos kadulta revitty mummo tai 3-vuotias taapero pakotetaan tekemään jokin asia Omenalla tai XP:llä tai 8.1:llä, niin Omena ja XP voi jopa onnistuakin tottelemaan maallikon komentoja, mutta toivottomaksi homma käy 8.1:llä. Jos vahingossa eksyy leegomaailmaan niin sieltä ei enää löydä ulos. Tai jos leegomaasta eksyy työpöydälle, ei enää löydä takaisin leegomaahan.

    Tästä kökköydestä esimerkkinä se, kun työpöydällä siirtelin datoja levyltä toiselle ja samalla tuplaklikkasin levyllä näkyneen pdf-fileen käyntiin (nettisivusta pdf:ksi printattu ohje miten 8.1:llä tietty asia tehdään). WTF: kokoruudun moodi pläjähtää naamaan ja työpöytä katoaa näkyvistä. Ei pysty pienentämään pdf-ikkunaa pienemmäksi, että voisi SAMALLA HETKELLÄ lukea pdf-fileen neuvoja ja toteuttaa ohjeen mukaiset asetukset käyttiksen valikoissa. Jumalauta.

    XP:ssä minä tietenkin pidän pdf-filettä auki omassa ikkunassaan ja viereisessä ikkunassa toteutan käyttikseen tai softaan niitä muutoksia mitä pdf käskee. Eipä onnistu 8.1:ssa sama asia. Joutuu lause kerrallaan painamaan päähän muistiin yhden käskyn ja poistumaan pdf:stä työpöydälle tekemään kyseinen asia ja sitten takaisin pdf-fileeseen lukemaan seuraava ohjelause. Ihan mahdotonta. Jos tähän ei löydy ratkaisua, siis useita vapaakokoisia ikkunoita auki vierekkäin ja lomittain, kuten XP:ssä, niin 8.1 lentää mäkeen. Lomittuvat vapaakokoiset ikkunat ovat ehdoton vaatimus käyttikselle. Jo arvaattekin, että joudun menemään nettiin etsimään neuvoa, että millä rekisterimodilla saan näkymään pdf-fileen omassa vapaakokoisessa ikkunassaan muiden ikkunoiden seassa.



    Onko 8.1-käyttiksen käyttöliittymän suunnitellut kusipäinen sadisti vaiko paskapäinen idiootti? Vastaus löytyy valikon valikon valikon takaa, jos ensin menette vääntämään 56 liukupotikkaa oikeisiin asentoihin, joiden asennot joudutte ensin kuukkelilla etsimään muiden käyttäjien kokemuksista.

    0% intuitiivisuus vallitsee 8.1:ssä. Ainoa käyttis maan päällä, jota kukaan ei pysty käyttämään päivääkään, menemättä nettiin kysymään muilta apua joka hemmetin asian tekemiseksi. 365 päivää vuodessa keskeytyksetöntä avun etsimistä netissä. Sellaista on 8.1-elämä.



    Helvetin nopea käyttis sinänsä, säästää 25 sekuntia ohjelman suoritusaikaa, mutta ohjelman käynnistysnapin löytäminen vaatii 4 tunnin nettiopiskelun. Toiset 4 tuntia pitää etsiä neuvoa miten ohjelma suljetaan pois. KYLLÄ. Minulla oli puoli päivää tietämättäni avonaisena jotain ihme ikkunoita/softia siellä leegopuolella. Mikä lie klikkaus jossain vaiheessa oli avannut leegopuolelle asioita, jotka olivat siellä salaa piilossa auki. Ties mitä salaisia dokumentteja teilläkin on tietämättänne jäänyt avonaisena piiloon "työpöydän taakse" leegomaahan, tai jos elätte leegomaassa niin sitten teillä on työpöytämaassa avonaisia dokumentteja tietämättänne. Järjetöntä.

    Paras ratkaisu: AVIOERO JA HETI! Erottakaa leegokäyttis irti työpöytäkäyttiksestä (jopa täysin erillisiksi asennusrompuiksi). En halua olla missään tekemisissä leegomaan kanssa. Haluan käyttiksen, jossa EI OLE leegomaata olemassa, jotta sinne ei voisi vahingossakaan jäädä salaa auki ties mitä arkaluonteista dataa.

    Heti kun löytyy kräkki, joka deletoi pysyvästi leegomaan 8.1-käyttiksestä (Windows 9 ?), asennan kyseisen modauksen/käyttiksen. Tähän mennessä, huikea yksi vuorokausi kärsimystä takana, leegomaailmasta on ollut pelkästään haittaa, surua, murhetta, ajanhukkaa ja niin pois päin pomppien.



    Tai sitten minä olen liian tyhmä käyttäjä näin hienoon käyttikseen. Kenties 8.1:n käyttöön vaaditaan yli 180 ÄO. Okei, siinä tapauksessa antakaa minulle käyttis, jota osaa käyttää ÅÕ 80 -tasoinen pahvipää kuten minä. Mac-käyttäjien ΔΘ-vaatimus on 5, eli puolikuuro Gerbiilikin osaa säveltää Omppukoneella sinfonian ja autotunettaa siihen astmaisen kujakollin mouruaman räppiraidan.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 21.06.2014
  15. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Itse vastaavasti pidän Windows 8.1 Metron uudesta käynnistävalikosta. Uudet eniten käyttämät sovellukset kun latoo siihen ja nimeää ryhmät, on käyttö huomattavasti nopeampaa ja visuaalisesti helpompaa kuin vanhan kansan käynnistävalikkohärdellissä. Vahingossa sovelluksen aukijättäminen on Windows 8.1-kohdalla Metro-puolella yhtä vaikeaa kuin desktop-puolella. Sulkeminen tapahtuu hiiren viemällä ylös ja sulkemalla oikean kulman ruksilla kuten desktopissa ikään.

    Nämä on mielipidejuttuja, mutta itse en valita. Päinvastoin - mielestäni paras Windows tähän asti kaikkinensa.
     
    Viimeksi muokattu: 21.06.2014
  16. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Nimenomaan, itse en voisi kuvitellakaan käyttäväni "Kusia" ilman Classic Shell: iä, saati sitten "Kusipisteykköstä"...
    Ainoa plussa on 1080p Netflix apissa, mutta sitten pitääkin sallia paaljon "MS-älyttömyyksiä"...

    T: Vesku

    PS: Takaisin oikealle työpöydälle pääsee leekopuolelta kun vie rotan osoittimen vasempaan ylänurkkaan...
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Potkin itseäni takapuoleen ja menin epämukavuusalueelle, katsomaan epämiellyttävää leegomaailmaa hieman tarkemmin. Lähes 30 sekuntia jaksoin siellä viipyä kiduttamassa silmiäni.

    Yllättäen sieltä löytyi jostain salanurkasta (varmaan oikealta, kuten WP8-kännyissä) iso liuta PIENIÄ leegoja, XP-pikakuvakkeen tapaisia, joiden nimi tai tehtävä myös kerrottiin vieressä. Ne olivat söpöjä ja havainnollisia. Niistä tykkään. Niiden takia voin jopa opetella ruman palikkamaailman käyttölogiikkaa, jos pikkuleegot osoittautuvat minulle käyttökelpoisiksi olioiksi.

    Täsmennän siis, että animoidut kämmenen kokoiset isot kirjavan väriset neliöt ovat sietämättömiä. Edes WP8-kännykässäni en siedä ainoatakaan animoitua neliötä, hus pois on kaikki vilkkuva tapettu. Olen 100% allerginen itsekseen liikkuville asioille. Ainoa sietämäni liikkuva asia on sekuntiviisari kelloissa. Ja tietysti fillarin renkaat saavat pyöriä. Matka sujuu nopeammin kuin staattisilla renkailla.

    Ne pikkuiset staattiset ikonityyliset symbolit teksteineen, niitä siedän, koska ne muistuttavat XP-työpöytää. Sillä erolla, että 8.1-leego-pikku-ikonien teksti on helppolukuisempaa kuin XP-maailman ikonien miniatyyriteksti (2560*1600 resolla kaikki XP:ssä on jumalattoman pientä).



    Lähipäivinä menen nettiin etsimään opetusvideoita, joissa luennoidaan 8.1-käyttiksen ominaisuuksista, jopa esitellään miten asiat tulee tehdä ja mitä 8.1-käyttiksellä ylipäänsä voi tehdä. Ehkä lajittelen tekemiseni kahteen lahkoon: työpöydällä teen ne asiat, mitkä siellä sujuvat nopeiten, ja leegomaassa pompin tekemässä muut asiat.

    Ei ole vielä hajuakaan, että mikä toimenpide olisi leegomaassa erityisen nopea hoitaa. Koneen sammutus lähinnä tulee mieleen nyt, kunnes saan työpöydälle tehtyä pikakuvakkeen sammuttamista varten. Yritin jo, mutta pikakuvake "shutdown.exe" ei tee mitään. Pitää kokeilla XP-sammutuspikakuvakkeen käyttöä 8.1-työpöydällä, ehkä se toimii sielläkin:
    "%windir%\system32\shutdown.exe -s -t 0"

    Jeps. Toimii. Eipä ole enää pakko mennä leegomaahan sammuttamaan konetta, nyt kun on työpöydällä pikakuvakkeet näitä asioita varten. Ne samat kolme (Shutdown, Restart, Hibernate) mistä ennenkin olen puhunut. Minulla on joka asiaa varten ikioma pikakuvake, koska en muista ulkoa yhtikäs mitään, etenkään valikkorakenteita. Klikkailen vain ikoneita niin asiat tapahtuvat. Myös operaatiosarjat (batit ja skriptit) pannaan liikkeelle tuplaklikillä. Muutama näppäimellä laukaistava AutoHotkey-makrokin on käytössä XP:ssä. Kaikki tällainen sälä pitää siirtää tai asentaa toimimaan myös 8.1-puolelle. Pikakuvakkeet onneksi voi raahata sellaisenaan XP:stä 8.1-käyttikseen (lähiverkon läpi tai muistitikun avulla siirtäen), kunhan polkurakenne on sama molemmissa paikoissa.



    Käyttiksenä 8.1 on tehokas, mutta sen liittäminen ihmiseen vaatii sopeutumista ihmiseltä. 8.1 ei sopeudu ihmiseen, vaan ihmisen pitää sopeutua käyttikseen. Tämä on väärä tapa. Kuvastaa suunnittelijoiden "insinöörimäisyyttä". Käyttis on tehty käyttiksen kannalta toimivaksi ja samalla unohdettiin ihmisen luontaiset eli vajavaiset kyvyt absorboida uutta ja sopeutua yllätyksiin.

    Hyvässä käyttiksissä käyttis sopeutuu ihmisen yllättäviin tekosiin ja tekoäly päättelee mitä ihmisen oli tarkoitus panna vireille, vaikka ihminen antoi epäselvän komennon. Minä esim. haluaisin tällaisen rastin 8.1-käyttikseen:

    █ Avaa lähiverkkoyhteys työryhmän XP-koneisiin

    Noin simppeliä sen pitäisi olla. Vaan eipä ole. Sopii yrittää ihan itse, siis luoda GigaLAN-verkkoyhteys XP-koneeseen. Eikä mennä kysymään neuvoa netistä tai nörteiltä. Ei onnistu keneltäkään normaali-ihmiseltä tuo operaatio 8.1-käyttiksessä. Koska tuo "simppeli sininen toiminto" puuttuu kyseisestä käyttiksestä, puuttuu kaikista Windowseista. Miljoona muutakin yhtä selkeästi ymmärrettävää toimintoa puuttuu. Kryptisiä käsittämättämiä rasteja ja pallukoita ja komentoja kyllä vilisee pilvin pimein, mutta niiden tarkoitus ei aukene ihmisen aivoilla.

    0,5 sekuntia aikaa vievän yksiselitteisen rastin/liukukytkimen klikkauksen asemasta käyttäjä kuluttaa useita tunteja opiskeluun. Jokaisen mystisen rastin kohdalla erikseen sama juttu: mars nettiin apua etsimään.

    Täysin väärin suunniteltu rajapinta. 8.1:ssä on vakiona käyttiksen ja nörtin rajapinta. Loppukäyttäjän täytyy omalla rahallaan erikseen ostaa nörtin ja loppukäyttäjän rajapinta, eli palkata nörtti istumaan polvelle ja opastamaan jokainen klikkaus erikseen. Tai on opiskeltava itsensä nörtiksi.



    XP oli viimeinen inhimillinen käyttis, joka oli luonteva evoluutio aiemmasta, ja oli helppo omaksua. Markkinaosuus paljastaa totuuden, miljardi kärpästä tykkää edelleenkin tästä pas-
    sionhedelmän makuisesta lämpimästi höyryävästä tuotteesta, joka jatkaa mystisesti elämäänsä kompostin jälkeenkin.

    Vista oli karmea törkykasa, jonka logiikkaa ei tajua edes sen suunnitellut pakkopaitakarkuri.

    7 oli ulkonäöltään parantunut, mutta muuttui lähes mahdottomaksi loppukäyttäjän muokata itselle mieluisaan muotoon. Työläs virittää. Tänä päivänäkään en tajua miten tietyt asiat saa tehtyä seiskassa. Lopetin yrittämisen ja käytän XP:tä!

    8 oli kuin isku tiiliskivellä päin naamaa. "Mykistävä", siis nenä lytyssä ja hampaat kurkussa. Ihminen ei ole tällaiseen käyttikseen valmis. Eikä tule valmiiksi lähimmän miljardin vuoden evoluutiolla. Pakkopaitakarkurin poika lienee mellastanut käyttiksen pääsuunnittelijana. Perverssi käyttis. Leego/pelikorttifetissinen. Omituisuudessaan Sukua Vistalle.

    8.1 on pieni paluu taaksepäin (käyttötapa inhimillisemmäksi) ja samalla myös tekninen harppaus eteenpäin. Ensimmäinen kelvollinen käyttis XP:n lopulliseksi korvaajaksi. Vasta tässä 8.1-käyttiksessä ylittyy se raja, veitsenterällä kiikkuminen, että tekninen evoluutio XP:hen nähden ylittää hyödyillään sen vaivan, joka käyttiksen vaihtamisesta ihmiselle tulee. Nyt vihdoin "kannattaa vaivautua" vaihtamaan käyttis uusimpaan sukupolveen.

    Kuten jossain muinoin vaahtosin, 8.1 on minulle ensimmäinen harkittavissa oleva versio, johon voin XP:stä siirtyä. 8.0 oli niin huono (työläs, vaati sietämättömän paljon modauksia), ettei se minulle kelvannut, joten jäin odottamaan 8.1-versiota ja nyt vihdoin koekäytän sitä. Tämä vaatii siedettävissä olevan määrän muokkauksia.

    Puolessa vuodessa 8.1 kehittynee niin hyväksi, että pakollisten muokkausten määrä alenee tavanomaiselle tasolle, jolloin käyttis ei enää ole kenellekään liian vaivalloinen ottaa käyttöön. Tänään se vielä on joillekin liian vaivalloinen ja vastenmielinen. Ensi jouluna loputkin käyttäjiä vaivanneet järjettömyydet on saatu karsittua pois ja silloin 8.1(/8.2/8.3...) alkaa voimistaa markkinaosuuttaan. Dominoida käyttismarkkinoita.



    On se hieno. Siis ulkoisesti ruma kuin mikä, karkea, rujo, mutta teknisesti ajatellen pellin alla se on nerokas. Insinööri minussa kumartaa 8.1:n edistyksellisyyttä. Loppukäyttäjä minussa haluaa kuristaa pakkopaitakarkuri-suunnittelijan omakätisesti, koska karkuri unohti kysyä millä tavalla käyttäjä haluaa tietoteknisiä vehkeitään käyttää. Helposti ja intuitiivisesti ja nopeasti.


    .
     
  18. Maxi

    Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2002
    Viestejä:
    2 626
    Saadut tykkäykset:
    10
    Päivän vinkki DVB-G:lle: http://www.classicshell.net. Loistavia ominaisuuksia: käynnistävalikko jossa maaginen "Shut Down"-painike. Voi käynnistyksessä disabloida metron ja siirtyä suoraan työpöytäkäyttöliittymään. Resurssien hallinnan saa myös näyttämään ja XP:n kaltaiselta, tosin DVB-G:lle tuolla on myös mahdollisuutena "Vista" josta hän varmasti tykkää vieläkin enemmän :)
     
  19. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Asensin SSD:lle Windows 8.1. Ennestään oli Windows 7 asennettuna samalle levylle. Nyt kuitenkin asennuksen jälkeen ilmestyi windows.old-kansio. Deletoin sen kansion vain suoraan roskiin.

    Mitään seiskan asetuksia ei tullut mukana. Tai en ainakaan huomannut että olisi tullut. Googlettelin, että olisi pitänyt poistaa jotenkin erilailla tuo seiskan jämä. Disk cleanupin kautta siis.

    Asennusvaiheessa oli kaksi osiota, josta valita asennus. Toinen oli se muutaman sadan megan kokoinen osio ja toinen lopputila SSD:stä. Jäikö koneeseen nyt seiska kummittelemaan?
     
  20. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Ei jäänyt, iiseasiassa Seiskakin asentuu noin puhtaalta pöydältä (ei päivitys)....

    T: Vesku