24-48dB/oct luulisi riittävän. Ilmeisesti sama 20Hz raja on alin mahdollinen myös ylipäästölle? Hmm...Tässä nyt vähän monen vaihtoehdon vaiheilla, että tekisikö sitä 18-21" ~150L suljetun, 18" 400L super-alas viritetyn refleksin, vaiko samaan isoon looraan 2x18" suljettuna. Ensimmäinen vaihtoehto olisi kompaktein ja edes jossainmäärin liikuteltava, toisella saisi lamput alas katosta, ja kolmanteen ei ole rahaa (eikä oikeasti olisi edes näihin yhden elementin ratkaisuihin, mutta uskottelen itselleni että on) Uskaltaako tuollaista refleksisubia ajella ilman minkäänlaista subsonicia, jos kotelon saa muuten viriteltyä 12-13Hz kieppeille? Tuskinpa noita PA elementtejä kyllä millään saa rikki normaalikäytössä, ja paljonko leffoissa ylipäätään mahtaa olla voimakasta alle 10Hz ulottuvaa ääntä?
Noh, eikö tuota voisi mallintaa pahamaineisella winids:llä? Cone excursion välilehdeltä tuon liikehdinnän voisi ennustaa , 400litraisessa @13hz virityksellä. Mitähän tuon eighteensoundin mekaaninen liikerata on? Jos lineaarinen liikepoikkeama on 9,5mm. Ei taida näistä löytyä youtuubista excursion videoita
Varmaankin kannattaisi käyttää enemmän subbariin soveltuvaa elementtiä kuin yläbasso elementtiä, jos matalia vain haluat toistaa. Tuo ES ei tuota missään isossa refleksissä kovin kummoisia paineita, elementti lepattaa. WinISD laskee vaivaiset 106 dB 20 hertsillä lineaarisella poikkeamalla saavutettavaa äänenpainetta. Kokoa ja näköä, muttei äänenpainetta. Esim joku Stereo Integrityn HT18 tai vastaava, kunnollisen lineaarisen poikkeaman tarjoava elementti tuottaa huomattavasti paremmin matalaa taajuutta. Järkevässä kotelossa. Edit: Mekaaninen raja +/-25mm tuossa ES:n elementissä.
Tai, kun tavoitteena on vain fyysinen tuntemus kuulokkeiden höysteeksi, jo kertaalleen ehdotettu bass-shaker. Oikeastaan minkään subwooferin valjastaminen vain ja ainoastaan tuohon tuntuu yliampumiselta. Käytännössä siinä päätyy pomppimaan koko huone ja seinät. Bass-shakerilla tuon saisi ainakin osittain rajoitettua sohvaan/tuoliin/mihin sen nyt kiinnittää. Kuten jo monesti todettu, pitää paikkansa vain, jos kuuntelutila on futiskenttä tai messuhalli. Simulaattori kertoo totuuden puoliavaruudessa vai peräti täysin ilman rajapintoja. Tosin millä mittarilla 106db on "vaivaiset"? Plazan vakiosuosituksista eli BK Monolith DF+ / SVS:n 12" refleksit lähtee tipan vähemmän, jos oikein muistan Hifimaailman testin vuodelta 2009 (silloin SVS PC-12NSD).
mniin, ja koko on 90litraa ja 12" elementillä. Toki mielestäni monolithin äänenlaatu on aika vaatimatonta pörinää verrattuna kunnon subeihin.
Jos mittari on vain saatava db-määrä, niin mitäpä sillä väliä, vaikka se tulisi 8" elementistä 20L kotelossa. Äänenlaadusta ei ollut puhetta, enkä tiedä, missä määrin kaistalla 15-25hz vio muutoinkaan puhua äänenlaadusta. Monoliitin tai minkään muun äänenlaatu ei ollut kyseessä. Vain ja ainoastaan maksimipaine @20hz.
No, shaker saattaisi olla paljon järkevämpi kuin keskiäänielementti, se on totta Mutta ei se elementti tiedä, onko se huoneessa vai stadionilla, ei se muuta parametrejaan ja vastetta sen mukaan. Valitettavasti tuo elementti ei ole paras vaihtoehto, jos tavoitellaan alle 25 hertsin taajuuksia. WinISD taitaa laskea puoliavaruuden mukaan, mutta parempi verrata simulointilaskelmia keskenään ja pitää ne erillään todellisen elämän mittauksista. Mutta tuo 106 debbaa saavutetaan paljonhelpommin, pienemmässä kotelossa ja pienemmällä elementillä. Mutta jos sairaan ison möhkäleen haluaa, niin siitä vaan. Ja joka varmaan kuulostaa karsealle, kuten LLT:t kuulostavat. Tai itse en ole ainakaan yhteenkään hyvin soivaan sellaiseen törmännyt.
Ei, mutta se vaste muuttuu ja radikaalisti. Jossain Plazalla on Weitecin kuukauden sisään postaama kuva kahdesta SVS:n Ultrasta 13m2 (!!) huoneessa. Simulaattorin ja ulkomittausten suora vaste nousee matalia kohti kuin raketin ampumana. Vastaavasti Ärjy suljetussa kotelossa laskettelee loivasti alaspäin 100hz korkeudelta vapaakentässä (sininen käyrä). Toisaalta taas sitten huonetoisto nimenomaan siinä huoneessa, missä tuo on mitattu, näyttää hieman toisenlaiselta. Jos tavoitteena on vain ja ainoastaan, niin todennäköisesti ei edes hyvä vaihtoehto. Tosin jonkun 15-25hz kaistan hakeminen subwooferilla kuulostaa minustakin oudolta. "Paras" on sitten jo melkoisen ladattu ilmaisu, mitä yritän välttää ainakin tällaisissa tilanteissa, missä ei muita rajoja ole (yleensä on edes se budjetti). Kyllä varmaan, mutta tuosta Ärjystä lähtee in-room vähän enemmän, kuin se 106db. En tiedä, miten subwooferin kotelon ja elementin koko sitten vaikuttaa saatavaan huoneboostiin - jos mitenkään. En tiedä, mikä on LLT enkä ole kuullut refleksiviritettyä Ärjyä. Muuten ehdottaisin, että tule kuuntelemaan suljettuja ja anna sitten rehellinen mielipide, mutta olen tainnut luvata demoja vähän liikaa jo nyt... ja aikataulut on mitä on.
Pähkäilyt on nyt pähkäilty ja thomannilta tuli postia, että tamppi ja 18w2400 on postitettu. Lastulevystä meinasin sirkkelöidä n 150L suljetun kotelon. Lasketaanko kotelon tilavuudesta elementin ottama tilavuus pois? Ilmeisesti tilavuus ei ole kuitenkaan erityisen kriittinen parametri suljetussa? Mites jakotaajuus? Etukailottimet (ikivanhat diy hifi 85C) menevät kohtuualas, eli 30Hz tienoille, joten olisiko 40Hz sopiva, vai korkeampi?
Tuon kokoisessa boksissa joku ~10L heittokaan ei käytännössä muuta mitään havaittavissa määrin. Millä korkeudella sitten saat siisteimmän vasteen. "Vasta siitä, mihin pääkanavat tyssää" -ajattelu juontaa juurensa stereo-ajoilta, jolloin subwoofer oli sovitettava pääkanavien muuttumattomaan jakotajuuteen ie kun ainoastaan subwooferin taajuuskaista oli rajoitettavissa. Vaikka pääkanavat toistaisivatkin kovinkin alas, niin tavanomaisesta 80hz suodosta voi olla hyötyä: mahdollisesti siistimpi vaste (sijoittelu), pienempi kuorma vahvistimella (Hifissä tuota kokeiltiin, tehontarpeet putosi yli puolella), kaiuttimille helpompi suoriutua muun kaistan toistosta, kun rankasti tehoa ja liikepoikkeamaa vaativat taajuudet jää pois. Kokeilemalla ja mittaamalla selviää. Itsellä on 60hz etukanavissa, vaikka niiden toisto alemmas ulottuukin.
Tietenkin huone vaikuttaa, mutta subin ulostuotos pysyy ihan samana, on se stadionilla tai huoneessa. Huoneen korostus tietenkin on eri kuin stadionin. 106dB:ä koski järjetöntä 400 litraista (ohjeen mukainen Ärjy varmaan tuottaa simuloinnissa ja livenä varmaan enemmän). Kyllähän huone boostaa, mutta samoin boostaa sitä 12-tuumaista siinä 100 litraisessa, joka tuottaa edelleen enemmän ääntä kuin liki puolen kuution subi Itseäni ei suljetut kotelot kauheasti innosta, joten kiitos ei, ei kiinnosta tulla kuuntelemaan. Niitä pitää latoa melkoinen matriisi, jotta riittävän äänenpaineen saa tulemaan puhtaasti. Itse tykkään mieluummin ylimitoittaa, kuin alimitoittaa subipuolen. Eipähän tarvitse sitten pelätä, että elementti pohjaa tai jäisi epätietoisuus, että tuollekko sen piti kuulostaa. Mieluummin ajaa subeja -10dB tasolla lujaa kuunnellessa kuin yrittää sitä +5 dB subin toistokykyyn nähden... Saattaisi muista huoneessa olevista kuulostaa hauskalle, kun kuuntelee kuulokkeilla ja subi toistaa hieman matalia. VArmaankin kannattaa tulppailla nuo 85C:n putket tai sitten käyttää reilusti korkeampaa jakoa (50 hertsiä tai ylempi) jottei niiden vaiheen vaihtelu sotke toistoa jakotaajuuden ympäristössä. Kokeilemalla ja mahdollisuuksien mukaan mittailemalla selviää paras ratkaisu. Itse olen joskus käyttänyt musiikilla stereosubien kanssa 150 hertsin jakotaajuuttakin, koska subit toimi mainiosti isommillakin taajuuksilla ja näin sai bassopään toistumaan erittäin tiukasti ja tarkasti.
Kaksi riittää. Ainakin mun alle 20m2 kopissa, joka on vielä erittäin ilmatiivis. Mutta se siitä aiheesta.
Vahvarina minulla Yamaha RX-v475 ja siinä saa jakotaajuuden 40, 60, 80, 100...Hz, joilla kokeilla 60Hz voisi ehkä sitten aloittaa. YPAO sitten tekee mitä tekeekään huonekorjaukselle. Käyttö ei ole kovinkaan hard corea, mutta vähän lisää ulottuvuutta ois kiva saada bassopäähän.
peak to peak näyttäisi olevan vaivaiset 50mm, joka ei riitä plazalaisille alkuunkaan. 21lw1400 on muuten mitattu data-bassin toimesta suljeutussa kotelossa.
OT: Yksinkertaisesti ajateltuna pienempi suljettu kotelo ei vaikuta kuin herkkyyteen, ei maksimi äänenpaineeseen. Käytännössä termisen kompressoinnoinin kasvun johdosta max.paine hieman pienenee ja tietenkin särö kasvaa.
Kuinka paljon tuossa on 18lw2400 on ns. Käyttökelponen liikerata ennenku ääni alkaa korvin kuultavasti särkemään? Kun tuo winisd laskee äänenpaineen ilmeisesti lineaarisen mukaan ja joissain elementeissä mekaanisen mukan
WinISD laskee ihan sen mukaan, minkä arvon sinne syöttää. Mutta käytännössä tuota ns. lineaarista voi pitää melko hyvänä arvona. Tosin ES ilmoittaa (Hvc-Hg)/2+Hg/4, eli alue jolloin 3/4 puhekelasta on magneettiraossa, jotkut valmistajat ilmoittaa (Hvc-Hg)/2 arvon. Onpas kälynen datalehti elementistä, kun eivät edes puhekelan ja magneettiraon mittoja ilmoita...