ensimmäinen kotiteatterivahvistin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana mattipoika, 13.01.2014.

  1. mattipoika

    mattipoika Guest Guest

    Liittynyt:
    13.01.2014
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    terve" Olen valitsemassa ensimmäistä kotiteatterivahvistinta. olisko kellään antaa vinkkejä, mitä pitäs ottaa huomioon.
    vaihtoehtoina olen ajatellut. pioneerin vsx 923 7.2 ja denonin 2000 mallia. mulla on tv,ssä vain kaksi hdmi paikkaa, mutta
    voiko digiboxin ja blurayn liittää suoraan vahvistimeen. Miten on musiikin kuuntelun laita näissä av vahvareissa, onko ääni
    yhtä hyvä kuin tavallisessa vahvistimessa? kaiuttimina mulla on q acoustic 2010 ja 2020 i.

    kiitos vastauksista, t, masa
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Lähinnä riittävä HDMI-sisäänmenojen määrä, sen mukaan mitä laitteita settiin tulee kiinni. 3D tuki alkaa nykyään löytyä melkeinpä kaikista vahvareista, halusipa sitä käyttää tai ei. Erilaiset mainostetut dlna/verkkomediasoittimet ja muut älytoiminnot kannattaa jättää valintaperusteissa kohtuullisen alas. Erillinen soitin tai vahvariin HDMI:llä kytketty PC on aina parempi vaihtoehto kuin vahvarin tai vastaavan älytoiminnot ja kankeat sisäänrakennetut sovellukset.

    Nykyisissä ja tulevissa leffoissa on ääniraidat enimmillään 7.1 formaatissa, eli seitsemän kajaria ja yksi subbari, eli ei kannata maksaa ainakaan ylimääräistä mistään 9.1 tai 11.2 mallin vahvareista, koska sellaista äänisisältöä ei ole oikeasti olemassa vielä vuosikausiin. Tuossa esimerkkien mukaisessa hintaluokassa äänenlaadulliset erot eivät ole mitään maata mullistavia

    Jos aiot pärjätä samalla vahvarilla vuosikausia ja olla tekniikan kehityksen eturintamassa, niin kannattaa ehkä huomioida tuleva 4K siirtymä. Nykyisten vahvareiden HDMI 1.4 versio ei tue täysimääräisesti 4K kuvaa PC/pelikonsolikäytössä. Seuraavan sukupolven laitteisiin on tulossa HDMI versio 2.0, joka sitten tukee täysiä 4K ominaisuuksia. Tällä on merkitystä vain, mikäli aiot hankkia 4K resoluution näyttölaitteen välittömässä lähitulevaisuudessa. HDMI 2.0 tukevia vahvareita ei vielä ole edes myynnissä.
    Digiboksi, blu-ray, pleikkari, PC, kaikki laitteet kytketään aina vahvariin kiinni HDMI kaapelein. Telkkariin menee vahvarilta vain yksi HDMI kaapeli.
    Nykyisissä vahvareissa on myöskin ARC ominaisuus, eli äänen paluukanava, jonka avulla telkkarin ääni tulee sillä samalla HDMI kaapelilla telkkarista vahvariin. Ei siis tarvitse telkkarin äänille laittaa erikseen sitä vanhan mallin optista narua. Tämä vaatii että myös telkkarissa on ARC tuki, ja alle parin vuoden ikäisissä töllöissä yleensä onkin.
    Käytännössä äänenlaatu on täysin riittävä kaikissa tuon hakemasi hintaluokan vehkeissä mihin tahansa kotikäyttöön. Etenkin alle puolen tonnin kajareiden kanssa vahvistimien äänenlaadullisten erojen metsästys on tarpeetonta.

    Jos ylimääräinen raha polttelee taskussa, niin suurempaa äänenlaadullista parannusta saa aina parempiin kaiuttimiin sijoittamalla, kuin mitä vahvareita vaihtamalla.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2014
  3. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensimmäisenä mitä pitää ottaa huomioon on omat nykyiset ja mahdolliset tulevat tarpeet.

    -Voit kierrättää kaikki ääni- ja kuvasignaalit AV-vahvistimen kautta, joten siinä mielessä TV:n liitäntöjen määrällä ei ole niin merkitystä.
    -Tarvitsetko verkkotoisto-ominaisuuksia? Jos tarvitset, valitset vahvistimen sen mukaan.
    -Haluatko toimivan huonekorjauksen vahvistimeen? Löytyy vasta kalliimmissa laitteissa.
    -Mitä tarkoitat tavallisella vahvistimella, kenties perinteistä 2-kanavaista integroitua? Halvat AV-vahvarit eivät välttämättä mitään varsinaisia stereokuuntelijan unelmia ole, mutta kyllä alkuun pääsee. Itselläni on Denonin järeämpi X4000 ja pidän sen äänestä erittäin paljon omassa setissäni vrt. edellinen Onkyo.
     
  4. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 703
    Saadut tykkäykset:
    362
    Jep Denonin X4000 on kyllä hyvä ja kun hinnat ovat laskeneet saksanmaalla niin aika hyvin saa rahoilleen vastinetta, monessa paikassa jo alle 850€ siellä. (Toki postikuluja tulee 30-40€ päälle ja riski vaivannäöstä jos tulee takuujumppaa.) Jo pelkästään Audyssey MultEQ XT32 (järjettömän paljon tarkempi kuin perus XT) ja vielä Audyssey LFC siihen lisäksi, sekä kyky ajaa kahta subbaria itsenäisesti eri säädöillä (korjauksilla) riittää antamaan rahoille paljon vastinetta. Mutta X2000 on myös ihan hyvä äänellisesti omassa hintaluokassaan, stereokuuntelussa eroja löytyy kyllä tuossakin hintaluokassa. Yksi vaihtoehto on toki katsella myös Marantzin malleja, jotka ovat samoja Denoneita mutta paremmilla audiokomponenteilla, jos siis haluaa panostaa enemmän äänen laatuun stereokuuntelussa kuin ominaisuuksiin, hintaahan siinä toki kertyy sitten lisää.
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2014
  5. Batmobile

    Batmobile Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    395
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkään kyseenalaistamatta Marantzin äänenlaatua, sanoisin kuitenkin, että kun käytössä on ihan perus entry-tasoiset kaiuttimet, en ehkä murehtisi niinkään eri merkkien välisistä äänenlaatueroista tuon hintaisissa vahvistimissa. Tietysti jos ideana on hankkia vahvistin moneksi vuodeksi eteenpäin ja kaiuttimetkin mahdollisesti vaihtuvat sinä aikana, ei budjetin kasvattaminen välttämättä mitenkään huono ajatus ole ;)
     
  6. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Puhumattakaan siitä että vaikka jotain minimaalisia äänellisiä eroja olisikin niin se kaikki hukkuu normijantterin huoneen susipaskaan akustiikkaan. Ja sitten seuraavaksi hifistellään jollain välikaapeleilla...
     
    Viimeksi muokattu: 14.01.2014
  7. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Musiikin kuuntelussa ääni ei ole yhtä hyvä kuin stereovahvistimissa. hintaluokassa 400euroa.

    Kannattaa tässä vaiheessa päättää onko hakusessa stereo vai elokuva/peli/tv-käyttöön tuleva av-vahvistin.
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. Vahvistimen vaikutus äänenlaatuun on häviävän pieni, eikä relevantteja eroja stereo- ja AV-vahvistinten välillä ole kysytyssä hintaluokassa,
    2. Alkuperäinen kysyjä kysyy "ensimmäistä kotiteatterivahvistinta", niin en tiedä, miten stereovahvistimet edes kuuluvat keskusteluun..

    muoks: Jahas, modet poistavat jo ihan topikkia koskevia viestejäkin?

    Dragon huomauttelee tuossa, että AV-vahvistimissa olisi äänenlaadullisia puutteita verrattuna stereovahvistimiin. Minä huomautin, että tämän näkemyksen esitti henkilö, jonka mielipide ("IMO") on, että vahvistin ja sitä edeltävä lähde ratkaisevat 90% äänenlaadusta, joka on melkoisen jyrkkä näkemys. En ole plazalla tai kotimaisessa hifimediassa törmännyt ihan näin tiukkaan "source first" -ajatteluun. Ei taida edes laitteiden musikaalisuuteen vannova Musiikin.com olla ihan näin jyrkällä linjalla.

    Kun kyse on vahvistinhankinnasta, mielestäni on aiheellista huomauttaa, jos joku suosituksiaan esittävä suhtautuu vahvistimien merkitykseen äänentoiston kannalta ns. valtavirrasta erittäin jyrkästi poikkeavalla tavalla, koska tällä on väistämättä vaikutusta siihen, miten suhtautuu suositukseen.

    Vrt. plazalla eräs usealla nimimerkillä esiintynyt henkilö, jonka mielestä ainoa oikea ratkaisu 99% kaiutinsuosituksien kysyjistä on kuuloke, tai sitten Genelec. Ehkä tuonkin - taas vaienneen - henkilön suosituksia lukiessa on syytä ottaa huomioon nämä taustat.
     
    Viimeksi muokattu: 16.01.2014
  9. avisti

    avisti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    396
    Saadut tykkäykset:
    3
    Siten, että alkuperäinen kysyjä kysyi myös; "Miten on musiikin kuuntelun laita näissä av vahvareissa, onko ääni
    yhtä hyvä kuin tavallisessa vahvistimessa?"

    Sinänsä samaa mieltä, että mahdolliset erot häviävät ketjun muihin tekijöihin, kuten akustiikkaan ja kaiuttimiin. Lisäksi pientä merkitystä voi olla sillä,kummassa päässä digitaalinen signaali on tarkoitus purkaa analogiseksi, soittimen vai vahvistimen päässä.

    Mutta enemmän olisin ensimmäistä vahvistinta hankkiessa kiinnostunut eroista monikanavatoistoissa: tosiasiahan on, että halvat rinpulavahvistimet saattava kyykätä hankalammissa tilanteissa verrattina tehokkaampiin.