No nyt parempi vertailu. Nyt mitattu samalla kertaa samaa REW:n sweeppiä. - Ylhäällä UIMIK-1 + REW käppyrä - Alhaalla MicW i436 Analyzer käppyrä (ipad4, B Weighting) Mikrofonien välinen etäisyys n. 10 cm. Aika kivasti nuo mielestäni vastaavat toisiaan. Jo tuo 10 cm sijaintierokin tuo melko suuren virhelähteen. Ainakin tuon 50-60 Hz välin tiedän olevan hyvin herkkä sijainnin suhteen. EDIT Mainitaan vielä, että molemmissa käppyröissä asetus 1/24 octave.
Mulla seisoo i436kit lappusessa 42,7 mV/Pa. Millä päädyit käyttämään, @juhaa? Nämä meidän suuremmat luvut taitavat olla Trim-arvoja siihen 6.3mV/Pa specsien sensitivyyn (tai mitä lienee). Mitenköhän Analyzer sensitivy lasketaan tosta? :-/.
En ole vielä ratkaissut mitenkään, siellä se mikki odottelee paketissaan Pitänyt valmistajalle pistää meiliä, että mitäs nyt tehdään, mutta sekin tekemättä. Todennäköisesti kyseessä ei ole mikään trim arvo, koska noiden mikkien herkkyys tuntuu olevan tuolla noin 6-7mV/Pa, mutta tuo meidän arvomme on ~7 kertainen tuohon nähden. Kyseessä voisi olla toinen yksikkö eli "dB re 1 V/Pa" ja vielä kaikenlisäksi edestä puuttuisi - merkki -42,6 dB re 1 V/Pa olisi 7,4mV/Pa -42,7 dB re 1 V/Pa olisi 7,3mV/Pa edit: On se pakko olla noin, micW spekseissä vakio kalibroimaton arvo: Sensitivity(±3dB) -44 dB (6.3mV/Pa)
Tuli tehtyä ensimmäiset micW i436 mittaukset ja tässä tulokset (un-weighted, sum, rectangular): Vasen kaiutin: Oikea kaiutin: Kyseessä on vahvistimeni DN-A7100 generoima Pink Noise. Kaiuttimina Genelec 8050A:t. Aloittelija näissä hommissa, mutta ei tuo nyt aivan flättikään ole. Mitä suosittelette? Voisin ensin kokeilla Genelecin dippikytkimiä. Katotaan ensin, mihin niillä päästään.
No tuli nyt kokeiltua säätöjä Geneleceistä. Täytyy sanoa, että millään muulla säädöllä kuin "Treble Tilt +2":lla ei ollut käytännössä mitään vaikutusta. Treble tilt +2 tekee tällaisen: Eli käytännössä tasoittaa tuon 3000 - 20000 välin, mutta ilmeisesti se sitten jotenkin vaimentaa sitä myös. En osaa sano kumpi on parempi. +2 vai ilman. Pitää kokeilla musiikilla. Pinkkikohina muuttuu ainakin hieman miellyttävämmäksi sillä, mutta en tiedä onko se tarkoitus. Tuo alun bassokorostuma taitaa johtua videotykin taustahuminasta. Eihän nämä Genelecit edes noin alas mene.
Saattaa myös hyvinkin olla että mikki ja/tai tabin äänikortti ovat syynä virheeseen itse kaiuttimen sijaan. Syytä voi löytyä myöskin vahvarin kohinageneraattorista. Yleensähän toistettavan signaalin sisällön pitäisi olla tiedossa myös siellä mittarin päässä, kun maailman kaikki pinkiksi kohinaksi mainittu signaali ei välttämättä ole sisällöltään identtistä.
Hmm... mitäköhän tääkin taas oli. Sehän kuulosti tolla asetuksella aivan paskalta. Aivan ku diskantti ois ollu lähes kokonaan pois pelistä (eikös se ollut se viimenen dippi minkä piti laittaa se pois).
Totta. Nopeella testillä tuli jo tasasempaa jälkeä. Yritän tehdä jossain vaiheessa paremmat mittaukset ja Genelec säädöt.
Mikä on peruste käyttää Weightingiä tällaisessa mittauksessa, etenkin B:tä, jota ei kaiketi käytetä enää missään?
Eihän vaan mennyt oikeanpuolimmaisen kytkinryhmän vasemmanpuolimmainen dippi päälle? Se on diskantin mute.
Eli nelonen. Se ei ainakaan ios6:lla leikannut 3,5 mm sisään/ulostulon signaalia, joten homman pitäisi toimia ilman suurempia ongelmia. Tuossa edellisessä mittauksessa oli varmaan kyse vahvistimen omasta kanavatasapainon säätämiseen tarkoitetusta signaalista, joka ei sovellu koko kaistan mittaamiseen. Tykkään muuten itse käyttää MicW:llä mittaamisessa Genelecin tarjoamaa sine-sweeppiä. Tuon voi toistaa useita kertoja putkeen cd-soittimella tai muulla vastaavalla. http://www.genelec.com/documents/testsignals/g_sweep1.mp3
No just se . Siinä ohjelehtisessä niiden merkitys on tosi epäselvästi sanottu: "Valittavissa ovat säätötasot +2, -2 tai -4 ja diskanttielementin mykistys" Tästä päättelin, että: 1 = +2 2 = -2 3 = -4 4 = mykistys Onko jossain jotain ohjetta missä olisi selkeesti kuvattu mitä mikäkin dippi tekee (muuten menee hakuammunnaksi)? Nyt noi on tuolla opuksessa (http://www.genelec.fi/documents/opmans/OM8040A-8050A_Fin.pdf) hujan hajan. Siellä puhutaan muutenkin esim. vasemmanpuoleisista, mutta ei tarkenneta, että mistä päin katsottuna (onneksi kaiuttimessa on kuitenkin tähän merkinnät), ;-).
Kiitos vastauksesta. Olet varmasti oikeassa näissä. Pitänee tehdä Genelec signal test CD-levy, kun käytössä on kuitenkin hyvä CD soitin tätä varten. Mites tuota sine sweep signaalia tulisi tulkita graafin pohjalta?
Se kertoo pääkaiuttimien ja subbarin välisestä integraatiosta ja bassoalueen toiston tasapainosta. Mitä suorempi viiva vaakasuunnassa, sitä parempi. Siitä näkee myös esim. sen kuinka matalille taajuuksille toisto ylettyy omalla kuuntelupaikalla. Heittele tänne esille, niin joku varmasti kommentoi ja neuvoo millä tasaisuutta saisi parannettua.
Huterasti muistan jostain googlettaneeni tämmöset suositukset - A <55 db - B 55 db - 85 db - C >85 db Ja postauksen nummero 42 kuvista tuo B näyttäisi alataajuuksilla käyttäytyvän aika samalla tavalla kuin UIMIK-1 + REW. A-vaihtoehdolla alapää sukeltaisi huomattavasti enemmän ja vastaavasti C:llä alapään käyrä olisi paljon korkeammalla. Ja olikos se niin, että jos ei käytä weightingiä ollenskaan niin alapää sykeltaisi vielä enemmän kuin A:lla. RW:ssä en ole tehnyt mitään säätöjä, pelkän kalibrointitiedoston ladannut.