Plustv-kortti ja DVB-C vastaanotin

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Garret, 12.12.2013.

  1. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli eteen mielenkiintoinen ongelma. Appi oli tilannut itselleen Plustv:ltä liittymän nähdäkseen urheilua ja soitti minulle kun ei saanut kanavia näkymään. Kävin katsomassa ja luulin jo että syy selvisi saman tien. Päätelaite oli Humaxin PVR-9000c. Kaapelimalli siis. Mutta sitten aloin ihmettelemään asiaa, koska koko kaupungissa ei ole kaapeli-tv verkkoa. Missään.

    Soitto isännöitsijälle, ja kuulin asialle selityksen, joka on mielestäni idiottimaisuuden malliesimerkki: Taloyhtiössä oli joku neropatti suositellut aikoinaan, että kun yhteisantenni (rivitaloyhtiö) päivitettiin digiaikaan, tulisi taloyhtion sisäinen verkko toteuttaa DVB-C moduloinnilla, koska tulevaisuudessa antennilähetykset tultaisiin lopettamaan. Näin yhtiö säästäisi tulevaisuudessa pitkän pennin. Se siitä. Mainitaan nyt vielä, että tämä selitti sen, miksi joka toisessa asunnossa on ollut jo vuosia takapihalla oma antenni.

    Sitten aloin miettimään asiaa syvällisemmin. Eihän Conax ota kantaa modulaatiotapaan. Vai ottaako? Taloyhtiöllä on siis katollaan UHF-harava, joka ottaa kanavat Kivenlahdesta. Sitten keskuksessa on DVB-T -> DVB-C muunnin. Eikö Plustv:n kortti kuuluisi tällöin toimia normaalisti?

    Vai olenko käsittänyt nyt jotain väärin?
     
  2. iko

    iko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2012
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    3
    Modulaation tai siirtotekniikan kannalta asialla ei ole mitään merkitystä oli se sitten DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S tai DVB-S2. Viritin ja modulaattori vain purkaa sen datavirran ja toimittaa boksille eteenpäin.

    Ongelma lienee tässä tapauksessa Conaxin CI+ läpisalaus systeemi ja korttilinkitys:

    http://www.plustv.fi/Asiakaspalvelu/Tekniikka/Kayttoonotto/

    Jos apen talossa ei näy Yle HD, niin todennäköisesti appukolla ei taloyhtiössä ole myöskään VHF-antennia joita tarvittaisiin DNA:n kautta tuleville kanaville. Todennäköisesti silloin myyty kanavapaketti jonka kaikki kanavat eivät edes näy millään vehkeillä kyseisessä taloyhtiössä.
     
  3. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olettaen, että tuo kyseinen laite on siis Humaxin 9200c tai 9500c (tuollaista 9000c-mallia en mistään ainakaan nopealla katsomisella löytänyt), ei se ole HD-laite laisinkaan, vaan vanhempi SD-boksi, johon eivät korttilinkitykset tai CI+:t vaikuta mitenkään.

    Sitä en kyllä suoralta kädelta osaa sanoa, miksi kanavat eivät tuossa aukea, mutta syytä voi olla laitteessa (jotain typeriä kovakoodauksia T-verkon puolelle, epätodennäköistä kylläkin) tai tuossa transmodulaattorissa, joka DVB-C-muunnoksen tekee. Jos on mahdollista, niin kannatttaa kokeilla jollain toisella kaapeliboksilla, aukeavatko kanavat sillä, se kertoo hyvin, onko vika tuossa transmodulaatioverkossa vai laitteessa.
     
  4. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuten Unreal arvasikin, kysessä oli typo. Laite on 9200c eli SD-boxi.

    Pääsen itse tänään vasta kunnolla testaamaan hommaa uudelleen (eilen aikaa oli vain viitisen minuuttia). Kun nyt on vielä epäselvää, toimiiko kortti lainkaan, niin otan mukaan oman korttini ja muutaman päätelaitteen.

    Itsekään en löytänyt pikaisesti surffaamalla mitään ko. ongelmasta. Ja mielestäni mitään teknistä syytä sille ei ole etteikö kokonaisuus kuuluisi toimia.
     
  5. Garret

    Garret Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    11.01.2003
    Viestejä:
    429
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse itselleni vastaten.

    Vesa Mikkilä 9 vuotta sitten:

    "Jos joku ihmettelee mistä tälläisessä talokohtaisessa kaapelitv verkossa on kysymys niin tällä tekniikalla on suomessa toteutettu taloverkon digitalisointi jo yli 100 taloyhtiössä. Moneen taloon on samassa yhteydessä lisätty sateliittikanavia QPSK/QAM transmodulaattoria. Yhtiöiden koot ovat vaihdelleet välillä 20-1000 asuntoa (lisäksi myös muutama pieni kaapelitv yhtiö). Verkkoja ei tarvitse saneerata UHF-kelpoiseksi joten säästöt ovat huomattavat. Vanhimmisa verkoissa on antennirasiat vaihdettu ja vialliset komponentit vaihdettu, tämä yleensä on parantanut myös analogisten kanavien kuvaa.

    FAQ/UKK

    K: Toimiiko DVB-tekstitys, MHP, ohjemistopäivitys,monikieliäänet ym.muunnoksen jälkeen
    V: Toimivat. Modulaatiomuunnoksessa ei sisällölle tehdä mitään, se lähetetän muuttumattomana edelleen vain modulaatio QAM-modulaatiolla.
    K: Miten boksi viritetään?
    V: Manuaalisesti. Lähes kaikissa bokseissa on manuaaliviritys mahdollisuus. Boksille annetaan taajuus, symbolinopeus ja modulaatio tiedot/muksi.
    Tarvittavat viritystiedot asukas saa esim. isännöitsijältä. Olemme parhaillaan perustamassa webbi sivustoa www.qam.fi jonne keräämme
    eriverkkojen viritystiedot (taloyhtiön luvalla)
    K: Toimiiko kaikki C-boksit ?
    V: Markkinoilla on C-bokseja jotka eivät toimi ko verkoissa ja täten eivät
    toimi standardien mukaisesti.
    Muunmuassa DVB-standardeissa EN300473 ja ERT211 käsitellään boksin
    virittymistä transmodulaattori verkossa."

    Ja FAQ:n ulkopuolelta; QAM verkossa maksukanavat toimivat PlusTV:n kortilla.