JVC 2012: X35, x55, x75, x95

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jepe, 25.12.2012.

  1. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Täytyi sitten laittaa X35 Gigantista tilaukseen kun saivat hinnan juhlapäivän kunniaksi suurin piirtein kohdilleen eikä tarvitse rahdistakaan huolehtia.

    Omalla kohdalla 16:9 screeni on aina ollut käytössä enkä ole vakavammin leveämpää koskaan miettinytkään koska katsomastani materiaalista varmaan 80% on tuossa formaatissa mutta nyt tämän kehutun "lens memory" ominaisuuden myötä on mielessä käynyt että mitäs jos sittenkin, sehän ei tapauksessani tarkoita muuta kuin nyt reilun metrin korkean ja 185cm leveän kankaan leventämistä. Zoomauksestahan tuossa käytännössä on kyse, toimiiko se "niinkuin elokuvissa" (=hyvin) ja onko ylipäätään sen väärtti? Ei ole cinemasc. kangas tullut koskaan vastaan kotioloissa joten ei ole ihan selvää näkemystä eikä näppituntumaa asiasta mutta ei kai tuossa "ongelmaksi" tule kuin mustat palkit nyt sitten molemmilla reunoilla muilla kuvasuhteilla, mahdollinen tekstityksen sijainti jos sitä käyttää ja sitten tietysti kankaan yli heitettävien palkkien näkyminen 2.35:1 materiaalilla? Tulee täysin pimennettävissä olevaan muuten vaaleahkoon tilaan...
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Moro, itsellä on scope-kangas ja se nyt vaan on aivan käsittämättömän komea. :) Fiilisjuttu,tosin, mutta itse olen todella tyytyväinen valintaan. Yhtä leveä wide ei vaan olisi toiminut...

    Mustia palkkeja ei pimennetyssä huoneessa (hiilikellari) huomaa lainkaan. Jvc:n zoomi toimii kuin kone, nakuttaisko 10 sekuntia formaattien välillä. Tekstitys ei ole ongelma; omassa soittimessa on teksityksen siirto, mutta olen tarvinnut tuota muistaakseni kerran; yllättävän moni scope-leffa on tekstitetty kuvan päälle.
     
  3. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Ok, täytyy katsoa vieläkö tähän kämppään jaksaa alkaa virittelemään leveämpää kuvaa, jonkun kevyen kapa/formex levyn voisi tietysti vielä hankkia ja kokeilla miltä se näyttää. Sitten vaan pitää nykyistä kattoasennuspistettä siirtää ainakin 50cm taaksepäin että saa riittävän leveän kuvan ylipäätään, ja laskuri näyttää kuvan kirkkaudeksi jo sellaisia lukemia (39fL/128nits) että polttaa läpi seinästä. Noh onhan siinä täysin manuaalinen iris...

    Taitaa mulla Philipsissä olla tuo tekstityksen siirto myös mutta ei taida Netflix tai tv-lähetyksillä olla juuri apua mutta kun katselee pelkästään amerikan huttua ei juuri tekstityksiä tarvitse.
     
  4. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Cinemascope linssillä on käytössä ja en vaihtaisi.

    Tekstityksen siirto löytyy Opposta ja monista mediapläyereistä. Myös tekstin zoomaus löytyy mediasoittimista, joka on hyvä juttu :)
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Moi, osaakko sen verran sanoa, että miten tuo käytännössä tehdään? Itsellä on JVC X35 ja sain harmaatasapainon säädettyä HCFR:llä eilen, mutta en ihan suoraan löytänyt ohjetta sille, miten tuota gammaa pitäisi roplata/mitata pistekohtaisesti. Ka. gamma asettui 2.3:een jo nyt, mutta gammakäyrä on lähes 45' kulmassa alaslaskeva (koska väsyksissäni rypäisin kirkkaussäädön ihan huolella). Tämä siis tulos kymmenpistemittauksella.

    Otetaanko tuossa esim. DVE HD Basics levyltä aina kymmenen prossan välein harmaat 10-100% ja mitataan niiden väritasapaino "continuous measurella" vai mitä? Tuohon ei ollut ohjetta siinä Curt Palmerin "for dummies" ohjeessa..
     
    Viimeksi muokattu: 11.12.2013
  6. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2
    Gammaa roplatessa pitää ensin hahmottaa mitä se on - eli on pyöreästi näyttölaitteen luminanssin kyky seurata esiasetettua (gamma)käyrää jossa eri kirkkausarvojen (luminanssi) suhde toisiinsa on "oikein".

    Muistaa kannattaa että kirkkaus tässä on siis harmaan kirkkaus, joka sisältää kaikki päävärit RGB oikeassa suhteessa.

    CFR llä saat siis asetettua päävärit ensin oikeisiin suhteisiin toisiinsa jolloin RGB pn tasapainossa per IRE kuvio. Nämä IRE mittauspisteet eivät tiedä kauheasti toistensa absoluuttisesta tasosta vielä paljoakaan tuon CFR asetuksen jälkeen vaan IRE30 voi olla kirkkaampi suhteessa kuin IRE40. Gammasäädöllä asetetaan sitten näyttölaitteen lineaarisuus vastaamaan haluttua esiasetuskäyrää - vaikka se 2.2 - jolloin eri kirkkaustasojen/luminanssien suhde toisiinsa on haluttu. Gammakäyrän saa siis seuraamaan haluttua käyrää kun kunkin mittauspisteen absoluuttinen luminanssi asetetaan oikein. Korjatkaa jotka asian oikeasti osaavat.


    Helppoa kuin autonpesu :)
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    No niin... Värisäätö/harmaatasapaino on säädetty Bias/gain -säädöillä (30% ja 80% ruuduilla) ja on niin hyvä, kuin sen noilla säädöillä saa.

    Täydellistä värinhallintaa edullisimmassa X35 ei ole, joten niitä ei pääse säätämään.

    Säätöjä on jäljellä enää custom gamma, josta pääsee kymmenessä pisteessä säätämään valkoinen/vihreä /sininen/punainen.

    En suoraan sanottuna tajunnut ohjeestasi yhtään mitään, eikä teoreettinen pyörittely kiinnosta tällä haavaa. Minkäänlaista käytännönohjetta en saa tuosta tislattua.

    Mitattu gammakäyrä on keskiarvoltaan 2.3 eli lähellä tavoitetta, mutta alapäässä gamma-arvo heittää (päin persettä asetetusta kirkkaudesta johtuen, korjaan tänään aivopieruni) niin pahasti, että se on yli asteikon, ja alapäässä putoaa alimmillaan 1.7 (tai jopa alemma) Tavoite on HCFR:ssä viivoitinsuora 2.2 ja minun käyräni on tuohon nähden nyt lähes 45' kulmassa. Värikohtaisesta kuvaajasta näen edelleen, että mitkä värit romahtavat.

    Eli toistan: käyttäen HCFR-ohjelmaa, mitä mittaan ja mitä säädän? Koko harmaatasapainon mittauksessa saa gammakäyrän, mutta olisi täysin aivotonta ensin mitata koko gamma, tehdä arvauksella jotain korjauksia, ja mitata taas koko käyrä uudestaan. Tämä erittäin selkeä ohje ei valitettavasti ota tuohon kantaa, vaan toteaa, että suurimmassa osassa laitteita ei ole tuohon säätöjä. Näin kenties kirjoitushetkellä viisi vuotta sitten..

    No miten se luminanssi mitataan HCFR:llä /piste ja miten sitä korjataan?
     
  8. lmfmis

    lmfmis Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    3 019
    Saadut tykkäykset:
    2

    ...valitettavasti ilman teorian ymmärtämistä säätäminen on aika vaikeaa.


    Ehkä se luminanssi ei ole tarkka termi (tai on se), sanotaan kirkkaus. Joka kerta kun mittaat HCFR:llä niin mittaat sen kirkkauden jokaiselle päävärille. päävärien summa on kuvan kokonais kirkkaus siinä pisteessä.

    Jos värit on tasapainossa on tuloksena jokin harmaa.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tämä nyt luisuu jo ohi JVC:stä sinänsä, vaikka kyseessä onkin nimenomaan JVC:n tykin säätö. Toivon todella, että joku tällaisen omistava ja/tai kalibroinut osaisi antaa ihan konkreettista ohjetta. Tiedän jo mittauksen perusteella, että se gamma on päin helvettiä. Minua ei kiinnosta se, mikä gamma on teoreettiseslla tasolla. Ja olen nähnyt ihan tarpeeksi monta vertailukuvaa netissä, miten kuva muuttuu, kun gamma-arvoa säädetään. Se, mikä minua kiinnostaa, on miten saan tuon JVC:n gamma-arvon säädettyä kohdalleen.
    Rohkenen olla eri mieltä. Linkittämäni Palmerin 63 sivuinen ohje on selkeydessään ihan huippu. Teorian tasolla en ymmärtänyt hittoakaan, mutta kun ohje on laatua "valitse tämä testikuva, käynnistä mittaus tästä napista, tarkkaile tätä arvoa, säädä tätä säädintä kunnes olet mahdollisimman lähellä tätä tavoitetta", niin värisäätö meni yllättävän mallikkaasti. Teoreettisella tasolla en edelleenkään tiedä, mitä tein, mutta ennen/jälkeen mittaustuloksessa punainen/sininen/vihreä olivat erittäin lähellä toisiaan koko kaistalla 0-100%, kun sitä ennen sininen otti ja romahti yläpäässä punaisen ollessa kohollaan koko alueella.

    Edelleen - ja mieluummin joltain, joka osaa vastata muuta, kuin ympäripyöreää jargonia - gamman säätö nimenomaan gammavalikosta, mahdollisia säätimiä white/red/green/blue, säätökohtia 0-100% 10% askelissa: mikä testikuva DVE:ltä, mikä mittaus HCFR:llä ja mikä on tavoite (kaikkien värien suhteellinen arvo sama mittauspisteessä, esim. 50% harmaa testikuvalla kaikki värit mahdollisimman lähellä samaa arvoako)?

    Palmerin ohjeesta:
    Teoriaa täysin ymmärtämättä (ja tuon osion ymmärsin kyllä, se käsitellään aiemmin ohjeessa, mutta ohjeen otsikkokin on "for dummies" eli se on erittäin selkeä) tuosta selviää, että mikä testikuva ja mitä säädetään. Edellä oli jo käsketty käynnistää "continuos measure".

    Okei, haluan säätää gamman arvoa IRE 30 -kohdassa. Siinä se on aivan liian korkea, 2.5 tai enemmän, jos eiliseltä oikein muistan. Värisäädöt, kontrasti, kirkkaus, ja tuo RGBHighEnd/LowEnd on jo tehty, muut ovat kunnossa ja väritasapaino on noissa kahdessa pisteessä niin kohdallaan, kuin sen saa (1% yksikön sisällä sama).
    Mittaustapa HCFR:llä? Valittava testikuva? Mitä lukemaa tarkkaillaan? Mitä säädetään (white/red/blue/green) ja mikä on tavoite?
     
    Viimeksi muokattu: 11.12.2013
  10. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    En osaa sanoa tarkkaan mittausproseduurista, koska en itse tehnyt mittauksia. Mutta aluksi mitattiin just kaikki harmaan sävyt, jolloin saatin lähtökohta korjauksille. Sitten tehtiin korjauksia ja mittailtiin pääosin 30% ja 80% harmailla, kunnes saatiin sävyt osapuilleen kohdilleen noilla color temp-valikon gain- ja offset -säädöillä. Tarkistusmittaus uudestaan 10-100% ja tarvittavat pienet yksilölliset korjaukset custom gamma -säädön avulla kullekin värille, mille korjauksia piti tehdä missäkin kohdassa.
     
  11. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Pysyykö käyrä ja värien suhteet toisiinsa ihan samanlaisena, kun pienennät iiriksen puoliväliin tai minimiin?
     
  12. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228

    On kyllä aikas mainio kapistus, päivityksessä Z5:stä ei muuta ongelmaa kuin että 10m hdmi meni vaihtoon (Philipsin BD soittimen kättely ei pelittänyt) ja meinas kaikki paikat revetä kun väkersin ton 15kg möhkäleen yksin kattoon.

    Jopa hyvin vaaleassa huoneessa (pimennetty toki) mustan taso on parempi kuin mitä odotin ja 2.40:1 kuva on kyllä jotain ihan muuta kuin vanha 16:9! Täytyy vielä jouluksi hankkia tuo forex-levy ja miettiä millä sen maalaisi, näkyy vanha F499 ainakin toimivan mainiosti, niin johan kelpaa katsella...
     
  13. Vesa

    Vesa Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    1 048
    Saadut tykkäykset:
    13
    Pidän iiristä aina auki, joten en osaa sanoa. Foorumeilla on väitetty, että iiriksen sulkeminen vaikuttaisi, joten varmuuden vuoksikin kannattaa säätää sillä aukolla, jota aikoo käyttää.
     
  14. Yorcci

    Yorcci Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    No niinpä. Tuotahan minä yritinkin sanoa siellä aiemmin kuvien kanssa... Noi aiemmassa postissa esitetyt käyrät on kaikki mitattu samoilla tykin väriasetuksilla, ainoastaan iristä on avattu lisää ja silloin tuli noi erilaiset 'värikäyrät'... Mä kun luulin sun postin perusteella, että sulla pysyy väritasapaino samanlaisena huolimatta iriksen asennosta.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Onko kellään ollut tunnistusongelmaa 3D:llä?

    Itsellä on JVC-X35 kiinni 15m High Speed Ethernet HDMI -kaapelilla. Toisessa päässä Oppo-103D ja välissä Anthem MRX-300. Tänään Oppo päätti olla tunnistamatta JVC:tä 3D-laitteeksi. Dredd 3D näkyi 2D, vaikka miten valitsi levyltä 3D-version. Prometheus, jossa versiot on eri levyillä, ei lähtenyt lainkaan. Kokeilin myös PS3:lla, jolla ei ongelmaa. Ongelma siis JVC/Oppo välissä tai yhteistyössä. Workaroundina toimi pakottaa 3D-tila Opposta, mutta hieman ihmettelen tuota, kun aiemmin ei ollut ongelmaa. Olisko tuossa 6.12 päivityksessä tullut jotain outoa? Tuorein US-päivitys on 27.12, mutta vastaavaa EU-päivitystä ei ole vielä.

    Olen kuullut väitteitä, että tuo JVC olisi vähän kranttu tuolle signaalilla ylipäätään. Ainakin itse sain parikin kaapelia käydä läpi, ennenkuin alkoi pelittää kaikilla lähteillä, viimeisenä PS3.

    Muoks: selvyyden vuoksi, aiemmin tuo on toiminut moitteetta, eikä laitteita, asetuksia tai johtoja ole muutettu.
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2014
  16. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    En itse olen 3D:n kanssa leikkinyt lainkaan mutta kuten edellä kerroin tuntuu JVC tosiaan olemaan kranttu kaapeloinnin suhteen, jouduin itse vaihtamaan halpis 10m hdmi-kaapelin 7m High-speediksi jotta Philips BD alkoi näkymään lainkaan, muuten sininen valo vaan vilkkui ruudulla. Verkkokaupan setä (joku nuori jantteri) kertoi että 10m ja yli piuhat kannattaisi vetää jollain mosteripiuhoilla jotka toimii 20m asti moitteetta, huomattu kuulemma monissa asennuksissa...

    Mutta jos pakottamalla Opposta 3D toimi kuitenkin moitteetta, kuten myös PS3 niin eikö tuo viittaa johonkin muuhun kuin kaapelointiongelmaan? Eli se Oppon firmis johon viittasit... Jaa vai puhuitko JVC:n 6.12 päivityksesta? Onko sellasiakin?
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mahdollisesti. Siis ongelma on se, että jos yrittää veivata Prometheusta, jossa levyllä siis ei ole 2D versiota (toki Oppo pystyy pakottamaan tuon myös 2D:ksi tarvittaessa) se ilmoittaa vapaasti lainattuna "Soitin ei pysty tunnistamaan 3D-ominaisuudella varustettua näyttölaitetta. Blah blah firmware blah manuaali blah blah blah".

    Eli siis ilmeisesti tuossa handshakessa on jotain prakaamista, "Moi, osaakko 3D:tä? Haloo? Haloo? [JVC ei vastaa...]".

    Joo, ongelma voi olla Oppon uusi firmis (JVC:hen ei saa itse asennettua uutta, enkä ole tietoinen, että sellaista olisi tullut, x30 aikanaan tuli päivitys) tai sitten se, että jostain syystä tuolla 15m vedolla ei pelaa tuo kättely. Tähänkin asti tuon 3D:n lukittuminen on kestäny useamman sekunnin; ääni kuuluu, mutta ruutu on pimeänä ensimmäiset 2-3 sekuntia. Jos oikein katsoin, niin tuolla 6.12 päivityksellä nimenomaan piti korjata handshake-ongelmia..
    :D

    Lähinnä tuo nyppii siksi, että jos ongelma on vain tuo, niin ei haittaa, mutta jos tuo on ensimmäinen monista, niin sitten keittää kiinni. Muistan, että kerran aikaisemmin Dredd ei mennyt 3D:lle, mutta tuo johtui siitä, että meni resumella keskelle leffaa. Pari stopin painallusta ja alusta käyntiin, toimi. Käytän tuota Dreddiä demopätkänä, kun se on kuvattu 3Deenä.

    Ja narujen osalta
    itsellä kävi niin, että ensimmäinen toimivaksi tiedetty 15m Lindyn naru (ihan stanttu HDMI) ei toiminut lainkaan. Vaihto verkkiksen halpiskaapeliin niin ikään 15m ja alkoi pelittää, myös 3D. Ehdin jo kierrellä tuon paikalleen piiloon, kun sitten polkaisin pleikkarin käyntiin. 1080/60 signaali oli taas liikaa, pimeää tuli. Vielä kerran vaihto, tällä kertaa Lindyn 15m High Speed with Ethernet (jälkimmäinen turha, mutta oli kiire, vitutti ja ilman ethernettiä ei ollut 15m johtoa hyllyssä) ja nyt on tähän saakka toiminut kaikki.
     
    Viimeksi muokattu: 02.01.2014
  18. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ei koske varsinaisesti ainoastaa JVC:tä, mutta oletteko kalibroineet tykit käyttäen esim. dvd / bluray -soittimessa olevaa kalibrointilevyä ? kalibroitteko video -asetuksilla eli 16-235 vai pc 0-255 ? (Calmanissa tämän pystyy valikoimaan, mutten ole törmännyt levyyn missä olis mm. 86% harmaata..)

    Itsellä kun on matskua katsottavaksi (tykillä) tietokoneen ja bluray -soittimen kautta + joskus tulee xboxilla pelattua niin hieman kinkkiseksi menee tuo kalibroinnin kanssa kikkailu. Lähinnä koska haluan pc:ltä katsottaessa käyttää 0-255 (ns. täyttä väriavaruutta mpc-hc) ja tuossa 16-235 vs 0-255 materiaalin gammassa on kiva heitto itsellä... Eli 16-235 avaruuden gamma about 1.85 ja 0-255 avaruuden gamma optimaalinen 2.2


    Juu sekava viesti sorry, nousuhumalassa rustailen..
     
    Viimeksi muokattu: 04.01.2014
  19. karrih

    karrih Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2005
    Viestejä:
    443
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei taida soittimista tulla ulos normaaliasetuksilla muuta kuin 16-235. 100% valkoinen levyltä on siis 235. Tällöin valitaan JVCstä 'standard'. Tietokonetta käytettäessä täytyy sitten selvittää oikea lähde/projisointi/mittaus yhdistelmä, koska molemmassa päässä voidaan tehdä tuo valinta. Gammasta todellakin näkee jos ollaan yrittämässä väärällä yhdistelmällä.
     
  20. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Jep. Itse kalibroin 2 eri profiilia.. toinen 235 valkoiselle ja toinen 255. Oli hieman haastava etsiä noita testikuvia 0-255 testikuvia Calmania varten (eli missä on mm. 86% harmaa), en muuta keksinyt.
     
    Viimeksi muokattu: 06.01.2014