Oblivion (2012) (Joseph Kosinski / Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 10.12.2012.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Elokuvaelämyksenä Oblivion oli kohtalaisen toimiva tieteiselokuva — ansioina upea kuvaus ja äänisuunnittelu, eikä Tom Cruise ollut niin ärsyttävä kuin joissakin rooleissaan. Mielenkiinto pysyi yllä loppuun saakka, kun edeltä käsin ei tiennyt tarinasta mitään. Katsoin tämän Tennispalatsi 2:n 3. rivillä, eikä sitä kokemusta laadukaskaan kotiteatteri hakkaa. Äänentoisto ja -voimakkuus osuivat kerrankin nappiin.

    Juoni tietysti oli sellainen
    että melko pian arvasi Cruisen ja Riseborough’n hahmojen toimivan oikeasti hyökkääjien palveluksessa — miksipä muutenkaan näiltä olisi vaadittu muistin tyhjennystä. Päähenkilön kloonaus puolestaan viittasi melko voimakkaasti elokuvaan Moon.
    Elokuvaa voi arvioida myös jonkinlaiseksi nykyisen maailmanmenon hienovaraiseksi kritiikiksi ja ”rohmukapitalismin” arvosteluksi; maanosien asemesta vain ryövätään koko planeetan rikkaudet, ja jäljelle jää kosmisen luokan Talvivaara.

    4/5
     
    Viimeksi muokattu: 31.08.2020
  2. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tasokasta sci-fi -settiä. Varsinkin siihen asti, kunnes
    "alieenien" johtajaksi paljastui Morgan Freeman. Tämän jälkeen tunnelma laski jonkin verran.

    Visuaalisesti todella, todella näyttävä. En kiinnittänyt mainittuihin "töräyttelyääniin" erikoista huomiota, oliko kyseessä dronejen moottori-/skannausäänet vai mitkä?


    4/5
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 05.08.2013
  3. Dbol

    Dbol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    251
    Saadut tykkäykset:
    0
    Positiivinen yllätys odotuksiin nähden. Erittäin näyttävä visuaalisesti. Muutama juttu kopioitu toisista rainoista, mutta menkööt.
    3/5
     
  4. temeksi

    temeksi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.05.2003
    Viestejä:
    1 754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erinomainen elokuva, vaikutteita otettu sieltä täältä, so what? Ei tämä kopio mistään ollut.

    4/5
     
  5. aaveilija

    aaveilija Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2009
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pidin. Olin lykännyt tämän katsomista, koska en niin välitä Tompasta. Oli kuitenkin positiivinen yllätys, eikä Tomppa pääroolissa sen kummemmin häirinnyt. Enkä tiennyt leffasta oikeastaan mitään etukäteen, joten kokolailla nollaodotuksin katselin. Miellyttävän hidastempoinen ja viipyilevä etenkin alussa. Vaikkei mitenkään äärettömän syvällinen, niin kuitenkin astetta pohdiskelevampaa scifiä ilman liiallista alleviivaamista. Tällainen menee kirkkaasti perinteisten kesäleffojen ja rymistelyscifin sun muun edelle.

    Scifi tuntuu soveltuvan hyvin ihmisen identiteetin ja olemuksen pohdintaan. Ja luonnollisesti ihmisen suhde (tai asennoituminen) teknologiaan, luontoon ja maailmankaikkeuteen on usein keskiössä. Klooniteeman takiahan tämä tuo mieleen esim. Moonin. Minulle Moon on yksi parhaista leffoista, joita viime vuosina on tullut nähtyä - jo ihan siksi, että Sam Rockwell on yksi omista suosikeistani ja tykkään erinäisistä indie- ja/tai pikkubudjetin leffoista. Lisäksi, vaikkei asian puuttuminen millään tavalla Oblivionin juonta pilaa, niin TETiin olisi kyllä ollut mielenkiintoista saada lisää selkoa. Heh, HALin päivitetty reinkarnaatio naisäänellä? Tykkäsin leffan droideista. Pallomaisuutensa takia olivat vähän hassunoloisia mutta kuitenkin pirun tehokkaita ja aika itsepäisiä sotakoneita.
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2013
  6. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Olenkohan muuten ainoa plazalainen, joka on rehellisesti jonkin asteen Tomppa-diggari? :D Tuota tulee vastaan niin usein, ettei katsoja pahemmin miehestä piittaa. Harvemmin näkee mitään faniuteen viittaavia kommentteja, mistä sitten johtuneekaan... Tompan sekoiluista yksityiselämässään, tai mitä lie? Hyviä elokuvia ja rooleja Tompalla joka tapauksessa on iso läjä, huonoja ei montaakaan.

    Tämäkin on kerännyt jo sen verran monta positiivista arviota, että ehdottomasti pitää tsekata. Sori lievä ot! :)
     
  7. aaveilija

    aaveilija Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2009
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Pikku jatko OT:lle.

    Ei minulla Tompan suhteen mitään syvällistä inhoa ole, mutta Cruise ei vain enää ole minulle sellainen henkilö, joka hirveästi innostaisi.
     
  8. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ainakin lähes häpeilemättä diggaan Cruisesta. Onhan jannulla oikeasti hyviäkin suorituksia mm. Magnolia.

    Ja silloin aina kun joku vääräuskoinen kyseenalaistaa Tomppa-arvostustani, katson tämän ja taas muistan miksi Cruise on Kingi :).
     
    Viimeksi muokattu: 19.08.2013
  9. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et ole.
    Tomppa C. on yksi minunkin suosikkinäyttelijöistäni. Karismaattinen, luontainen filmitähti -tyyppi ja hoitaa roolinsa aina uskottavasti. Tomppa vain sopii screenille ja screeni sopii Tompalle.

    Cruisen haukkuminen oli joskus aikoinaan tietyissä kaulaliina-aúteurien piireissä oikein muotia. Nykyään ilmiö on vähentynyt. Hän taitaa kuulua siviilissä jonkinlaiseen jehovantodistajien avaruusversioon, mikä häiritsee ihmisiä. Minua ei kiinnosta mitä hän touhuaa screenin ulkopuolella.


    P.S. Sitten kun minusta tehdään elokuva, haluan että pääroolissa on Tom Cruise. :D
     
  10. Rokkari

    Rokkari Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2005
    Viestejä:
    2 385
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sai tämänkin sitten lopulta katsottua ja kyllähän se kannatti. Selvästi keskiverto hollywoodscifiä parempi elokuva kaikin puolin. Visuaalisesti Oblivion oli oikein näyttävä, efektitkin komeita ja musiikkipuoleltakin löytyi vähän persoonallisempaa saundimaailmaa kuin nämä perus Zimmerit. Näyttelijätkin istuivat rooleihinsa mainiosti. Pieninä miinuksina mainittava, että hahmot jäivät varsin laihoiksi, dialogi hoiti hommansa muttei millään tavalla häikäissyt ja parista ihan maukkaasta twististä huolimatta juoni ei nyt kuitenkaan tarjonnut mitään varsinaisesti ennennäkemätöntä.
    4/5
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Äänimaailma avaruusmoottoreineen ja "drone-piippauksineen" toimi ihan kivasti kotonakin. Erityisen toimiva surround miksaus ja tilan tuntu ansaitsevat lisäpojoja. :thumbsup: Itse leffasta ei ole ihmeempää sanottavaa kuin teatterikierroksellakaan.

    Varsinainen äänentoiston referenssileffa niin efektien kuin musiikkienkin suhteen on edelleenkin Tron Legacy.
     
  12. dixi

    dixi Guest Guest

    Liittynyt:
    25.02.2003
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joka on muuten samalta ohjaajalta kuin tämäkin.

    Mitä tulee itse Oblivioniin, niin alku ei lupaillut kauhean hyvää - aivan liian tylsää perusmeininkiä - mutta parinkymmenen minuutin jälkeen homma lähti toimimaan aikas kivasti, joskin hyvin tutulta tuntui silloinkin, kuten täällä on jo todettukin.

    Plussan puolella jäätiin kuitenkin, vaikka toiminta oli täysin yhdentekevää ja tarina kovasti käytetyistä elementeistä koottu. Jokin tässä vetosi kuitenkin.
     
  13. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Kyllä!!! Samaa mieltä.
     
  14. kasper

    kasper Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2003
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olenko ainoa jonka mielestä tämä on selkeä pro-cloning -leffa?
     
  15. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Tuota puolta en kyllä ajatellut ollenkaan! En huomannut mitään ihannointia. Aika neutraali ote kyseiseen aiheeseen mielestäni.
     
  16. kasper

    kasper Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2003
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    1
    Elokuvassa kloonit ovat sama ihminen muistoineen kaikkineen, eikä mitään eroa "alkuperäiseen" ole. Ja eikös niitä Cruise-klooneja synnytetty maahan tuhansia? Minkä niistä vaimo lopulta valitsee?!
     
  17. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Yllätyinpä pitkästä aikaa elokuvaa katsoessani. En tosin juonesta, koska se oli suhteellisen suoraviivainen ja arvattava, mutta kokonaisuutena tarina oli jopa hyvä. Katsojaa ei aliarvioitu läheskään niin pahasti kuin esim. Europa Projectissa tai Prometheuksessa, vaan suurin osa juonenkäänteistä oli loogisia. Pieniä lapsuksia ja selittämättömyyksiä toki oli, mutta ei sellaisia määriä kuin noissa mainitsemissani leffoissa.

    Lähinnä vaimon jne. paluu 60 vuotta myöhemmin. Miksi siihen meni niin kauan ja miksi se piti kutsua tiettyyn paikkaan sen signaalin avulla?

    Tomppa veti roolin mainiosti.

    Vaimon ei ainakaan tarvitse murehtia siitä josko mies onnistuu telomaan itsensä tai putoamaan katolta rakennellessaan kodin itäsiipeä. Muutenhan tuo loppu oli mainio, sillä klooni oli juuri se kaveri jonka muistot oli myös herätetty kun hän näki vaimonsa yllättäen. Oletettavasti loput kloonit elivät elämänsä onnellisina loppuun blondittariensa kanssa - elleivät sitten vahingossa nähneet alkup. vaimoaan jonain päivänä. Tosin todennäköisyys tuolle näkemiselle on pieni, mikäli toteuttivat suunnitelmansa ja elivät erakkoina lopun elämäänsä. Tämä tosin tuo ongelmia jälkikasvulle, joka kuitenkin kaipaa varmasti lapsia tovereikseen...
     
  18. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Nuo kyllä selitettiin.
    Aiemmat kloonit olivat olleet tottelevaisempia, joten olisi ollut riski, että ne olisivat ylempien käskystä tappaneet aluksen koko miehistön. Kloonaushan ei ollut mitenkään täydellistä, ja tällä tietyllä Jackilla oli suurempia 'virheitä' (eli säilyneitä muistoja) kuin aiemmilla versioilla. Siellä toisella asemalla se toinen vaimokin oli hienoisesti erilainen kuin ensimmäisen aseman vaimo, vähemmän tiukkapipon oloinen.
    Freemanni oli tarkkaillut aiempia sekä nykyisiä Jackeja ja juuri tämän Jackin kohdalla totesi, että 'tiesi hänen olevan erilainen kuin aiemmat' (sanantarkasti "that's when I knew"). Nyt aluksen saattoi kutsua kotiin, sillä tämä Jack pelastaisi sen miehistön Sallylle niskuroiden.
    Laskeutumiskutsun mukana täytyi tietenkin välittää jokin paikkatieto, eihän avaruusalusta voi pyytää vain laskeutuman johonkin.. Ja tuo valittu paikka taisi olla jossain valtonta-alueen reunamilla, joten tuntuisi ihan loogiselta valinnalta? Laskeutumissektorin täytyi kuitenkin kuulua tämän Jack-yksilön valvonta-alueeseen, etteivät toiset Jackit huomaisi sitä..

    Ja ei, kloonausta ei mielstäni esitetty ollenkaan positiivisessa valossa. Alkuperäiset ihmiset kaapattiin sotavangiksi, aivot ohjelmoitiin uudestaan kaappaajan käskyjä noudattamaan ja käytettiin sitten aseina muuta ihmisväestöä vastaan. Ei kovin ruusuinen kuva. Ja kopiointihan ei ollut todellakaan täydellistä, siksi tälläkin sankari-Jackilla ne muistot palasivat kummittelemaan, uudelleenohjelmoinnissa tapahtuneen pienen virheen vuoksi.
     
  19. kasper

    kasper Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2003
    Viestejä:
    287
    Saadut tykkäykset:
    1
    En tiedä tajusinko elokuvan oikein, mutta mielestäni siinä kyllä ilmaistiin, että klooni on täydellinen kopio ihmisestä ennen kuin uudelleenohjelmointi suoritetaan. Ja että tuo uudeelleenohjelmointi tarkoitti vanhojen muistojen pyyhkimistä ja uusien istuttamista. Cruisen vaimollahan oli lopussa jo kolmas "aviomies" valmiina, ja muutenkin vaimo suhtautui kumman hyväksyvästi Cruise2:seen vaikka tiesi, ettei tämä ole sama henkilö kuin edesmennyt aviomiehensä. Olenko muka ainoa joka kiinnitti tähän huomiota?
     
    Viimeksi muokattu: 02.09.2013
  20. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Vaimon ensireaktiohan oli poistyöntävä, eli sanoi suurinpiirtein että "älä koske", kun tajusi kyseessä olevan kloonin. Vaikka oli siis haavoittunut ja olisi tarvinnut apua. Myöhemminhän sitten hyväksyi miehen jo selvästi... En nyt muista tapahtuiko se prosessi vähitellen vai off camera...