Passiivinen adapteri kuulokkeille kaiutinliitäntöihin (kuulokevahvistimen korvike)

Keskustelu osiossa 'Kuulokkeet sekä muut audiolaitteet' , aloittajana 71 dB, 21.07.2012.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Kolvailin tässä kesäloman aikana "kuulokevahvistimen korvikkeen". Kyseessä on eräänlainen adapteri, joka ottaa signaalin vahvistimen kaiutinliitännöistä (kätevästi AV-vahvistimeni B-kaiutinliitännät käyttöön) ja muokkaa sen kuulokkeille sopivaksi. Adapterilla on kolme tehtävää:


    1) Huolehtia siitä että AV-vahvistimen jokseenkin korkea pohjakohinataso ei häiritse.

    2) Järjestää kuulokkeiden kokema antoimpedanssi mahdollisimman pieneksi.

    3) Tuottaa stereosignaaliin crossfeed eli vuodattaa vasenta ja oikeaa kanavaa ristiin.



    Käyttämäni sähköinen kytkentä perustuu Siegfried Linkwitzin alunperin 70-luvulla kehittämään piiriin jota Chu Moy on sittemmin parannellut.
    http://gilmore2.chem.northwestern.edu/projects/cmoy1_prj.htm


    Tuo mainittu laite on tarkoitettu käytettäväksi äänilähteen ja kuulokevahvistimen välissä tekemään crossfeed. Muokkasin siitä omaan käyttötarkoitukseeni soveltuvan version muuttamalla impedanssitasoja niin että tuo crossfeed -toiminta säilyy samankaltaisena.

    Sennheiser HD 598 kuulokkeissani impedanssi vaihtelee välillä 60-275 ohmia. Taajuusvastemielessä tämä vaatii melkoisen suuren impedanssin tasauksen. Valitsin sähköisesti kuulokkeiden rinnalla olevien vastusten arvoksi 1 ohmia. Tällöin taajuusvasteen virheet jäävät n. 0,1 dB suuruisiksi ja saavutetaan suuri (>60) sähköinen vaimennuskerroin.

    Jännitteenjaolla (33 ohmin sarjavastus) vahvistimen antamaan kaiutinsignaalia vaimennetaan n. 30 dB.

    Rakensin laitteen vanhaan VHS-nauhan arkistointikoteloon. Kuulokeplugin lisäksi on kytkin jolla crossfeedin saa pois päältä. Chu Moyn "perspektiivikytkentää" en tässä vaiheessa toteuttanut. Sen voi lisätä laitteeseen myöhemminkin.

    Miltä laite sitten kuulostaa? Kannattiko rakentaa? Totta hemmetissä kannatti!! Sennheiserit soivat nyt mielestäni uskomattoman hyvin. Ääni on äärimmäisen napakka suuren vaimennuskertoimen ansiosta. Ääni on myös puhtaan särötön vaikka soittaisi niin kovaa että korvissa sattuu. Pienen antoimpedanssin ansiota. Crossfeed toimii hienosti parantaen 90 % äänimateriaalin äänikuvaa suorastaan järkyttävän paljon 3-ulotteiseksi. Loppujen 10 % on pienempää parannusta jos äänite on alunperin kuulokekuunteluun sopiva. Huonoimmillaan alkuperäinen äänite ilman crossfeediä saattaa olla hitusen parempi.

    Olen täysin koukussa siihen miten crossfeed rauhoittaa ja siistii äänikuvaa niin että korvanjuuressa ärsyttävästi räpeltävät äänet ottavat hieman etäisyyttä ihan kuin kautinkuuntelussakin mutta ilman huoneakustiikan aiheuttamaa äänen sottaantumista. Sennheiser HD 598 kuulokkeissa on sellaisenaankin hyvä eteenpäin suuntautuva äänikuva mutta crossfeed auttaa kuulokkeita luomaan äänikuvasta erittäin nautittavan ja luonnollisen. Crossfeed ei ole hirmuisen voimakas (-8.2 dB pienillä taajuuksilla, rajataajuus n. 800 Hz) mutta se tuntuu olevan aika yleispätevä ja sopii melkein millaisille äänitteille tahansa.

    Sähköiset osat maksoivat noin 25 euroa. Tämän härpäkkeen olisi voinut rakentanut jo 10 vuotta sitten mutta olen vasta hiljattain herännyt kuulokekuuntelun ongelmiin. Minulle oli yllättävää että kuulokkeissa on niin vähän mekaanista vaimennusta että sähköisellä vaimennuksella on ensinnäkin vaikutusta ääneen ja että se vaikutus on näin suuri. IEC-standardi vuodelta 1996 suosittelee kuulokkeille antoimpedanssiksi 120 ohmia. Voiko pöhkömpää standardia edes olla?
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Lämmittelynä tuolle adapteriprojektille kokeilin simppeliä crossfeed-toimintoa ihan kuulokeliitännästä otettavan signaalin kanssa. Reilu vuosi sitten tein kuulokkeilleni jatkojohdon, jossa liittimen sisään kätkettynä on 10 ohmin metallikalvovatukset sähköisesti rinnan kuulokkeiden kanssa. Tuolla sain vahvistimen korkean (~300 ohmia) antoimpedanssin laskettua alas 10 ohmiin ja siten järkyttävät taajuusvastevirheet poistumaan lähes kokonaan. Samalla pohjakohinataso vaimeni kuulumattomiin.

    Rakensin tuossa muutama viikko sitten toisen jatkojohdon käytettäväksi tuon ensimmäisen kanssa peräkkäin. Se tekee yksinkertaisen crossfeedin. Kokeilin ensin 3,9 mH pystykelaa, jonka tasavirtavastus on 8,5 ohmia. Tämä kela siis yhdistää vasemman ja oikean kanavan signaalit. Kytkimellä voi valita onko crossfeed päällä vai ei. Lopputulos oli aika rohkaiseva kytkennän yksinkertaisuuteen verrattuna mutta totesin äänen olevan hieman liian monomainen, joten lisäsin 10 ohmin vastuksen sarjaa kelan kanssa rajoittamaan crossfeediä. Tulos oli aika hyvä mutta tässä vaiheessa siirryin edellä kuvaamaani adapteriprojektiin ja tämä pikkupiipertäminen jäi. Jokatapauksessa jopa näin yksinkertaisin keinoin voi AV-vahvistimen sähköisesti pöhkön kuulokeliittimen antamasta signaalista muokata aika kelpoa tavaraa investoimatta satoja euroja kuulokevahvistimeen.

    Yhtenä ideana minulla on kokeilla crossfeediä kannettavan "mp3-soittimen" kanssa. Tuossa haasteena on se että näiden kannettavien pikkulaitteiden tehovarat ovat kovin rajoitetut, joten tehohukkaan ei ole paljon varaa kytkennöissä. Edellä esitetyt viritykset kun hukkaavat suurimman osan vahvistimen antamasta tehosta lämmöksi (onneksi sitä piisaakin niin että äänipaineen loppumisesta ei ole pelkoa).
     
  3. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt on kohta vuosi ei-mykistetyllä vastakorvalla kuuntelua takana. Mitenkäs on, voisitko enää kuvitella paluuta paljaaseen kuulokestereoon vastakorva kuurona?
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Onpas sitä pidetty kirjaa meikäläisen kuunteluista. Kiitos mielenkiinnosta Must@n@@mio! ;)

    Ei sitä halua "superstereoon" palata kuulokekuuntelussa kun on crossfeedauksen löytänyt. Jotkut harvat äänitteet on miksattu sillä tavalla että ne toimivat hienosti sellaisenaan, mutta suurin osa äänitteistä hyötyy crossfeedauksesta. :)

    Toteutin muuten "perspektiivikytkimen" jo viime syksynä. Pystyn valitsemaan kolmen crossfeedausmäärän väliltä (-1,1 dB / -6,0 dB / -8,4 dB). Kaikille on käyttöä tiettyjen äänitteiden kanssa mutta keskimmäinen (-6,0 dB) on hyvä kompromissi jos tyytyy vakiocrossfeedaukseen.

    Eipä tästä ketjusta mitään menestystä koskaan tullut. Jos maailmaa ei kiinnosta niin sitten ei kiinnosta. Kuunnelkoot pässinpäät ylileveää stereokuvaansa spatiaalisine revontulineen ja päänsärkyineen. Ei ole minulta pois! :D
     
  5. hegeli

    hegeli Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2005
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hahhah täältä se totuus löytyy.. :D Sori itseasiassa musta on nykyään aika hauska kuunnella tuota ylileveää HD800:aa.
     
  6. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    HD 800 tarvitsee crossfeedin siinä missä muutkin kuulokkeet.


    Crossfeed on asioista ymmärtävälle kuulokekuuntelijalle pakollinen. No niin, sinulla on tietenkin se maailman hienoin kuuloke-DSP, Smythe Realiser. Mutta sekin perustuu crossfeedin pohjatyöhön l. perusideaan: kuulokekanavia syötetään alipäästösuodatuksella, tasolla ja viiveellä manipuloituna ristiin.


    -"Haluanko minä kuulla kuulokkeilla ääniä kuten luonnossa/kaiuttimista?"

    -"Kuulenko minä luonnossa/kaiuttimista ääniä toinen korva kokonaan tukossa?"



    Crossfeedin käyttöön motivoituu näillä itsetutkiskelua ja toivottavasti ahaa -oivalluksia tuottavilla kysymyksillä.
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Mistä tahansa ketjusta saa aktiivisen kunhan vaan saadaan väittelyä aikaan. :p

    Sen olen menneen vuoden aikana huomannut että ihmisten motivointi crossfeedin käyttöön ei ole ihan helppoa. Ihmiset kokevat sen ilmeisesti jonain ylimääräisenä kikkailuna joka vain sotkee asioita vaikka kyse on erittäin tärkeästä toimenpiteestä, jolla kaiutinkuunteluun miksattu stereokuvaltaan leveä materiaali saadaan kelvolliseksi kuulokekuuntelua varten. Niin kauan kun äänitteet miksataan kaiuttimille, tarvitaan crossfeederia kuulokkeiden kanssa. Jos taas äänitteet miksattaisiin kuulokkeille niin stereokuva olisi liian kapea kaiutinkuunteluun ja tarvittaisiin käänteinen crossfeedaus. Tämä on paljon hankalampaa kuin crossfeedaus, joten siinä mielessä nykytilanne on perusteltu, kunhan ihmiset vaan tajuavat käyttää kuulokkeiden kanssa crossfeederiä.
     
  8. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pari änkyräsubjektivistia pitäisi vielä saada houkuteltua ketjuun grill... ööh.. vastaväittäjäksi. :D Plazan omat subjektivistit on jo metsästetty sukupuuttoon, kaikki selvinneet taitavat olla tuolla hh.orgissa sähköaidan takana itkemässä.
    Kenties jonkinlaisella syötillä saisimme muutaman kokemattoman yksilön houkuteltua tänne??

    Minusta tärkein perustelu käyttää crossfeedia on kuulokekuuntelun muuten luonnonvastainen kanavaerotus. Siis eihän ihmisen kuulo toimi niin, että esim. oikealta kuuluva ääni surisee vain ja ainostaan oikeassa korvassa kuin sinne lentänyt hyönteinen.
    Tämän huomaa erityisen selvästi monikanavaäänellä, missä on elämää ja äänikentän reuna-aktiviteettia musiikki-stereojollotuksia huomattavasti enemmän.

    No niin, tämähän johtuu tallennetun äänen tapauksessa juurikin siitä että sen äänitarkkailu tehdään kaiuttimilla. Edellinen siis live-äänen ja kuulemisen fysiologian kautta ajateltuna, joka johtaa samaan lopputulokseen kuin sinunkin perustelusi.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Tai sitten antaa asian olla ja käyttää aikansa crossfeedatusta kuulokeäänestä nauttimiseen? Elämän on täynnä valintoja...



    Muita perusteluja ei tietääkseni olekaan, mutta tämä sinällään on erittäin vahva perustelu. ;)

    Ei toimi ihmisen(kään) kuulojärjestelmä näin. Pienillä taajuuksilla molemmat korvat kuulevat äänet melkein yhtä voimakkaina ja äänen tulosuunta päätellään korviin saapuvien äänien aikaerosta (ITD). Noin 1500 Hz taajuudesta ylöspäin aikaeroa ei voi käyttää, koska aallonpituus on liian pieni syntyviin aika-eroihin nähden, vaan äänen tulosuunnan päätteleminen perustuukin korviin tulevien äänen tasoeroon (ILD). Tämä onnistuukin, kiitos pienten aallonpituuksien varjostumisen pään ja hartioiden takia.

    Monikanavaääni "peittää" kuunteluhuoneen akustiikkaa paljon enemmän kuin stereoääni. Jos stereoäänite vaikkapa kirkkossa äänitetystä J.S.Bachin Jouluoratoriosta kuulostaa 80 % omassa huoneessa soivalta ja 20 % kirkossa soivalta niin monikanavaäänite muuttaa lukuja äänitteen alkuperäisen akustiikan suuntaan, esim. 55 % oma huone ja 45 % kirkko. Jos kyseessä on jokin kikkaileva monikanavaäänite jossa kuuntelija on miksattu keskelle soittimia ja laulajia niin silloinhan sitä "elämää" toki piisaa mutta eri asia sitten onko tämä taiteen sääntöjen mukaista.
     
  10. Must@n@@mio

    Must@n@@mio Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    06.06.2013
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totesinpahan vain kun aloit perustelemaan stereokuvan leveydellä ja äänitetuotannollisilla seikoilla. Mitkä siis johtuvat välivaiheitten kautta samasta asiasta.



    Näin on, mutta tarkoitin kuulokkeisiin downmiksattua monikanavaääntä.
     
  11. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Tajusin juuri että en tullut nimenneeksi tätä ketjua mitenkään crossfeediin liittyväksi, joten moni ei varmaa tule tähän ketjuun, vaikka olisikin asiaa crossfeedistä. :rolleyes:

    Aah, ok. :)
     
  12. load

    load Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    434
    Saadut tykkäykset:
    0
    Erittäin mielenkiintoinen juttu, harmi ettei tuo kolvi pysy omassa kädessä niin hyvin että tällaisia jaksaisi rakentaa. Ostin nimittäin viimen Sennheiser HD 598:n ja tuttuja levyjä kuunnellessa vaikutti että bassopäässä on jotain ylimääräistä. Muistelin että näistä on täälläkin ollut puhetta ja löysinkin sitten 71 db:n mainion selvityksen aiheesta: https://www.dvdplaza.fi/forums/show...eiser-HD-800?p=1423097&viewfull=1#post1423097 , täsmälleen samasta lienee kyse. Vaikeaa vähän verrata tosin mihinkään kunnes keksin että tuossa matkakaiutin Nuforce Cubessahan on myös kuulokevahvistin ja google antoi vihjeitä että sen anto olisi alhainen, alle 10 ohmia. Ja kyllä, eroa on, vaikutelma on tutuilla levyillä matalien osalta tasapainoisempi. Cube ei vaan ole muuten kovin kätevä koska siinä ei ole omaa voimakkuudensäätöä.

    Ilmeisesti tässä joutuu kuitenkin kuulokevahvistinostoksille jossain vaiheessa. Reilun satasen Pro-Ject ilmoittaa annon impedanssiksi 30 ohm, jos nyt oikein syötin luvut noihin 71 db:n kaavoihin niin tuo ei vielä takaa kovin hyvää tulosta. Lehmann Rhinelander lienee parempi mutta hintaa onkin sitten se kolme sataa.

    edit: kas vain, aiheesta lisää luettuani Meier Audion Corda Jazz sisältää crossfeedin ja ei ole pahan hintainenkaan, periaatteessa. Nyt kiinnostaa crossfeed ihan tosissaan.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2014