Elokuvaohjaajien visioita.

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana The_Daywalker, 16.06.2013.

  1. The_Daywalker

    The_Daywalker Käyttäjä

    Liittynyt:
    01.03.2003
    Viestejä:
    1 003
    Saadut tykkäykset:
    2
    Elokuvien moniosaajat Steven Spielberg ja George Lucas ennustavat The Verge -lehden mukaan jättimäisiä muutoksia elokuva-alalle.

    Spielberg muistuttaa, että ihmisillä on vain 24 tuntia vuorokaudessa käytettäväkseen, joten on tehtävä valintoja.

    - Studio investoi tällä hetkellä mieluummin 250 miljoonaa dollaria yhteen elokuvaan kuin tekisi joukon todella kiinnostavia, syviä henkilökohtaisia - ja jopa historiallisia projekteja, jotka saattavat hukkua massaan.

    - Kolmestä neljään tai jopa puoli tusinaa näistä megabudjetin elokuvista tulevat vielä syöksymään maahan ja se muuttaa asetelmaa uudelleen, Spielberg pohtii.

    George Lucasillakin on oma näkemyksensä tulevaisuudesta.

    - Elokuvateatterit tulevat vähentymään ja suurentumaan. Elokuvissa käyminen tulee maksamaan 50 dollaria, ehkä jopa 100 tai 150 dollaria.

    Elokuvista käynnissä tulee Lucasin mukaan kuin urheilutapahtumassa käymistä. Supersuosittujen elokuvien ulkopuolelle jää vielä paljon tarjontaa. Tämän tarjonnan Lucas ennustaa siirtyvän televisioon ja nettijakeluun.


    Näyttäisi omasta mielestäni näyttää Spielbergin ja Lucasin visiot ovat hieman kaukaa haetuilta. Ajatella että elokuvissa käytin maksaisi 100 euroa tuntuu todella mahdottomalta, kun uuden elokuvan voi ostaa 20 euron bluraylla.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Voihan F1-kisojakin katsoa halvalla telkusta mutta silti monet ostavat kalliita lippuja F1-kisoihin koska haluavat kokea kisan paikan päällä moottorien ulinoineen.

    Jos ihmiset katsovat elokuvansa Blu-ray:ltä kotona niin elokuvissa käynti vähenee. Silloin elokuvalippujen hintoja on nostettava jotta näytökset ovat taloudellisesti kannattavia. Tämä lisää "kotikatselua" entisestään ja kierre on valmis. 50-150 euron kohdalla sitten löytyy tasapainotila jossa teatterit tekevät voittoa ja katsojia on tarpeeksi.

    Kukaan ei tiedä varmasti käykö näin mutta tässä siis ajatuksen perustelu. Voi olla että esim. Suomessa tämä kehitys tapahtuu paljon hitaammin/myöhemmin kuin vaikka jenkkilässä koska niitä 100 euron lipun maksajia ei Suomessa varmaankaan löydy samalla mitalla kuin rapakon takana.

    Voi käydä myös niin että ensi-illan lippu maksaa 100 euroa ja kuukauden päästä näytökseen pääsee jo 10 eurolla jos on malttanut odottaa.
     
  3. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mikäköhän on näiden muutosten aikaskaala? 50-100 vuotta? Vähenee hieman mielenkiinto asiaa kohtaan.

    Tämä on muuttunut sitten...? Jos viitataan elämän hektisyyteen, niin pari tuntia voi ottaa elokuvalle silloin tällöin aivan hyvin kuin ennenkin. Jos taas ei oteta, niin se taas kertoo leffojen tasosta jotain.

    Käsittääkseni noilla megabudjetin leffoilla nimenomaan rahoitetaan kaikkea muutakin. Aika huonossa hapessa on kyllä elokuvateollisuus, mikäli puolen tusinaa elokuvaa ratkaisevat merkittävästi koko alan asetelmat. :O

    Just. Samanlainen visio kuin aiemmin tietokoneiden suhteen. Eli tulevaisuus kääntyisi täysin päinvastaiseksi kuin mitä tähänastinen evidenssi osoittaa? ?? No ehkä tuossa George viittaa 3D-ym. villityksiin, jolloin emme puhu enää elokuvasta.

    Eikö se ole siirtynyt JO? Pelkästään tuo lause tekee hankalaksi arvioida tuota pääideaa. Kuulostaa melko scifiltä, tai sitten edelleen, Lucas ei puhu elokuvasta vaan jostain aivan muusta. Itse haluan keskittyä elokuvaan enkä sen ympärillä pyörivään härpäkkeeseen ja happeningiin, urheilukin on yleensä parhaimmillaan tv:stä seurattuna.

    Ilmeisesti sitä elokuvaa tai kokemusta "siitä" ei saisi bluraylla... Kuulostaa siltä, että herroilla olisi materiaalia uuteen scifimegaleffaan, mutta ovat liian vanhoja toteuttaakseen visiotaan ja sen sijaan haikailevat elokuvan glorian kulta-aikoja haluten sen olevan myös tulevaisuutta. Käsittämätöntä on imo se, miten tyypit pitävät ELOKUVAA harvojen oikeutena. ??
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Kyllähän tuo vaatisin teattereilta jotain muutakin kuin feikkikolmedeetä. Kun samaa tekniikkaa saa halvalla kotiinkin ja yli 100" kuvalla, niin tuskin moni lähtisi 100 euroa leffaan laittamaan. Tai edes 50:aa euroa. Mutta jos teatteriin olisi mahdollista saada tekniikkaa, jota kotiin ei saa. Kuten esim. "oikeaa" kolmedeetä, jossa katsoja voi olla keskellä tapahtumia tai/ja kulkea tapahtumien keskellä, katsella tapahtumia eri suunnista, jne. Hajuaisti, tuntoaisti?

    Mutta kaikki teknologia on tullut myös kotikäyttöön muutaman vuoden sisällä leffateattereista, joten miksipä myös tuollainen ei tulisi.

    Nykyisellä menolla kotiteatterit yleistyvät ja on aina vain helpompaa ja halvempaa saada kotiin iso kuva. Jos ajatellaan 50 vuotta eteenpäin, niin ihmiset voivat varmasti saada seinän kokoista kuvaa kotiinsa jollain hienolla oikean kolmedeen menetelmällä ja miljoona.sata-äänillä. Miksi siis pitäisi leffaan enää mennä?

    Toisaalta kukaan ei voi ennustaa tulevaa noin pitkälle, eivät edes Spileberg, Lucas tai minä. Joten ihan turhaa yrittää ennustaa yhtään mitään. Onhan se nähty jo historian saatossa, miten pieleen ennustukset menevät. Eipä ole lentäviä autoja yms. joita vielä 30 vuotta sitten ennustettiin 2000-luvulla olevan.
     
  5. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Monessa paikassa Spielbergin ja Lucasin visioinneista juuri tämä kohta uutisoitiin puutteellisesti. Ideanahan oli se, että lipunhinnat tulisivat elokuvakohtaisesti vaihtelemaan. Suuret blockbuster-spektaakkelit (sarjakuvasankarirymistelyt jne.) olisivat lipuiltaan kalliimpia, kun taas esim. pienimuotoisiin indie-draamoihin liput myytäisiin halvalla. Tällaisessa mallissa voisi ajatella olevankin jotain järkeä, verrattuna siihen, että hinnat vain yksipuolisesti nousisivat.
     
  6. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Mites se meni se Wiion laki tulevaisuuden ennustamisesta...

    T: Vesku
     
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Heh.Jeps. Kohdat 1 ja 2 olivat itseasiassa mielessä, kun postausta kirjoitin. Wiio joskus TM:ssä tuosta laistaan taisi kirjoittaa. Noista muista en ole kuullut aiemmin.
    Olen tosin joskus miettinyt noita, että eivätkö nuo ole väärin päin.

    Wiion mukaan:
    1. Läheinen tulevaisuus yliarvioidaan.
    2. Kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan.

    Mielestäni noiden pitäisi kyllä olla toisin päin. Eli läheinen tulevaisuus aliarvioidaan, eikä yliarvioida. Jos ajatellaan lähitulevaisuudella max. 10 vuotta, niin kyllä monet asiat ovat kehittyneet todella paljon 10 vuoden takaisesta. Kännykkä on tehokkaampi kuin sen ajan tietokone. Dvd:t olivat juuri tulleet koteihin ja nyt mietitään jo Bluray:n korvaajaa. Fysiikka/tähtitiede/tiedeylipäänsä on mennyt hurjasti eteenpäin 10 vuoden aikana.

    Kaukainen tulevaisuus taas sitten mielestäni yliarvioidaan. Jos mittarina pidetään 20-50 vuotta, niin mitään maailmoja mullistavaa ei ole tapahtunut tuossa ajanjaksossa. Ei ole fuusioenergiaa, eikä lentävia autoja. Avaruuteen ei tehdä pakettimatkoja ja kaikkia sairauksia ei ole voitettu. Maailmassa ei ole rauhaa, vaan sodat melkeinpä lisääntyvät ja ilmastokin menee päin helkuttia.

    Vaan ymmärränkö jotain väärin? :)
     
  8. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Kyllähän tuo elokuvissa käymisen hinta on ihan mahdollinen, jos Yhdysvaltain dollari kehittyy legendaarisen Zimbabwen dollarin (RIP) suuntaan. Muussa tapauksessa: Lucas hourailee jälleen kerran.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Tuo Wiion sääntö on oikeinpäin, koska (tyhmä) ihminen ei osaa kunnolla hahmottaa eksponentiaalista muutosvauhtia, vaan ajattelee asioiden muuttuvan melko lineaarisesti.

    Verrataan funktioita y(x)=x+exp(-1) ja z(x)=exp(x-1), jossa x=0 vastaa nykyhetkeä, jolloin y(0) = z(0) = exp(-1).

    Funktio y(x) kuvaa ihmisten olettamusta muutoksesta ja funktio z(x) kuvaa todellista muutosta.

    Ajanhetkellä x=1,75 (esim. 1,75 tai 175 vuoden päästä skaalauksesta riippuen) y = z. Käytännössä esim. tekniikan kehityksen osalta tuo on noin 30 vuoden päässä, joten t ~= 17x vuotta.

    0 < t < 30 => y > z, eli muutos yliarvioidaan
    t > 30 => y < z, eli muutos aliarvioidaan

    Muutos DVD => Blu-ray on aika pientä kehitystä vaikka se silmille on suuri parannus. Suunnilleen samaa tekniikkaa vain suuremmalla pikselimäärällä, siis pientä määrällistä kehitystä mutta ei niinkään laadullista. Oikeastaan voi sanoa että DVD:n resoluutio oli ajastaan jäljessä ja Blu-ray on tavallaan palauttanut sen sille tasolle, missä oikeasti mennään. Ei ollut paljon järkeä tuoda HD-kuvaa 90-luvun lopulla CRT-kuvaputkille. Välillä siis muut asiat jarruttavat hetkellisesti kehitystä ja sitten tapahtuu hyppäys (DVD => Blu-ray). Lyhyellä aikavälillä tulee siis perspektiivivirhe, jos keskittyy vain sellaiseen tekniikkaan, jossa on sattumalta tapahtunut hyppäys. Miten paljon esim. kaiuttimet, autot, silitysraudat, rannekellot tai liesituulettimet ovat kehittyneet 2000-luvulla?

    Mitä tarkoitat sillä että "fysiikka/tähtitiede/tiede ylipäänsä on mennyt hurjasti eteenpäin 10 vuoden aikana"? Mitä sellaista fysiikassa tiedetään nyt mitä ei tiedetty vuonna 2003? Teoriat ovat hieman tarkentuneet ja muutama teoreettinen hiukkanen on ehkä saanut hiukkaskiihdyttimissä vahvistuksen olemassaololleen, mutta mitään mullistavaa tyyliin Einsteinin suhteellisuusteoria ei ole tietääkseni tapahtunut.

    Pitkän aikavälin ennustuksia ei yliarvioida vaan väärinarvioidaan. Lentävien autojen sijaan tuli älypuhelimet navigaattoreineen. Android-kapulat vaan ovat meille niin arkipäivää, ettemme tajua kuinka scifiä sellaisten ajattelu oli vielä joskus 80-luvulla.
     
  10. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näköpuhelinhan tuntui aivan mahdottoman ihmeelliseltä keksinnöltä vielä joskus 80/90-lukujen vaihteessa. :)

    Kaiken maailman tieteitä, keksintöjä ja saavutuksia erikoisempaa olisi kyllä se, jos ihmiset kehittyisivät henkisesti. Ennustan, ettei tule tapahtumaan ihan tällä vuosisadalla enkä uskalla veikata vuosituhannenkaan puolesta. Siksi 3D:t.
     
  11. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Mielestäni viimeisen kymmenen vuoden aikana juuri mikään ei ole merkittävästi edistynyt. Sitä ennen oli otettu niin suuria harppauksia, ettei tämä pieni edistys tunnu miltään sen rinnalla. 10 vuotta sitten oli nettipelit, mp3-soittimet, DVD:t, digikamerat, pienikokoiset kameralla varustetut puhelimet... Vaikea keksiä, mitä nykyään on mitä silloin ei ollut. Toki kaikki nämä ovat tulleet paljon yleisemmäksi 10 vuoden aikana ja laatu on parantunut. Ehkä voisi sanoa, että laitteet jotka oli 10 vuotta sitten oli käytössä nörteillä/asiasta kiinnostuneilla/ammattilaisilla on nyt käytössä tavallisilla ihmisillä.
     
  12. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Kansalaisten urkinta on edistynyt 10 vuodessa kovasti. Samoin työelämän epävarmuus on myös selvästi edistynyt. Napa-alueiden jääpeitteen sulaminen on myös edistynyt mukavasti. Romanikerjäläisiäkään ei ollut 10 vuotta sitten Helsingin kadunkulmissa rahakuppi ojossa yhtäkään. Valtavaa editystä tälläkin saralla on tapahtunut.

    Muutos voi olla myös negatiiviseen, huonoon suuntaan. Yhteiskunta voi taantua joissakin asioissa ja niin on valitettavasti tapahtunutkin.

    No on meillä nyt ainakin eurokriisi ja Kreikan pankkien "vakuudet". Moisista ei 10 vuotta sitten unelmoitukaan. No joo, eipä vuonna 2003 kovin moni kantanut kotinsa seinälle jotain 70" litteää telkkua.

    Tekninen suorituskyky on tietenkin parantunut paljon, mutta laitteiden valmistuslaatu on tainnut heikentyä.

    Oliko nörteillä 10 vuotta sitten tabletteja käytössä?
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Suora vertaaminen urheilutapahtumien tai jättiartistien keikkalippujen hintoihin on hiukan ontuvaa. Elokuvateatterissa ei tarvitse jokaista näytöstä varten erikseen rakentaa valtavaa esiintymislavaa katsomoineen, kuljettaa maasta toiseen rekkalasteittain rekvisiittaa ja useiden miljoonien eurojen arvoista esitystekniikkaa, eikä myöskään lennättää monisataapäistä kiertuehenkilökuntaa maasta toiseen ja majoittaa heitä hotelleihin..
    Jättisirkus tehdään elokuvaa varten vain yhden ainoan kerran, jonka jälkeen kuhunkin teatteriin lähetetään vain pehmustettuun lootaan pakattu kiintolevy. Sen yhden jättisirkuksen kustannuksia tulee muutaman tuhannen fanin sijaan jakamaan tuhansien teattereiden verkosto, jossa kussakin käy useita tuhansia ihmisiä jakamassa summaa edelleen.

    Itse teatterissa suunnilleen riittää kun tyrkkää levyn kiinni koneeseen, painaa playtä, lakaisee poppikset lattioilta näytösten välissä, vaihtaa aulan kehyksiin uudet julisteet kahdesti kuussa, pesee penkit kerran vuodessa ja vaihtaa projektorin lampun 700 tunnin välein.
     
  14. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Jep, nykyään kun tuo leffojen levitys on pitkälti digitalisoitu niin kustannukset on niiltä osin varsin matalat.
    Itse veikkaan että leffateattereiden tulevaisuuteen sisältyy uusien leffojen lisäksi mahdollisuus asiakkaille ostaa milloin vain erikoisnäytöksiä vanhempiinkin leffoihin, leffat kun olisivat digitaalisessa muodossa aina valmiina esitettävksi suunnilleen nappia painamalla. Vähän niinkuin jossain nettilevityksessäkin, voisi kassalla satojen, ehkä tuhansienkin, leffojen listasta valita mieleisensä ja lipun hinta riippuisi sitten siitä kuinka monta katsojaa sinne tulee. Yksi yksittäinen hörhö katsomassa jotain Toxic Avengeria maksaisi lipustaan vaikka satasen, mutta jos saataisiin vaikka teatterin suurin sali täyteen katsomaan sitä niin lippu maksaisikin vain pari euroa. Kuulostaisi ihan hyvältä ainakin minun mielestäni.
     
  15. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kuulostaa periaatteessa erittäinkin hyvältä. :thumbsup:
    Miten sitten vaan käytännössä.. lienevät aika ja kuitenkin ne käyttökustannukset sitä myötä rajoittavia tekijöitä. Ja rikkaampien hupia tuo olisi toisaalta kuitenkin. Epäilemättä rahalla saa nyt jo yksityisnäytöksiä niin halutessaan. Tai ei ehkä Suomessa. Jos olisi sata hörhöä vaikka plazalta katsomassa, niin miksei.
     
  16. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Joo tietysti jotain pitäisi kehitellä siihen että miten salit ja näytösajat valitaan ja kuinka potentiaalisille asiakkaille niistä tiedotetaan. Jos vaan yhtäkkiä kävelee kadulta teatteriin ja valitsee jonkun leffan ja näytösajan viiden minuutin päähän niin eihän sinne ketään muuta varmaan tule. Joku kimppadiili-viritys voisi olla tarpeen, vaikka finnkinon sivuilla voisi ilmaista kiinnostuksensa johonkin leffaan ja näytösaikaan vaikka viikon etukäteen ja sitten jos tietty vähimmäismäärä muita katsojia ilmoittautuisi myös niin näytös toteutuisi.
     
  17. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kalle Kinnunen Blogaa aiheesta hyvin Suomen Kuvalehden verkkosivulla.

    Lyhyesti: Spielberg ja Lucas katsovat tätä kysymystä kovin rajoittuneesti (ts. Blockbuster- ja USA-keskeisesti).