Äänetön HTPC

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Daedalos, 07.02.2013.

  1. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep. Eipä näiden elektroniikka tuotteiden kanssa kannata olla kamalan merkkiuskollinen, kunhan pysyy kaikkein halvimmasta roskasta erillään.
    Yhden edullisen biostar merkkisen emon tilasin htpc koneeseen, eikä se kestänyt kuin puolivuotta.
    Tuo Nicholas Brody:n kertoma muovikonkka juttu vaikuttaa varmasti eniten emon kestävyyteen, mutta ehkä nämä ovat tosiaan jo yleisesti kaikilla käytössä.
     
  2. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurikin tuo emolevy on ollut tilauksessa, mutta sillä hetkellä arvioitu 5-7 päivää toimitus on nyt kestänyt jo 10 päivää, eikä edelleenkään ole tietoa milloin saavat tukkurilta hommattua tavaraa. Myös Jimms näyttää tuolle emolevylle pitkää 10-20 päivän toimitusta.

    Polttelee kuitenkin saada osat heti ensi viikon alkuun, kun lomalla olisi aikaa viritellä kone käyttökuntoon. Siksi päädyinkin tilaamaan Jimmsiltä Gigabyten emolevyn. Joten, maanantaina pitäisi olla kaikki koneen sisuksiin tuleva valmiina. Kotelosta ei vielä ole tullut seuranta koodia, mutta sitäkin on lupailtu vielä tälle viikkoa.
     
  3. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Onko se piirisarjan jäähdytyssiili kunnolla kiinni? Noissa on ongelmia kaikilla merkeillä, kellottelijat vaihtavat usein paremmat tahnat/tarrat tms. väliin.
     
  4. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa toisessa linkissä taisi olla juttua, jossa piirisarjan siiliä oli vaihdeltu parempaankin. Ei mitään apua.
    Noita emojahan käytetään mukanakannettavissapelikoneissa ja siinä käytössä tuo on kai aika käyttökelvoton. Kyllähän piirisarjan nyt pitäisi helposti se 70 astetta kestää, tuo 52 asteen jälkeen tapahtuva kaatuminen on aika selvä virhe. En vaan jaksanut alkaa itse emoa palauttelemaan, kun sain sen toimimaan tarkasti suunnatuilla tuuletus putkilla.

    Edit: Taisikin olla tuossa pelikäytössä. htpc käytössä piirisarjan jäähyn vaihto voisi tosiaan riittää, voihan olla että tuo 52 asteen lämpö on mitattu jostain toisesta kohtaa, ja oikea kaatuilun aiheuttava lämpö on paljon enemmän...

    Tämän ketjun vuoksi en viitsinyt alkaa piirisarjanjäähyn vaihtoon.
    http://legacy.tonymacx86.com/viewtopic.php?t=17448
     
    Viimeksi muokattu: 14.02.2013
  5. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Työ (ja viimeviikon lomareissu) meinaa haitata vapaa-aikaa sen verran, ettei ole ehtinyt tännekään päivittää tilannetta.

    Kaikki muut osat saapui jo reilu viikko sitten, koteloa joutuu vielä odottelemaan. Tänään sekin on lähtenyt DHL:n kyydissä Saksasta tänne suuntaan, joten ehkäpä viikonloppuna pääsee konetta kasaamaan.

    Kokoonpano tulee olemaan:
    - kotelo: HD-Plex H3.SODD + 80W sisäinen virtalähde + IR
    - emolevy: Gigabyte H77N-WIFI, M-ITX
    - prosessori: Core i3 3225
    - muistit: Corsair Vengeance Low Profile DIMM Kit 8GB (DDR3-1600)
    - kiintolevy: 64GB 830 Series SSD
    - optinen asema: Sony Optiarc BD-5850H Slim (Slot) BD-RW

    Hintaa paketille ilman SSD:tä (jokanapataan toisesta koneesta) ja kertyy noin 670 €. Aavistuksen yli kaavaillun budjetin 650 € johtuen Blueray-aseman ja kalliimman emolevyn valinnasta.

    Näyttönä tulee alkuun toimimaan vanha Samsungin LCD TV (LE-32R72), joka päivittynee hieman lähemmäksi nykyaikaa kesään mennessä.
    Audiot toistuu kaksikanavaisena ketjun CA DacMagic -> CA Azur 640v2 -> Amphion Xenon kautta.

    Kuvia ja raporttia kasauksesta kunhan pääsee sinne asti.
     
  6. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kasasin juuri HTPC-käyttöön vastaavan kokoonpanon, jota olen viime päivinä viritellyt.

    Sama prossu, Asuksen H77-emo, 8 GB muistia, SSD järjestelmälevynä, pari pyörivää limppua datalevyinä. Tuli ajankohtaiseksi kun iski taas kiinnostus HTPC:en ja vanha hyödyntämismielessä ollut desktop-rauta kosahti emon osalta (ja sen myötä myös muistit ja prossu meni uusiksi muuttuneiden standardien vuoksi).

    Käyttiksenä Ubuntu (12.04 LTS), TV-backendinä MythTV (0.25) ja frontendinä XBMC (Frodo).

    Kasattu vanhaan hyvään pöytäkotelooni (Antec P180), jossa kone on kuiskauksen hiljainen vakiotuulettimilla. Prossun lämmöt alle 40 astetta.

    Nopeita havaintoja suorituskyvystä. Laitos on täydellisen overkill tarkoitukseensa! :) Käytössä muistia varattuna alle 1 GB, HD-matsku kuormittaa prossua kahden säikeen osalta max 20 % per säie. :D

    Olen sen toki tiennytkin, että nykymittapuun mukaan aika vaatimatonkin kone riittää tällaisessa käytössä, mutta kun ei viitsinyt ihan halvimpia osia ostaa vaan mieluummin etsi jonkinlaista sweetspottia. Toisaalta mieluummin näin päin kuin muutaman vuoden takaiset tuskailut riittämättömän tehon kanssa.

    Mielessä vielä erillisen clientin rakentaminen eli tämä toosa jäisi serveriksi ja olohuoneeseen tulisi Streacomin koteloon kasattu client XBMC:llä. Tuolloin voisi hyvin kierrättää tämän prossun clienttiin ja serveriin hankkia vaikka jonkun halvan Celeronin heikommalla näytönohjaimella.
     
  7. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kyllähän tehokas pöytäkone pyörittää XBMC:täkin ihan eri tavalla kuin esim. Intelin Atom-prossulla oleva nuhapumppu mini-pc. Konetta on miellyttävämpi on käyttääkin, kun valikot aukeavat silmänräpäyksessä. Jos tottuu tuollaiseen 'overkill' koneeseen ja sitten menee kokeilemaan jotain rupuista konetta, niin eron kyllä huomaa välittömästi. Kun itse kerran kokeilin XBMC:tä firman Acer Aspire Revo R3600 nettop-koneessa, niin kyllähän se tuntui aika hitaalta oman HTPC:hen verrattuna.

    Miten hyvin HD 4000 toimii Linuxissa?

    Nvidian näytönohjain taitaa olla edelleenkin paras valinta Linux HTPC -käyttöön, koska Intelin näytönohjainten puutteita ovat olleet:
    - Lomituksenpoisto ei yhtä hyvä kuin Nvidian ohjaimilla
    - 23,976Hz virkistystaajuus ei toimi (vanhempin piirisarjojen rajoitus, uudempi H77 saattaa toimiakin)
    - Ajurit eivät tue limited RGB (16-235) level signaalia
    - Ei overscan-kompensointia
     
  8. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Mitä mieltä olette DVD/Blu-ray-aseman tarpeellisuudesta HTPC-kokoonpanossa?

    Olen miettinyt että tarvitseeko sitä todella. XBMC:ssä huomaa selkeästi, että levyjen toisto ei ole prioriteettilistalla kovinkaan korkealla. Kokeilin DVD-toistoa ja ei saanut aikaan tunnetta, että voisi luopua erillisestä soittimesta. Ylimääräistä nykimistä menuissa jne. Edes paras mahdollinen lisäetu eli "turhien" mainosten ja varoitusten ohitus ei toiminut. Ja Blu-ray-toistohan ei edes onnistu ilman ylimääräistä kikkailua Linuxissa vieläkään.

    Asia mietityttää erityisesti siksi, että jos tulee itsekin rakennettua erillinen client olohuoneeseen ja ostaa sitä varten tuollaisen kalliin passiivikotelon, niin niitä saa soittimen slotilla ja ilman. Eli se on sellainen päätös, jossa mielellään sitten pysyy muutaman vuoden jo kotelon arvokkuuden vuoksi.

    Millaisiin ratkaisuihin olette itse päätyneet ja millä perustein?

    Raportoin tästä lisää, kun saan testailtua. Löytyy verrokiksi samanlainen GT 220 kuin sinulla on käytössä. Mitä nyt tv-materiaalia olen ehtinyt kokeilla, niin lomituksenpoisto ei toimi samalla tasolla kuin aiemmin VDPAUlla MythTV:ssä. MUTTA tämä on siis vasta XBMC:llä toistettuna. Mielestäni XBMC:n lomituksenpoisto on tässä todennäköisesti rajoittava tekijä. Pitää vielä testailla, että voin sanoa varmemmin (myös noihin muihin). Sellainen bugi on ilmennyt heti alkuunsa, että pauselle XBMC:ssä laittaessa voi ääneen jäädä pieni vinkuna päälle. (Ääni menee HDMI:n kautta). Tapahtuu myös, jos pitää "näppäinäänet" päällä XBMC:ssä, jolloin toistuvuus on aika yleinen. Toinen ärsyttävyys on, että BIOSin tarjoama buuttiruutu ja samassa näyttötilassa oleva komentorivi overscannaa voimakkaasti eikä telkusta saa "just scan"-asetusta päälle tuossa tilassa. Aika mielenkiintoista konffata BIOSia ja antaa komentoja komentorivillä, kun ei näe mitä tekee. :thumbsup:
     
  9. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Nyt on hieman vertailumutua, kun laitoin GT 220:n (Asus 1 GB Silent) koneeseen kiinni. Ja soittosoftana siis XBMC.

    - Lomituksenpoistossa Nvidia pesee Intelin. Enemmän menetelmiä valittavana. VDPAU:n Temporal/Spatial rokkaa. Intelillä saa ihan tyydyttävän lomituksenpoiston aikaiseksi, mutta silmämääräisesti Nvidia on mielestäni edelleen jopa merkittävästi edellä.
    - Virkistystaajuutta en ole vielä haukansilmäisesti testannut. Toimimattomuudella viitannet nykimisilmiöön tietyllä frekvenssillä?
    - RGB level vaatisi syvempää perehtymistä aiheeseen. Mutta jos ajureissa ei ole tapahtunut merkittävää edistymistä ko. asiassa niin lienee edelleen ongelma.
    - Overscan-kompensaatio myös. Sen verran osaa suoralta kädeltä sanoa, että Nvidialla myös tekstitila näkyy nätisti ruudussa toisin kuin Intelillä, jolla se overscannautui. Sai BIOSinkin tarkistettua nyt läpi! :thumbsup: Grafiikkatilassa ei Intelkään overscannannut Samsungin TV:n Just scan -asetuksella.

    Summa summarum: Toistaiseksi pidän kokoonpanossa Nvidian GT 220 -kortin, koska se tarjoaa parempaa kuvanlaatua. Jos saan aikaiseksi erillisen clientin olohuoneeseen, niin todennäköisesti tulen tyytymään Intelin tarjoamaan kuvanlaatuun. Syynä lähinnä se, ettei noihin litteämpiin koteloihin erillistä näytönohjainta saane mahtumaan ja lämmöntuotto kasvaisi.

    Sähkönkulutus (Nvidian koneessa) Lidlin energiankulutusmittarilla mitattuna on luokkaa 60-75 wattia, painottuen 60 tuntumaan niin videota toistaessa kuin idlenäkin. Prossun kuorma Intelin sisäänrakennetulla näytönohjaimella XBMC:llä HD-videota (H264 1280x720p) toistaessa n. 10 % (kahdella säikeellä) ja Nvidian kortilla prossukuorma jää n. 5 % (yksi säie) tasolle.

    Vielä semmoinen huomio, että aiemmassa viestissä viittasin äänien vinkumaan jäämiseen XBMC:ssä, kun pausen laittaa päälle. Ei ollut Intel-sidonnaista, vaan myös Nvidialla toistuu sama.
     
  10. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tällä on sitä isompi merkitys, mitä isomalta ruudulta kuvaa katsotaan. Itse katselen välillä videotykillä 92" kuvaa 3m katseluetäisyydeltä, joten laadukas lomituksenpoisto on ainakin itselläni tärkeä ominaisuus HTPC:ssä.

    Intelin 5-series ja 6-series PCH -piirisarjoja on vaivannut sellainen vika, että se ei tue 23,976Hz virkistystaajuutta. Siitä, onko vika korjattu uudempaan 7-series PCH-piirisarjoihin, liikkuu hieman ristiriitaista tietoa. Joidenkin nettikeskustelujen mukaan 23,976Hz olisi saatu toimimaan jollakin Intelin emolla Bios-päivityksellä ja tietyllä ajurilla.

    Käytännössä vika ilmenee, siten, että jos Intelin prosessoriin integroidun näytönohjaimen virkistystaajuudeksi asetetaan 23,976Hz, niin ulos tuleekin 24Hz. Tämä aiheuttaa kuvaan nykäyksiä tasaisin väliajoin. XBMC:tä käytettäessä väärä "virkistystaajuus" ei ole ongelma, sillä XBMC osaa tahdistaa 23,976fps materiaalin 24Hz virkistystaajuuteen. Kunhan vaan muistaa varmistaa sen, että näytönohjain on asetettu antamaan ulos 24Hz virkistystaajuutta.
     
    Viimeksi muokattu: 03.03.2013
  11. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Täytyy myöntää, että kun nyt katsoi perjantaina Espanja-Suomi-peliä, niin ero oli aika merkittäväkin (SD-kanavalla) HTPC:n hyväksi (verrokkina 520 Topfield).

    Ei nyt liity Intelin näytönohjaimeen, mutta virkistystaajuuksiin. Jostain ihmeen syystä en saa XBMC:ia vaihtamaan virkistystaajuutta materiaalin mukaan. Eli kaikki toistuu 50 Hz näyttötilassa. Jos tämä toimii out-of-the-box Raspberrylläkin (Openelecillä), niin minkä hiton takia ei Ubuntussa Geforce GT220:llä (Frodo 12.0-12.1). :OI


    Joko muuten ketjun aloittaja Daedalos on saanut boksinsa kasaan ja kukkumaan?
     
  12. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Taitaa vaatia xorg.conf-tiedostoon muutoksia. En nyt muista, mitä asetuksia sinne piti laittaa että virkistystaajuuden vaihto toimii, mutta täältä löytyy malliksi Nvidialle optimoitu tiedosto, jota olen itse käyttänyt.
     
  13. paaton

    paaton Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2005
    Viestejä:
    848
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liian moni syyttää sd materiaalia, kun huono kuva johtuu laitteistosta. Näyttiksissäkin on isoja eroja, enkä ainakaan itse osta enää yhtään halvimman tason gpu:ta ilman vahvoja perusteita. Eron kyllä näkee lomituksenpoistossa.
     
  14. Daedalos

    Daedalos Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.11.2004
    Viestejä:
    315
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noo-o, miten sen ottaa.. Koneen sain kasattua jo reilu kuukausi sitten, mutta sen jälkeen on työkiireet ja muu elämä haitannut pahasti harrastamista. Kone on vihdoinkin ollut melkein viikon käytössä, mutta en ole ehtinyt tarinoimaan kasauksesta tätä ennen. Nytkin meinaa kiirettä pitää, joten tässä lyhyt versio tapahtuneesta.. :)

    Tässä muutama otos kasausvaiheesta lyhyine selityksineen. Kasaus osottautui helpoksi hommaksi, kun vain ensin paikansin HDPLEXin sivuilta yksityiskohtaiset ohjeet. Mukana tullut ohjekirja opasti hyvin jäähdytyksen asennuksen, mutta virtalähteen ja muiden johdotusten osalta se oli hieman ylimalkainen.

    Ensimmäistä kertaa konetta käynnistäessä tuli todella outo fiilis. Blueray asema pärähti kerran ja sitten täysin hiljaista. Vain monitorin kuvasta näin, että kone tosiaan on päällä. Aivot ei vain meinanneet sitä uskoa, kun korvat ei antaneet tuttua informaatiota.

    Seuraavien viikkojen aikana ehdin aloittelemaan XBMC:hen tutustumisen. Pätkittäisellä ajankäytöllä sain sen lopulta viriteltyä siihen kuntoon, että jotain elokuvia ja vanhat WMC-tallenteet oli listattuna videokirjastossa, elokuvista myös fan artit ja tiedot haettuna, sekä lopulta myös DVBViewer client toiminnassa ohjaten varastokoneella olevaa DVBViewerin recording serviceä. Tämän jälkeen alkoikin sitten alamäki. XBMC ei osannutkaan pyörittää WMC:n HD-tallenteita - kuva nykii pahasti. Ei se osannut myöskään näyttää DVBViewerillä tehtyä muutamaa koetallennusta kunnolla - niissäkin kuva nyki. Suurin pettymys tuli live-TV:n katselussa, missä kuvan laatu ei vastannut millään lailla odotuksia - deinterlacing ilmeisesti ongelmana, sillä kuvassa on selvästi havaittavaa vaakaraidoitusta. Ja kanavan vaihdot kestää vähintään useita sekunteja, pariin otteeseen sain kanavanvaihdon hyytymään kokonaan.

    Vietettyäni muutamia tunteja Googlessa hakien ratkaisuja ongelmiin, kokeillen kaikenlaisia asetuksien muutoksia totesin, ettei aika taida tässä elämänvaiheessa riittää XBMC:n kanssa askarteluun. WMC toimii suoraan heittämällä ja kuvanlaatukin on vähintään hyvä, voisi sanoa jopa mainioksi. Poistin XBMC:n asennuksen, mutta jätin talteen user datan, jos jossain vaiheessa tulee uudelleen intoa ja aikaa aloittaa säätäminen..

    Kone on nopea ja täysin äänetön. Blueray:ta katsellessa asema pitää jonkin verran ääntä, sillä aseman kiinnityksessä ei ollut mitään kumista rautaosien välissä, mutta ääni ei ole sen häiritsevämpi kuin muutama vuosi sitten omistamassani DVD-soittimessa. Lämmöt liikkuu normaalissa käytössä liikkuvaa kuvaa katsoessa, huoneenlämmön ollessa noin 20 astetta, prosessorin osalta noin 35 asteessa, ja systemin (emolevyn joku kohta) noin 62 asteessa. Vielä en ole ehtinyt katsomaan tarkemmin lämpökameralla, miltä lämpötilat koneen sisällä eri osissa näyttää.

    Niin ja sitä hintaa paketille tuli kaikkinensa, SSD-asema mukaan lukien, ~750 €.
     
  15. 83476834584573

    83476834584573 Guest Guest

  16. jimhoyle

    jimhoyle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuo CompuLab Intense PC vaikuttaa kiinnostavalta. Itse tarvitsen pienen koneen, joka 100% varmasti pyörittää YouTubea 1080:na samoin kuin Katsomoa ja muita vastaavia ilman mitään ongelmia. Tällä hetkellä vehkeenä on Asus EeeBox EB1501P, ja vaikka se toimiikin täydellisesti (1080)-leffojen kanssa (XBMC), niin webbiselaimessa videojen katselu on aivan hirveää kärsimystä. Ei jaksa pyörittää ja laite menee jo downloadin kanssa tukkoon (kaikki väylät ihan tukossa jos siirtää verkossa nopeasti tavaraa).

    Mikä on halvin/järkevin mini-PC, joka 100% varmasti pyörittää selaimessa 1080-videota? Ja mistä kannattaa ostaa?
     
  17. code.666.

    code.666. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voin suositella Intel NUCia nyt noin kk-päivät ollut käytössä ja en kyllä mitään pahaa sanottavaa keksi. Versio siis DCCP847DYE i3 johon piti hankkia mSata SSD ja sdram-muistit erikseen. On todella pieni ja äänetön. Win 8 + xbmc yhdistelmällä mennään.
     
  18. jimhoyle

    jimhoyle Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos code.666., voisitko pistää tiedot minkä SSD:n ja SDRAM:it pistit (kun on yhteensopivuus testattu). Oletko kokeillut USB-kovalevyä, jos, niin onko tuskaisen hidas kun on vain USB2? Ohjaatko äänet HDMI:n kautta vai laitoitko jonkun audio interfacen? Onhan varmasti YouTube 1080 täysin pätkimätön, myös kun taustalla tapahtuu vähän jotakin muuta?
     
  19. code.666.

    code.666. Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2003
    Viestejä:
    1 226
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuohonhan ei normaakokoiset ssd-levyt mene, vaan on oltava mSata ssd ja itselle tuli tämä: Crucial M4 32GB SSD R:440, muisteina toimi 2 kpl samsung m471b5673fh0-ch9.
    Äänet tulee HDMI:n kautta, ja media taas verkkolevyltä, joten usb2:sta en osaa sanoa mitään. Testaan tuon youtuben vielä uudelleen, mutta 99% varmuudella voin sanoa että toimii ok.
     
  20. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    Minkälaiset tuulettimet tuosa NUCissa on? Äänekkäitä?