SVS PB12-nds rikki?

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana sylmaj, 02.05.2013.

  1. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo LFE+main asetushan ei tarkoita kaksois bassoa. LFE on vain se erillisraita jota ajetaan. LFE+MAIN ajaa nyt ne kaiuttimien LPF:n (crossover) alle jäävät äänet subille. eli jos jakotaajuus pääkaiuttimelle 80hz niin sen alle menevät menevät subille (jos kaiutin on small, largena tuplat tai pure direct) vain jos tuo +main on päällä. Siksi sieltä ei mitään tulee. Väännät namiskasta lisää gainia niin jotain vuotaa läpi. Ei nyt ihan näin taas pidä mennä. Lukekaa batpigin manualista basson asetuksista. Se on tehty denonille, mutta käy hyvin marantzille (saman firman vehkeitä kun ovat).
    http://batpigworld.com/setup.html#manual_setup
    Siellä jossain speaker setupin tienoilla on basso asetuksista selostus. Tuo LFE ja LPF small/large käytös vaikuttaa moneen asiaan ja aika yllättävästi. Looginen kyllä kun tajuaa aikansa luettua.
    Nyt leffoilla kuuluu bassot tottakai kun ne ovat erillisessä LFE:ssä (jonka olet asettanut asetuksista päälle). LFE on yleisesti 120hz ja Lpf for LFE kannattaa siihen laitta koska muuten et kuule oikein leffan .1-raitaa.

    Eli LPF for LFE ei ole subin jakotaajuus. LFE on leffojen erillinen bassoraita. Sen jako tulee asettaa 120hz vain ettei pääse väärin miksattuja harha ääniä subille. Jakotaajuus kaiuttimelle on erikseen (small ja crossover) ja LFE+MAIN asetuksella kaiuttimien jaon alle jääneet taajudet ajetaan subille. Peruskäsitteet selviksi ja sitten asettamaan nuo. Uskon, että alkaa soimaan sen jälkeen.

    BTW: Löytyy muuten MicW ja SVS täälläkin. Analyzer softa on hyvä ja jos jostain saat käsiisi vanhan hifilehden testiCD:n on siinä hyvä 20hz-20khz pyyhkäisyn, jolla saa hold päällä piirrettyä käppyrän.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2013
  2. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sori, luin huonosti.

    Aiemmin Yamahan virvoissa oli asetusvaihtoehto LFE= Sub/Main/Both ja nyttemmin se on Sub/Main/Xtra Bass (ellei ole taas muuttunut). Viimeinen vaihtoehto nimenomaan puskee LFE:n signaalia molemmista tuuteista, jossa ei ole mitään järkeä.
     
  4. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota testilevyä tarkoitin. EDIT:: eikun katsoin väärin siis CD ei DVD. äkkiä vilkaisten näytti samalta. En tiedä mitä tuolla levyllä on. CD:llä on sellainen pyyhkäisy jolla hyvä pirtää viivaa analyseriin. Aika alkeellinen tapa mittailla, mutta niin minäkin joten siitä hifimmät mittaukset eivät tuo minulle lisäarvoa (kun ne pitäisi osata tulkitakin).

    Ei nuo asetukset, niin selkeitä aina ole... Niiden testaaminen ja erottaminen kuulolla aika hankalaa nopeasti. Sama ongelma aikoinaan vaivasi ja silloin pitkän tovin kokeilin ja etsin tietoa. Vie aikansa hoksata. monta kertaa todennut että vaikka jonkin asetuksen pitäisi olla näin, mutta silti paremman kuuloinen kun laittaa "väärin" myöhemmin tietoa saaneena sitten huomannut että ihan oikeinhan se oli. Tälläkin hetkellä asetuksissa muutama järjenvastainen arvo, mutta kun kuulostaa hyvältä niin olkoon.

    MicW:llä on hyvä katsoa mitä toiminnot vaikuttavat ääneen ja miten vahvarin / audysseyn eri asetukset vaikuttavat. Subin vaiheen saa haettua mm. Yllättävän opettava kapistus.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2013
  5. juukelis

    juukelis Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2006
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    0
    Diskantit saat rikottua jos toistat kovaa ja korkealta. 20khz ei kuulu ja jos siinä vääntää volyymit kaakkoon, niin saattaa käry käydä.
     
  6. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites vasteen tai muut käytännössä käppyrästä näkee? Näyttää lähinnä perunamaalta kun käppyrää katselee. Ja pitäisikö vaste mitata L- ja R-kavanasta yhtäaikaa sillä testi-dvd:n pyyhkäisyssä ei ole raitaa, jossa soisi molemmat kanavat. Vain yksi kerrallaan näyttäisi voivan olevan valittavana.
     
  7. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Molemmista kanavista erikseen ja huonevaste yleensä on kuin perunamaa jos et satu asumaan kaiuttomassa huoneessa. Tai eihän mikään estä molempia mittaamasta yhtäkin aikaa jos testisignaali löytyy. Tuosta käppyrästä voit sitten vetää johtopäätökset että millä taajuudella suurimmat ongelmat ovat miettiä mitä niille on tehtävissä ja millä. Jos on.
     
  8. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kalibrointi-/mittausproseduuriin ei taida olla vielä oikein valmiuksia. Kaikki asiat vahvistimen asetuksista lähtien näyttävät olevan hakunen -nimisessä paikassa. No hyvä että passosta saatiin jo vähän viitteitä, kyllä se vielä sieltä saattaa löytyä.

    Vahvistimen manuaalia voisi harkita lähestyä jos englanninkielisen alkuperäisen jostain sattuisi saamaan käsiinsä. Suomennettua käyttöohjetta en lähtisi välttämättä suosittelemaan. Sieltä saattaa löytyä aika kovan luokan abrakadabra-amppeeritulo -settiä; lanttu vielä enemmän sekaisin. Omalla vastuulla jne.
     
  9. sylmaj

    sylmaj Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2012
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän olen itsekin tiedostanut :D, mutta ehkä sitten parin vuoden päästä, mikäli kiinnostus näihin asioihin pysyy yllä ja sitä jaksaa viedä pitemmälle.

    Jep. Lontoo kyllä menee, mutta spesifi audiomaailman aihesanasto voi mennä ohi ajatuksen. Mutta tyvestä puuhun. Manuaali kyllä löytyy varastosta. Tai jos ei sieltä niin valmistajan sivuilta.

    Kiitos avusta kaikille. Bassotkin on nyt löytyneet, mutta eiväthän nuo täydelliseltä kuulosta. Juuri kun on saanut äänet kohdalleen tietyllä materiaalilla, niin toisella materiaalilla ei toimikaan. Pitää aloittaa helpoimmasta eli subin paikan sijoittamisesta. Akustointiin kun ei voi oikein vuokrakerrostalossa panostaa ihmeempiä.
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. Basso säädetään kohdalleen ja se on sitten siinä, ellei haluta kategorista muutosta (esimerkiksi aavistus lisää lämpöä oman maun mukaan tms.). Jos jollain materiaalilla on tämän jälkeen heikot bassot, se on materiaalin vika. Joku Metallican Death Magnetic tai Nightwishin Once nyt vaan kuulostavat kaamealta puurolta, ei sitä millään laitteilla tai asetuksilla paranneta.

    Sähköisellä huonekorjaimella saa jotain aikaan. Akustoinnilla on vaikea puuttua alle 100hz taajuuksiin joka tapauksessa. Mahdollista toki, mutta vaatii todella järeitä ratkaisuja. AntiMode ei ole kohtuuttoman kallis. HUOM: vastoin aina silloin tällöin ilmenevää harhaa, AM ei tee mitään säätöjä puolestasi. Se tekee automaattikorjauksen, piste. Pelkästään subwooferille menevää signaalia käsittelevänä se ei tietenkään osaa ottaa kantaa subwooferin vaiheeseen tai gainiin.
     
  11. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mittailemaan vain hoksaa asioita. Kokeilemaan ja säätämään. Siinä huomaa asioiden yhteyksiä ja vaikutuksia. Tuskinpa nuo jeesustelevat hifipierut niitä ovat osanneet syntyjään. Sitä varten foorumi, että voi keskustella, saada palautetta ja oppia lisää.

    Ihan ensimmäisenä katsoa vahvarin asetukset läpi sen bassonhallinnan suhteen (check). Olethan mikittänyt kaikki paikat 6-8 paikkaa siitä katselu paikan ympäriltä (mahdollisimman monta mittausta, että on mistä laskea)? Ensimmäinen mittaus on pääkuuntelu paikka, johon nähden mitataan, valitse se tarkkaan ja muut mittaukset ympäriltä. Pure hifistit on nyt elokuva setin suhteen hiljaa. Ei kukaan jaksa kuunnella niitä sinfonioita pikkurilli pystyssä diskanttien sihistessä eli MultEQ päälle. Sitten lopuksi kun mikitetty pitää viilata jakotaajuudet. Myös audyssein tilat katsoa ettei ole mitään Dynamic volumea, LFC:tä jne päällä mikä tappaisi basson (asetukset ovat sitten jokaiselle inputille muistaakseni erikseen, muista laittaa kaikkiin ne oikein). Sitten MultiEQ päälle jos sellainen on vahvarissa (tämä on se käyrä minkä olet mikittänyt ja pitää sisällään basson hallinnan ja huone korjaukset, tasojen sovitukset, viiveet/etäisyydet).

    Miten olet muuten ajanut subbarin Audysseille? Ihan tämmöinen perusjuttu tuli mieleeni kun puhuttu GAIN:in säätämisestä. Audysseihän hoitaa basson säädöt ja subbariin ei kosketa enää ajon jälkeen (no korkeintaan vahvarista hienosäätöä 1-2db omiin mieltymyksiin, mutta sekin vahvarista tai sitten vaihetta). Laita subbari ennen mikitystä niin että vaihe on 0:ssa, gain n.puoliväliin ja jakosuodin pois tai maksimiin (siis suurin hz). Muista myös virta laitaa ON-asentoon (eikä AUTO ettei sammu kesken mikityksen)Tämä sen takia että vahvistin hoitaa jaon ja teho säädön. Kun olet ajanut audyssein katso tuloksista mitä subbarin +/- XX.Xdb näyttää audyssey. sen pitäisi olla +/-12db sisään (yleensä) - mielellään alle että vahvarilla on varaa sitä säätää. Jos on korkea heitto muuhun tasoon niin säädä sitten sitä subin gainia isommalle tai pienemmälle ja aja uudestaan audyssey (aja vaikka kokeeksi yhden mittauksen setti niin näet tasot). Itselläni Denon 4520 vahvari antaa säätää sen kohdilleen ennen audyssein ajoa. SVS:lle gain on vain 1/3-2/5 maksimista, että on linjassa muuhun tasoon. Jotain on pielessä jos gainia joudut vääntämään yli puolivälin.

    Itselläni Denonit ovat heittäneet Audysseillä aina subin vaiheen pieleen. Parantuu murinat, kun vääntää sen 180 ympäri mikityksen jälkeen. Voit sen myös sillä MicW:llä tarkastaa, eli vonguta (pääkaiuttimien esim. 80hz) jakotaajuutta testilevyltä ja katso mittaria, kääntele vaihetta ja missä kohtaa suurin db niin jätä siihen. Eli karkeasti vaihetta käännettään ettei se eri "tahdissa" ollessaan kumoonnu pääkaiuttimien tuottamaan paineeseen. Suurin kumoontuminen on jakotaajuuden kohdalla, koska siinä pisteessä kumpikin puskee samalla taajuudella eniten (sitten alkaa vaimeta kumpikin omaan suuntaansa). Toki tästäkin sitten on enempi asiaa, mutta yksinkertaisesti näin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.05.2013
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei tosiaan ole mitään pielessä. Subin vahvistusnupikan asentoon vaikuttaa moni seikka. Esimerkiksi muiden kanavien vahvistimien sähköinen vahvistus, pääkaiuttimien herkkyydestä sekä subin vahvistuksesta, lisäksi potikoita on erilaisilla säätökäyrillä.
     
  13. Nicholas Brody

    Nicholas Brody Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.11.2012
    Viestejä:
    293
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. Poikarukka

    Poikarukka Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2010
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pielessä ehkä väärä sanavalinta - epätavallista sanotaan niin. Joka tapauksessa namiskaa ei pitäisi väännellä enää perusasetusten asettamisen jälkeen. Säätö vahvarilta sen sen jälkeen.

    Enhän minä tähän threadiin kehoittanut vaan yleisesti foorumille. Kakan kikkareet vaikka tähänkin, kun kerran threadi on avattu ja ohjeita annetaan threadin aloittajalle eikä kaapata jotain toista aihetta.