Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

  1. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Nyt on tuota BT.1886 kalibrointia tullut pari päivää kokeiltua ja vaikka A/B vertailutestiä edelliseen 2.2 gammaversioon en ole tehnytkään, kyllä tää aika hyvä oikeasti on. Kuvassa on jytyä mutta musta pää ei mene valaistussakaan huoneessa tukkoon.

    Eilen illallakin jumituin katsomaan Nelonen HD:lta tullutta Bondia, ihan vaan sen takia kun Bondin päällä ollut laivaston univormu näytti niin pahuksen hyvältä tummansinisine sävyineen. Silloinkin kun 007 ajoi vesiskootterilla Atlantikselle... vanhojen Bondien erikoistehosteet ei oikein kestä liian hyvää kuvanlaatua, ne oli uskottavampia lumisateisesta TV-lähetyksestä pienessä matkatelkkarissa katsottuna. Tosin täytyy kyllä myöntää ettei vetinen Barbara Bach ole koskaan näyttänyt yhtä hyvältä :eek:
     
  2. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tänään tuli ColorMunki postissa, se oli nopeaa toimintaa!

    Ensimmäinen kysymys mikä tuli mieleen on, että eiköö kalibrointi onnistu pelkästään tällä ColorMunkin omalla ohjelmalla? Miksi pitää ladata miljuuna muuta ohjelmaa?
     
  3. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tosiaan kyseinen myyjä toimittaa nopeasti.
    Jos kalibroit pelkän PC:n näytön niin riittää oma softa.
    Muussa tapauksessa kuten jo aiemmin totesin, niin lue nuo perusohjeet läpi...ei täällä kukaan ala vaihe vaiheelta opettamaan.
    Tänne kirjoitin vaihe vaiheelta tiivistettynä.
     
    Viimeksi muokattu: 21.03.2013
  4. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Samoin tänne tuli paketti tänään, pitänee koittaa ensin vertailutestiä i1 Display LT:llä kalibroiduilla asetuksilla.
     
  5. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Älä hermostu rookien kysymystulvasta:eek:

    En ole ehtinyt kaikkia linkkejä lukemaan, siellä on sen verran paljon tekstiä.
     
  6. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    En hermostu ;)
    Siinä hommassa vaan vaaditaan aluksi hieman kärsivällisyyttä että ne perusjutut sieltä avautuvat. Voi tuntua aluksi jotenkin hankalalta, mutta eipä se sitä todellakaan ole ja tuo HCFR on niin selkeä softa että onnistuu kyllä kun luet tuon Hifimaailman ohjeen. Kaikkea siinä ei ole ja tuossa uusimmassa on joitain uusia ominaisuuksia, mutta perushomma tuosta kyllä selviää.
    Aloita vaikka sillä PC:n näytön kalibroinnilla mukana tulleella softalla :) Telkun kalibroimiseen ekalla kerralla varaa aikaa muutamia tunteja ja perehdy samalla lisää ohjeisiin kun säätelet.
     
  7. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    No jos et kerta hermostu niin kysyn heti lisää. Noilla Hifimaailman ohjeilla olen tässä hieman alkua kokeillut ja pääsin tuohon sensorinkalibrointi kohtaan. HCFR ilmoittaa, että "EyeOne.dll returned an error during initialization. Device not connected". Eli siis ohjelman mielestä tämä sensori ei ole kytkettynä, valot siinä kyllä vilkkuu. Monta kikkaa olen kokeillut(olen esim.siirtänyt Eyeone.dll-tiedoston sinne HCFR-kansioon)mutta en saa hommaa toimimaan. Any ideas?
     
  8. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Itse sain tuon ColorMunkin toimimaan HCFR:n kanssa ilman suuria ongelmia, käytössä Windows 8 ja HCFR 3.0.4.0 (http://sourceforge.net/projects/hcfr/files/). Ei tarvinnut edes asennella mitään ajureita, Windows asensi ne automaattisesti. Siis tuo 3.0.4.0 versio tarvitaan, versio 2.1 joka löytyy Hifimaailman linkistä ei tue ColorMunki Displayta.
     
  9. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jotain pieniä alustavia tuloksia (käytin geneeristä Samsung/LG White LED korjausmatriisia): i1 Display LT mittaa mustan tasoksi 0.06 tai 0.08, CM mittaa 0.05 cd/m2. 100% valkoisen tasoksi (omilla asetuksillani) i1DLT mittaa noin 113, CM noin 121. CM-mittauksien mukaan valkotasapainossa on i1DLT-kalibroiduilla asetuksilla merkittävästi liian vähän vihreää, tosin vertasin 3.0.4.0 + i1 Display LT:n tuloksiin. Vanhat 2.1 + i1 Display LT tulokset oli valkotasapainon osalta toiseen suuntaan, joten se oli luultavasti lähempänä "totuutta" eli tuoretta ColorMunkia tältä osin.

    Netissä on i1 Display Pro/3:lla mitattuja ES8000-mittaustuloksia jonkin verran, ja noin 2000:1 kontrastitaso on ollut "normaali" mitattu. Aiemmin i1DLT-mittaukseni ovat olleet luokkaa 1400-1600:1, nyt ColorMunkilla noin 2200:1. Eli näyttää siltä, että oma telkkuni osuu loppujen lopuksi näiltä osin sinne tavanomaisiin mittoihin. Osoittaa myös sen, ettei ainakaan näillä kuluttajalaitteilla mitatut mustantasot ole mikään absoluuttinen totuus, eli jotkin <0.01 cd/m2 erot eri arvostelujen mustan tasoissa (esim ST50 ja VT50 plasmojen välillä viime vuonna) voi ihan hyvin johtua mittalaitteesta.
     
    Viimeksi muokattu: 21.03.2013
  10. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Teitkö kuten tuossa aiemmin kirjoitin eli:

    Siis latasit ja asensit tuon HCFR 3.0.4.2 version ?
    Jos asensit vanhan 2.1 version, niin poistat sen ja asennat tuon uusimman.
    (Sitä ennen asennat laitteen oman softan joka asentaa myös ajurit mittarille)
    Tosiaan nuo Hifimaailman ohjeet on 2.1 versiolle jossa piti ajuritiedostoja siirrellä (i1 Display 2/LT mittaria varten), en muistanut siitä mainita. Toiminnallisesti ja ulkoisesti tuo 3.0.4.2 on kuitenkin samalla tavalla toimiva, siinä on vaan paranneltu mittaustarkkuutta ja lisätty joitakin mittausominaisuuksia.

    Ps. Sitten joskus kun olet homman oppinut ja saanut säädeltyä, niin olisi ihan kiva jos kokeilisit noita mun ST50 asetuksia mittailla omassa telkussasi. Näkisi miten hyvin eri yksilöiden asetukset sopii toisiin. Täällä kerrotaan että kopioimalla voi saada jopa huonomman lopputuloksen kuin tehdasoletuksilla. Silti ainakin tuolla rapakon takana HDJ-foorumilla Panasonic ketjussa eivät juuri muusta kirjoittele kuin sisäänajosta ja D-Nice:n asetusten kopioinnista ja kuinka mahtava kuva on kopioiduilla asetuksilla :rolleyes:

    Voit kokeilla mittauksia ja säätöjä ilman mitään korjauksia tai sitten valita korjaukseksi D3_generic_plasma ja jättää kohdan spectral sample tyhjäksi (plasmalle tyypiksi valitaan siis refresh display) ja jos mittari kiinni lasissa niin contact.
    Itse olen todennut hyväksi matriisiksi Argyll tietokannasta otetun matriisin, pistän sen tässä liitteenä jos haluat kokeilla sitä omaan plasmaasi (pura tiedosto C:\Program Files (x86)\HCFR Calibration\Etalon_Argyll kansioon niin se on valittavissa ohjelman vetovalikosta). Matriisien kopiointi tosin ei ole kovin järkevää koska mittaustarkkuus voi mennä jopa huonommaksi, mutta Display Pro/ColorMunki Display mittareissa on testien mukaan hyvin vähän heittoja eri yksilöiden välillä niin kannattaa ainakin kokeilla. Yleisesti Display Pro mittarit lukevat punaista väärin ja lopputuloksena ilman korjausta voi olla hieman punertava valkotasapaino. Tuon sain ainakin omassani korjattua tuolla matriisilla.
    Tosin punertavuus on niin vähäistä että ei sitä huomannut kuin tekemällä asetukset kahteen eri TV:n katselutilaan (Elokuva ja True Cinema) ilman matriisia ja matriisin kera, sitten rämppäämällä eri katselutilojen välillä eron kyllä huomasi.

    Kunnon arvosteluissa käyttävät myös ammattilaistason mittareita. Tosin Vincent tuolla HDTVtest sivustolla kirjoitti että heillä on käytössään myös i1 Display Pro, en tiedä mihin tarkoitukseen. David ainakin käyttää Klein K-10 mittaria arvosteluissa.
    Kun luet arvostelun omasta telkustasi, niin siellä kerrotaan että kontrastit heittelivät ihmeellisesti, selittää osaltaan myös eri arvoja eri arvosteluissa.

    Täältä voit katsoa kuinka paljon testatuiden yksilöiden välillä on ollut eroa, i1D3/CMD osalta hyvin vähän joten tuo mustan mittauksen 0.01cd/m2 ero ei kyllä selity eri yksilöiden mittavirheestä. ST50 mustantason arvoksi oli HDTVtest arvostelussa saatu 0.009cd/m2, itse sain mittaustulokseksi 0.014cd/m2. Johtuuko sitten mittarivirheestä vai televisiosta, en tiedä.

    Omassa kolme vuotta vanhassa Display LT mittarissa oli erot Display Pro mittariin punainen 1.7% vihreä 0.8% sininen 9.9%
     

    Liitetyt tiedostot:

    Viimeksi muokattu: 22.03.2013
  11. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Olen mielestäni tehnyt kaikki niin kuin olette neuvoneet mutta HCFR ei vaan löydä tuota mittaria! Asensin kaikki ohjelmat uudelleen enkä siirrellyt ajureita kuten Hifimaailman ohjeessa neuvotaan mutta silti heittää erroria.
     
  12. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Toimiiko mittarin mukana tullut ohjelma eli tunnistaako se mittarin?
    Eihän X-Riten oma ohjelma ole päällä kun yrität käynnistää HCFR:n?
    baba voinee kertoa enemmän mittarin asennuksesta eli päivititkö uusimmat ajurit netistä tms.

    Yksi mitä voi kokeilla on mennä laitehallintaan ja sieltä mittarin kohdalla klikata ominaisuudet ja sieltä että päivitä ajuri, sitten osoitat HCFR asennuspaikan Driver kansiota. Tälle ei kyllä pitäisi olla tarvetta mutta en muutakaan keksi jos ei kerran toimi X-Riten omilla ajureilla kuten pitäisi.
     
  13. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Colormunki ohjelma toimi normaalisti ja läppärin näytön kalibrointi onnistui. HCFR huutaa nyt jotain ajureita XdsIII.dll not found-ilmoitusta näyttää. Väittää, että tommoset ajurit löytys jostain mut enpä löydä. Eikä myöskään onnistunut laitehallinta kikka, en löytänyt sieltä laitetta. Colormunkin ohjelmisto päivitetty.
     
  14. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    En tehnyt mitään sen kummempaa, liitin vain mittarin USB:lla ja Windows 8 löysi tällaiset Human Interface Devicet
    katso liitettä device manager.png

    Käytössä siis tämä versio HCFR:stä
    katso liitettä version.png

    Ensiksi valitsin DVD manual
    katso liitettä generator selection.png

    Sitten valitsen Xrite i1 DisplayPro, ColorMunki Display
    katso liitettä device selection.png

    Meter property pagesta valitsen defaultit
    katso liitettä property page.png

    Ja tällä on toiminut.

    Huom. jos en avaa tuota mittarin ambient light-suojusta, mittauksen aloituksen yhteydessä tulee virhe "Meter not in correct position" tms.

    Huom 2. Tällä "mittausläppärillä" en ole asennellut X-riten ajuri-CDltä yhtään mitään, annoin vain Windows 8:n asentaa ajurit.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2013
  15. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Edit: päivitin uudet kalibrointitulokset käyttäen White LED spectral samplea.

    Backlight 11
    Contrast 100
    Brightness 45
    Sharpness 0
    Colour 55
    Tint G50/R50

    Black Tone Off

    Colour Space Custom
    Red 54/0/0
    Green 0/49/5
    Blue 2/6/53
    Yellow 50/49/4
    Cyan 0/51/52
    Magenta 50/5/50

    White balance:
    R-Offset 27
    G-Offset 25
    B-Offset 20
    R-Gain 40
    G-Gain 50
    B-Gain 39


    10 pt white balance
    1: -1/+1/+3
    2: -2/-2/-2
    3: -2/+1/+1
    4: -1/-1/-1
    5: -2/+1/0
    6: -2/0/-1
    7: -3/0/+1
    8: -3/0/0
    9: 0/-1/0
    10: 0/0/0

    Gamma 0

    katso liitettä Samsung ue55es8005 23032013 hcfr 3 - ColorMunki.zip

    Huomenna pitänee vähän jatkaa kokeiluja eri korjausmatriisien ja kalibrointistrategioiden kanssa, tuosta HCFR-kehitys-threadista taisi löytyä mm. jonkun 55es8000:lle eli ihan tarkalleen omalle televisiolleni luoma faili. Ja sitten olisi lähipiirissä pari muuta telkkaria joita haluttaisi hieman mittailla - entinen oma CCFL LCD:ni, Samsung 40B658, ja sitten Sonyn 32EX653. Molemmissa taitaa itse asiassa olla parempi mustan taso kuin tässä ES:ssä...
     
    Viimeksi muokattu: 23.03.2013
  16. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tässä valikoissa ei näy ColorMunkia ollenkaan.
     
  17. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hmm. Hämärää...

    Tyhmä kysymys: käynnistäthän "ColorHCFR" ohjelman etkä "Colorimetre HCFR":n? Päivitetty HCFR kun asentuu vanhan 2.1 version rinnalle mutta eri hakemistoon ja eri nimelle, ja tuosta puuttuvasta dll:stä valitus vaikutti Google-haun perusteella liittyvän vanhaan HCFR versioon.

    Eli onhan HCFR:n About-boksissa ohjelman versio tuo 3.0.4.2?

    Edit: Tosin kyllä tuo dll-errori näyttää tulevan myös 3.0.4.2 versiolla jos valitsee (väärän) DTP-94 sensorin tuosta aloitusvalikosta.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2013
  18. Buckley

    Buckley Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2005
    Viestejä:
    513
    Saadut tykkäykset:
    6
    Juu, ohjelmistoversio on tuo uusin. Pikakuvake on ColorHCFR-nimellä eikä tuota toista vaihtoehtoa edes ole. Mistäs toi DTP-94 valitaan, mikä aloitusvalikko?

    Mulla siis käytössä Win7.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2013
  19. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Täältä saa ladattua kyseisen .dll ajurin ja sen pistää HCFR Calibration kansioon, mutta kuten baba jo totesi se liittyy vanhaan DTP-94 mittariin.

    Jos käynnistät tietokoneen etkä tee muuta kuin kytket mittarin USB-porttiin ja menet laitehallintaan niin et näe kyseistä mittaria lainkaan?

    Itse nostan tässä vaiheessa kädet pystyyn ja saa joku muu yrittää auttaa tai yritä hakea itse Googlella apuja.
    Kenties johtuu sitten käyttiksestä.
    HCFR:n pikakuvakkeesta hiiren oikealla klikkaamalla saat ominaisuudet. Kokeile eri yhteensopivuustiloja. "Käynnistä järjestelmänvalvojana" asetus pitää olla myös tämän ohjelman kanssa valittuna ainakin Win 7 ja 8 koneissa, muuten ei jää asetukset talteen.

    Jos et edelleenkään saa toimimaan, niin kokeile poistaa taas kaikki ja puhdistaa jäljet koneelta CCleaner ohjelmalla. Sitten kokeilet kytkeä mittarin kiinni ja katsot tunnistaako se sen ja asentaa sille tarvittavat ajurit. Sen jälkeen asennat tuon uusimman HCFR:n uudelleen ja kokeilet.
    Ohjelmien asennusvaiheessa mittari ei saa olla kytkettynä.

    Ps. Jos pelkästään mittarin asennus on näin vaikeata, niin mitenköhän mahtaa tuo itse kalibrointi onnistua :p No ei vaan joskus asiat tökkii vastaan, koita jaksaa kikkailla sen kanssa kunnes saat toimimaan :)

    Jos matrix on tehty muutama versio sitten oli se muotoa .mhc ja tämä uusin versio ei tue sitä vaan se on muuttunut tiedostomuotoon .thc
    Jos vanhaa muotoa, niin sitä varten siis tarvitsee sitten käsin naputella korjaukset ja tallentaa matrix .thc muotoon
    Jos arvoja ei tuolla "Fork of HCFR Started" threadissa ole niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin asentaa rinnalle 3.0.4.0 versio ja sillä avata tuo .mhc ja kirjoittaa arvot johonkin ylös ylävalikon kohdasta Advanced-->Meter Correction file-->Manually edit XYZ matrix ja sitten uudella versiolla tosiaan samasta kohdasta naputella ne sinne ja tallentaa tuonne \Program Files (x86)\HCFR Calibration\Etalon_Argyll kansioon.

    Hyvin olit saanut värienkin delta lumat kohdilleen.
    Kyselen Sinulta sitten neuvoja kunhan alan omaa PS64E8000 plasmaa kalibroimaan (jos ja kun saapuu Saksasta ehjänä :eek:) kun ei ole koskaan Samsungin värisäätöjen kanssa tullut säädeltyä. Onhan tuossa tuo linkittämäni Larryn ohje että jospa sen avulla homma aukenisi.
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2013
  20. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuo Larryn ohje näytti järkeenkäyvältä kun sitä luin muutama viikko sitten, muutama asia muistaakseni selkisi sen lukemisen jälkeen.

    Voi olla että teen omissa säädöissäni jonkun perustavaa laatua olevan virheen, mutta olen päätynyt tällaiseen järjestykseen yritys/erehdys-periaatteella:
    - jos 100% valkoisessa jokin väri alkaa piiputtaa, väriasetuksia ei saa kohdilleen ainakaan 100% Colour-ikkunoilla. Contrast ja white balance siis ensin kuntoon
    - perus Colour säädöllä kaikkien värien Y suurin piirtein kohdalleen mikäli mahdollista, muuten loppuu äkkiä säätövara ainakin tässä LED-telkussa
    - joka primary ja secondary-värille on Samsungilla siis R/G/B säädöt, jotka liikuttavat väriä CIE-diagrammissa R/G/B akseleiden suuntaisesti.
    - minkä tahansa R/G/B säätimen arvon lisääminen lisää myös kyseisen värin Y:tä, ja minkä tahansa R/G/B säätimen arvon vähentäminen vähentää Y:tä. Tällä saa delta luman aika hyvin säädettyä kohdilleen, esim. lisäämällä jonkin verran muitakin kuin sitä pääväriä (tämä siis vetää väriä CIE-diagrammin keskustaa kohti, joten se luonnollisesti toimii paremmin kun alkutilanne on CIE-diagrammin kolmion ulkopuolella - muuten joutuu miettimään kompromisseja tyyliin värin desaturaatio tai väärä hue vs. väärä Y) ja/tai lisäämällä tai vähentämällä pääväristä jonkin verran jotta luminanssi putoaa oikeisiin rajoihin. Liian suuret muutokset alkuasetuksiin tuntuvat vaikuttavan väreihin huonontavasti vaikka CIE-diagrammin saisikin 100% väreillä juuri kohdilleen - paljon yli 10 pinnaa ei kannattane lisätä tai vähentää mistään alkuarvosta.
    - Jos esim. punaisen Y ei muutu jos punaisen Red-akselille lisää tai poistaa pari pinnaa, kyseinen väri kärsii clippingistä ja joko kontrastia tai white balance-asetuksia täytyy vähentää sen verran että tästä päästään eroon. 75% väri-ikkunoilla kalibroidessa varmaankin clippingistä ei tarvitsisi välittää yhtä paljon.
    - En ole vielä oikein selvittänyt itselleni, millaisia syy/seuraussuhteita eri asetuksilla vaikuttavat alhaisemmilla saturaatiotasoilla - säätöjen vaikutusta kannattanee seurata vaihtelemalla 100% ja 75% saturaatioikkunan välillä.

    Muuten olen sitä mieltä, että Samsungin CMS-järjestelmä kaipaa vähän jotain lisäsäätömahdollisuuksia, esim. vaikka White balance-tyylisesti kaikille primary ja secondary väreille voisi olla omat R/G/B-Low (Offset) ja R/G/B-High (Gain) asetukset, jotka vaikuttaisivat toinen enemmän matalan ja toinen enemmän korkean saturaation väreihin. No, ehkä tässä alkaisi jo olla niin paljon säädettäviä asetuksia ettei kukaan niitä jaksaisi manuaalisesti viilata kohdilleen...
     
    Viimeksi muokattu: 22.03.2013