Ei sun soittimesta löydy ääniasetusta (kuva Philipsin valikosta): katso liitettä hdaanet.jpg Sillä ainakin mulla alkoi toimia, ku valitsi AUTO eikä BITTIVIRTA. (Vanhalla firmiksellä tais lukea jotain muuta tossa kohtaa) Siis näin, jos käytät HDMItä. Optisellekin löytyy asetuksia. Sopii testailla!
Veikkaisin että äänenlaatu uudessa vahvistimessa olisi parempi kajareiden automaattisen kalibroinnin & huonekorjauksen ansiosta eikä tietysti saa unohtaa että uusi waffi tarjoaa tuen uudemmille liitäntätyypeille (HDMI) tarkoittaen pienempää määrää johtoja. Voisi oikeastaan sanoa, että eniten hyötyä uudesta vahvistemesta saa jos muutakin AV-kalustoa on jo tullut uusittua/on aikomus uusia. Studiot luottaa siihen, että blu-ray -laitteet osaavat muuttaa HD-äänet semmoiseen muotoon, että niitä voi toistaa myös hieman vanhemmilla laitteilla. Tällöin ei legacy-ääniraitoja välttämättä tarvita. Valtaosin tämä onnistuukin, mutta vaatinee hieman säätöä soittimen päässä (aloittelijalle voipi olla haastavaa).
Kitti vinkistä. Täytyy tutustua jos tuossa LG BD-620N olisi tälläinen mahdollista ja siten saisi Yammunkin toistamaan näitä tuoreempia HD-ääniä. Iso
Pah. Standardin mukaan levyllä on oltava PCM, DD tai Legacy-DTS. Noista ainoa "HD" raita on PCM, joka on suhteellisen harvinainen. Eli levyllä on oltava joko legacy-formaatti tai pakkaamaton ääni. DTS-HD MA on elokuvan tekijälle helpoin, koska se sisältää legacy-raidan itsessään. "Äänten muuttaminen sopivaan muotoon" puolestaan tarkoittaa ääniraidan purkamista soittimessa PCM-muotoon ja toistamista HDMI:n tai analogin kautta. Sikäli, kun PS3 ei alunperin edes osannut olla purkamatta ääntä PCM:ksi, niin kyseessä ei ole mikään salainen temppu. Asetuksista vaan valitaan soittimen dekoodaus päälle.
Kai yritin sanoa, että nämä legacy-ääniraidat semmoisinaan/ainoina ääniraitoina ovat harvinaisuus ja tosiaankin voivat puuttua tuon DTS-HD MA:n sisältämän coren vuosi (täyttää nuo vaateet). Tässä tapauksessa tosin ääntä viedään ilmeisesti optisen/koaksiaalin kautta eteenpäin joten oletan, että soittimen prosessoinnista (tai asetuksista) uupuu nyt jotain. PCM-raidat ovat tuskaa tässä tapauksessa (stereo-raitoja lukuunottamatta). Edit: standardi ei ilmeisesti kuitenkaan pakota näiden legacy-raitojen olevan mitään 5.1-raitoja eli esim. tässä Ganesin tapauksessa DD 2.0 saa standardin tyytyväiseksi.
Tulipas törmättyä mielenkiintoiseen tapaukseen: Borgias season 2 blu-ray sisältää ainoastaan Dolby TrueHD 5.1 -raidan, näköjään tässä tapauksessa standardista ei juurikaan välitetä tai sitten sitä tulkitaan hyvin laveasti.
Myös TrueHD:sta löytyy "core", Dolby Digital 640 kbps. BD-soittimet osaavat lorotella tätä S/PDIF -töpseleistään.
Jahas, ei pidä uskoa kaikkea nettipalstoilla lukemaansa, näemmä. Olin siinä uskossa, että ainoastaan DTS sisältää core-raidan, Dolby ei. MUOKS: Wikipedian mukaan TrueHD ei sisällä 'corea': In the Blu-ray specification, Dolby TrueHD is an optional codec. Dolby TrueHD audiotracks may carry up to 24 bit audio in up to 8 discrete audio channels at 96 kHz or up to 6 channels (5.1 surround) at 192 kHz. The maximum encoded bitrate is 18 Mbit/s (the same as the uncompressed rate). Since TrueHD is an optional codec, a separate (primary) AC-3 audio track must be present on Blu-ray discs that contain a TrueHD track. MUOKS2: Myöskään Dolby ei tällaista omilla sivuillaan pikaisen vilkaisuni perusteella mainosta.
Kyllä TrueHD -ääniraidasta ahavoituneen muksausohjelmien käyttäjän kokemuksen mukaan 640 kbps perus-Dolby Digital löytyy. Tätä ei ole jostain syystä dokumentoitu ainakaan kovin selvästi näkyvillä kirjaimillla. Itsekin "löysin" sen aikoinaan vasta ihan käytännön harjoituksissa. Nettikirjatiedon mukaan tämmöistä ei pitänyt olla olemassakaan.
Keskustelupalstoilla tiedetään kertoa, että TrueHD ääniraita sisältää tai tarkkaan ottaen sen on mahdollista sisältää metadata, jonka perusteella tuo dowgreidaus on mahdollista tehdä. Erona DTS:ään on se, että TrueHD kyllä toimii ilman tuotakin, mutta DTS-HD MA ei. Epäselväksi jää edelleen, mitä tapahtuisi, jos tuollaisen metadatan sisältän BD-levyn heittäisi vailla TrueHD tukea olevaan dinosauruksen aikaiseen soittimeen. Osaisiko tuo lukea sen DD:ksi vai ei?
Uuuh! Ei olekaan niin simppeliä. Näköjään TrueHD:sta on kaksi eri variaatiota: AC3-coren ja TrueHD:n sisältävä streami sekä pelkän TrueHD:n sisältävä (ei AC3-corea) streami. Blu-ray:n TrueHD on tuota ekaa mallia, HD DVD:n tuota toista. Ohjelmallisesti näitä voi sitten konvertoida suuntaan jos toiseen. Kiinnostaisi tietää, että mitä soittimet osaavat tehdä tämmöisessä tapauksessa: työntää ulos optisesta AC3-corea vai pelkästään dekoodattua 2ch PCM:ää ?
En ole henkilökohtaisessa live-elämässä ikinä nähnyt HD DVD -levyä edes kotelossa. HD DVD ehti olla elävien kirjoissa ennen n. viisi vuotta sitten tapahtunutta kupsahtamistaan niin vähän aikaa, että esim. minulle siitä ei kerennyt tulla minkäänlaista ääniraitojen käpälöintikokemusta. Ääniraita-variaatioissa noin kauan kuolleena ollut variaatio voidaan mielestäni jo sivuuttaa. Tai mainita korkeintaan marginaalisena vintage-mainintana pienennetyllä fontilla HD:n Historia -osiossa. Riippuu varmaankin soittimesta, luulen.
HD DVD:n osalta tuolla kirjoituksellani voi olla merkitystä niiden osalta joilla on vielä levyjä & HD DVD -asema ja mielessä jonkinlainen levyjen varmuuskopiointi. Mutta joo, formaattimielessä mielessä HD DVD ei ole tosiaankaan enää aktiivinen ja mielestäni jokaisen aikaansa seuraavan Plazalaisen pitäisi tietää tämä ilman sen kummempia historiatietojen virkistyksiä.