Kyseinen kone on aina ollut pelkkä pelikone, jolla ei ole tehty mitään ylimääräistä eikä sitä ole säädetty mitenkään. Avast lienee ainoa ylimääräinen ohjelma, jota koneessa kokeilin. Microsoft Security essentials hoiti muuten turvallisuuden. Koneessa oli yleensä 2-5 peliä kerrallaan asennettuna. Tuollaisella käytöllä kone hyytyi parissa vuodessa ihan täysin. Sinä aikana koneella oli ehkä maksimissaan 10 eri peliä pelattu. Kuulemma Visvan uudelleen asentaminen auttaisi, vaan kukapa jaksaa. Oman firman xp-läppäri puolestaan on edelleen käytössä vaikka sitä on säädetty vaikka ja miten ja erilaisia ohjelmia asennettu isot pinot. Muistiakaan siinä ei ole kuin 2 GB versus Vista-koneen 4 GB. Semmoinen tulee mieleen näistä Windowseista, että ainakin xp on päivitysten myötä kasvanut aikamoiseksi norsuksi. Ikivanha Compaq-läppäri toimii Windows xp service pack ykkösellä vielä ihan mainiosti, vaikka muistiakaan ei ole kuin 256 MB. Olen kokeillut koneella tilannetta, jossa täysin formatoidulle kovalevylle asennettu xp sp1 toimii hyvin eikä hidastele oikeastaan yhtään. Kun xp:n antaa sen jälkeen ladata kaikki päivitykset ja uudet service packit, on kone käyttökelvoton. Ohjelmien aukaiseminen kestää minuutteja. En tiedä onko Vistalla samanlaista norsutautia, hyvin mahdollista. Seiska ja kasi luultavasti eivät siitä kärsi niin pahoin, koska kasin konevaatimukset on pystytty pitämään samoina kuin seiskan, ja teoriassa kain myös Vistan, vaikka Vista noista raskain onkin. Mutta miten todellisuudessa käy? Tulevaisuus näyttää... h3mbe3, hyvä huomio.
Kokemukset positiivisia. Käynnistyminen ja sammutus nopeutuivat huomattavasti seiskaan verrattuna. Työpöytä-näkymässä normaalisti, mutta mihinkään virityksiin saadakseni käyttiksen vanhan näköiseksi en ole lähtenyt. Mediaserverissä ei Reddo digitv-kortti toimi, joten tuo ominaisuus on omassa käytössä turha.
Pitääkö 8:ssa olla jokin maksullinen palomuuri+pöpöskanneri, vai onko 8-käyttis lähtökohtaisesti jo niin turvallinen, että nettiä uskaltaisi selata ja pankkiasioita hoitaa ja maileja lukea "ilmaiseksi" eli maksamatta lisenssiä tietoturvaohjelmistoon? Turvasoftat kun maksavat hunajaa joka konetta kohti erikseen, 40 euroa vuodessa minun tapauksessani per kone. Nykyisessä XP-nettikoneessani oleva turvasofta ei ulotu kuin yhteen koneeseen. Minua kiiinnostaisi jumalattomasti se, että nettikone buuttaisi nopeasti pystyyn (sen voisi sammuttaa/herättää aina tarpeen tullen) ja kone olisi silti tietoturvallinen; ilman erillistä turvasoftaa. Nimittäin pöpöskannerisofta hidastaa XP:ssä buuttaamista jumalattomasti, 2 minuuttia minulla kone buuttaa ylös, ja se on sietämätön viive jos koneen sammuttaisi toistuvasti. Myös netin testeissä pöpösoftalla varustettu modernikin kone buuttaa sekä sammuu suunnilleen tuplahitaasti verrattuna suojamattomaan koneeseen. Kaiken toiminnan selvä hidastuminen ärsyttää eniten tietoturvasoftissa. Käytän Linux-nettikonetta ilman maksullista pöpösoftaa, mutta vain netin selaamiseen, en uskalla pankkiin mennä tai maileja lukea sillä koneella.
Itse jätin antivirukset asentamatta. Ajan tosin viikottain antimalwarebytesin ja jonkin online scannerin.
Tämä käsittääkseni riippuu vähän siitäkin, onko selain tai muu ohjelma asennettuna metron puolelle vaiko desktop puolelle. Metro-puolihan jäljittelee Windows Phonesta tuttua järjestelmää, missä jokaisella aplikaatiolla on oma muistialueensa, joihin muilla aplikaatioilla (tai viruksilla) ei ole pääsyä. Viruksien kehittäjien on muutenkin ensin laitettava pöpönsä johonkin softaan, joka kiertäisi valvotun storen kautta. Tietysti selaimella nettiä selatessa tilanne on toinen, mutta pääseekö virus itse selaimesta muihin aplikaatioihin, onkin toinen juttu. En osaa sanoa. Mutta edelleen se vanha desktop puoli on olemassa, joka on irrallaan metrosta. Siellähän aplikaatiot pääsevät esimerkiksi käyttöjärjestelmän tiedostohallintaan kiinni, joka tarkoittaa viruskehitysmielessä aivan uusia mahdollisuuksia. Itselläni hyrrää Norton Internet Security taustalla ja ei se kyllä dramaattisesti itseäni häiritse, kun SSDllä sekin hyrrää. Internet securityä saa kyllä kolmen koneen asennuspakettinakin ja jos ostaa parin vuoden paketin, säästää taas lisää.
Itse meinaan pitää koneessa vain Microsoftin oman securitysoftan. Toivottavasti toimii. Muutenhan tuo kasi kyllä buuttaa nopeasti ja ainakin omassa koneessa menee enemmän aikaa koneen käynnistyksestä käyttiksen latauksen alkamiseen kuin siitä puolestaan tilanteeseen, jossa winkkari on käytettävissä. Eli nopeasti buuttaa kyllä.
Olin ajatellut että koneissa on XP niin kauan kuin Microsoft antaa päivityksiä, mutta näiden tarjousten edessä joutui antautumaan ja hyvä niin. Ilmeisesti tästä ja erillisestä palomuurista ja virusohjelmasta johtuen varsinkin vanha kannettava on ollut tuskastuttavan hidas, käynnistyksen jälkeen on voinut lähteä lataamaan kahvia ja juoda se ennen kuin kone on pystyssä. Nyt kone käynnistyy entiseen verrattuna saman tien ja netin selaaminen Cromella on aivan uusi kokemus. Tätä olen miettinyt myös ja vastauksia onkin jo tullut. Otin jonkin ohjelman mukana tulleen McAfee Security Scan Plussan jolla voi tehdä nopean tarkistuksen mieltä rauhoittamaan, muuten taidan jättäytyä Windowsin oman Firewallin ja Defenderin varaan. Kaiken nopeutuminen on niin hienoa että vältän kaikkea mikä voisi hidastaa.
Tapatalk ilmaantui Windows 8:lle. edit: Board express for Tapatalk tarkemmin sanottuna Sent from my Windows 8 device using Board Express
Mahdanko kuulua tuohon kastiin kun on Win8:n palomuuri käytössä, Win8:n Defender sekä lisäksi Avast! Itselläni Avast! ei ole aiheuttanut Win8:n toimintaan mitään em. ongelmia. Mutta onko tuo Avast! Free Antivirus siis turha kun on nuo Microsoftin omat kuitenkin käytössä eli siinä tulee turha päällekkäisyys ja hidaste? Windows SmartScreenin kytkin pois, käytän Firefoxia. Windows 7 Firewall Control on myös käytössä joka siis on ilmainen lisäohjelma Windowsin omalle palomuurille, pääsee itse tekemään asetuksia ja sallimaan/estämään sovelluksien verkkokäyttöä.
Ahaa, no ilmankos. Pelit ovat pahimpia Windows-käyttisasennuksen saastuttajia. Jättävät sen sorttiset ripuliroiskeet muistoksi itsestään. Pelkkä uninstall + virtuaalimäntysuopa + Ccleaner ei niiden sotkujen siivoukseen riitä. 10 isoa peliä käynyt systeemissä = niin paskainen rekisteri että kumihanskat vedettävä käteen. Hyh hyh. EI NÄIN. Oikea tapa ylläpitää tämmöistä pelikonetta on konffata se ensin kuntoon, ja ottaa siitä image tässä toimivassa neitsytkunnossa, ennen ensimmäisenkään pelin asentamista. Tästä imagesta sitten palauttaa systeemin aina takaisin freesiin aloitustilaan kun vaihtelee niitä peli-ohjelmia ja/tai jumia alkaa pukkaamaan.
SP3 oli suht. tarkoituksellinen päivityspaketti XP:n hidastamaan sitä, että ihmiset siirtyisivät Vistaan nopeamman koneen toivossa. MS selitteli paketin tarpeellisuutta turvallisuudella muistaakseni, mutta ainoa oikea tulos oli vanhojen koneiden hidastaminen murto-osaan niiden aidosta tehosta (minkä todisti jo se, että koneeseen asensi Ubuntun, niin se tuntui taas lähes uudelta).
En tiedä onko sattumaa vai ei, mutta aiemmin hyvin toiminut 10M ADSL yhteys on alkanut takkuilemaan tämän Win8 päivityksen jälkeen ja jopa katkeaa täällä DVD Plazallakin aika ajoin. Saattaa liittyä myös Saunalahden viikolla tekemään "verkon parannustyöhön", yleensä näiden korjausten jälkeen on jonkun aikaa ongelmia, näin oli ainakin DNA:lla.
Pari kysymystä ilmaantui asennuksen jälkeen: 1. Muutin kielen lennosta englantiin, niin kone muuttui vain osittain englannin kieliseksi? Esimerkiksi kirjautumisruutu on suomeksi. Lisäksi alapalkissa lukee "Fi/Fin"? Miten saa muutettua kielen englantiin, mutta näppäimistöasettelun ja sijainnin kuitenkin suomeen? 2. Saako "mail"-tiileen jotenkin haettua office outlookin sähköposti-ilmoitukset, vai kuuluisiko sen edes toimia niin? Jos ei, niin saako sellaista office-tiiltä, joka ilmoittaisi uusista posteista? 3. Käytössä on Sony vaio läppäri ja hiiren ajurit piti asentaa uudelleen päivityksen jälkeen, ennen kuin skrollaus alkoi toimia. Edelleenkään skrollaus ei toimi esimerkiksi Iltasanomien tiilessä. Käyttö kyllä nopeutui mukavasti ja tämä metro on kyllä omaan käyttööni hyvin soveltuva.
No niin, vihdoin jaksoin kaivella viimeiset laitehallinnan tuntemattomat laitteet kuosiin Windows 8 -käyttöjärjestelmässä. Toinen laite oli sormenjälkitunnistimen ajuri, jonka löytää ihan valmistajan laitesivuilta. Toinen tuntematon ajuri olikin vähän sitten kinkkisempi tapaus. Nimittäin CIR ITE Infrared vastaanottimen ajuri 5.1.0.1 ei ollut enää Windows 8 yhteensopiva - juuri se joka löytyy Acerin sivuilta. Löysin sitten Packard Bellin uudemman version 5.1.0.6 ja se asentui ongelmitta. Sen löytää esimerkiksi täältä.
Tommonen arikkeli muistu mieleen: http://muropaketti.com/windows-8-torjui-85-haittaohjelmista Onkos DVB-G vielä siirtynyt SSD levyihin? Lähinnä siis käyttis levyksi. On ihan käsittämätön ero boottiajoissa SSD vs. normi kovo. Ite oon käyttänyt myös ilmaista Avast pöpösoftaa eikä koskaan ole ongelmia ollu. Nyt piti itekin investoida tähän Win 8:iin kun päivitysversion sai 14,99e hinnalla.
Windows-puolella olen tähän saakka käyttänyt aina erillistä (ilmaista) palomuuri+virusskanneri-komboa (useimmiten Comodo+Avast), mutta Windows 8:n kanssa ajattelin luottaa ihan siinä jo olevaan palomuuriin ja virusskanneriin. Taisin muutama päivä sitten lukea juttua tuosta Windows 8:n Defenderistä (jossa siis on antivirus-ominaisuus) ja kuinka se ilmeisesti kytkeytyy automaattisesti pois, jos 3rd party -virussoftan ottaa käyttöön. Anyway, ko. artikkelin kirjoittaja päätyi suosittelemaan kaikesta huolimatta Windowsin omia turvaohjelmia, sillä ne eivät ainakaan ole ns. bloatwarea ja pysyvät suhteellisen näkymättömänä taustalla. SSD-levyllä minäkin Windows (ja Mountain Lionia) pyöritän ja nopeusero vanhaan 7200rpm:n kovoon on kyllä huima -- vaikken edes Sata III -nopeuksista pääse nauttimaan koneen tukiessa vain Sata II -nopeuksia. Windows-työpöydälle pääsemiseen bootista ei kyllä montaa sekuntia kerkeä kulua.
On minulla pieni 64 GB Samsung 830 SSD, mutta koska kaikissa hyötykoneissani on XP, Samsung on ollut koristeena eli pelkkänä filevarastona poissa koneesta. En uskalla kuluttaa SSD:tä pilalle XP-käyttiksen vaarallisen usein toistuvan levynkirjoitushimon vuoksi. Toki muuttelin Samsungin hallinnointisoftalla käyttiksen parametreja SSD-ystävällisemmäksi, mutta eihän silti mitään automaattista Trim-komentoa tai vastaavaa XP:ssä ole. Alan oikeasti käyttää kyseistä SSD:tä vasta huomenna illalla kun ostan päivällä (käytettynä kaikki) yhden uuden tietokoneen ja puoli tusinaa littumonitoreita. Tosin asennan Win7-käyttiksen SSD:lle. Myöhemmin kasattavaan Win8-kokeilukoneeseen tulee tavallinen kiintolevy. En siis sittenkään pääse tekemään reiluja nopeusvertailuja kolmen eri käyttiksen kesken (XP, 7, 8), koska ei ole identtistä buuttilevyä joka koneelle tarjota. Ostan tuohon uusimpaan pääkoneeseeni Samsung 840 PRO 256 GB SSD:n keväällä ja silloin vapautuu tuo entinen hitaampi 830 muuhun tarpeeseen, silloin sen voisi panna Win8-koneeseen.
Osta Chromebook. Itse hankin sellaisen ja hintaa tuli toimituksineen, suomalaisine näppistarroineen ja virtajohtoineen 310 €.
Mä huomasin eilen, että mun koneessa levyt ovat olleet IDE-moodissa eikä AHCI-moodissa. Tarkoittaa, ettei TRIM-komento ole ollut käytössä. 2 vuotta on Intelin 80 gigan X-25M ollut käytössä. Intelin SSD Toolboxin mukaan levyn käyttöiästä 99% jäljellä. Tosin mun ymmärtääkseni TRIM-toiminto vaikuttaa enemmän kirjoitussuorituskykyyn kuin kestävyyteen.
Siis hetkinen. Tuossa Intelin levyssä mukana tuleva SSD Toolbox:n SSD Optimizer on käytännössä "manuaalinen TRIM" (jonka voi tosin ajastaa). WinXP:n osalta lienee ainoa tapa jolla XP:ssä voi käyttää SSD:tä & "manuaalinen TRIM" -comboa. Ainakaan SSD Toolboxin manuaalista ei löydy rajoitteita sen suhteen, että sitä ei voisi ajaa IDE-moodissa, mutta käytännön kokemusta minulla ei tästä ole.