Häiriöitä lähetyksessä thread

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Tuike, 07.07.2004.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Riitti kun katsoin 5 sekuntia yhtä YLE-ohjelmaa, sen alun ja lopun:

    Valkea täplä ilmestyy ja poistuu samalla hetkellä kun kanavalogokin.

    YLE-logogeneraattorissa on "likatahra", eli kun vasemman ylänurkan logo on skannattu kopipaperilta, skannerissa tai paperissa on ollut likatahra. Tai sitten vastaava moka on digitaalisesti osattu generoida tavalla, jonka ymmärtämiseen aivoni ei kykene. Minä en tuollaista mokausta kykenisi tekemään (en digitaalisesti enkä analogisesti) edes miljardin euron palkalla, niin suurta idiotismia se vaatii. Vaaditaan sellaista oman työn jäljen laadusta piittaamattomuutta, että sellaiseen kyetään nykyään vain TV-yhtiöissä sekä niiden keppiä+koiraa käyttävien kaduntallaajien luona, jotka katsovat nettiteeveetä tai muuta kolmen pikselin kuvanlaatua. Ne oliot, joille (704 tai 720) * (576) pikseliä on minimivaatimus, niiden otusten silmillä kyllä huomataan usean pikselin kokoinen möllykkä ja reagoidaan siihen tavalla tai toisella. Meitä pikselin huomaajia on 2 kpl tässä maassa viimeisten laskujen mukaan.
     
  2. El Cohete

    El Cohete Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko DVB-G huomannut viime aikoina Ylen kanavien kuvaan ilmestyneen lomitusvirheen (tai mikä oikea termi onkaan)? Virhe ei ole yleensä koko ohjelman pituudella, vaan esim. jos ohjelmassa on erikseen ulkokuvaa, sisäkuvaa ja vaikkapa arkistomateriaalia (vaikkapa MOT tai vastaava), niin usein ulko- tai kenttäkuvassa on kuva kaameaa viivaviidakkoa, ja muu osa ohjelmasta saattaa olla ilman ko. ongelmaa.

    Yllä kirjoitin Teeman viime viikon Taloraati-ohjelmasta, joka oli tästä pahin esimerkki tähän mennessä. Tänään 20.00 tulee seuraava jakso, ja mainoksen perusteella tänään odotettavissa sama vika. Sama ongelma oli hieman pienempänä kun äsken vilkaisin ohimennen TV1:n Parittomat ja Muisti: Akat asialla -ohjelmia, ensimmäisessä ulkona tehdyissä haastatteluissa oli kuva karmeaa sahalaitaa, muuten tavallisen huono, jälkimmäisessä taas uusi täytteeksi kuvatut uudet maisemakuvat olivat sahalaitaa, mutta arkistomateriaali taas ok.

    Yleltä on vastattu että kyseessä on lomitusongelma ja luvattu korjata, mutta eipä näytä menneen viesti perille asti. Olisiko niin että Ylen tai alihankkijoiden "kevyissä" ulkokuvauksissa käytettävä kamerakalusto on sekundaa ja kuvalle ei huomata tehdä mitään, vaan se editoidaan sellaisenaan parempilaatuisen materiaalin sekaan? Jos ohjelma on kokonaan kuvattu kentällä (esim. Taloraati), niin sitten koko ohjelma on pilalla. Sanoivat vastauksessa palautteeseen että editointi-/käsittelyvaiheessa editointityöasemissa ei ko. virhettä huomata kun ei tarkisteta miten normaalissa tv:ssä kuva näkyy.

    Edellisessä Taloraadissa kuvaongelma oli niin paha että se näkyy jopa Areenan rajusti pakatussa versiossa: http://areena.yle.fi/tv/1698188

    E: On tuo pikseli havaittu täälläkin. Jollain toisellakin kanavalla oli viime viikkoina vastaavanlainen animoituun kanavalogoon/mainokseen liittuvä härö, jossa puolikas o jäi kurkistamaan aina kun animoitu teksti liukui pois.

    E2: Tämän illan Taloraati näyttääkin olevan uusinta viime vuodelta, ja yllätys yllätys, siinä ei ole vastaavaa ongelmaa kuin viime viikon jaksossa, ainakaan yhtä pahana.
     
    Viimeksi muokattu: 18.11.2012
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Yritin katsoa sitä pilattua Taloraatia, jossa on purjelautailijatar mukana. Kuvanlaatu on niin karmea, että EN VOI katsoa sitä. Otin uusintalähetyksenkin talteen, toivoen sen olevan parempilaatuinen. Mutta ei mitään eroa, en voi sitäkään katsoa!

    Joudun ensin kehittämään kuvankäsittelyfiltterin, joka muuttaa kuvan sellaiseksi, että voin katsoa nämä pilatut Taloraadit. Taloraati on helvetin hyvä ohjelma minulle. Runoraatia en voi sietää sekuntiakaan (en tajua runoutta), mutta VHS-raati puolestaan oli ihan mukava ohjelma, ja Taloraati se kaikista kiinnostavin.

    Lähden kuvanparanteluun sellaisesta ideasta, että resamplaan kuvan vaakasuunnassa pienemmäksi, skaalauskerrointa en osaa vielä sanoa, kokeilu kertoo enemmän. Siksi, että YLE:n käyttämä resamplaus "vilkuttelee pikseleitä" kun pikseli siirtyy viereiseen pikseliin esim. panoroinnissa. Kuvasta puuttuu antialiasointi. Kun kuvan skaalaa itse, se synnyttää jonkinasteista antialiasointia, ja sitten kuvan voi skaalata takaisin isommaksi, joka edelleen pehmentää tulosta ja toivottavasti poistaa vilkkumisen. On pakko luopua vaakaterävyydestä.

    Pystysuunta vaatii vastaavan toiminnan, mutta se onkin vaikeampi asia, jos kyseessä on esim. väärävaiheisten juovien tapaus tai ylipäänsä lomitukseen liittyvä asia. Eniweissön, yritän aluksi pudottaa pystyreson puoliksi, se periaatteessa tekee interlacekuvasta progea, etenkin jos pudotus tehdään hävittämällä puolet juovista kokonaan. Hävitys tapahtuu kun resamplataan "raakametodilla" ilman mitään parannusfunktioita, silloin puolet datasta jätetään kokonaan huomioimatta. Ja taaskin kuva lopuksi skaalataan isommaksi, joka pehmentää sitä ja toivottavasti häivyttää ikävää vilkuntailmiötä eli aliasoitumista.

    HUOM: IHAN ALUKSI pitää tehdä se pystyreson käsittely eli kuvan progeksi muuttaminen (50% datan tuhoaminen), vasta sen jälkeen aletaan vaakaresoa manipuloida. Listasin asiat yllä väärässä toimintajärjestyksessä, helposta vaikeampaan operaatioon luetellen.



    Nyt ei ole aikaa alkaa YLE-pulmien kanssa tapella, olen menossa ostamaan uutta käytettyä tietokonetta ja sen kasaamiseen menee lähipäivät.



    Joka tapauksessa nämä tyypilliset YLE-kuvaongelmat (lomitus- tai skaalausviat) ovat niin ankarasti kuvan tuhonneet, ettei Radeonin kuvankäsittelyrauta kykene mitenkään kuvaa parantamaan henkiin. Hieman laimeammat virheet se pystyy kumoamaan, mutta ei näin pahoja. Itse pitää ne parannusfiltterit väsätä, siis käyttää playersoftaa/DS-filtteriä, joka sallii eri algoritmeilla tehtäviä skaalauksia.

    Siis totta se nyt vain on, että suunnilleen 3/4 videon datasisällöstä joudutaan kotona hävittämään pois ja hyödyntämään vain noin 1/4, että kuvanlaatu muuttuisi riittävän stabiiliksi silmällä katsoa. Niiden silmillä, jotka ovat täysin allergisia noille epäluonnollisille vilkkuville ja väpättäville kuvaobjekteille.

    Kun vaikkapa siinä Taloraadissa kuva pysyy paikallaan, mikään ei liiku, silloin kuva on "vain pilalla", ei sen pahempi. Sen korjaamiseksi riittää pieni pieneksi-isoksi skaalailu ja lisäpehmentely. Mutta siten kun alkaa panoraatio tai muu liike, silloin kuva muuttuu sietämättömäksi, virheet ylikorostuvat ja vilkunta iskee päin naamaa.

    Ne, jotka pelaavat autopeliä matalalla resoluutiolla ilman antialiasointia, omistavat sellaiset silmät, että voivat katsoa Taloraatia eivätkä ymmärrä mistä nyt vouhotetaan. Mutta minun on pakko käyttää antialiasointia myös 2560*1600-resolla, koska olen täysin allerginen vilkuville pikseleille. Silmistä mene suorat piuhat aivoihin ja se vilkunta aiheuttaa välittömän ylikuormituksen. Ihan kuin katselisi lumisadetta ja yrittäisi käsittää jokaisen pikselin liikkeet ja tärinän.

    KOKO KUVAN vilkkuminen ei ole niin häiritsevä ilmiö. Esim. 50 Hz kuvaputkea voin katsoa ihan mainiosti. Osaan poistaa 50 Hz välketaajuuden aivoissani. Mutta suuritaajuiset pikkudetaljit eli pikselit, ne eivät saa välkyä, niistä tulee paniikkinen olotila. Eräs kaverini taas ei voi katsoa 50 Hz putkea, hän vaatii 100...120 Hz putken. Erilaisia ovat aivot juu.

    Aivojeni luonteesta johtuen olen oletettavasti allerginen plasmakohinallekin, eli LCD:stä on siirryttävä OLEDiin tai mikä teknologia nyt tuleekaan järkihinnalla vastaan. Pasmaa katsomalla sekoaisin pahemmin kuin kissa mikrouunissa.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    YleLeaks on ohjelmasarja, jossa kuvanlaatu on aina ollut huono. Joudun sitäkin katsomaan skaalaillen pehmemmäksi, tai etääntymään monen metrin päähän kuvasta, "etten näe mitään", mutta kuulen mistä puhutaan.

    Varsinaisesti kuva ei ole pilalla tai standardien vastainen, se vain näyttää siltä, kuin kamerakalustona olisi 256*256 pikselin tyylinen nettikamera. Jos kamerat ovat parempia, jopa Full HD -resolla, niin sitten videomateriaali on jossain vaiheessa editoitu "nettilaatuiseksi" ja sen jälkeen se skaalataan isommaksi ja lähetetään mukamas 720*576 pikselin materiaalina, jota SE EI OLE!

    Ei ole tallessa YleLeakseja, että voisin alkaa sarjan kuvaongelmaa analysoida. Yritän päästä niistä eroon nopeasti, lähes katsomatta kuvaa, sen verran surkeaa laatua kuva edustaa.



    ----------------------------------------



    Pannaan huvin vuoksi pari demokuvaa (videoplayeristäni kaapattuna) Taloraadin Huippukuvanlaadusta verrattuna 30 euron videokameraani. Kumpikaan ei ole vertilineaarisella optiikalla, ja kumpikin on kiinnitetty fillariin. Kameroiden hintaero on kymmenkertainen, mutta kuvanlaadusta päätellen arvaus menee väärin. Halvempi kamera tosiaankin toistaa vinot viivat nätimmin kuin kallis kamera. Eikä ole pallovääristymää, kuten on kalliissa MeneAmmattilainenSankari-kamerassa. Ainakin arkkitehtuurikuvaukseen 30 euron kamera sopii paljon paremmin. Kuka kertoisi tämän YLE-huippuammattilaisille...

    No juu, ymmärrän kyllä, että kun sitä Taloraadin Full HD -raakakuvaa editoi ja kaikki näyttää hyvältä, mahtaa editoijaa itseäänkin pänniä kun näkee miten YLE sitten ryssii sen loppuskaalauksen lähetyksessään. Kallis kamera kyllä osaa kuvata nätimpääkin kuvaa (jos optiikka vaihdetaan parempaan tai käytetään sitä tuoretta uusinta noin 500 euron kameramallia, jonka minäkin myöhemmin ostan, se on ylivertainen kuvanlaadultaan), mutta jossain myöhemmässä vaiheessa se mahdollisesti alunperin hyvä videolaatu tuhotaan peruuttamattomasti.

    Älkää tuijottako selaimen pienennöksiä vaan 2560*1440 pikselin kuvakokoa:

    [​IMG]
    Uploaded with ImageShack.us

    [​IMG]
    Uploaded with ImageShack.us


    .
     
    Viimeksi muokattu: 19.11.2012
  5. janilxx

    janilxx Guest Guest

  6. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    "ongelmallisen pisteen poisto kesti kauan, koska logogeneraattorien varaosien saannissa oli ongelmia"
    Siis täh? Onko ylellä jossain nurkassa puhisemassa joku erillinen logogeneraattori-laite jolla muodostetaan logo ylen kanaville? :) Ja tietysti laite on vielä niin eksoottinen ettei siihen tahdo saada mistään varaosia? Ilmeisesti myös ylen tekstigeneraattori-laitteessa oli eilen jotain vikaa kun ainakin "onnea onkimassa" sarjan loppupuolella tekstitys lähti niin sanotusti käsistä ja meni reilusti kuvaa edellä.

    Jotenkin tulee taas mieleen, että joka firmalla (myös ylellä) on erillinen osasto joka keksii selityksiä kaikille vioille ym. Näitä selityksiä sitten ladellaan medialle ja välillä nauretaan kun kaikki menee läpi...
     
  7. +sp+

    +sp+ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.08.2005
    Viestejä:
    249
    Saadut tykkäykset:
    2
    DNA:n (antenni) kautta UrhoTv ei näy, muut kanavat näkyy....Signaali on loistava, mutta ruutu mustana. Tilaus on voimassa.
     
  8. El Cohete

    El Cohete Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-G:ltä mielenkiintoista juttua Ylen kuvaongelmista. Itse olen tehnyt tosiaan aivan samoja havaintoja, mutta ehkä kipukynnys on hieman korkeampi ja toisaalta mahdolliset tekniset syyt ei ole yhtä tarkkaan hanskassa. Yllä analysoitu Taloraadin jakso on ollut kaikkein kauhein esimerkki, mutta tuntuu että ko. kuvavirhettä alkaa olemaan joka toisessa Ylen itse tuottamassa ohjelmassa, viimeksi tänään Mestarienliiga-pelin jälkeen Tv2:lta tullut Sisu oli samanlaista virhettä täynnä. Tosin tuossakin tuntui vaihtelevan kuvauspaikan ja kamerakaluston mukaan.

    Ylellä lomitusvirhe tuntuu olevan pääosin niissä ohjelmissa jotka ovat Ylen itsensä tai alihankkijoiden tuottamia, esim. Ylen lähettämissä ulkolaisissa dokumenteissa, sarjoissa tai elokuvissa ei vastaavaa näy (tosin on ollut myös poikkeuksia). Omasta mielestä tuo viittaisi siihen että moka tehdään jo aikaisemmassa vaiheessa kuin lähetyksessä, koska esim. samassa ohjelmassa saattaa olla selvästi viallista ja aivan ok kuvaa sekaisin.
     
  9. Sherukka

    Sherukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos asia vaivaa niin ei se muutu täällä itkemällä. Itse olen aina saanut nopeasti vastauksen ylen tekniikan sähköpostiosoitteesta.
     
  10. El Cohete

    El Cohete Guest Guest

    Liittynyt:
    05.12.2005
    Viestejä:
    158
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos olet lukenut yllä olevat viestini (esim. tämän sivun ensimmäinen viesti), niin juuri noin olen useampaankin kertaan tehnyt ja myös vastaukset saanut. Toinen asia on se että ongelma toistuu edelleen, vaikka ovat sen vastausten perusteella Ylen tekniikassa itsekin todenneet. Ja mistä asti asiallinen keskustelu on ollut "itkemistä"?
     
    Viimeksi muokattu: 21.11.2012
  11. Sherukka

    Sherukka Käyttäjä

    Liittynyt:
    17.05.2005
    Viestejä:
    1 063
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi ilmeisesti pitänyt lisätä hymiö. ;)
     
  12. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Onko kellään ollut tänään häiriöitä kanavilla MTV3, Nelonen, sub tai JIM ym.? Niillä jo pidempään ollut häiriöitä, mutta tänään meni NCIS Rikostutkijat ihan palikoiksi ja signaali hyppii miten sattuu, ja ainakin äsken vielä häiriöt jatkui. Eri nipuissa häiriöt ovat erilaisia ja esim. nipussa jossa on Ylen kanavat, ei ole mitään vikaa. Tilanne sama kahdesta eri rasiasta ja eri laitteilla.

    Jos ei täältä kuulu mitään niin pitää kysellä naapureilta, epäilen talon laitteita. Verkkona kaapeli Sonera Turku.

    Edit: Häiriö näyttää pysyvältä, otanpa yhteyttä isännöitsijään.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 28.11.2012
  13. keni

    keni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2007
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko nyt telkkarissa (LG PK350N) vai lähetyksessä (YLE HD) vikaa. Omista kajareista kuuluu mutta ei tule optisesta pihalle, vahvarin näytössä UNLOCK, tai tulee mykkänä 5.0/2.0 . DVD/BD ja muut kanavat tulee normaalisti läpi.
     
  14. Jussivain

    Jussivain Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2006
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lappeenrannan seudulta muita DNA VHF -asiakkaita? Eipä ole taas tarvinnut kanavia katsella viikonlopun aikana vaikka pari ilmoitustakin tehtynä. Viime aikoina näitä murheita on riittänyt, ilmeisesti venäjän VHF -lähetykset sotkevat signaalia?
     
  15. Fakiiri

    Fakiiri Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2006
    Viestejä:
    1 463
    Saadut tykkäykset:
    9
    Odottelen innolla analyysiä tämänpäiväisestä mäiggärin Mamma Mia! -kopiosta.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Se menee epähuomiossa juuri nyt talteen, en halua tallennusta keskeyttää, jotta stillejä pääsisi nuuskimaan. Livenä kuvaa katsomalla kuitenkin näkee, että materiaali lähetetään lomiteltuna. Näkyy sahalaitoja liikkuvissa kohdissa, koska lomituksenpoistoa en käytä tallennussoftan DS-dekooderissa (DScaler).

    Nettikameraa ei kuitenkaan ole elokuvan teossa käytetty, lyhyt syväterävyysalue paljastaa isokennoisen digiperän tahi filmiruudun.

    Pitääkin samalla täsmentää, että yleensä kun minä puhun "nettikameralaadusta", en tarkoita nimenomaisia nettikameroita, vaan sitä, että kuvanlaatu on jostain syystä yhtä huono kuin nettikameroissa.
     
  17. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Yle Teemalta tulee Ville Haapasalon juontama ohjelmasarja Suomensukuiset 30 päivässä. Ensimmäisessä jaksossa oli osassa otoksista kuvassa jotakin ihmeellistä värivirhettä. Se näytti samalta kuin pilalle mennyt värifilmi 50 vuoden takaa. Näin siis ainakin Soneran kaapelissa. Onkohan tämä joku tarkoituksellinen efekti vai virhe?
     
  18. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Liekö Livillä nykyisin lähetyksessään (DNA:n kaapelissa) jokin lippu vinossa, sillä oma Topfield 5100 PVRc ei ole pariin viikkoon sietänyt kanavaa laisinkaan? Liville siirryttäessä kuva alkaa heti palikoitua ja hyytyä. Eilen hain kanavat uudelleen, mutta eipä auttanut.
     
  19. Poistettu tili 10873

    Poistettu tili 10873 Guest Guest

    Ei näy Soneralla DVBV:lläkään. Signaali on kunnossa, mutta kuvaa ei tule.

    Edit: Tv:n omalla virittimellä näköjään näkyy, erikoista.

    Lisäyksenä vielä, että DVBV näyttää signaalin olevan täydet, eli 98 %, bittinopeuslukema eli bitit vaan puuttuu.
    Mun c-virittimet on sarjassa siten, että johto eli signaali menee seinästä ensin PC:n TerraTec PCI -kortille, jossa se läpikytketään ja jatkaa tv:n virittimelle. Pc saa siis paremman signaalin kuin tv ja muut kanavat toimivat oikein.
    Ei näy Liv myöskään TerraTecin omalla Home Cinema -ohjelmalla.

    v Taajuus ei ainakaan täällä muuttunut, jotenkin tämä taitaa muutokseen kuitenkin liittyä.

    Edit2: Uudelleen virittämällä alkoi DVBV näyttää kuvaa, taajuus kuitenkin ennallaan. Ongelma ratkaistu, mikä sitten olikaan.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 11.01.2013
  20. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Liv ja Jim:hän vaihtoi ainakin antennipuolella päikseen paikkojaan maanantaina 7.1. ? (en ymmärrä miksi) ja ainakin epg:ssä ollut jotain häikkää...
    Tiedä sitten vaihtuiko kaapelissa vastaavasti....

    T: Vesku