Scan-Speakiltä uusi subwoofer

Тема в разделе "Tee Se Itse / DIY", создана пользователем Antti U, 9 ноя 2012.

  1. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Регистрация:
    16 апр 2008
    Сообщения:
    359
    Симпатии:
    3
    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/32w-4878t00.pdf
    Pitäisi tulla myyntiin tammikuussa 2013. Hinnaksi taitaa tulla~600euroa :eek:
    Nyt aloinkin ihmettelemään, että mikä mahtaa olla elementin kohderyhmä?
    Elementissä ei pistä silmään, kuin patentoitu kalvo ja 1000watin tehonkesto.
    Elementti suuniteltu suljettuun, joten refleksikanavan pituus on pitkä, jos refleksin välttämättä haluaa.
    Tuolla hinnalla saisi melkein 2kpl scan-speakin 23w elementtejä. Ohessa 2kpl 23w vs.1kpl 32w Посмотреть вложение vaste.jpg Посмотреть вложение spl.PNG Посмотреть вложение Viive.PNG
     
    Последнее редактирование: 9 ноя 2012
  2. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    31 авг 2007
    Сообщения:
    2.265
    Симпатии:
    7
    Eipä tuossa kauheasti mitään erikoista vaikuttaisi olevan. Tehonkestohan on "vain" 350 wattia (IEC17.1)....
     
  3. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Регистрация:
    16 апр 2008
    Сообщения:
    359
    Симпатии:
    3
    Onhan tuossa erikoista tuo hinta. Elementin hinta vs. suorituskyky on paremetrienvalossa aika heikko, korjaan todella heikko. Joko Scan-Speakilla luotetaan sokeasti ostajaryhmään, josta en ole kuullut, tai sitten on olemassa "merkkiuskollisia" hölmöjä. Voisiko uusi patentti olla ylivoimainen siihen verrattuna, mitä css tai dayton tarjoaa?
     
  4. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Регистрация:
    16 апр 2008
    Сообщения:
    359
    Симпатии:
    3
    Tarkoittaa, että elementtiä kuormitetaan 100tuntia tuolla teholla=yli 4vuorokautta. No tuossahan ehtisi juuri kuuntelemaan M.A Nummisen tuotannon.
     
  5. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    31 авг 2007
    Сообщения:
    2.265
    Симпатии:
    7
    Niin, siis tuohan on se normaali tapa ilmoittaa tehonkesto, millä kunnon elementtien tehonkesto ilmoitetaan. Ei kai siinä mitään kummaa ole? Tosin, tuo IEC testi muistaakseni koko äänialueen signaalilla, subilla ei suodatus vaikuta, tai ainakaan ei suodatuksia mainittu. Diskanteilla nuo IEC17 lukemat ei ole ihan todellinen tehonkesto.

    No, Tanskasta ei ole tullut hinta/laatu suhteelta hyvää elementtiä 90-luvun jälkeen...
     
  6. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Регистрация:
    29 апр 2011
    Сообщения:
    252
    Симпатии:
    0
    Eiköhän tota elementtiä pitäs kuunnella ensiksi, ennenku sen tyrmää.. Eihän noi tehokestot kerron äänenlaadusta vielä mitään.
     
  7. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    31 авг 2007
    Сообщения:
    2.265
    Симпатии:
    7
    Ei, nykypäivänä katsotaan tehonkestoa, maksimiliikepoikkeamaa sekä simuloitua vastetta :) Mitä sitä nyt mittailla tai kuunnella...
     
  8. iluvai

    iluvai Vakiokasvo

    Регистрация:
    20 фев 2011
    Сообщения:
    709
    Симпатии:
    6
    Antti Urmas sai jonkun ähkyn?! Piä kipiä??
     
    Последнее редактирование: 11 ноя 2012
  9. saurama

    saurama Vakiokasvo

    Регистрация:
    16 май 2002
    Сообщения:
    613
    Симпатии:
    10
    Kuunnella? Älä nyt... Bassoelementit on kuin autonrenkaat, mustia ja pyöreitä kaikki. Vain kyljen numeroarvot ovat oleellisia ;) ...
     
  10. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    31 авг 2007
    Сообщения:
    2.265
    Симпатии:
    7
    Ja mitä isompi halkaisija ja liikepoikkeama, sitä parempi :)
     
  11. Antimidas

    Antimidas Guest Guest

    Регистрация:
    29 апр 2011
    Сообщения:
    252
    Симпатии:
    0
    Ai niinkö se hitto menee:( No kait ton scanpiikin täytyy siis olla sysipas...
     
  12. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    5 мар 2003
    Сообщения:
    10.281
    Симпатии:
    30
    Liikutetut Litrat on ainoa kriteeri kun mennään taajuuspäässä alas asti, alle 30 Hz taajuudet siis. KAIKKI elementit ovat käytännössä identtisiä litranliikutusmielessä. Herkkyys on suht vakio. Vain liikepoikkeama ja kartioala ratkaisee montako desibeliä milläkin taajuudella saavutetaan. Sama äänenpaine syntyy jos käytetään 1 kpl 5 litraa liikuttavia elementtejä tai 5 kpl 1 litraa liikuttavia elementtejä. Toinen edellytys on tietysti riittävä tehonkesto, eli jos puhekela kestää puoli wattia, on ihan turha haaveilla desibeleistä. Mutta jos puhekela on riittävän tehokas, vain ne liikutetut litrat ratkaisevat asian.

    Audiotajuuksilla eli 30...30000 Hz alueella elementtien erot päinvastoin ovat huomattavia. Joku elementti voi antaa watilla 85 dB ja toinen voi antaa 105 dB samalla taajuudella (keskiäänet ja diskanttiäänet lähinnä, bassopäässä herkkyyserot kaventuvat). Erot siis ovat valtavia niin äänen määrässä kuin laadussakin. On tärkeää valita itselleen oikeat elementit, koska vääriä valintoja on paljon. Audiotaajuuksilla äänen LAATU on tärkeä valintakriteeri.



    0...30 Hz alueella kun toimitaan, elementin ja koteloilman jäähdytys on ylivoimaisesti suurin ongelma...
    Eräät huippuelementit viihtyvät pienessä SULJETUSSA kotelossa (eivätkä toimi refleksissä kunnolla), ja jos pikkukoteloon ajetaan 2000 W jatkuvaa sadan tunnin ajan, ja 8000 W hetkelliset piikit kaupanpäällisiksi, kotelo syttyy palamaan tai elementti sulaa. Vaikka elementti pystyy siirtämään ne hukkawatit pois puhekelasta, niin suljettu kotelo ei pysty viilentämään koteloilmaansa ilman aktiivista jäähdystystä.

    Onkin järkevämpää "jakaa lämpökuorma" useammalle elementille. Vaikkapa jaetaan se 2000 W jatkuvaa tehoa 10 kpl pienille metallikartiolle, jolloin kuhunkin koteloon siirtyy vain 200 W lämpöä, ja metallinen kartio pystyy sen verran siirtämään pois kotelosta. Kun 10 elementin yhteinen kartioala pysyy samana kuin yhden ison elementin, litrojakin liikkuu sama määrä samalla liikepoikkeamalla.

    Käytännössä tuo ei onnistu, mikään pikkukartio kun ei liikuta kartiota riittävän paljon, joten kartiokokoa pitää väkisinkin kasvattaa, että liikepoikkeamavaatimus helpottuisi. Jos vaikka korvataan yksi 15-tuumainen 5 litraa liikuttava elementti kymmenellä 15-tuumaisella halvemmalla, niin silloin kunkin halvan tarvitsee liikuttaa kartiota vain kymmenesosa kalliin elementin liikepoikkeamasta. Tämä taas on liiankin laimea ratkaisu eli vaatimaton liikepoikkeama, joten järkevä kompromissi majaa jossain 4...8 kartion hujakoilla. Mitä suurempaa jatkuvaa tehoa aikoo käyttää pitkäkestoisena, sitä useammalle elementille kannattaa teho jakaa.

    Kun siis toistetaan 0...30 Hz ääniä, optimointia ei käydä "merkkien" tai "äänenlaadun" suhteen, vaan sillä, miten jäähdytys järjestetään. Monelleko metallikartioiselle elementille pitää teho jaella, ettei kämppä tai pellehifistien kumikartio pala poroksi. Ja kuinka kauan voidaan luukuttaa täydellä teholla ennen liimojen sulamista tai kumin palamista yms. Eli kaikki pohdinta on lämmönsiirrollista optimointia. Ja luonnollisesti ainoastaan metalliset kartiot kannattaa ottaa huomioon suljetussa kotelossa. Ja ne hiilikuitukartiot, jotka läpäisevät lämpöä. On sellaisiakin hiilikuitukomposiitteja, jotka ovat pahvin kaltaisia lämpöeristeitä, eli eivät kelpaa suljettuun koteloon.

    Vaikka kuuntelisi helppoa kamaa eli musiikkia/leffoja, joissa keskiteho on kaukana huipputehosta, niin lämpöoptimointia sekin on, ja silloin kartiomäärää voidaan vähentää, koska keskiteho jää pieneksi.

    Esimerkki rajummasta käytöstä on autopelin pelaaminen realistisilla äänenpaineilla korvatulpat korvissa. Siinähän tuntikausia elementit saavat huutaa punaisina, jos safarirallia tahkoaa. On pakko etukäteen laskea lämmönnousut sun muut, muuten autokisa keskeytyy kaiuttimien sulamisen takia...

    Minä mitoitan systeemini bassotaajuusvasteen laivakoneäänien ja puskutraktorien ja dieselveturien äänen toistamisen mukaan, eli yritän toistaa lähes nollaan hertsiin saakka, koska olen elävänä kuullut miten mukavasti isot koneet jytkyttävät ja niiden pakoäänet röhöttävät. Lämpömielessä puolestaan jatkuvan maksimitehonkeston mukaan mitoitan jäähdytyksen ja elementtimäärän. Ainakin 12 tunnin keskeytyksettömän session mukaan, koska sellaisia pelisessioita on tullut tehtyä. Ikävä kyllä suljettua koteloa on pakko käyttää kun alle 30 Hz taajuuksia toistetaan, joten jäähdytys on vaikeampi järjestää kuin refleksikoteloilla. Uusi audiosysteemini pitäisi saada alustavaan käyttöön 1.5.2013 mennessä, koska sitten alkaa ulkoilukausi ja rakenteluprojektit pannaan seis. Neljää identtistä metallikartiota harkitsen tällä hetkellä alimmille bassoille. 425 W per kartio. Jos se vaikuttaa liian kuumalta, 6...8 kartioon pitää vaihtaa, ja aina kun kartiomäärä huomattavasti muuttuu, elementtityyppikin todennäköisesti vaihtuu. Nimittäin kun liikepoikkeamatarve vähenee, pitää saada kartion metalliala isommaksi eli kumireunus ohuemmaksi. Onkin naurettava "suunnitteluvirhe", että niissä elementeissä, joissa on maailman suurin liikepoikkeama ja tehonkesto, niin niissä on kaikista pienin akustisesti efektiivinen kartioala ja TODELLA pahasti alamittainen näkyvän metallikartion ala jäähdytystä varten. Tuollaiset elementit on tarkoitettu hetkelliseen luukutukseen, yhden musabiisin demoamiseen. Minä taas vaadin jatkuvaa luukutuskykyä, jonka aikana äänen ominaisuus ei saa vaihdella kuumenemisen/jäähtymisen vuoksi.

    Jonnekin pyöreästi 80...345 Hz taajuuksille on pahvikomposiittikartio hyvä, ei kannata metallia käyttää. Tehonkestokaan ei tule ongelmaksi, eikä liikepoikkeamakaan ole ongelma. Kotelo saa olla helpommin jäähtyvä refleksi. Herkkyyttä kartiolla pitää olla normaalia enemmän, koska mitä korkeammalle taajuudelle noustaan, sitä pienemmältä alueelta pitäisi äänen lähteä (vain 1 kartio mieluiten, ja sen pitää riittää kovaan äänenpaineeseen). Ei saa toistaa 345 Hz taajuutta kymmenen kartion kautta, vaikka 10 kartiota sopiikin mainiosti 0...80 Hz toistamiseen.
     
    Последнее редактирование: 17 ноя 2012
  13. JJCool

    JJCool Guest Guest

    Регистрация:
    30 сен 2003
    Сообщения:
    85
    Симпатии:
    0
    Eikös tuohon lämpeämiseen ole yksinkertainen ratkaisu laittaa elementit toisin päin (jos nyt jollakin todella on ongelmia keskimääräisen tehon keston kanssa)?
     
  14. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Регистрация:
    16 апр 2008
    Сообщения:
    359
    Симпатии:
    3
    Käytössäni oli 4x8" Ja uskomatonta miten muutama 8"elementti työnyää ilmaa. Ostin yhden 12" ja taas hämmästyin, kun elementin toisto oli erillaista, verrattaen edelliseen. Vuosia sitten keverilleni myymäni sls oli tallella ja kävin kuuntelemassa ja siirsimme omaan asuntooni sls elementin=herkyys laski, mutta äänenlaatu parantui. Vaihdoin asuntoa ja päätin kokeilla jotain muuta merkkiä. Daytonilta löytyi budjettielementtejä ja niistä rakentelin. Ensivaikutelmat oli aivan 'ituista, mutta sijoittelu osottautui taas ongelmaksi(hellasärö). 4kpl vs 1peerless= bluemangroupin persona kuulostaa, kuin ikkunan takan seisoisi jättiläinen löisi rumpua. jos vertaan toistoa sls elementiin, en löydä eroa, kuin ääneenpaineessa ja todellisuudentuntuisessatoistossa, mutta jos olisi 4kpl sls elementtejä käytettävänä olisiko toisto parempi scan-speakilla? Takaisin asiaan! 1kpl scan-speakin 13" ei millään pysty samaan auktoriteettiin, mutta maksaisi paljon enemän, kuin 4sls:ää. Silsti se on ilmeisesti pakko ostaa, koska hinku on tietää mitä tuolla hinnalla saa.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    5 мар 2003
    Сообщения:
    10.281
    Симпатии:
    30
    Jos olet mieltynyt jostain syystä 13-tuuman kokoluokkaan, osta näitä:
    http://www.hifikonex.fi/product_details.php?p=523

    Minäkin voisin niita harkita, mutta ovat liian kalliita kokoisekseen (pikkuelementtejä pitäisi ostaa rekkalastillinen). Samassa hintaluokassa nimittäin pyörii 18-tuumainen, joita minä tarvitsen omaan käyttööni simulaation perusteella kolme kappaletta:
    http://tcsounds.com/product/drivers/lms-ultra-5400/

    Puheaiheena oleva 32W/4878T00-elementti vaikuttaa peedeäffää mulkoillessa hifielementiltä, eli näyttää hyvä-ääniseltä kun katsoo mekaniikkaa ja parametreja. Se ei sovellu ankaraan käyttöön eli maksimiteholla tuntikausien grillaukseen.



    Elementin ulkonäkökin on tärkeä asia joillekin, kuten minulle. Jos elementti on nätti etupuolelta, katsotaan etupuolta. Metallikartion pitää esimerkiksi näyttää metalliselta, ei mustalta, se on minulla ostokriteeri.

    Jos elementti taas on takapuoleltaan paljon hienompi, katsellaan sitten mieluummin sitä takapuolta. Mustapinnoitetut metallikartiot ja pahviset ja muutkin kartiomateriaalit minä katselisin mieluiten takapuolelta, koska inhoan mustaa väriä nykyisin. VAIN KALLIIT elementit ovat nättejä takaa. Halpaelementtien prässätty peltirunko on silmälle ruma kun tietää asioista enemmän. Valu/Billet-rungon ja sisä+ulkoripustusten täytyy olla laadukkaita, jotta niitä haluaisi katsella silmissään. Samoin johdinterminaalit ja punokset ja niiden reititys täytyy olla huippulaatua, muuten ostos kaduttaa aina kun näkee silmissään pilipalilaatuisia komponentteja/rakenteita.

    On selvästi kalliimpaa ostaa takapuoleltaan nätti elementti. Aika moni halpakin elementti saadaan etupuolelta kauniiksi, mutta takapuoli paljastaa ruman totuuden, kaiken sen mistä on tingitty.

    MUTTAmuttamutta: takapuolella on paljon huonompi äänenlaatu, siellä suhisee ja puhisee, koska puhekelan viilennys on turbulenttista ja ilma pakataan ahtaisiin rakosiin ja ilma äkillisesti kiihdyttää ja hidastaa. Mitä pienempiä taajuuksia elementillä tuotetaan, sitä kiivammin kartio vatkaa edestakaisin, ja sitä kiivaammin ne tuhinat nousevat kuuluville. Siniaallolla kuulee tuhinat selkeästi.

    Lisäksi ylempien taajuuksien toisto on pilalla. Mitä isompi kartio on kyseessä, sitä suuntaavampi se on, ja sitä pahemmin ne ylätaajuudet tuhoutuvat takapuolta käytettäessä. Takapuolielementit eivät siis sovi missään tapauksessa bassoelementeiksi, mutta voivat silti sopia subbarikäyttöön, jos keksii jonkun menetelmän estää suhinoiden pääsy korvaan asti. Bandpass-kotelointi (refleksi-refleksi) on paras menetelmä suhinoiden vaimentamiseksi "avoimissa" koteloissa. Suhinat eivät mihinkään poistu, mutta ne vaimennetaan niin hiljaiseksi, ettei niitä korvalla enää kuule muun metelin seasta. Puhekelaviilennyksen suhina siis joutuu pomppimaan kotelon sisäseinien vaimennusaineista päästäkseen refleksiputken kautta korvaan. Hyvät vaimennusaineet onneksi imevät korkeita taajuuksia eli suhinoita itseensä.
     
    Последнее редактирование: 17 ноя 2012
  16. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    14 мар 2004
    Сообщения:
    3.222
    Симпатии:
    617
    Sie oot hauska :D
     
  17. saurama

    saurama Vakiokasvo

    Регистрация:
    16 май 2002
    Сообщения:
    613
    Симпатии:
    10
    Vai oliko niin, että pinta-ala auttaa kuin torvi, elementin mekaaninen liike kytkeytyy suurella pinta-alalla paremmin ilmaan kuin pienellä?