Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä olen kanssa rämpinyt tässä ledispottisuossa kun OK-talon kattoon pitäisi sellasia kohta asennella. Tällasia havaintoja matkan varrelta.

    - GU10 kantaisiin halogeenirunkoihin ei välttämättä mahdu ledipolttimo. Yhteensopivuus kannattaa varmistaa ennen kuin tilaa tavarat.
    - Varsinkin tehokkaammat (yli 4W) himmennettävät polttimot ovat isokokoisia ja noihin sopivia spottirunkoja ei tahdo löytyä.
    - Ledien antama valoteho on todella polttimokohtaista. Olen katsonut vierekkäin laadukasta 3,5W polttimoa ja vieressä 5,5W halpista ja tuo 3,5W oli selvästi kirkkaampi. Ei kannata uskoa myyntipuheita vaan ostaa mielummin laadukkaan merkkinen (Osram/Philips tms.) vaikka ne vähän enemmän maksaakin.

    Mulla on ollut pitkään hakusessa tehokas ja laadukas yli 5W himmennettävä GU10 polttimo 4000K värilämpötilalla ja siihen sopiva kallistettava spottirunko. Hinta pitäs jäädä runko+valaisin paketilla ~20€ tietämille/valasin. Tuntuupa vaan olevan vaikeaa löytää sopivia tuotteita.
     
  2. sushukka

    sushukka Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2012
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo 12v, 4w, 370lm, 3500k led oli näköjään vielä ilmeisesti suhteellisen laadukkaalla CREE-ledillä. Hinta oli tosiaan 17e. Se kyllä oli tosi kirkas. Valitettavasti sitä ei kuitenkaan pystynyt himmentämään tarpeeksi pieneksi. En tiedä sitten oliko vika 12v-muuntajassa kun se oli suunniteltu halogeeneille, mutta ei se valoteho ainakaan muuttunut ledillä miksikään vaikka lisäsin ja otin halogeenin pois samasta sarjasta. En tiedä onko sitten yleisempikin ongelma led-valoille, mutta halogeeneissä yksi parhaimpia piirteitä on se minimaalinen tunnelmavalaistus, jonka saa himmentimellä aikaan. Onko noita GU10-kehikoita ja virtahaaroittimia myynnissä erikseen, ettei tarvitsisi noita valmispaketteja ostaa ja heitellä turhaan niitä halogeenilamppuja menemään.
     
  3. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sylvanian valikoimista löytyisi muutoin speksit täyttävä valaisin mutta hinta ei kyllä mahdu tuohon sektoriin.
    http://www.sylvania.fi/tuotteet/led-lamput/item/457-refled-es50-gu10-dimmable
     
  4. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo. Itseasiassa bongasin tuon Sylvanian taannoin, mutta hintaa en vielä saanut mistään selville. Tuote näyttää olevan niin uusi ettei sille ole vielä olemassa sähkönumeroakaan.. Onko mitään hasjua mitä nuo kustantaa/kpl?
     
  5. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    2700K versiolle löytyy jo numero muttei hintaa ainakaan SLO:lla.
    http://sahkonumerot.fi/4740062/

    Ulkomaisilla sivuilla hinta on ollut siinä 25-30€ joten aika tyyris on.
     
  6. JiiPee77

    JiiPee77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2008
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika kitupiikkihintaan pitäisi tavaraa löytää. Vaikea on kuvitella, että noilla spekseillä ainakaan Suomesta mitään kunnollista löytyy, kun nuo pelkät led-lamput maksavat jo noin tuon 20 euroa. Ehkä suoraan Kiinasta tilaamalla voisi jotakin löytää, mutta kunnollisen tuotteen löytäminen voipi olla hankalaa.
     
  7. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tuollanen perus avoinrunko esim. Rinaldo (linkki) maksaa 5-8€/kpl. Tuohon sit polttimo vaan lisäksi. Philipsin 5,5W peruslaadukasta lediä saa ~15€/kpl. Voihan se joo olla että tuosta himmennettävyydestä täytyy maksaa vähän ylimäärästä, mutta jos tuollasen sais vaikka 20-25€ polttimo niin oltais järkevällä tasolla.

    Hintaa on pakko koittaa tinkata alas kun alkaa taloprojekti olla sen verran pitkällä että joka pennonen on laskettava. Noita spottelja menee kuitenkin kymmeniä niin tuosta kertyy jo kohtuu isot säästöt. Kun ostaa isomman määrän niin hintaakin saa yleensä hilattua alas.
     
  9. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisikos joku suositella kylpyhuoneeseen sopivaa ledivalaistukseen lamppuja ja tarvikkeita. Himmennystä ei tarvita. Kylppäriin on tulossa 5cm alaslaskettu katto, jonka alapinta on 7cm katon rajasta. Kylppäri on kokoa 3,8m x 1,5m ja laskun jälkeen huonekorkeutta on noin 2,4m. Peilikaapissa on omat valonsa, mutta yleisvalaistus tarvittaisiin. Kylppärin perällä on poikittain suihkutila (80x150cm), jonka edessä on 80cm syvä kiinteä seinä. Muuten kaikki muu on yhteinäistä tilaa. Eli suihkun nurkkaan tarpeeksi valoa ja muualle hyvä yleisvalaistus, kuinka monta spottia tarvitaan? Tarvittava IP luokitus tietysti huomioitava.

    Lisäksi suihkun nurkkaukseen tulee pari seinään upotettua hyllyä, joihin tarvitaan omat valonsa. Hyllyjä kaksi tai neljä. Onko tämän valaistukseen hyviä ehdotuksia.
     
  10. MikkoP

    MikkoP Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2006
    Viestejä:
    413
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sanoisin, että riittävä määrä on 1 kpl/metri sellaisia gu10-kannalla olevia 5,5W (50W) ledejä. Meillä nimittäin on kanssa kylppäriprojekti siinä vaiheessa, että lamppujen hankinta oli viime viikolla ajankohtainen. Meillä Led-spoteilla valaistava tila on L:n muotoinen, pitempi sivu 3,2m*1,8m ja L:n sakara 1,8m*1,4m, huonekorkeudeksi tehdään 2,3m. Tuohon tilaan päätin laittaa 8 kpl noita edellä mainittuja spotteja. Ensin hankin niihin Bauhaisista Philipsin MyVision 3W:n (35w) 2800K:n polttimot. Kytkin ne testimielessä kiinni kattoon, mutta en ollut täysin tyytyväinen niiden tuomaan valaistuksen määrään. Myöskin valo oli vähän liian kellertävä. Tämän johdosta kävin hakemassa tilalle Kodin Terrasta nuo 5,5W (50W) polttimot, joissa värilämpö on 3000K. Niiden tuomaan valaistuksen määrään sekä väriin olen erittäin tyytyväinen.
     
  11. Regu

    Regu Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yritin philipsin sivuilta löytää tietoa asennuksesta eli lähinnä siitä minkä verran saisi olla tilaa ympärillä vai eikö nuo lämpene nin paljoa jotta olisi merkitystä? Katto johon olen noita suunnitellut on vanhan paneelikaton päälle asennettu uusi mdf paneeli ja välissä taisi olla tilaa n30mm eli joutuisin vanhankin paneelin puhkaisemaan joka ei ole ongelma, mutta tuleeko käry?
     
  12. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Soittelin eilen Powersettiin ja kyselin neuvoja kylpyhuoneen lamppujen valintaan. Suositteli tuon kokoiseen kattoon 3 tai 4 spottia yleisvalaistuksen saamiseen. Vaihtoehtoina Cariitin NEO, jossa vain 3 cm asennusyvyys, tai heidän oman malliston bath44 halogeeni runko, johon vähän matalampi halogeenirunkoon sopiva LED. Ilmeisesti tuo 7cm vaatimus on aika tiukka noille halogeenirungoille ja niihin sopiville polttimoille. Cariitti oli 65€/kpl. Polttimon kanssa halogeenirungon hinta oli 18€/kpl + polttimo 32€/kpl. Lisäksi 30€ muuntajaan. Mihis hintaan noita laadukkaita polttimoita voisi löytää?
    Upotettuihin hyllyhin Cariitin CR05, joka on 1W ledi. 28€/kpl + 30€ muuntaja.

    Sitä en tajunnut kysyä, saako noi kaikki yhden muuntajan taakse. Muuntajassa ilmeisesti jerkkua riittäisi. Ei tarvisi huoltoluukkua alas laskettuun kattoon tehdä kahdelle muuntajalle, jos saman perään noi voisi laittaa. Kattoon tulevat taisi olla 5,5W ja hyllyihin 1W.
     
  13. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomasin tossa maalaillessa että meitin olkkarin ikkunan yläpuolella on johdot, eli siis optio loisteputkivalaisimelle kuten joskus aikanaan oli tapana. No semmonenhan olisi kiva, epäsuora tunnelmavalo kun ei noita valoja muutenkaan ole tässä mökissä tarpeeksi. Mutta ruuvaanko siihen

    a) loisteputken jossa ainakin valoteho riittää, Buuhuussissa alkaen 22e 36wattinen. Ahdas vähä on paikka, mutta loisteputki ei taida kovasti lämmetä, semmosiahan ne on noissa alunperin ollut?

    b) led-nauhaa, ostin jo innoissani pinta-asennus pistorasiankin, mutta se on vähän ahdas paikka rullaverhon takia.... ja mitä katselin led-valaistus -ketjua ja linkkejä sieltä, niin muuntajiin menee usein johdot suoraan, ei siis tarvi pistorasiaa? Mutta riittääkö ledeissä valaisuteho tuollaiseen tarkoitukseen, kasvaanhan se tehon tarvekkin ja en kuitenkaan aatellut paljo ton loisteputken hintaa enempää laittaa siihen. Toisaalta se veis kuitenkin vähä vähemmän sähköä (palais varmaan aika usein koko illan?) ja olis kivempi ahtaaseen koloon jos muuntaja on pieni eikä tarvi pistorasiaa.

    3-5 muutakin valaisinta hankintalistalla, eli budjettilinjalla olis tarkoitus mennä. En löytänyt Clas Ohlsonin hyväksi todettua led-nauhasarjaa näistä ketjuista, osaisko joku linkata?
     
  14. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kertokaas. Mulla on keittiössä hiukan väärässä kohdassa valaisinkoukku ja pistorasia siltä kannalta, että sen saisi keittiön pöydän päälle nätisti. Noh, sopivampaan paikkaan voi porata koukun, mutta mitäs sitten jos valaisin ei ole koukkukiinnitteinen? Kiinnostaisi valaisin, jossa on tällainen kiinnitys. Kattoon voi laittaa proppuja, mutta mitenkäs sähköjohdon vienti, kun se ei tule tuosta kohdasta katosta? Tuo valaisimen kanta on metallia, enkä sitä viitsisi lähteä porailemaan. Onkohan mitään tähän käyttöön sopivaa kiinnityssysteemiä, vai valitsenko suosiolla valaisimen, jonka saa ripustettua koukkuun?
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Poraat sen reijän siihen metalliin.

    Voihan tuon laittaa roikkumaan vaikka koukkuun ihan pelkällä rautalangalla, mutta jos tuo pohja ei ole katossa asti, rumalta näyttää
     
  16. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikset poraisi sähköjohdolle reikää siihen kantaan?
     
  17. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisko joku kokemuspohjalta kertoa, kuinka alla näkyvä valaisin olis tarkoitus purkaa ihan ehjänä, eipä taas järki riitä? Ei oikein riitä rohkeus tuon lasikuvun vääntelyyn, ainakaan suosilla ei lähe pyöriin tjms...
    Tuli hankittua 2 x 18w loisteputkivalaisin tuon tilalle keittiön kattoon, varmasti valaisee paljon tehokkaammin jos vaan pääsee sen vaihtaan ton tilalle :D

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  18. ex.faitteri

    ex.faitteri Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2011
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskoisin että kunnolla kun vaan nyppäiset sitä alaspäin, niin lasikupu irtoaa. Lienee kiinni sellaisilla metallisilla jousiklipsuilla rungossa.
     
  19. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees kiitti, tota vähä pelkäsinkin ku on vähä huono ylettää edes keittiötikkailla tonne :D
     
  20. jt.syrja

    jt.syrja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2010
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kannata pelkästään repäistä, kun saattaa tulla palasia lasia silmille. Meillä on toi valaisin konttorilla WC-tiloissa ja sisällä on toisella laidalla kiinteä rauta ja toisella puolella jousella oleva rauta ja kupu irtoaa kivuttomasti painamalla sitä hieman jousen puolelta sivulle ja sitten vastakkaiselta puolelta alaspäin.