Kiitos. Etuseinäheijastusta lähdimme jo ennakkoon miettimään, muutta Ilkan keskikaiuttimesta ottaman mittauksen jälkeen mieli vähän muuttui. Seuraavassa mittaus subbarin päälle pystyyn sijoitetusta keskikaiuttimesta. Kaiuttimen etulevy on melko tarkkaan samalla etäisyydellä takana olevasta seinästä kuin silloin kun 8040A:t on mitattu. Seuraavassa alkutilanne, kun 1037C:t olivat vanhojen paikoilla n. 90 cm jalustoilla ja sunnattu alaspäin kohti kuuntelijaa. Mittaus ei varsinaisesti aiheuttanut riemun tuntemuksia. Matka tästä lopputilanteeseen oli pitkä ja haastava. Uusia kaiuttimia sijoitettiin kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin, suuntauksia vaihdeltiin, asentoa muuteltiin pystystä kyljelleen, etukulmien raskasmattoresonaattoreja pingoitettiin akulevyillä, kaiuttimien väliin kokeiltiin heijastavaa levyä (mikä yllätyksekseni myös auttoi 300 Hz:n kuoppaan), Jalustoja vaihdettiin matalampiin, vaihetta säädettiin, AV-vahvistimen EQ, kaiutinjalustojen soiminen poistettiin iltayhdeksältä lasten hiekkalaatikolla jne. Säätöaika oli klo. 15.30 - 01.10. Vasta tämän jälkeen kuunneltiin musiikkia. Loppusilaukset tehtiin sunnuntaiaamuna ns. uusin korvin. Lähinnä säädettiin etukaiuttimien bass tilt sopivalle tasolle ja nostettiin pikkuisen subbarin tasoa. Kuulostaa vielä paremmalta kuin näyttää.
Kyseessä ei ollut etuseinäheijastus vaan poikittainen heijastus, jonka sai pienenemään merkittävästi joko liikuttamalla kaiuttimia lähemmäs huoneen keskilinjaa tai tuomalla niitä ulos ns. kaiutinsyvennyksestä valkokankaan takaa. Päädyimme ensimmäiseen vaihtoehtoon.
Ilkka otti mittaukset vielä MYYNNISSÄ olevasta 8040A:sta. Olosuhteet olivat akustisesti melko samanlaiset kuin 2007 vuonna muuten, mutta 2 erillisen SVS:n subbarin sijaan on nykyään tuo yksi iso heijastuspinta.
Ei hyvää päivää mikä käy-- suora. Seksikkäin ikinä tällä palstalla postattu Näyttää aika minikokoiselta 8040 tuolla...
Viikonlopun perusteella sanoisin, että kaikki on mahdollista. Totuuden nimissä täytyy kommentoida käppyröitä sen verran, että niissä on equtusta myös korkeammilla taajuuksilla. Tämä on toisaalta mahdollista kun teatterin käyttö tapahtuu vähintään 90 prosenttisesti samalla paikalla. JTX. Käy joku kerta kylässä kun pyörit Länsi-Tampereella.
Kiitos. Anoppi ja appiukko asuvat Tohlopissa, jos vaikka livahdan sieltä Voisi sanoa, että aika pitkälle olet tullut niistä ajoista kun Darnin luona passiivikaiuttimia kuunneltiin. Mullakin on merkki jo oikea, vaikka kokoluokassa vähän petrattavaa onkin
Arttu! Meinasi tulla ruskeeta housuun kun näin nuo käppyrät... Pistikö joku paremmaksi, tiedät! No ei ihan, kas kun ollaan eri sarjassa, kun sulla on equtusta ja mulla ei... Mutta kyllä näyttävät käppyrät hienolta, onnea hienolle työlle. Kummallista muuten ettei olla vierailtu toistemme tekeleitä katsomassa... Onko jälkikaiunta-aikaa mitattu nyt tai aikaisemmin?
Taajuuskorjaimelle olisi vielä töitä ~200 ja ~800 Hz:n ympäristön töppäröitten tasoituksessa. Nyt alakeskialue 1 kHz:iin asti on vielä melko kyhmyisen näköinen. Paljonko noissa käyrissä on tasoitusta? Mikä oikean kanavan 400 Hz:ssä montuttaa? Kokeilitteko rapsauttaa siihen EQ:lla pienen korostuksen? Entä mikä tuli keskikanavan loppukunnoksi ja menikö kaiutin kyljelleen vai pystyyn? Vahvistimien irrotushomma taisi mennä aika hukkaan...
Elänköhän menneisyydessä... silloin kun meikäläisen teatteria tehtiin... tämä vaan nuoremmille tiedoksi.... kun viriteltiin, Andy Geneleciltä totesi.. kun tehdään kunnon teatteri... ekaksi heitetään kaikki equt mäkeen... ei kyllä ollutkaan equja... mutta niinkuin Artun tapauksessa, kuuntelua yhdessä paikassa, voi tietysti equttaa... ja onhan equtus parantunut isommalle alalle.
Nykyiset DSP-järjestelmät osaavat laskea useiden mittauspaikkojen keskiarvoja. Mitä laajemmalle alueelle korjaus tehdään, sitä huonommaksi jää lopputulos. Mitään viisastenkiveä ei tässä asiassa siis ole keksitty, eikä tulla keksimään. Kyseessä on teknologian perusrajoitus. Vain akustoinnilla voidaan tuottaa laadus ääni laajalle alueelle.
Parametrisen digitaaliequttamisen mahdollisuudet eivät olleet vielä sinun teatterisi pystytysvaiheessa (v. 2001/2002 ?) kovin yleisesti tunnettuja.
Muistan sen Darni-vierailun kuin eilisen. Mutta tottahan se harrastus vei ns. mennessään. Lasse. Pitää joskus kyläillä puolin ja toisin. Sinun ja Ylscoken teatterit olivat varmasti keskeisimpiä syitä sille, että teatterikiinnostus voimistui toteutukseen asti. Ylscoken luona olen vieraillut ja näkisin sinunkin teatterisi oikein mielelläni. Käyrissä on 1/3 tasoitus.
Kaiuttimet ennakkoon ajatellussa sijoituksessa. Kaiuttimet lopullisessa sijoituksessa. Kaiuttimet lepäävät subbarin ja vanhojen jalustojen päällä. Vasta tekemilleni kaiutinjalustoille ei lopulta ollutkaan käyttöä. Uskokaa tai älkää, mutta tällä levyn kappaleella pystyttiin nostamaan vasemman kaiuttimen vasteessa 300 - 400 Hz:ssä kohdin ilmennyttä kuoppaa 1-2 dB.
Aika uskomatonta settiä! Ihan kuola valuu... Jotenkin tuo nykyinen kaiutinten asettelu ei mieleen itselle olisi tullut, mutta jos se mittautuu paremmin, mikäs siinä. Itse vaan olen loppuun asti symmetrian ystävä. Mutta kyllä tuolla kelpaa! Tuleeko tuo screeni kokonaan peittämään nuo etukaiuttimet? Eikö screeni lepata lujaa soitettaessa?
Symmetrian ystävä olen ehdottomasti minäkin. Mittaustuloksissa oli kuitenkin niin valtava ero tämän sijoituksen eduksi, ettei pelkän visuaalisen symmetrian nimissä olisi ollut kannattavaa edetä. Balanssi on tässä sijoituksessa akustisesti hyvä. Tekemiemme säätöjen jälkeen se on vielä parempi. Parempaa stereokuvaa en muista itse missään kuulleeni. Kuva on 4-5 vuotta vanha, mutta vastaa täysin nykytilannetta. Valkokangas on kaiuttimien edessä kokonaan, kuten se on ollut siitä lähtien kun teatteri valmistui. Kankaan mahdollista liikehdintää en ole koskaan huomannut, joten se ei ole ongelma. Valkokankaan n. 5kHz:stä alkava 1-2 dB:n vaimentuma säädettiin AV-vahvistimen RoomEQ:lla Ilkan kanssa pois.