ARC-automatiikka?

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana accident, 29.03.2012.

  1. accident

    accident Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Neuvokaa aloittelijaa vielä tässä, please.

    TV:ssä ja vahvistimessa on ARC. Kun kytken TV:n päälle, saako äänen kuulumaan automaattisesti kotiteatterikaiuttimista (2 kpl lattiakaiutin)? Eikö tämä saattaisi olla mahdollista siten, että TV:n tarjoama ARC-ääni herättäisi vahvistimeen virrat ja vielä kytkisi itsensä TV:lle? Onko tälläistä vahvistinta olemassa?

    Vai voisiko homman hoitaa kytkemällä kaiuttimet jotenkin toisin?
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 726
    Saadut tykkäykset:
    479
    Huomaa, että töllöissä ARC on yleensä vain tietyssä HDMI-liittimessä (Yleensä HDMI2), samoin HDMI:n versio ja kaapelin laatu voi vaikuttaa asiaan, mutta jos kytkennät on oikein, toiminta om kuvaamasi kaltaista, toki valmistajakohtaisesti voi olla omia "jutskia" tai käytettävyyshärdellejä....

    T: Vesku
     
  3. accident

    accident Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämähän on hyvä uutinen. Toimivatko Yamahan uudet vahvistimet näin? Mulle tulee RX-V371 tai RX-A810 todennäköisesti (laitteen syvyys määrää vaihtoehdot vähiin).

    t. Acc
     
  4. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    ARC (Audio Return Channel) liittyy ainoastaan HDMI-liitännän ääneen. Tällöin ääni kulkee myös takaisin päin, esim. televisiosta takaisin AV-vahvistimeen päin, jolloin erillinen piuha pelkälle äänelle ei ole tarpeen. ARC ei siis lupaa mitään muuta kuin äänen paluukanavan.


    Tuoreimmissa AV-vahvistimissa on varmaankin aina jonkunlainen valikko HDMI-asetuksiin liittyen. Sieltä saattaa löytyä ARC:n lisäksi myös CEC:iin (Consumer Electronic Control) liittyen asetus/asetuksia. Jälkimmäisestä käytettävä nimitys tosin lienee useimmiten joku kansantajuisempi, kuten vaikkapa HDMI control.

    Britti-yamahan sivustolla tuki mainitaan näin: "HDMI CEC Compatibility". Joka tapauksessa, sekä vastaanottavan, että myöskin lähettävän laitteen HDMI:n versio vaikuttaa siihen, että mitkä kaikki temput on mahdollista toteuttaa. Ja se on täysin valmistaja- ja laitekohtaista, että onko tuo mahdollisuus myöskin käytännössä hyödynnetty, vieläpä bugittomasti. Pelkkä päälle/pois on mahdollista toteuttaa HDMI:n kaikilla versioilla, mutta pakollista edes sen toteuttaminen ei siis ole.
    Ainakin tuoreimmissa Yamahoissa (esim. RX-V771) on manuaalissa juttua 'HDMI control':sta. Vastaava toiminnallisuus löytynee useimmilta kilpailijoiltakin (Denon, Pioneer, Marantz jne.), sillä HDMI CEC ei ole valmistajakohtainen juttu. Tai jos ei aivan vielä löydy, niin sitten varmaankin heti seuraavassa mallisarjassa on. Kalliimmissa laitteissa toteutus on kenties monipuolisempi, kuin karvalakkimalleissa. Eli kannattaa imuttaa netistä juuri sen laitteen manuaali, josta on kiinnostunut, jos ei muutakaan tietoa löydy.



    Nykyisessä AV-vahvistimessani ei ole HDMI-liitäntöjä iästä johtuen, mutta HDMI-laitteita kyllä löytyy. Itselläni Blu-ray -soittimen käynnistäminen käynnistää myös tv:n, koska tv:n päässä olen asetettanut CEC:n päälle. Tosin CEC:ää ei tv:n valikoissa mainita, vaan "HDMI-ohjaus". Siellä voin valita, että lähettääkö tv:n sammutus HDMI:aa pitkin sammutuskomennon. Tai että lähteekö tv päälle, jos se saa HDMI:n kautta käynnistyskomennon.
    Tallentavan digiboksini käynnistyminen puolestaan ei koskaan käynnistä televisiota. Mikä on ihan hyväkin, koska muutoinhan tv räpsyisi vähän väliä turhanpäiten päälle.
    Minkäänlaisia asetuksia kun ei digiboksissani ole. Eli täytyisi siis olla asetettu/asetettavissa niin, että vain digiboksin valmiustilasta herättäminen lähettäisi televisiolle HDMI CEC-käynnistyskomennon, ei siis pelkkä ajastuksen alkaminen. Paitövei, televisioissakin on nykyään tallennustoimintoja (USB-muistitikulle tms.), eli potentiaalisesti sama ongelma.

    Analogisesta kuvasignaalista herääviä AV-vahvistimia on ollut olemassa jo kauan (yleisyydestä en tiedä sanoa). Kenties on vieläkin? Sopivalla, eli jonkunlaiset makrot ymmärtävällä kauko-ohjaimella saat annettua yhdellä napin painalluksella käynnistyskomennot useammalle laitteelle.
    AV-vahvistimet myös useimmiten muistavat edelliset asetuksensa input-kohtaisesti. Joskus ne saa pysyvästikin määriteltyä jonkun tietyn napin taakse ('SCENE1', 'Watch movie'...). Tosin tv:n mukana tuleva kake ei tuollaisia juttuja yleensä sisällä, eikä yleensä ole oppiva. Varsinkaan pitkistä komentojonoista, eli makroista puhuttaessa.
     
  5. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    CEC kyllä toimii melko kattavasti, mutta se pitää itse ottaa käyttöön asetuksista.

    Vahvistimen herättäminen television virtatilanteen mukaan pitää kytkeä päälle television asetuksista. Esimerkiksi Panasonicilla Menu -> Setup -> Link Settings -> "Power on Link: On" sekä "Power off Link: On".
    TV:n kaukosäädin ohjaa AV-vahvistimen volumesäätöä kun valitaan VIERA Link napin alta valinta "Speaker Selection: Home Cinema". Tällöin television omat kaiuttimet poistuvat käytöstä ja ääni kuuluu vain AV-vahvarin kautta. Valinnan ollessa asennossa "TV", TV:n omat kaiuttimet ovat toiminnassa mutta ääni välittyy myös ARC kautta AV-vahvarille. Vahvistimen äänenvoimakkuus täytyy säätyy vahvarin omalla kaukosäätimellä ja television kaukosäätimen volumenäppäimet ohjaavat television omaa äänenvoimakkuutta (jonka voi myös mykistää jolloin ääni jää kuulumaan vain vahvistimen kautta). Home Cinema tulee valita vain kun halutaan käyttä yksinomaan AV-vahvistimen ääniä, TV kun halutaan käyttää molempia vuorotellen sekaisin.
     
  6. accident

    accident Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia teille hyvistä vastauksista.

    Tähän siis vaikuttaa se mikä on telkkarini (tod.näk. joku tämän vuodenmalleista: Samsung, LG, Sony tai Panasonic) ja mikä on vahvistimeni.

    Siis melkoisen tarkka saa olla näistä valinnoista ja laitteiden ominaisuuksista. Arvaan jo, että kaikki myyjät eivät tiedä, ainakaan tarpeeksi, mistä tässä puhutaan. Muutamme kesäkuun lopulla ja aikaa vielä on.

    Kysyisin vielä, että onko joku laite (TV ja vahvari) merkiltään tai tyypiltään tässä mielessä ongelmallinen tai sitten onko joku ongelmaton?
     
  7. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lähes kaikista kotiteatterivahvistimista löytyy ARC, ihan niistä halvimmista 200€ laitteistakin ja yleensä se mainitaan tuotetiedoissa. Viime vuoden halvimmista televisioista puuttui ehkä ARC, mutta tänä vuonna se saattaa löytyä lähes kaikista ja kyllä se ominaisuus todennäköisesti mainitaan jossain tuotetiedoissa tai voi kysellä valmistajan asiakaspalvelusta.

    Eihän tuo ARC ole edes välttämätön, kun molempien laitteiden käynnistämisen voi tehdä yleiskaukosäätimellä ja äänet voi siirtää optisellakin vahvariin.
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2012
  8. andyks

    andyks Guest Guest

    Liittynyt:
    22.02.2002
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole tässä taloudessa vielä TV:tä jossa olisi ARC, joten yksi kysymys joka on mieltä askarruttanut.
    Siirtyykö tuota ARC-kanavaa pitkin TV:ltä vahvistimelle vain TV:n OMA ääni? Vai siirtyykö mahdollisesti myös TV:n muissa HDMI tuloissa olevin äänilähteiden ääni muuttumattomana vahvistimelle tuota ARC-kanavaa pitkin? Siis jos esim. kytkee bluray-soittimen TV:n HDMI1 tuloon ja vahvistimen HDMI2 tuloon, saako DTS-HDma äänet vahvistimelle TV:n "kautta"?
     
  9. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Muiden laitteiden äänet siirtyy myös sitä kautta, mutta vain stereoääni ja ehkä dolby digital 5.1.