Hieno uusi traileri: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OzPVYy7LHIo Huomenna tulee YouTubeen 10 min pätkä elokuvasta (Disney Twiittasi juuri).
Tuokin on fanitraileri. Joo, ja " in 1912 Edgar Rice Burroughs gave us the gift of modern science fiction". Millähän mittapuulla tuota voi kutsua moderniksi scifiksi?
Ehkä verrataan Jules Verneen jne. Ja kyllähän moderni tai modernismi viittaa ja sijoittuu kuvaamataiteessa, taidemusiikissa ja kirjallisuudessa juuri noihin aikoihin. Ei tuo ehkä ole niin hatusta vedetty termi viitattaessa tuohon aikaan, ehkä nykyinen sci-fi on jälkimodernia tai jo jotain muuta. Harmi että omaankin makuun nuo trailerit näyttävät aivan jotain muulta kuin millaiseksi kirjojen perusteella Marsin maailman penskana kuvittelin. Edelleenkin ohjaajat tuntuvat humaltuvan cgi:n mahdollistamasta yksityiskohtien ja liikkeen paljoudesta, näyttelijät ja tunnelma kärsivät kun muutamassa vuodessa vanhenevaa kikkailua vyörytetaan jatkuvalla syötöllä. Paljoa ei tämän tyylisiä elokuvia ole tullut katsottua, mutta samat ongelmat tuntuvat edelleen vaivaavan mitä oli surullisen kuuluisissa "uusissa" Star Wars -leffoissa ja osin LoTR:eissa. Tämä vaikutelma tietty noiden pätkien perusteella, ehkä totuus on toinen. Toivoittavasti vaikutelma on väärä.
Moderniksi luokiteltava scifi yleensä määritellään alkaneen John W. Campbellin tultua Astounding-lehden päätoimittajaksi 1938. Ja siinä on aika paljon eroa tullaiseen ERB:n fantasiapulppiin verrattuna.
Ok, itse en ole genren historiaan kovin tarkkaan perehtynyt. Sen kyllä myönnän ettei Burroughs tyylillisesti ole lähelläkään modernia tai modernismia. Huvittavaa että sci-fi on sitten ollut parikymmentä vuotta jälkessä muiden taiteiden kehitystä, vai tarkoitetaanko siellä modernilla jotain muuta kuin yleensä, onko enemmän teemoihin vaiko tyyliin liittyvä käsite?
Nimenomaan. Ala-aste ikäisenä kirjat tuli koluttua läpi ja nyt aikuisena nostalgiahuumassa odotan innoissani, että pääsen viimeinkin näkemään suosikkihahmoni elokuvissa.
Joo, modernia, ei modernistista. Modernia siinä mielessä, että tuolloin siirryttiin varsinaisen science fictionin aikaan. Sitä ennen tarinat olivat enemmän juuri näitä Mars-kirjoja muistuttavia, parhaimmillaankin puhdasta fantasiaa scifin ulkoisessa olemuksessa. Campbell korosti edes jonkin sorttisen tieteellisen taustan ja ainakin tarinan sisäisen logiikan ja uskottavuuden merkitystä.
Tästä ei sitten Finnkinon edustajan mukaan tule laisinkaan 2D-versioita Suomen levitykseen. Paskempi uutinen meille, joille 3D-elokuvat aiheuttavat migreenioireita. Olisihan se kiva ollut tämäkin nähdä valkokankaalla kun lapsesta asti on Burroughsin kirjoista pitänyt.
Tai meille, jotka eivät välttämättä tykkää katsella puoliksi mustaa, puoliksi vain liian tummaa kuvaa ja maksaa tästä lystistä extraa. Jotain pitäisi keksiä, että 3D-elokuvia voisi Finnkinon laitteilla katsella. No, säästyypä nekin rahat ja nykyiseen lippuhintaan (2 lippua) saakin jo sen 2D Blurayn parin kuukauden päästä.
Tai, meillä joiden silmissä kuva nytkyttää aivan sietämättömästi. Passiivilasisysteemillä kuva on kyllä huomattavasti katselukelpoisempi, ainakin sen yhden ulkomailla olleen katselukokemuksen mukaan, mikä minulla on.
Oho...tänne peräjemmarilaankin on tullu 3d vehkeet. Vituttaa aivan järkyttömästi katsoa leffaa ne saatanan lasit päässä. Tämä kun oli itselleni ns. eka kerta. Sitten kun on vielä valmiiksi silmälasit päässä, niin se kruunaa koko homman. Niittaisivat vielä ne lasit päähän niin olisi vielä epämukavampaa. No ainakaan ei tullut mitään epilepsiaa tämän takia, vaikka paikoitellen tuntui vähän hassulta/oudolta katsella 3d kuvaa. En kyllä myöskään yhtään tiedä, että miksi tämä piti ylipäätään tehdä 3d:nä muutenkuin lisätulojen toivossa. Aivan turha lisäys tähän leffaan. Ei se tuonut koko leffaan oikeastaan mitään uutta ja hienoa tai mitään lisäarvoa. Sitä ei minusta edes käytetty missään kohdissa erityisenä tehokeinona tms. Mieluummin katselen kyllä ihan vaan 2d leffoja. Mutta itse leffa oli noin muuten ihan ok viihdettä, joskin paikoitellen vähän pöljä juonensa suhteen. Olisi hauskaa tutustua kirjoihin, mutta eipä niitä paikallisessa kirjastossa ole.
Ymmärrän kyllä, että kirjasta elokuvaa tehtäessä joudutaan vähän juonta tiivistämään, mutta minkä hemmetin takia tässä oli muutettu lähes kaikki? Suurimman osan elokuvasta oli olo että ollaan vissiin luettu käsikirjoittajan kanssa eri kirjoja. Ihan vauhdikas ja viihdyttävä tuo sinäänsä kyllä oli. Vanhana mars-kirja fanina ei tuolle tekeleelle voi kyllä yli kahta tähteä antaa. Jos unohtaa tuon kirjojen juonen ja hahmojen pilaamisen, niin toimintaseikkailuna tuolle voisi kolmannenkin tähden antaa.
Ööh.. mikäs pakko niitä laseja on laittaa päähän? Itse jättäisin kylmästi vaan pois. Vai onko se kolmedee-tekniikka niin ihmeellistä ettei kuvaa näy ollenkaan ilman laseja? Tai onko sosiaalinen paine liian kova kestettäväksi? Tai ehkä se on se nerokas sitouttava lisämaksu. Asiasta kyllä vahvasti samaa mieltä. :grr:
En ole käynyt. Ilmeisesti pitäisi. Keskustelun lisääminen ei muuten ole trollaamista, tällainen ihan pieni huomio.
Eli hintahan on sitten vain 6 euroa yhdestä leffasta normaalin 10 sijaan! Taidankin mennä koittamaan. No ei perhana, tuokin vielä. Ja istuinpaikkakin pitäisi osata valita erityisen huolellisesti. Puhumattakaan siitä että joku taikoisi stereonäkökyvyn silmiini. :hitme:
No sitä varten ne 3d-lasit on... vai meinaatko että sulla on toinen silmä otsassa ja toinen takaraivossa tai jotain sen tapaista? V**tu...
No ihan vaan tiedoksi, että kaikki ihmiset EIVÄT NÄE 3D-KUVAA VAIKKA MITEN YRITTÄISIVÄT. Liittyy näet karsastukseen. Mikä taas on biologinen ja inhimillinen ominaisuus, jota toki voi haukkua siinä missä mitä tahansa muutakin ominaisuutta. Voin koittaa vaikka ettiä sulle mun silmälääkärin yhteystiedot, niin osaat varmaan neuvoa/haukkua häntäkin kun ei kaksi leikkaustakaan tuonut stereonäkökykyä. Mutta, toiset ihmiset vaan on huonompia pistäähän se vihaksi.