Talon pohjan suunnittelua.....ikuisuusprojekti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana marduk, 31.05.2009.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ilmeisesti teillä syödäänkin kodinhoitohuoneessa?

    Meillä ei nyt khh ole, jatkossa tulee ja siitä tulee pieni. Sisälle mahtuu juuri ja juuri:

    - Pesukone
    - Kuivauskaappi (voi kuivattaa ilman tuuletusta tai sen kanssa, paljon rumpua parempi)
    - Siivoustavarat
    - Mankeli
    - Likaisille vaateille pari lajittelukoria

    Kokoa tulee pari neliötä, sen verran että sisälle mahtuu ja siinä se.

    Tietysti jos asuu omakotitalossa, haluaa käyttää khh tilaa kuraetäisenä, silitellä siellä vaatteita, levitellä massiivisia kuivaustelineitä, säilyttää kaikkea turhaa tavaraa tai vaikkapa syödä, kai tuon 15 neliötä voisi siihen tuhlata. Meillä tuo huone on kuitenkin pyykin pesemiseen ja kuivaukseen, joten ei tulisi mieleenkään käyttää siihen yhtään ylimääräistä neliötä.
     
  2. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mitä te siellä kodinhoitohuoneessa oikein puuhaatte, jos siellä saa suurimman osan valveillaoloajasta kulumaan? :D Seuraatte pyykin pyörimistä koneessa ja/tai -kuivumista? Vakavammin ottaen, toki iso khh on mukava, mutta jos samat toiminnot saa mahtumaan esmes isoon kylppäriin edes jotenkin säällisesti, voi säästyneet neliöt sijoittaa vaikka olohuoneeseen ja viettää aikaa enemmin siellä ;)

    Jaa, mikäs siinä on huonoa? Kunhan saan remppaa vähän eteenpäin, siirtyy meidänkin makuuhuone olohuoneen viereen - käynti siis olohuoneesta (ja eteisestä, mutta se lienee sivuseikka).

    Tähän sama. Vaikka liukuovikaapit ovat pääasiassa kaameita, ao tilaan pitkät liukuovikaapit voisivat olla paikallaan.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Noin keskimäärin pyykin kuivaaminen missä tahansa tilassa tekee siitä tilasta: pyykinkuivaustilan. Jos tila on esim sauna, pesuhuone tmv niin aika kalliita neliötä pyykinkuivaukselle. Puhumattamaan siitä, että tyylikästä saunaa on suoraan sanottuna aika nuijaa pilata tekemällä siitä khh. Lisäksi likainen pyykki pitää kerätä jonkin ja se jokin tila tuskin on pesutila jossa välillä kosteuttu aika tavalla.

    Lapsiperheessä kone pöyrii vähintään kerran päivässä, joten erillistä tilaa kyllä suosittelen. Tilan koosta voi sitten olla monta mieltä.
     
  4. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä kyllä, ilmeisesti ilmaisin itseni vähintäänkin epäselvästi. Kodinhoitohuone on loistokeksintö, enkä haluaisi ilmankaan yrittää tulla toimeen - tuo ihmettelyni on oli lähinnä suunnattu Hupen ajankäytölle ao tiloissa ja sille tosiasialle että jos tilaa on rajallisesti, voi kylppärinnurkastakin kodinhoitohuoneen korvikkeen askarrella. Aamulla paidan silittämiseen menee ~10 minuuttia ja illalla pyykinkäpistelyyn 20 minuuttia, ei yhteensä ihan suurinta osaa valveillaoloajasta. Ainakin meidän pyykit osaa pyöriä koneessa ja kuivua rummussa ihan ilman seuranpitoakin.

    Meidän khh on ehkä 12-neliöinen (ei uloskäyntiä, pohjakuvassa piirretty aikanaan apukeittiöksi) ja onhan se varsin mukava kun siellä mahtuu silittämään, vaihtamaan vaipat, hoitamaan pyykit, sijoittamaan kakkospakastimen jne. Toinen ovi tähän kyllä pitää puhkaista joko tuulikaapista tai suoraan ulkoa, kunhan joskus saan aloitettua tilan remppaamisen; lasten kanssa kuraeteisratkaisua olisi plussaa. Tosin jos uutta olisin rakentamassa en ehkä sijoittaisi ~25 keuroa pyykkihuoltoon.
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  5. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä erilllinen KHH pitää olla. Ei tulisi pieneen mieleenkään sijoittaa omakotitalossa pyykinkäsittelyä kylppäriin.

    Makkarista olkkariin käynti on kanssa yksi juttu, jota en ymmärrä. Varsinkin, jos pitää hipsiä vessaan olkkarin kautta. Kyllä vessaan/suihkuun pitää päästä, joko suoraan, tai sitten jotenkin suojassa (varsinkin jos olkkariin näkee sisään kadulta tms.)

    Ja säilytystilaa eteisessä ei voi ainakaan lapsiperheessä olla koskaan liikaa.
     
  6. fraatti

    fraatti Guest Guest

    Liittynyt:
    20.02.2008
    Viestejä:
    104
    Saadut tykkäykset:
    0
    Talo tehdään kahteen tasoon kun tontti sen mahdollistaa. Mikäli tuo ei olisi kahdessa tasossa huonejärjestys olisi varmasti aivan toinen. Eteisessä vessan taakse jää 2,2*1,2 tila joka täytetään hyllyillä, vaatetangoilla tms kattoon saakka. Parempaa ratkaisua tuohon en keksinyt. KHH on turhankin pieni ja siitä seinätilaa syö vielä runsas ovien määrä. Parempaa ei vain tuohon saanut mahtumaan ja niihin on tyydyttävä mitä on saatavissa. Täyskorkeita ja syviä kaappeja saa kaksi, lisäksi 2,2m ala- ja yläkaappeja. Eniten tuossa olen huolissani siitä mihin kuivattavat pyykit löytävät tiensä.

    Mutta nykyisiä talotehtaiden pohjia kun on tuossa katsellut niin on ihmetyttänyt kun olohuone on jokaisessa nipistetty aivan mininiin. Tässä on jouduttu tinkimään monestakin asiasta mutta olohuone on ainakin reilun kokoinen 39m2 ja siellä ajattelin itsekin että tuota aikaa eniten vietettäisiin...
     
  7. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    +1. Ollaan nyt pian 3 kk asuttu uudessa ~170 neliön talossa jossa on tuollainen uber-minimalistinen KHH, joka sisältää yllämainitut ilman mankelia ja toimii loistavasti. Kokoa taitaa olla 2,7 x 2,7 m ja neliötäkään en laittaisi lisää; jos lisäneliöitä olisi käytettävissä menisi ne aivan muuhun tarkoitukseen. Kaikki pyykki minkä vaan pystyy kuivataan rummulla ja rummusta pyykit lähtee melko suoraan kaappeihin muualle. Huoneesta on vieläpä läpikulku varastoon ja 1 neliön verran talotekniikkaa (IV-kone + sprinklerin kamoja) eli edes kovin tehokkaasti ei tuota ole käytetty KHH-tarkoituksiin.

    Off-topic, ainakin osittain: En tiedä leimaannunko tässä joksikin lapsenvihaajaksi, mutta snadisti ihmetyttää toisinaan esim. "Meidän ihku koti" tyyppisiä lehtiä lukiessa kuinka uusi talo rakennetaan about täysin sen mukaan kuinka siellä pärjää vaippaanpaskojaikäisen skidin kanssa. Käytetäänkö nykyisin vaippoja lukioon asti vai suunnitellaanko talo tosiaan n. 3 v per skidi ajanjaksojen ehdoilla...
     
  8. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Kuivauskaapista kuulisin mielelläni lisää. Jutut kertovat että "kuluttaa paljon sähköä verrattuna kuivausrumpuun", joka on luultavasti euroissa aika mitätön määrä? Tuommoinen vaatii varmaan oman poistoilmaröörin?
     
  9. Juhivol

    Juhivol Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    No millasia ihmeellisyyksiä niihin on sitten tehty näiden " vaippaanpaskojaikäisen skidien" takia ? Meillä on itsellä 1 ja 2,5 vuotiaat tenavat (ja jos luoja suo niin ehkä yks vielä tulee) ja tenavia aatellen ei tullut mitään muuta ihkua kuin khhuoneeseen lavuaari sekä pöytä/laskutasoa, jossa voi halutessaan ne vaipat vaihtaa. ...ja loppuviimein aika monessa kodinhoitohuoneessa on kyseiset vermeet vaikka ei vaippoja tarttisikkaan vaihdella...
     
  10. peruk

    peruk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.06.2009
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaas tänne 1 pohja raadeltavaksi. katso liitettä pohja.jpg
    Krs-neliötä ko. pohjalla noin 164. Hienoa paintin käyttöä, kuvassa näkyvät neliömäärät pitävät kutinsa mikäli ovat ilmoitettu. Osa ulko-ovista leikkautui pois, ulos pääsee siis khh, oh ja eteinen. Pohjoinen on ylhäällä ja etelä alhaalla, huonekorkeudeksi tulossa 2,7m. Kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. MITÄ TEKISIT TOISIN?:naminami:
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  11. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0
    - tarvitaan "välttämättä" valtava kodinhoitohuone että mahtuu pesemään sen järjettömän pyykkimäärän minkä nappulat tuottaa
    - erillinen kuraeteinen, jossa kuivauskaappi/pesupiste hanalla jne sitä varten että saadaan päivittäin mudassa painivat tenavat pestyä
    - teemasisustetut lasten makuuhuoneet pitää leikkitilan ja liukumäkien takia tehdä niin suuriksi että olohuone on lopulta about samankokoinen kuin meidän isompi kylpyhuone...
    - ...

    Jos neliöitä on loputtomasti niin tokihan kaikkea kivaa on lisäillä myös taaperoille, mutta tuntuu joillain olevan trendinä tehdä 50-70 v käytössä oleva normikokoinen okt talo vahvasti parin vuoden taaperojakson ehdoilla.

    Kuivauskaappia ei siis ole. Pyykki menee kuivausrummusta suoraan säilytyskaappeihin eli mitään erillista organisointipistettä ei juurikaan tarvitse.

    Pyykin kuivaaminen vie ylipäätään paljon enemmän energiaa kuin peseminen, 40 asteen pesua seuraava kuivaus voi viedä jopa 5-7 x enemmän energiaa kuin itse pesu ja kuivauskaappi on tosiaan se tehottomin tapa kuivata pyykkiä. Meillä on lämpöpumpulla varustettu kuivausrumpu, joka vie energiaa about puolet normaalista rummusta + bonarina se ei kuumenna tuota pientä khh:ta lähellekään yhtä pahasti kuin normirumpu (uusista ei-LP rummuista suurin osa on B-energialuokkaa, LP-rumpu on A - 40%). LP-rumpu on toki suht. kallis, mutta laskeskelin 5-6 vuoden takaisinmaksuajan tuolle hintaerolle jossei sähköhinta nouse ja ainakaan laskupaineita ei sähkönhinnalla taida olla :D

    Sisätiloissa kuivaaminenhan vie aina tavalla tai toisella lämmitysenergiaa eli jossain laskussahan (öljy, kaukolämpö, sähkö, puu) se näkyy vaikka pyykin kuivaisi valtavassa KHH:ssa narulla...

    Ao. sähkökulutusarviot kertovat aika selkeästi suuruusluokat siitä mikä sitä energiaa esim. pyykinkäsittelyssä vie.

    http://www.turkuenergia.fi/index.php?page=312fcb1be0018a35895f59c24bac587
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  12. Duh

    Duh Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.12.2006
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jättäisin kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneen välisen oven pois ja vaihtaisin vaatehuoneen pikkuoven liukuoveksi tai vaikka parioviksi. Kylppäriin voisi lisätä toisen suihkun. Makuuhuoneisiin on varmaan tulossa kiintokaapistoja? Oikean yläkulman makuuhuoneen ylimääräinen kulma näyttää hassulle.
     
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Rakentamisesta en osaa sanoa, mutta kun muutimme aikaisempaan omakotitaloon, niin kyllä silloin katsoimme, että siellä on kaikkea tarpeellista kersojen varalle. Mikä oli ihan hyvä, koska muutimme jonkin vuoden päästä pois, mitä emme tietenkään tienneet, kun muutimme asuntoon, joten jos olisimme vain tulevaisuuden ehdoilla ostaneet talon, niin mitään hyötyä siitä ei olisi ollut. Nykymaailma on niin muuttuva, että itse kyllä enemmän menen nykyhetken ehdoilla kuin suunnittelen tulevaisuuden kauas.

    Jos nyt käyn nuo kohdat läpi mitä laitoit:

    1: Jeps. Iso kodinhoitohuone on kersojen kanssa aivan ehdoton. Pyykkiä todellakin tulee maan perkuleesti. Ja sitten se, että jos saa vaikkapa kolme lasta ja nuorimman ja vanhimman ikäeroa on noin kuusi vuotta, esimerkiksi, ja ajatellaan, että lapset oikeastaan pyörivät kurassa sinne yläasteelle tai ainakin ala-asteen yläluokille saakka (riippuen yksilöstä), eli noin 10-12 vuotta. Niin, jotta nuorinki on sen 12 vuotta, niin siihen kestää 12+6 vuotta eli 18 vuotta, minkä ajan pyyykiä tulee paljon. Eli ei mikään pari vuotta.
    2. Ei nyt niin tarpeellinen, mutta erillinen "pikkueteinen" on ihan jees, jossa kuraiset vaatteet voi riisua
    3. Lastenhuoneiden ei välttämättä tarvitse olla isoja, mutta teemasisustus on jees. Tässä taas sitten se, että jos on kolme lasta, niin ne ja lelut eivät mitenkään mahdu yhteen pieneen huoneeseen, ei millään. Ja kun lapset kasvavat niin he haluavat omat huoneet, jolloin oikeastaan 20 vuoden ajan tarvitaan kolme huonetta muksuille.

    Lapset eivät tosiaankaan ole lapsia vain 2-3 vuotta.

    Ja semmoinen muuten, että vauvojen pyllyjen pesua varten kannattaa taloon laittaa ainakin yhteen vessaan ISO allas jossa on hyvä, korkea ja liikkuva hana. Ja mielellään samaan vessaan taso, jossa vauvaa voi hoitaa.

    Jos itse rakentaisin omaa taloa, niin seuraavat asiat laittaisin:

    -kotiteatterihuone. ehdoton. :D
    -iso kodinhoitohuone, jossa myös kuivausrumpu
    -mankeli on myös kätsä
    -väh. kaksi vessaa. ei miellellään kylppärissä
    -kaksi suihkua, siis samassa kylppärissä
    -sauna, jossa U-malliset lauteet eli hyvin tilaa
    -saunassa puukiuas
    -iso ja valoisa olohuone
    -iso terassi jonne helppo pääsy sisältä, vaikka sekä keittiöstä/olohuoneesa että saunasta
    -iso eteinen, jossa tilaa kengille, lattialämmityksen kera

    Varmasti paljon muitakin asioita olisi, tärkeitäkin, mutta nuo nyt tulivat mieleen.
     
  14. peruk

    peruk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.06.2009
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, kaappeja toki tulee. Ja kulma on hassu, siihen en vielä ratkaisua keksinyt. Haitanneeko tuo muuten kuin paperilla?

    Toinen suihku vain jäänyt piirtämättä. Iso terassi tarkoitus tehdä kiertämään olohuonetta.
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  15. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä en kyllä laittaisi noin pieneen kylppäriin paskapyttyä.
     
  16. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    tuo perinteinen kapean mallinen khh on monesti hankalampi kuin lähempänä neliön muotoa oleva. Tuommoiseen kapeaan kun lyö kuivaustelineen niin se on jo tukossa.

    Meillä KHH on 2,85*3m ja tuolla lyhyemmällä sivulla on korkeat kaapit+pesukone/rumpu vastakkaisella seinällä 180cm leveä laatikosto/vesipiste ja käynti ulos. pidemmiltä sivuilta sit käynti pukuhuoneeseen ja vastakkaiselta sivulta keittiöön. Tuossa ei tule ahdasta vaikka kuivaisi välillä pyykkejä telineellä.

    https://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=13053&d=1296055209
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Oho, jopas tuli vastustusta reilun kokoiselle kodinhoitohuoneelle. No me ollaan koettu tuosta jokainen neliö tarpeelliseksi. Ei ole yhtä ainoata neliötä liikaa tuossa 15 neliössä. No, sehän on myös meidän arkieteinen ja toimii osin myöskin varastona. Käytännössä voisi sanoa että tuossahan on 4-5m2 sitä "arkieteistä".

    Lisäksi myös hifilaitteet sijaitsevat kodinhoitohuoneen puolella kaapissa. Lisäksi vielä kun lapsien harrastukset alkavat, on pakko olla hyvästi säilytystilaa kaikelle, esim. jääkiekkovarusteille. Me olemme tehneet talomme niin että asumme tässä pitkään.

    Varmasti pärjää hyvin pienemmälläkin, mutta tuo piirustuksen pesutorni + yksi kaappi on aika nihkeää. Ongelmia tulee ainakin kuivaustelineen kanssa.

    Plussaa tuosta fraattin pohjasta tosiaan kuten hän itsekin sanoi: hemmetin suuresta olohuoneesta. Itsekin tekisin nyt suuremman tämän 25m2 tilalle. Myös sisustuksellisesti varmasti upea tuo että keittiö/ruokailutila sijaitsee korkeammalla kuin olohuone ja ilmeisesti tila on semmoinen puoliavoin, jonkinlaisella kaiteella rajattuna? Varmasti hieno + tuo avaruuden tunnetta entisestään suureen olohuoneeseen.

    Hyvä asia myös että paskio on kylppärin lähellä. Itse olen kokenyt paskion sijoittamisen itse kylpyhuoneeseen tosi hyödyllisenä. Me käymme noin 4-6 kertaa pytyllä yhden saunareissun aikana, meitä on siis neljä. Tuo on ihan laskettu, koska täälläkin sain aikoinani mielipiteitä paskiota vastaan kylppärissä ;) En muuttaisi tuotakaan omastani. Mahtava idea oli myös sijoittaa kylpyamme siten että saunanlauteilta on suora näköyhteys lasioven läpi sinne. Kiva saunoa samalla kun lapset läträävät vedellä.

    Pirun hyviä vinkkejä täältä sai, kuten olen jo kiittänytkin. Talosta tuli takuuvarmasti toimivampi tämän foorumin ansiosta.


    Peruk -nimimerkille sitten pieni varoituksen sana tuosta takasta + ruokapöydästä. Aika hotit oltavat ruokapöydässä jos takassa on tuli. Nimim. leivinuuni vastaavalla tavalla :D
    Tuohon puikulaan kodinhoitopukuhuoneeseen en puutu nyt, mielipiteeni semmoista kohtaan on varmasti tuotu jo aiemminkin julki ;)

    EDIT: Liitteeksi vielä tuo oma pari vuotta sitten tahkottu pohjaratkaisu. katso liitettä pohja_final.jpg

    Olipas vaikea lisätä attachmentti
     
    Viimeksi muokattu: 06.03.2012
  18. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ääni kaapin puolesta.

    Parasta kaapissa on, että siellä on about saman verran narutilaa kuin kuivaustelineessä. Siten kaapissa kuivaus vie vähän lattiapinta-alaa ja pyykit ovat poissa näkyvistä. Tarpeen tullen voi laittaa lämmitystä päälle, jolloin koneita voi pestä putkeen. Yhdistää siis hyvin perinteisen kuivauksen ja rummun etuja.

    Lisäksi vaatteet eivät rypisty tai kulu. Kaapissa myös helppo kuivata esim urheilukamoja.

    Poisto vaatii oman röörin ellei asu vanhassa kämpässä jonka hormiin voi vaan puhaltaa ilman.

    Sähkönkulutuksesta en tiedä, aika harvoin pisetään lämpöä päälle - yksi koneellinenper päivä ja pyykit kuivaa ilman puhallusta.

    Rumpua en ottaisi
     
  19. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kuivauskaappi olis jees, päiväkodissakin tosi kätevä. Meillä on varaus moiselle mutta "unohtui" sitten se ilmanpoisto siitä. Eli se siitä varauksesta. No pistettiin Ikean siivouskaappi sitten siihen paikalle, sinne mahtuu imurikin kätevästi.
     
  20. peruk

    peruk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.06.2009
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, pitää laskea riittääkö kaappitila ilman noita takan vieressä olevia kaappeja. JOS riittää, niin kaapit siitä saa lähteä, takka siirtyy vähän lähemmäksi keittiötä ja kasvaa kokoa ja saa mahdollisesti leivinuuniluukun. Keittiöön tulisi yläkaappeja vain pisimmälle pätkälle. Näin olisi tarkoitus luoda avoin, valoisa, olisikohan tuo kooltaan 50-60m2, tila johon tulee auringon valoa läpi koko päivän. Aika monta pikkudetaljia tuossa on vielä viilattavana eikä kokokaan ole kiveen kirjoitettu.