Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hyvät halogeenit kestää helposti 3-5vuotta. Siis 12v, 230v halogeenit paukkuu tossa ajassa monta kertaa. Toi GE:n lupaama 5000 tuntia pitäisi olla luotettava. Sijoittelua tarttee miettiä. Ei olisi pohjakuvaa laittaa? Se vaikuttaa jonkun verran.
     
  2. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä toi meidän yläkerran pohjakuva. Toi keittiö ei siis ole tollanen "koppi" vaan toi lieden kohdalla oleva taso on olohuoneeseen avoin. Keittiössä katto on laskettu ja vaaterissa kun se tuossa olohuoneen puoella on vino.

    Mites noissa halogeeneissa menee se että saako noiden 12V muuntajat jonnekin keskitetysti missä ne on huollettavissa vai täytyykö se olla aina siinä itse valaisimen läheisyydessä?
     
  3. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Elektroniset muuntaja pitää asentaa max. 2.5m päähän valaisimista (siis kauimmaisin valaisin saa olla tuolla etäisyydellä muuntajasta, muuten kauimmaisin valaisin himmenee) Eli noi tulee siis asentaa valaisinten aukoista. Rautasydänmuuntajat (pakkamuuntaja) voi asentaa keskitetysti vaikka 30m päähän, kunhan muistaa käyttää tarpeeksi paksuja johtoja. Sähkärin pitäisi kyllä tietää.

    Nopeasti raapaisin ehdotuksen valaisinten paikoista. Jokaisen valkoisen risteyksen kohdalle halogeeni. Ideana ensin nurkkien valaisimet, sitten niiden puoliväliin yhdet ja sitten vielä yhdet väliin keskelle. Portaiden yläpäästä keskeltä lähdin liikkeelle. Toinen vaihtoehto olis lähteä keskeltä parvekkeelle johtavaa ovea.

    katso liitettä 14413

    Noiden halogeeninen lisäksi laittaisin varauksen 1-2:lle riippuvalaisimelle (punaiset ruksit).


    Takan eteen laittaisin jonkun tän tyyppisen korostamaan takkaa.
    http://www.deltalight.com/pop.html#/products/product/3484/

    Siis lähinnä ideana, joku katosta ulostuleva suunnattava valaisin, jolla on helppo korostaa takkaa.
     
  4. jupa3

    jupa3 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2005
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pyydetään asiantuntijoilta hieman apua olohuoneen korkean tilan ja eteisen/käytävän valaistussuunnittelua varten.

    Uudisrakennukseen olisi tarkoitus suunnitella valaistus 27m2 neliönmalliseen olohuoneeseen, joka on 6m korkea ja katto on suora. Pohdiskelin asentavani WT4 valolistaa kyseiseen tilaan, mutta tällöinhän asennuskorkeus olisi vain noin 3m, koska ei taida tuolta katonrajasta tuo epäsuora valo riittää muuten huoneen alaosaan. Onko kenelläkään kokemusta, miltä tuollainen epäsuora valo näyttää, jos valolista on noinkin alhaalla katosta? Tarkoitus tietenkin on, että katosta tulee myös riippuvalaisimia, mutta korkean tilan hyödyntäminen epäsuoran valon lähteenä kiinnostaisi kovasti.

    Sitten vielä kysymys liittyen käytävän/eteisen valaistukseen. Downlight valaisimet eivät taida olla kovin suuressa huudossa häikäisyn vuoksi, onko kenelläkään kokemusta pienloisteputkilla varustetuista downlight valaisimista, esim tällaisesta:
    http://www.sahkobit.fi/verkkokauppa/insaver-180-cone-yleisvalaisin-2x9w-kromi-p-1126.html
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2012
  5. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos PeteK avusta ja näkemyksistäsi! Toi suunitelma vaikuttaa ihan järkevältä. Hieman tuon suuntaisesti olin niitä itsekin hahmotellut tosin määrällisesti vähemmän, mutta tehokkaampia valoja. Noita valaisinpistorasioita en ollut ajatellut laittaa, mutta oishan ne ehkä ihan viisasta sinne raapasta tulevaisuutta varten.

    Kävin paikallisessa ledeihin erikoistuneessa myymälässä ja pääsin näkemään Phililpsin himmennettäviä 5W ledejä. Nuo toimii suoraan 230V jännitteellä GU10 kannassa ja vaikutti ihan päteviltä. Tuollaisten 230V johdottaminen olisi huomattavan paljon yksinkertaisempaa kuin muuntajien jne kanssa pelaaminen. Noita kun iskisi kattoon tarpeeksi (kuinka paljon) varmasti pääsisi hyvin alkuun ja ne voisi vaikka vaihtaa tehokkaampiin kun tekniikka edelleen kehittyy. Hintaa muuten tuli suunnattavalle kannalle+5W polttimolle yht.33€ kun ostaisi enemmän kuin 10kpl. Vai olisko jollain suositella GU10 kantaan tehokkaampaa hyvän hinta/laatu suhteen polttimoa?

    Jotenkin halogeenit sotii sitä ajatusta vastaan että rakennetaan ensin matalaenergiatalo toivoen säästöä sähkölaskussa ja sitten laitetaan kuintekin halogeenit kattoon.. :(
     
  6. Teukka76

    Teukka76 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    02.11.2000
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    2
    Riippuu lämmitysmuodosta,,,suoralla sähköllä ei juurikaan merkitystä, ulkovalaisimiin meillä tulee ledejä ja sisällä mitä valaisimissa vakiona tulee mukana, vaihtaa sitten sitä mukaa kun tarvetta ilmenee/värilämpötila häiritsee. Upotetut valaisimet tulevat Conxentoa Altalite päivänvalolampuin.

    Noin 1500-2000€ uppoaa valaisimiin. Sisältäen sisustusvalaisimetkin.
     
  7. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    En minäkään laittaisi halogeenejä kattoon mutta en myöskään pelkkiä spotteja. Niitä meinään pitää kylvää sinne kattoon aika paljon jos meinaa saada riittävän tasainen valaistus ja sitten taas kun niitä on paljon katossa niin miten niitä meinaa ohjata. Ledejä jos laittaa niin niiden himmennettävyyteen kannattaa tutustua etukäteen.

    Tuommoinen valosui silmiin joka voisi olla ok ratkaisu jos ei himmentää tarvitse. Noita pienempiä pitäisi irroita alle satkulla tukusta.
    http://www.suomenlamppupalvelu.fi/media/Syl_Lighter_LED.pdf
     
    Viimeksi muokattu: 29.02.2012
  8. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olohuoneen yleisvalaistuksen suhteen kallistumassa Osramin Ledvance L valaisimiin. Noi on 20W ledejä, missä liitäntälaite itsessään ja himmennettävissä. Valotehoa luvataan 1000 lumenia, heijastuskulma 60 tai 100 astetta. Arvioin että 6-8 kappaletta noita riittäisi yleisvaloksi, minkä lisäksi tulee kolme kohdespottia osoittamaan takkaa ja neljä baaripöydän yläpuolelle. Varoiksi pari valaisin pistoketta keskeille kattoa kuten PeteK ehdotti.

    Meillä katto on 10 astetta vino, joten alkuun haikailin suunnattavia valaisimia. Ledvancet kuitenkin hajottaa valon aika leveälle, joten toiminee vinossakin katossa. Vielä en ole osannut päättää pitäiskö ottaa 60 vai 100 asteen kulmalla. 60 asteen keilatkin menee jo mukavasti ristiin, mutta seinille ei tule kovasti valoa. 100 asteisissa valoa menee seinille reilusti.. (onkohan se yhvä asia?)
    http://www.osram.com/_global/pdf/Professional/Luminaires/Indoor/LED_Fixtures/TDS_EN_LEDVANCE_Downlight_L_DIM_2011-09-08.pdf

    Latailin tonne tämän hetkisen suunnitelman yläkerran valaistuksesta tänne. http://i159.photobucket.com/albums/t141/cryscythe/shkylkertavalaistus.jpg

    Tuo ehdottamasi lamppu ei vaikuta lainkaan hassummalta. Ainoa puute miksei sitä voi olohuoneen kattoon laittaa on himmennyksen puute. Yleisvaloksi keittiöön tai alakertaan voisi olla hyvä ratkaisu..
     
    Viimeksi muokattu: 29.02.2012
  9. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ohessa pari kuvaa jatkona (lähes) yksinpuheluuni yksinkertaisesta ja eleettömästä yleisvalosta päivänvalolampuin. Olohuoneessa 108cm Jasmina (4*55W) ja pojan huoneessa pari kappaletta Skylight "kattoikkunoita" (2*36W/kpl). Molemmissa huoneissa on siis myös vaihtoehtona lämmin tunnelmavalo. Pitäisi varmaan hommata jonkinlainen laajakulmalasi, jotta mahtuisi ahtaita sisätiloja kuvaamaan...

    =)juha

    katso liitettä IMG_2802.jpg
    katso liitettä IMG_2803.jpg
     
  10. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo skylightit näyttää hauskoilta ja mielenkiintoisilta. Kyllä meilläkin saattaisi tuollaisia valoja olla mutta nuukana ihmisenä kauhistelen noita wattimääriä. Pitäisi varmaan poiketa katsomaan valoja joskus kun Nastaan-ostolaan poikkeilee.
     
  11. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olohuoneen "aurinko" ei paista paljoakaan päivittäin, joten en ole noita watteja juuri surrut. Eikä noilla luvuilla kovinkaan montaa aiemmin suosittuja halogeneja poltella...

    Lasten huoneissa en luopuisi enää kunnon valosta. Pojilla on ihan erilainen into leikkiä kun näkeekin jotain. Skylightien hauska puoli on matala (alle 90mm) upotussyvyys, joten ne istuivat aika kivuttomasti perinteiseen kattorakenteeseen.

    =)juha
     
  12. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Huomaathan, että jos sijoitat keittiön valot noin keskelle tilaa, niin ne muodostavat varjoja työtasoille. Itse laittaisin valot työtason etulaidan kohdalle U:n muotoon. Menee enemmän valaisimia, mutta tulee parempi. Vähän sma oikean alakulman makuuhuoneen kanssa. Ei spotteja yleensä laiteta tollalailla keskelle huonetta, vaan seiniä kiertämään. Nyt noi kolme keskellä näyttävät kyllä vähän hassuilta. Laita suosiolla neljä kappaletta neliön muotoisesti. Ja ilman muuta pos.2 ja pos.7 valaisimet samaan linjaan.
     
  13. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos saisin päättä, niin laittaisin suunnilleen näin valaisimet.

    katso liitettä shkylkertavalaistus_Kommentoitu.jpg

    Keittiössä ruokapöydän ympäriltä voisi jättää ehkä noi neljä poiskin. Mutta ne tuovat vaihtelua valaistukseen. Voit pitää ne neljä päällä, tai sitten ruokapöydän valaisimen tai molemmat päällä, tilanteen mukaan. Makuuhuoneisiin voisi laittaa viiden sijasta kuusikin spottia (tai neljä). Miksi kolme spottia takalle? Yksi näyttää kyllä paremmalta. Paljonhan noita valopisteitä tulee, mutta valoa ei voi olla liikaa ;) Ja jälkikäteen valon lisääminen se vasta hankalaa onkin. Toi portaikko ehkä eniten mietityttää. Ei toi neljä spottiakaan ole ehkä paras ratkaisu, mutta muuta en tähän hätään keksinyt.
     

    Liitetyt tiedostot:

  14. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehdottomasti ei spotteja ruokapöydän ympärille niihin kohtiin missä istutaan. Ehkä reunoille voi spotteja tai ledinauhaa laittaa.

    Tulee paljon mutta onhan tuo kämppä järkyttävän isokin.
     
  15. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    No joo, tarkoitin pöydän kulmia, ei suoraan istumpaikkojen päälle. Ja suunnattavia tietenkin. Makuasia toi spottien sijoittelu tossa.
     
  16. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suunnitelma ehti tässä vähän välissä jo muuttuakin, mutta ihan hyviä huomiota. Ei tuollaista varjojen muodostumista hoksaa ajatella ennen kuin sen joku sanoo -> erinomaisen hyvä huomio! Maalaisjärki ei tunnu näissä asioissa riittävän kovin pitkälle.

    Päivitin kuvaa vinkkien mukaan --> Vähän kaikki tilat on muuttuneet jonkin verran. Oliskohan nyt toimivampi!? Linkki uudempaan suunnitelmaan

    Nykyisen kuvan mukaiset valaisimet maksais noin 2300€, mikä alkaa kyl olla vähän kipurajoilla...

    Mitäs olette mieltä epäsuoran valon käytöstä? Sitähän meillä ei ole käytännössä lainkaan.
     
    Viimeksi muokattu: 02.03.2012
  17. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen siis vähän huono kommentoimaan, kun meillä meni sisävalaistukseen >10ke... ;)
     
  18. cryscythe

    cryscythe Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh! Mä vieläpä olen omassa päässäni oikein panostamassa valaistukseen... Meillä koko talon sähköihin varattu 11k€. Sähkäri tosin kaveri, jonka firman kautta saadaan tarvikkeet hyvillä sopimusalennuksilla ja tuntitaksa halpa. Kyllähän ton valaistuksen vois hoitaa muutamalaa satkulla jos löis vaan perusvaloa kattoon ja pistokkeita gryndereiden tyyliin.

    Onko sun valaistuksesta kuvia jossain nähtävänä?
     
    Viimeksi muokattu: 02.03.2012
  19. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Laitan jossain välissä jonnekin kuvia. Onhan noi ollut jo kyllä jossain topikissa esilläkin.

    Noita 4kpl:
    http://www.dmlights.com/deltalight_grand_prix_dl_28031411alu~02U1S?geoLangLocale=en
    Noita portaikossa 7kpl:
    http://www.dmlights.com/deltalight_inlet_dl_3040512a~01C5T?geoLangLocale=en
    Noita Olkkarin seinillä 4kpl:
    http://www.dmlights.com/deltalight_visa_dl_2750742w~01CG8?geoLangLocale=en
    Noita keittiö+ruokailu+Master Bedroom+pari käytävää 23kpl (siis kipsilevyiseen boksiin kattoon upotettuna):
    http://www.dmlights.com/deltalight_minigrid_dl_202700002a~00ES6
    Noita KHH:ssa + kylppäreissä 20kpl
    http://www.dmlights.com/deltalight_carree_dl_2025011w~01CDE
    Noita lasten huoneissa + vessoissa + teatterissa + eteisessä 50kpl
    http://www.dmlights.com/deltalight_carree_dl_2025053a~02MB8
    Noita 2kpl pesuhuoneessa (siis lattiaan upotettuina noita neliönmallisia):
    http://pdf.archiexpo.com/pdf/martini-illuminazione/walkie-talkie-150-h70/9866-17544.html
    Noita sitten ympäri taloa ja autokatosta n. 20kpl
    http://www.ledstore.fi/tuotteet.html?id=1/13
    http://www.ledstore.fi/tuotteet.html?id=1/31
    Ja noita ulkona 4kpl:
    http://www.dmlights.com/deltalight_outlet_dl_3040712a~01C61


    +lednauhoja lasten makkareissa (RGB)+pukuhuoneessa(valk) ja keittiössä (valk)
    +Kuidut saunassa
     
    Viimeksi muokattu: 02.03.2012
  20. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^Noi deltalightin linkit ei kyllä toimi mulla IE:llä tahi Firefoxilla. Undefined lukee joka puolella.