5.1 järjestelmään valkoiset kajarit ja subbari 10000e budjetilla

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana laoz, 10.02.2012.

  1. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hellasäröstä johtuen ei käy kuin valkoiset kajarit, subbari voi olla muuta väriä kun saa piiloon. Eli tuli muutto uuteen rivariin, jossa on melko suuri olohuone ja kuuntelutäisyydeksi tulee 4-5m. Nykyiset Genelec 8030-kajarit siirtyvät tietokonehuoneen monitoreiksi, joita on ruokkinut Peerlesin 10" rakennussarja-subbari, jossa ollut Hypexin 400W vahvari ja passiivi-säteilijä.

    Eli kaipaisin ehdotuksia viidestä kajarista (oltava valkoisia) ja niihin sopivasta subbarista elokuva- ja musiikkikäyttöön otsikossa mainitussa hintaluokassa. Uusi kotiteatterivahvistin valitaan sitten erikseen kajari+subbari-valinnan jälkeen, koska kajarit voivat olla aktiiviset tai passiiviset. Pääpaino musiikissa eli pääkajarit+etukajari saavat olla järeämpiä ja laadukkaampia kuin takakajarit. Saa olla jalusta -tai lattiamalleja pääkajareiksi, kunhan keskikanavan saa vain integroitua hyvin niihin. Emännän silmää miellyttää kovasti Amphionin tuotteet, mutta haluan käydä lävitse mahdollisimman monia eri vaihtoehtoja, vaikka valkoinen väri rajaakin mahdollisia vaihtoehtoja.

    Tekeekö Genelecin DSP-mallit ihmeitä äänelle?
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2012
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Riippuu tilasta. Hyvässä akustiikkasuunnittelijan ohjeiden mukaan rakennetussa huoneessa ei välttämättä tarvitse dsp-säätöjä, mutta tavallisessa kiviseinäisessä olohuoneessa tuo voi helpottaa paljonkin. Toki dsp ei kaikuvalle luolalle mitään mahda, mutta taajuusvasteen korostumat saa siloteltua pois. Ilmeisesti olohuoneen sisustukseen on emännällä valmiit suunnitelmat joihin ei raskas ja tehokas (tarkoittaa yleensä ruma) akustointi kuulu, joten dsp saattaisi olla ihan hyvä idea. Lisähinta mikrofoneineen toki on melko huikea. Ei-dsp subin sovittaminen dsp järjestelmään on mahdollista, mutta silloin on käytettävä myös pääkaiuttimilla analogisia liitäntöjä.

    Esimerkiksi eteen 3x 8250 + taakse 2x 8240 + kalibrointiin GLM mikrofoni + subbariksi SVS PC13-Ultra = 10500€ :naminami:
    Lisäksi vahvistin ja tykötarpeet.

    Sama setti ilman dsp-funktiota 3x 8050 + 2x 8040 + SVS PC13-Ultra = 7800€ eli melkoinen ero. Tuolla ylimääräisellä rahalla päivittelee sitten vahvistimen ja melkein tykin siihen päälle.. Tinkimällä ja kilpailuttamalla tietysti tippuu euroja pois tämän hintaluokan setistä ihan jonkin verran.

    Edit: Näitä saa myös valkoisena lisähintaan.
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2012
  3. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Genelecit eivät ole mitkään ehdottomat suosikit vaan olen myös miettinyt seuraavia yhdistelmiä, kun niitäkin saa sopivasti valkoisena ja miellyttävät emännän silmää hieman enemmän kuin Genet. Noilla jäisi vielä rahaa ylimääräiseksi, vaikka varaisi 2000e subin budjetiksi, koko kymppitonnia ei ole missään nimessä pakko käyttää, jos lisähinta ei tuo parannusta. Valitettavasti omat ehdotukseni ovat jotenkin kotimaisia, joten ulkomaalaisiakin settejä olisi mukava miettiä tuolla valkoisella vaatimuksella.

    Amphion Argon 3L ja 3kpl Argon 3 5000e + 2000e subi

    Aurelia Ambera ja 3 kpl Aurelia Magenta 4000e+ 2000e subi
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2012
  4. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivitetään tähän nyt tilanne kun valinnat tehty ja kaiuttimet tilattu. Eli sisustus meni äänen edelle, mutta ei voi mitään. Argon 3L pääkajareiks, keskelle Argon 3 ja taakse tuli 2kpl Ion koon ja painon takia. Subwoofer tulee olemaan Genelec 7070 jos hallitus hyväksyy.
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kun muut kaiuttimet eivät ole Geneleciä eikä niiden singaalia tulla kierrättämään subwooferin kautta, niin on pakko kysyä, että miksi? Koska se on kaunis?

    Genelecin subwooferit ovat suorituskykyynsä nähden hintavia. Hinnalle saa vastinetta, jos käyttää subwooferin ominaisuuksia sen naittamiseen pääkanavien kanssa eli käytännössä all-G -setissä. Nyt niin ei tapahdu? Pelkkää bassoa irtoaa yhtä paljon ja laadukkaasti pienemmälläkin rahalla.

    Esimerkiksi SVS PB13 Ultran DSP -versiokin irtoaa niukasti edullisemmin. Entinen ei-DSP olisi lähtenyt puoleentoista tonniin.
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2012
  6. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vinkistä! Pistetään harkintaan ei Genelec subbari. Olen vaan kuullut omin korvin kuinka paljon tuosta 7070:sta lähtee jytää, vaikka mittauksissa ja wateissa ollaan perässä muita saman hintaluokan pelejä.
     
  7. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kymppitonnilla tekisin sinuna taktisen erikoisliikkeen ja ostaisin verkkokaupasta kaksi kappaletta näitä postiennakolla. Saksalainen maalaa ne pyytämällä luultavasti myös valkoiseksi.

    http://www.me-geithain.de/studio/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=11&lang=en

    Reaaliäänentoiston Salaisen Audiopalvelun superamigalla laskettujen laajojen simulaatio-hypoteesien mukaan tuolla olisi hyvät mahdollisuudet skorettaa niin että perse heiluu kuuntelussa vielä kaksi vuotta myöhemminkin.
    Kardioidibassosta olisi helkkaristi hyötyä akustoinnin ja äänieristyksen järjestämisen kanssa. Sillä voisi epäsuorasti jopa säästää pitkän sentin. Tällä ne akustoraksatyöt saattaisivat jopa onnistua, koska ne ovat kaiuttimen säteilykuvioon liittyvä ominaisuus jota käyttäjä ei voi mokata tai jättää tekemättä.
    Kardioidin peräpeilin suuntauksella olisi mahdollista järjestää taktinen äänieristyssektori kaiuttimien taakse (yli 10 dB:n vaimennus taaksepäin), millä kikkailemalla saattaisi saada todella hyvän käytännön äänieristyksen järjestettyä. Ilman sitä saatanallisen vaikeaa ja onnistumiseltaan epävarmaa äänieristysremonttia. Tuommoisiin bassovaimennuksiin päästäksesi sinun pitää tavallisilla ratkaisuilla kaivaa se maakuoppa ja mennä sinne kuuntelemaan.

    Jos lyhentäisit tuota älyvapaata 4-5 metrin kuunteluetäisyyttäsi, ainoaksi akustoinniksi voisi riittää takaseinäheijastuksen vaimennus.


    No ethän sinä nyt tietenkään noita osta, se on selvä. Ihan tuntematon merkkikin, joku vitun Geithain. Ja rumakin vielä kuin petolinnun perse. Minä kuitenkin ostaisin ne sinulle, jos olisin audioedunvalvojasi/äänentoistoalueesi nimismies ja 10k muovikassissa tulisit valkokaijutinvinkkiä kysymään.
     
  8. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    katso liitettä setti.jpg katso liitettä setti2.jpg

    Kamat saatu nyt paikoilleen ja Genelec subwoofer ei käynnyt, joten tuli BK Monolith+ koko valkoisena.

    Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen ääneen, vaikkei paksuja verhoja ole vielä paikalla. Iso tila kerrostalon jälkeen on vaan niin paljon parempi. Rahaakin meni alle budjetin.
     
  9. QR25DE

    QR25DE Guest Guest

    Liittynyt:
    12.03.2005
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ihan olisi svs pb13-Ultra mahtunut tuohon tilaan. ;) ihan mielenkiinnosta, kävitkö Ultran testaamassa?
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Miksi tuo surroundkaiutin osoittaa keskelle huonetta? Sen pitäisi olla sivulla 90-110' kulmassa ja osoittaa suoraan katsojaan.
    katso liitettä 129025.jpg

    Jos sohva on kiinni takaseinässä, äänen parantamiseksi tekee huomattavan paljon takaseinän akustointi - pienellä investoinnilla huomattava parannus. Tuohon takaseinän vaimentamiseenhan viitattiin jo aikaisemmin tässä ketjussa.
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Vieläkin helpompaa ja halvempaa olisi yksinkertaisesti vetää sohvaa vaikka edes reilut puoli metriä irti seinästä. Tekee jo ihmeitä äänelle, eikä mitenkään pilaa sisustustakaan. Samalla kuvakin "suurenee" ilmaiseksi.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jotenkin mielenvikaisena oletan, että tuo ei ole jostain syystä muka mahdollista, kun sitä ei ole jo tehty.
     
  13. laoz

    laoz Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2006
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy kokeilla minkämoinen vaikutus tolla sohvan siirrolla olisi ja sitten kokeilla myydä idea paremmalla puoliskolle, jos kerran sen siirto parantaa toistoa oikeasti? Tuo surround-kaiutin on tossa subbarin päällä vaan tilapäisesti, kun seinäkiinnittimiä ei ole vielä hankittu. Mulla on vahvistimena Onkyon TX-SR809, jonka Audyssey-korjainta käytän. Tuo Audyssey yllätti todella positiivisesti.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuohan on helppo kokeilla ja merkitys on todella suuri.
     
  15. micox

    micox Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.04.2005
    Viestejä:
    131
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä takakaiutin samassa kulmassa https://www.dvdplaza.fi/forums/attachment.php?attachmentid=14578&d=1333189033 ja toimii minusta paremmin kuin suorasuuntaus korviin,epämääräinen äänikenttä kai surroundin tarkoitus,kannattaa joskus uskoa omia korvia eikä kaavioita. Tai ihan sama,minusta näin parempi.
    E: tosin minulla matkaa takakaiuttimiin 1,5-2m.
     
    Viimeksi muokattu: 07.04.2012
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Surroundien tarkoitus on olla surroundkaiuttimet. Ei se "äänikentän epämääräisyys" ole mikään itsestäänselvä tavoite. "Kaavioiden" uskomisessa on se idea, että se elokuvan ääniraita on miksattu oletuksella, että se kaiutin on oikeassa paikassa. Surroundkaiuttimien suuntaamisessa eteenpäin ei ole juuri mitään järkeä - eihän siellä edessä ole kukaan kuuntelemassa. Heikosti suuntaavalla kaiuttimella toki pitkä etäisyys voi johtaa siihen, että havaittavaa eroa ei ole.

    Sinun ja monien muidenkin "omilla korvilla kuuntelemisesta" en jaksa sanoa sen enempää, toisten mielestä musiikkikin kuulostaa paremmalta 'surroundina' ja bassoa pitää olla +15db muihin kaiuttimiin nähden. Asiat voi tehdä oikein tai väärin.
     
  17. RidgeForrester

    RidgeForrester Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    1
    Takakaiuttimet saisi tosiaan ideaalisesti osoittaa suoraan kuuntelijaa kohti, erityisesti näinkin suuntaavilla kajareilla. Tosin juurikin tuo paljas, lähellä oleva takaseinä aiheuttanee vikaa ääneen, varsinkin jos kuuntelupistekin on kovin lähellä seinää.

    Tuo takakajarien epämääräisyyskäsitys on kai joku vanha jäänne jostain pro-logic -ajoista, jolloin takakajareista ei oikein muuta ääntä tullutkaan kuin juurikin epämääräsiä taustahälinäkaikuja. Nykyäänhän asianlaita on toinen, kun takakanaviin on pökätä yhtä laadukasta signaalia kuin etukanaviinkin. Ääniraidan tekijä on se, joka päättää, mitä takakanavista kuuluu; on se sitten epämääräistä hälinää tai kapeantarkka kilahdus täsmällisestä suunnasta.