Kodin valaistussuunnittelua

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Huppe, 29.01.2010.

  1. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tommonen tulee nyt sitten työhuoneeseen. 2x54W 6m2 koppiin. Luulis riittävän.
     
  2. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Katsoin noista kuvan ja niissä on joku heijastin polttimon edessä. Eli heijastaa lämpöä aika lailla taaksepäin. Ei ihme jos 25cm "kupissa" tulee lämmin.
    Tietysti makuasia (ja kohtalaisen OT), mutta itse en laittaisi noin "harvinaisella" (ja kalliilla) polttimolla varustettua valaisinta talooni. Tavalliset, pienet GU10-kantaiset riittävät meikäläiselle mainiosti ja niitä löytyy joka marketista edullisesti. Tosin, olen jo kaikki talon GU10-kantaiset vaihtanut Philipsin MyVision LEDeihin. Seuraava vaihtokerta on... ...joskus tulevaisuudessa. Luulenpa että itse valaisimet vaihtuvat ennen noita LEDejä. Siirrän vain LEDit uuteen valaisimeen.
     
  3. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Jos ei tuo riitä, niin ei sitten mikään. Minulla tuo valaisee olohuoneen ja ensin kavahdin tuota valon määrää, mutta tottuihan tuohon ja minulla on himmennin(Ikean), josta valon määrää voi vielä säätää, jos haluaa.
    Olen ollut tyytyväinen, ei ole putkia palanut, tosin sain ilman maksua tuplaputketkin.
    Sen sijaan Tuosta Notus-valaisimesta kärähti elektroniikkaosa 1,5 vuoden jälkeen ja on ollut hankaluuksia takuuasiassa, mutta eiköhän tuokin tule kuntoon. Saan uuden valaisimen.Tämäkin valaisin on ollut muuten hyvä, toivottavasti vain yksilövika tuo elektroniikkaosan heikkous.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2012
  4. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Joo, niissä on heijastin ilmeisesti siksi, ettei valo heijastu niin pahasti suoraan silmään.

    Joo, en minäkään enää laittaisi, mutta nyt ei oikein voi enää vaihtaakaan. Ulkonäöllisin perustein itse valaisimet valittiin, eikä siinä vaiheessa tullut mieleenkään että polttimoita kuluu niin p**keleesti. :OI Nää on just näitä, että jos nyt lähtisin valaistusta suunnittelemaan, niin tekisin toisin.
     
  5. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Noista ES111:stä löytyy ilmeisesti LED- ja loistevaloversioita, joista kokeilemalla voisi löytyä mieleinen värisävy/valoteho-yhdistelmä. Tuo yhden halvan LEDin poksahtaminen ei vielä merkitse mitään (halpa mikä halpa). LED tai loistevalo tuottaa joka tapauksessa vähemmän lämpöä kuin halogeeni, joten jo pelkästään sen takia (paloturvallisuus, valaisimen kestoikä ym.) vaihtaisin valaisimiin sellaiset. Kunhan ensin löytyy itseä miellyttävä korvaava tuote. Kestävätkin yleensä pitempään kuin hehkulankapolttimot.

    Kokeile ostamalla yksi kerrallaan joku LED tai loistevalo (valitettavasti ainoa tapa selvittää juuri se oikea). Älä osta halpaa kiinanp*skaa. Ne pilaavat koko teollisuushaaran maineen. Valitse joku tunnettu merkki, esim. Osram tai Philips (kiinasta nekin, mutta tiukemmilla kriteereillä). Ne molemmat osaavat tehdä hyviä valolähteitä (hehkulanka, loiste ja LED), ja joissa myös ilmoitettu värilämpötilaluku yleensä pitää paikkansa. LEDeissä Philips hitusen Osramin edellä. Philipsin lämpimänvalkoiset GU10-LEDit ovat niin lähellä aitoa halogeenia kuin LED vain voi olla.
    Megaman on omasta mielestäni kökkö. Hirvittävät vihertävät värisävyt. Sitä tuli useampia erilaisia ostettua vahingossa. Pikkuhiljaa ovat Megamanit talossa saaneet väistyä Osramin ja Philipsin tieltä.

    Jos ei hidas syttyminen haittaa, niin loistevalo voisi olla hyvä vaihtoehto. Johonkin vessaan, missä vain piipahdetaan, sopii LED paremmin. LED syttyy heti.
     
  6. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Joo, molempia on olemassa.

    Tuossa yksi kerrallaan ostamisessa on toki se huono puoli, että toimitusmaksuihin menee pitkä sentti, jos tekee esim. viisi erillistilausta oikean lampun etsimisessä. Ja noiden ledien osalta täytyy vielä jatkaa etsimistä, mutta toistaiseksi olen yhden halpamerkin lisäksi löytänyt vain noin 70 euron arvoisia polttimoita ja tällä hetkellä ei ole yksinkertaisesti ylimääräistä rahaa niin paljoa, että sijoittaisin yli tuhat euroa valaistukseen. Pitäisi löytää jokin vähän edullisempi vaihtoehto.

    Loistevalo voisi olla seuraava kokeilu, niitä tuntuu löytyvän noin 30 euron kappalehintaan.
     
  7. theshrike

    theshrike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    WC/Suihkutilan valaistus pitäisi uusia. Nykyinen valaistus tulee iän myötä kellertäväksi värittyneen muovin takana olevasta loisteputkesta peilikaapin päältä. Ajatuksena olisi saada joko kattoon plafondi-tyylinen valaisin tai jotain epäsuoraa valaistusta huoneeseen.

    Onko ideoita kosteiden tilojen valaisimista mihin saisi päivänvalon värilämpötilalla olevia polttimoita?
     
  8. Käikäle

    Käikäle Guest Guest

    Liittynyt:
    14.03.2001
    Viestejä:
    992
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. JuhaN

    JuhaN Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    548
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa katsoa minkä kokoinen lamppu plafondiin mahtuu, jos meinaa E27-kantaan laittaa päivänvalolamppuja. Noista linkitetyistä Valotornin Altalite-tuikuista on kokemuksia kotosalta ja 20W mahtuu vielä tavallisen hehkulampun viemään tilaan, mutta 30W on jo reilusti pidempi. Ominaisuutena näissä on kohtuullisen pitkä syttymisaika, joka saattaa häiritä. Vaihdoimme juuri tästä syystä omassa kodissamme WC-tilan valaistuksen 2x20W Altaliteilla varustetusta plafondista 2x36W Jasmina-plafondiin. Reilumman valotehon lisäksi Jasminassa miellyttää erityisesti nopea syttyminen.

    =)juha
     
  10. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Minä en noihin Philpsin LEDeihin päätynyt nettikaupoista tilaamalla, vaan ihan kivijalkakauppoja kiertelemällä. Tollasten lamppujen ostaminen netistä on 100%:sti "sikaa säkissä". LED- ja loistevalolamppujen kohdalla laatuhajonta on niin suurta. Tosihyvät ovat "vain" hyviä ja huonot taas hirveää sontaa. Jopa kivijalkakaupoissa lamppujen esillepano saisi olla parempaa. Läheskään kaikkia vaihtoehtoja ei ole laitettu esille niin, että niiden valotehoa/väriä pystyisi tarkastelemaan. En tiedä, ehkä tuo on tarkoituksella jotteivät ihmiset näkisi kuinka kökköjä osa noista lampuista ovat. Itseään kunnioittavat valmistajat uskaltavat laittaa lamppujaan esille niin, että niitä pystyy tarkastelemaan ns. valo päällä. Olen nähnyt sekä Philipsin, että Osramin LED-valokaappeja näytillä ja omaan makuun Osram on hieman "liian" valkoinen. Itse diggaan enemmän tollasesta halogeenia jäljittelevästä hieman kellertävästä sävystä (2700K). Halpa merkki voi mainostaa lamppuaan "lämpimänvalkoisena (2700K)", mutta todellisuudessa valo on kaikkea muuta.

    Kaupoissa saisivat laittaa noita valolähteitä rinta rinnan halogeenien kanssa, jotta ihmiset näkisivät eron. Toki tällöinhän halvat merkit jäisivät sinne kauppaan, eli ei ole myynnin kannalta hyvä veto. Mutta ärsyttäväähän se on, että asiakas joutuu noita itse kokeilemalla selvittämään.
    Itse kokeilin kotona näitä rinta rinnan, enkä nähnyt juuri yhtään eroa perinteisen 35W GU10 halogeenin ja Philips MyVision 4W LEDin välillä.
    Clasun ja Hellteeman GU10 -LEDit taas olivat mitä kauhistuttavinta kuraa. Ottaa päähän että yleensä ostin ne kokeilukappaleet.


    EDIT: Ja ei minullakaan ollut varaa noita kaikkia kerralla vaihtaa. Ensin meni vuoden päivät siihen kun ostin noita kokeilukappaleita. Yhden sieltä, toisen täältä. Kun sitten löysin sen oikean (Philips), meni toinen vuosimokoma kun niitä ostin kuukausittain muutaman hassun kappaleen. Nyt on vihdoin kaikki talon GU10 ja GU5.3 -lamput vaihdettu LEDeihin. Ja hyvin loistaa. Nyt kun vielä löytäis fiksun vaihtoehdon talon 10:lle G4-halogeenille.
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2012
  11. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Minä en ainakaan tiedä, että noita meidän polttimoita saisi Suomesta mistään kivijalkakaupasta led- tai loistevaloversioina. No, ehkä Pääkaupunkiseudulta saattaisi jostain löytyä, mutta aikaa siellä kiertelyyn ei ihan lähitulevaisuudessa löydy. Halogeeniversioita saisin kyllä lisää ihan Tampereeltakin.
     
  12. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos Jyväskylään on asiaa lähiaikoina niin kannattaa poiketa tulevilla SähköTeleAV-messuilla. Ilmainen sisäänpääsy kun rekisteröityy ajoissa netissä. Esillä kaikki suurimmat valaisin- ja lamppuvalmistajat ja esillä varmasti LEDejä moneen lähtöön.
     
  13. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lissabon (2x54W) katossa ja oksennus meinaa tulla mukana tulleista loisteputkista. No, eipä mitä. Viva-Litet tilaukseen niin johan alkaa väri muuttua kusenkeltaisesta päivänvaloksi.

    Pari kuvaa nyt kuitenkin:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kuvat todellakin ovat saaneet valkotasapainokorjauksen :D

    Tässä huoneessa tismalleen samat värit/maalit ja täysspektrinen päivänvalo Jasminassa (2x36W)

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 26.01.2012
  14. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Kyllä tuo noin on. Kusenkeltainen mikä kusenkeltainen. Täytyy varmaan ostaa uudet putket itsekin jossain vaiheessa. Nyt on kuitenkin 2 paria noita kusenkeltaisia tullut(toiset ilmaiseksi). En tiedä, että mikä päivänvalo se tuollainen on! Yläkerrassa on aivan toisenlainen sävy päivänvaloputkissa(tuo Novus). Valaisimena hyvä, mutta kieltämättä voisivat myydä erisävyisillä putkilla...
     
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo, siis tuo tuli "suoraan" Innojokilta, diilerin kautta paikallisesta puodista 160 e, en muuta sävyä edes odottanut. Mistäs ostit itse? Tuskin ainakaan Adluxilta Vivaliteillä?
     
  16. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ja toiko nyt sitten on hieno ? Kusenkeltaisesta siirtyminen suoraan ruumishuoneelle ?

    Itse pistin omaan talooni kaiken valaistuksen 4000K valaisimilla. Ja voin kyllä täysin rehellisesti nyt sanoa että vituiks meni, kyllä se on vaan liian kylmää valoa. Tekis mieli vaihtaa kaikki johonkin 3000K-3500K valoihin.
     
    Viimeksi muokattu: 26.01.2012
  17. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    On, sen tajuaa vasta livenä. Onko se nyt 5500K. 4000K taitaa olla juurikin jotain toimistovaloa ja kun väritoisto/spektri on vielä puutteellinen niin varmasti menee vituiks. Tilaappa kokeeksi pari vivaliteä, tuskin sanot että "vituiks meni" kun astut kesällä ulos kämpästä ja aurinko paistaa?

    Se on kyllä totta, että itsekin tykkään paljon myös halogeenin keltaisesta sävystä tunnelman luojana. Molempi parempi, mutta ei yhtäaikaa.
     
    Viimeksi muokattu: 26.01.2012
  18. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
  19. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
  20. Kipee

    Kipee Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä kuinka Hupella on valaisimet asennettu, mutta jotenkin näin mutuna voisin kuvitella, että päivänvaloputket toimisivat hyvin epäsuorana yleisvalaistuksena (tai vähintään niin, että itse lamput eivät ole näkyvissä) ja tosiaan sitten ns. halogeenit tunnelmavalaistuksena matalilla valaistusvoimakkuuksilla. Tämä siis näkemättä yhtään tällaista kunnollista asennusta asuinhuoneistossa. Vaatii varmasti hieman simulointia ja suunnittelua etukäteen, jotta asennuksista saa toimivan.

    Mutta tosiaan, ei yhtäaikaa missään nimessä.