Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mieluummin vastaavia mutta kunnollisella jyrkällä profiililla:
    http://www.thomann.de/fi/the_takustik_was7_absorber_8erset.htm

    Sinun ehdotuksessasi profiili on liian laimea ja akustolevy heijastaa ylimpiä diskantteja peilimäisesti. Heijastuksen kuulen minä ja mittalaite, mutta kaduntallaaja ei ehkä kuule, eikä kuule kukaan jos matka korvasta akustolevyyn on useampi metri. Ei siis sovi lähikenttäkäyttöön tuo profiilisi, tai muukaan liian sileä, esim. niskan taakse tai aivan kaiuttimen viereen. Minun linkkaamani taas soveltuu sijoitettavaksi minne tahansa.

    Nyrkkisääntö: mitä ISOMPI hellasärö missä tahansa esineessä on, sitä PIENEMPI oikea särö siinä on. Mitä radikaalimman näköinen akustiikkalevy, sitä parempi se on, absorptiokerroin reilusti yli ykkösen. Sileillä levyillä jäädään alle ykkösen.

    Ja muistetaan, että "7 cm paksussa" levyssä on oikeaa akustomateriaalia alimmillaan vain pari senttiä, keskipaksuus tuotteella on 4,5 sentin hujakoilla, joten vasta kilohertsistä ylöspäin levy oikeasti akustoi. Kannattaa ehdottomasti panna näiden akustolevyjen taakse 5 cm raskasta rouhevaahtomuovia tai 4 cm paksu sileä raskas akustovillalevy. Ne raskaammat levyt siellä takana ottavat hoitaakseen 250...1000 Hz kaistan absorboimisen, jossa hommassa vaahtomuoviparka on laimeatehoinen.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2012
  2. MayDay84

    MayDay84 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.08.2007
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti, jos vaikka tuollaisia harkitsisi, kun noin huokean hintaisia ovat. Hellasäröllä ei niin väliä, huone on lähinnä minun oma pyhättöni, toki siellä yhdessäkin leffoja katsellaan, mutta enempi äijäluolana toimii :)
    Millainen pohjalevy tuolla kannattaisi olla seinään kiinnitykseen, tekisikö 2x2:sta 240cmx120cm kokoisen raamin, jonka sisälle vielä 50mm villaa ja joku kangas kehikon ympärille ja tämän päälle tuollaiset levyt? Vai onko tuo 50mm villaa paljon avuksi tuossa jos se on suoraan kiinni seinässä?
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kangas voi tulla jopa ihan päällimmäiseksi, jos se on ääntä heijastamatonta. Suojapintaa kaipaa etenkin jos vaahtomuovin profiili tuppaa keräämään pinnalleen paljon pölyä tai ihmisellä/elukalla/esineellä kolhimista.

    Levyt pitäisi sijoitella eri asentoihin (urat vuorotellen vaakaan ja pystyyn), jotta akustinen vaikutus olisi paras. Huonepölyn kannalta pystysuuntaiset urat toki houkuttelevat, mutta vaakasuuntaankin osa levyistä pistäisi asentaa ja pölyä silloin kertyy ikävästi levyihin.

    Minulla on wanhoja akustolevyjä, jotka murenevat jos niihin koskee. Ja keräävät älyttömästi pölyä tuhansiin kolosiinsa. Eikä niitä oikein voi putsata koska levy murenee atomeiksi kun niitä imuroi. Siispä aion loppukäyttää wanhukset nyt rakenteilla olevan ministudion seinille ja peittää ne ohuella huopakankaalla. Huopakangas itsessään on absorboiva tekstiili eikä se päästä leijupölyä lävitseen ja se samalla suojaa akustolevyt koskutukselta ja likaantumiselta. Biltemasta muinoin ostin kankaan ja nyt sille tulee käyttöä.

    Sukkahousumateriaali on toinen akustisesti harmiton ja leijupölyä estävä, mutta en tiedä mistä sitä saa ostaa neliömetritavarana.

    Hyttysverkko (harmaa lasikuiturakenteinen) on hyvä kosketuksen estäjä ja akustisesti harmiton, mutta pölyn se ikävä kyllä päästää lävitseen.



    MINÄ sinuna panisin kovaa vuorivillaa eli palovillaa 5 cm paksun kerroksen puukoolauksen väliin (koolaus: kakkoskakkonen puutavara eli 43*43 mm mitallistettu ... 50*50 mm sahattu). Kakkoskakkoseen saa kiinni kulmarautoja ja toisia kakkoskakkosia.

    Kova kivivilla on hyvä vaihtoehto jos ole varaa ostaa virallista akustolasivillaa moninkertaisine sikahintoineen.

    Tavallinen pehmeä villa ei 5 cm paksuna riitä. Pehmovillat on tarkoitettu vasta yli puolen metrin paksuna kerroksena olemaan tehokkaita. 60 cm paksuna itse aikoinaan käytin pehmovillaa. 20 cm paksuna se oli ihan pelletavaraa, tehotonta. 5 cm kova palovillakerros taas on selvästi tehokas jo noinkin ohuena kerroksena. En sitä suosittelisi ellen omin korvin olisi tehoa todistanut. Ylipäänsä kannattaa kuunnella muiden kokemuksia erilaisista akustointikeinoista, ettei toista samoja virheitä kuin muut.

    Villojen päälle puukoolaukseen niittipistoolilla napsitaan huopakangas tai jopa ihan muukin lakanakangas estämään villapölyn leviämistä. Jos kangas on hentoa (huopa, sukkahousu), käytetään JOKAISEN niitin alla repäisysuojana "prikkaa" eli tuuma kertaa tuuma kokoluokan kankaanpalasta tai paksumman huovan palasta. En suosittele muovikalvoprikkoja, koska ne rapisevat. Nyt ollaan akustoimassa ja jokaisen objektin pitää edistää akustointia eikä heikentää sitä.

    A) Sitten ladotaan päälle se varsinainen akustiikkalevykerros eli profiilivaahtomuovi. Saa jäädä paljaaksi näkyviin jos leijupölyn kertyminen akustolevyyn ei häiritse. Spray-kontaktiliima olisi nopein kiinnitystapa. Ohuet sumutukset liimasumua sekä huopaan että profiilin takapintaan. Ei saa sumuttaa veden/ilmanpitävää umpikalvoa vaan ilmaa läpäisevä kevyt sumute.

    HUOM: kattoon kiinnitettäessä vaahtomuovilevyn liimauksen pitää olla varmempi, joudutaan käyttämään reilusti liimaa. Ja kovavillojen putoaminen pitää estää muutamalla ylimääräisellä poikkirimalla, sentti kertaa sentti -kokoluokan rimoitus riittää eikä muutama puutikku vaikuta mitenkään akustointiin.

    B) Jos vaahtomuoviprofiiliin kertyvä pöly ärsyttää, tehdaan uusi puukoolaus entisen villakoolauksen päälle, mutta nyt 90 asteen kulmaan verrattuna entiseen. Koolausväliin asetellaan akustiikkalevyt ja koolauksen päälle huopakangasta. Kangasta on helpompi imuroida kuin akustoprofiilia. Pintaan näkyville jäävä huopakangas pitää kiinnittää jotenkin siististi, ei kannata käyttää niittejä prikkalappuineen. Jalopuisia rimoja sinne tänne, se olisi nätimpää. Rauta/puutavarakaupoissa myydään valmiiksi pinnoitettuja koristelistoja. Aitoa jalopuuta, melamiinipintaista mdf-rimaa. Jopa metallilistoja tai putkia voi käyttää pitämään kankaan aloillaan.

    Kaikki koolaukset kannattaa mitoittaa sopimaan nimenomaan vaimennusaineen mukaisesti, ettei tarvitse leikata akustoainetta kapeammaksi. Villojen koolausväli mitoitetaan villojen leveyden mukaan (esim. 570 tai 600 tai 880 tai 1170 mm) ja puheena oleville vaahtomuovilevyille taas 600 mm koolausväli sopii jos 600 mm on levyn mitta. Pari milliä enintään saa rutistaa levyjä lyttyyn eli survoa väkisin kooliväliin. Kova villalevy alkaa murtua, se ei halua litistyä. Ja vaahtomuovi taas pullistuu kaarelle/aalloille jos sitä liikaa litistää. Minä en lististäisi milliäkään, se takaa levyjen suoruuden.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2012
  4. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näistä kankaista tulee päällysteet kolmeen tauluun olohuoneeseemme (n. 6x5m), jossa on 3,3m korkeuden lisäksi miltei kaikki huonon akustiikan ja tehokkaan kaikukopan ainekset. Olen seurannut tätä ketjua päällisin puolin jo monta vuotta eli jo oli aikakin... Kehyksiä ei ole tarkoitus akustisista syistä asentaa vaan kiinnittää kangas yksinkertaisesti nitoen tai nuppineuloilla levyn taakse ja asentaa taakse vielä jonkinlainen rimoitus, jotta taulu ei riipu vaijereilla Stas-kiskosta aivan seinässä kiinni.

    Onko kukaan onnistunut viime aikoina ostamaan täältä pääkaupunkiseudulta Ecophon Master SQ-akustiikkalevyjä yksittäin ilman esim. K-Raudan myyntikatetta kivasti nostavia ja varastoon sitoutunutta rahaa pienentäviä "toimituslisiä"? Entäpä onko joku keksinyt sopivia kulmapaloja, joilla voisi peittää pelkästään todennäköisesti vähän kurttuun menevät kankaan kulmat.

    Edit: Vantaan Bauhausista sanottiin, että jotain Classic-mallia on aiemmin ollut tarjolla mutta jostain syystä he eivät saa Ecophonin akustointilevyjä nykyään tilattua...

    [​IMG]
    3kpl 60x120cm tauluja, jotka sijoitetaan vierekkäin muttei aivan kiinni toisiinsa

    [​IMG]
    120x60cm taulu

    [​IMG]
    120x120cm taulu

    PS. Meinaan väsätä taulut kaikessa hiljaisuudessa ja mikäli kuoseista aiheutuu pahaa hellasäröä ne joutuvat ns. kiertoon. Onneksi akustoinnin tarpeesta on vallinnut yhteisymmärrys jo kauan. Eiköhän tauluista materiaalikustannukset saa takaisin jos joutuu niistä luopumaan...
     
    Viimeksi muokattu: 26.01.2012
  5. Ted

    Ted Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2005
    Viestejä:
    188
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oletko kysynyt sellaisesta firmasta kuin Inlook? En tiedä juuri tuosta levystä, mutta sieltä sain tarjouksen TAL-M levyistä ainakin paketteina. Eikö sulla ollut tuossa suunnitelmissa laittaa sen verran monta levyä, että joutuu kuitenkin paketin tai pari ostamaan.
     
  6. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    ^ Joo, hainkin itse asiassa jo levyt ja sain erinomaista palvelua Inlookin varastomyynnistä Herttoniemestä perjantaina. Ecophonin Wall Panelien asennuksessa muuten käytetään ohutta alumiinista L-profiilia, josta taidan saada leikattua haluamani kulmapalatkin.
     
  7. MayDay84

    MayDay84 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.08.2007
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. HemmoHohto

    HemmoHohto Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2005
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Grouponilla tarjouksessa suhteellisen halvalla (mitä nyt yleisestä omakuvalla varustettujen canvas-taulujen hinnoista perillä olen) saatavilla tauluja.
    76x51 taulu omalla kuvalla ja valmiiksi kehystettynä 23,30e + 12e postit, eli 35,3e posteineen.

    http://www.citydeal.fi/deals/koko-suomi/printerpix/3225671

    Laitetaan vielä Ref-linkki jos joku sitä mielummin haluaa käyttää:
    http://www.citydeal.fi/deals/koko-suomi/groupon/3192946/.FV0UBo

    En tiedä taulujen paksuutta, että miten paksun kerroksen sitä villaa saa taakse. Jos ei paksuus miellytä niin ainahan sitä voi ottaa kuvan irti ja tehdä oman paksumman kehyksen tarpeisiinsa.
    Tuli ostettua 3kpl tauluja. Nyt kovasti miettimään mitä laittaisi kuviksi, toivottavasti ko. firmaa ei haittaa copyrighted kuvat :rolleyes:
     
  10. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma projekti etenee pikkuhiljaa ja ekat kolme taulua on odotelleet kankaan kiinnitystä (ja pysyneet seinällä...) jo viikon ajan Stas minirail-kiskosta roikkuen:

    [​IMG]

    Tauluja voi liikutella koko kiskon pituudelta. Noilla hennoimmalla nylonvaijereilla ja koukuilla kummastakin yläkulmasta kiinnitetty taulu saa painaa enintään 8kg mutta kriittinen kohta taitaa ainakin meillä olla kiinnikkeiden liimaus Master SQ:n käsittelemättömään takaosaan...
     
    Viimeksi muokattu: 17.02.2012
  11. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Keksiköhän vanhalla vaahtomuovipetarille mitään muuta käyttöä, kuin ilmatilan täytön "oikean" matskun takana?
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Heittolajien suojamateriaalina, ettei seiniin tule reikiä tikoista, palloista, frisbeistä, anopeista, tai mitä esineitä teillä nyt huvin vuoksi sisällä tarkkuusheitellään/kopitellaan.

    Minulla sänkypatjat ja sijauspatjat sun muut unitekstiilit ovat päivittäin seinäsuojauskäytössä silloin kun en ole nukkumassa. Pystyy yölläkin viskomaan esineitä sisätiloissa kun ne eivät kopise kovaäänisesti seiniin lipsuessaan. Päivittäinen treeni kuuluu palkattoman ammattilaisen eli himourheilijan toimenkuvaan.

    Akustista hyötyä nukkumapatjoista ei oikein saa. Vaahtomuovin ympärillä olevat tekstiilit ja vanutkin ovat tehokkaampia kuin se itse vaahtomuovi. Untuvatäkkikin eristää ja imee ääntä enemmän kuin ilmavaksi suunniteltu unipatja, joka on käytännössä akustisesti impotentti. Yritin käyttää patjaa melueristeenä korvan ja tietokoneen väliin: ihan olematon vaikutus, ei eristä ääntä ollenkaan. Panin patjan tilalle aaltopahvia ja sekin auttoi paljon enemmän, siis eristi ääntä.

    KUIVATTAKAA PYYKIT SISÄLLÄ, se antaa akustista parannusta todella paljon. Märkä lakana tai pyyhe on valtavan hyvä akustointiväline. Ikävästi se kuitenkin kuivuu puolessa vuorokaudessa (talvella) ja sen absorptiokyky täten alenee, mutta ainakin märkänä ollessaan akustiikka paranee selvästi ja kuivuttuaan paranee edes hieman. Pyykkipäivinä minä sijoitan rätit nimenomaan niin, että niistä saa akustista etua. Tärykaiunta poistuu ja äänikuva vakautuu.
    .
     
  13. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen rakentanut limi-100 rouhevaahtomuovista etuseinän nurkkiin lattiasta kattoon ulottuvat vaimentimet, joiden tarkoituksena toimia bassovaimentimina. Levy on 10 cm paksuista ja sisälle jää 20 x 20 tyhjä tila. Ulkomitat 30 x 30 ja korkeutta on 250 cm.

    katso liitettä bassoansa.png

    Tarkoitus olisi peittää ne kankaalla, mutta minkälainen olisi paras vaihtoehto tai onko ylipäätään kankaalla merkitystä matalien vaimennuksessa? Eurokankaan sivuilla on ilmoitettu joidenkin kankaiden kohdalla myös paino ja siitä kysymyskin, että saavuttaisiko painavammalla kankaalla jotain hyötyä?

    Esimerkiksi
    http://www.eurokangas.fi/tuotteet/tuotteet/tuoteryhma/34
    Ja kangas nimeltä tudor olisi 80% polyesteri ja 20 % puuvilla ja painoa neliömetriltä ilmoitetaan 515g.
    Vai olisiko fiksumpaa vain hankkia jotain halvempaa kangasta?
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämän keskustelun kokonaan lukeneena sinun täytyy jo tietää että akustisen vaimentimen verhoiluun käytettävän kankaan tulee olla mahdollisimman hyvin ilmaa läpäisevä. Älä siis ainakaan laita linkittämääsi keinonahkaa.
     
  15. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Bassopäässä tiivis kangas voi olla jopa parempi kuin ilmava kangas. Ilmava harva kangas ei vaikuta hölkäsen pölähtävää bassotaajuuksilla, mutta tiivis kangas VOI lisätä vaimennusta tai sitten ei. Tiivis kangas on siis parempi uhkapeli kuin ilmava kangas.

    Ellei bassoabsorptio raskaan kankaan avulla parane (kyllä paranee) niin bassodiffuusio ainakin lisääntyy eli joka tapauksessa tiivis raskas kangas tuo edes jonkinlaista akustista parannusta verrattuna kankaattomuuteen tai harvaan kankaaseen.

    Millainen se parannus sitten luonteeltaan on (diffuusioprosentti ja absorption lisäprosentti), sen voi yrittää selvittää 5000 euron simulointipalvelulla 2 viikon odotteluajalla, tai vaihtoehtoisesti 0 € maksavalla 10 minuutin kestävällä metodilla, jota minä käytän: asenna kangas ja kuuntele omin korvin sekä mittaa omin voimin huoneakustiikka ennen+jälkeen asennuksen. Olen varma, että raskas kangas on bassohyötyjä lisäävä siinä missä ohut kangas taas on pelkkää akustoimpotenttia kosmetisointia ja rahanhukkaa.

    http://www.eurokangas.fi/tuotteet/tuotteet/tuoteryhma/34/1251
    Tuossa taas olisi esimerkki laajakaistaisemmasta kompromissituotteesta. Siinä on tiiviimpiä osuuksia sekä harvempia osuuksia samassa kankaassa, ja lisäksi tämän tuotteen VOI pestä toisin kuin keinonahka, jolle kaikki pesutavat olivat kiellettyjä.

    Tällainen tiivis/harva-kangas toimii diskanteilla diffuusorina, kun ne tiiviit laikut hieman peilaavat ääniä ja harvat laikut läpäisevät ääniä absorbenttiin kuoleutumaan. Koska laikkujen muotoilu on erittäin epämääräinen akustisesti, fraktaalinen suorastaan, ääni pirstoutuu mukavasti, ei tule yksivaiheista häiritsevää peilautumista.

    Keinonahkainen sileä 250 cm korkea kantikas nurkkapilari peilaa diskantit ärsyttävän pahasti, eli pilari kaipaa pinnalleen varsinaisen oikean akustoinnin eli profiililevyn tai edes jotain muuta pinnoittamatonta ääntä imevää. Mutta kysyjähän pohti vain bassopäätä eli ehkä hän lopuksi akustoi koko huoneen erikseen diskantteja huomioiden ja siis peittää nahkaiset pystyparrut (?) jollain oikeasti diskantteja imevällä aineella.

    JOS on tosiaan ihmeellinen pakko rakentaa sileitä ääntä takaisin peilaavia pintoja, kuten kantikas nurkkapilari (helvetti, miksei paras eli puolipyöreä nurkkapilari kelpaa, se kun diffusoi diskantit vaikka pilari olisi betonia!) niin ehdottomasti käytetään linkkini tyyppistä laikukasta kangasta, joka sentään rikkoo peiliheijastuksen tunnistamattomaksi.

    MUTTA bassoilla pilarin tehokkuus siis huononee jos kankaan tiiviys harvenee. Hankala yhtälö. Ei ole olemassa kangasta, joka olisi paras bassoilla sekä diskanteilla. Kangas parantaa joko bassoja tai diskantteja, ei molempia. Se, millainen kangas on tarpeen, riippuu yleisakustiikasta.

    - Bassovoittoinen huone (kerrostalon betonibunkkeri) kaipaa aluksi bassojen tason alennusta ja bassojen diffuusiota ja ylempien taajuuksien tason ylläpitoa eli enintään diffuusiota, ei absorptiota. Puolipyöreä tai täyspyöreä nurkkapilari tiiviillä pinnoitteella. Tai muukin pilarimuoto kelpaa, kunhan pinnan muoto rikkoo diskanttipeilauksen. Muutakin pitää tehdä, pikkuiset nurkkatäytöt eivät vielä riitä. Raskaita isoja huonekaluja ja liikuteltavia seinäkkeitä, joilla bassoja rikotaan. Mieluiten kuutiometrikaupalla kovaa tai keskikovaa villaa käytetään. 4-kulmaisesta neliöhuoneesta jos tekee 8-kulmaisen, 50% seinäpinnasta eli nurkat paksusti villoitetaan, se auttaa selvästi. Tällöin esim. 4,8 * 4,8 m = 23 neliömetrin huoneeseen jää vapaata lattia-alaa 19 neliötä kun villoille annetaan nurkat. 250 cm korkea huone kuluttaa tällöin 10 kuutiometriä villaa. 2 m leveitä seinäkaistaleita 8 kpl, vuorotellen villaa ja paljasta seinää. Tiiviillä kankaalla tai kumikalvolla nurkkavillat piiloon ja sitten taas kuunnellaan/mitataan. Eli akustoidaan lopuksi kaikki 8 seinää profiililevyillä tai millä lystää, nyt kun basso-ongelma on kuritettu siedettävämmäksi ja varsinaisen akustointitavan voi vapaammin valita.

    - Keskiäänivoittoinen huone (pyöröhirsinen kelohonkahuvila) kaipaa lähinnä diffuusiota ja hienosäätöä ensimmäisiin peiliheijastuspisteisiin. Bassot kuoleutuvat puuhun jo luontaisesti ja diskantitkin pirstoutuvat hajalle pyöröhirren pinnasta, joten keskitaajuuksilla akustiikkaa viritellään haluttuun suuntaan joko diffuusion tai absorption keinoin.

    - Diskanttivoittoinen huone (kaakeloitu vessa) kaipaa ensisijaisesti diskanttien tason alennusta ja äkkiä. Profiililevyllä kaikki pinnat peitetään. Sitten voi vähän hengittää ja ottaa yhden korvatulpan pois ja kuunnella mitä muuta huone lisäksi tarvitsee. Huoneen pienuuden vuoksi pulmat ovat keskiäänitaajuuksilla, joten laskostetut raskaat kumikankaat voivat olla avuksi pirstomassa keskiääniä.



    Joka tapauksessa 30*30 cm nurkkapilari on liian pieni akustisesti, liian kosmeettinen. Joten pinnoittaa sen sitten millä hyvänsä, vaikka sukilla/anopeilla/banaaninkuorilla/sisäkumeilla/donitseilla, niin merkittävää haittaa se pinnoitemateriaali ei saa aikaiseksi, eikä tosin hyötyjäkään. Pinnoitteen pohtiminen on turhaa noin pienessä objektissa ja noin kaukana korvasta. Mutta sitten kun aletaan akustoida Oikeasti eli 50% seinistä villan valtaan, tai kun jokin kappale tulee korvan viereen, sitten kannattaa jo miettiä millä pinnoitteella mitäkin taajuutta vastaan lähdetään taistelemaan.

    Neljän nurkkapilarin tapauksessa kannattaisi neljällä erilaisella kankaalla koepinnoittaa pilarit, joka pilari eri kankaalla. Kuuntelukokemusten perusteella valitaan paras kangas ja ostetaan sitä lisää ja vaihdetaan kolmeen huonompaan pilariin tämä hyvä kangastyyppi. Tällöin menettää vain kolmen pilarin kankaat hukkaan ja mikä oleellisinta: saa kokemuksia neljästä eri kangastyypistä.

    Jos huoneessa vaikuttaa 4 erilaisella kankaalla päällystettyä pilaria, on vaikea tutkia pilarikankaasta muita kuin keskiääni...diskanttiominaisuuksia. Nimittäin mikrofonin/korvan lähellä olevan pilarin kangas voi vaikuttaa vastakkaisessa päässä huonetta vallitseviin bassoihin. Ei pysty määrittelemään mikä kangastyyppi on vastuussa bassomuutoksesta. Paitsi pois sulkevalla metodilla, eli otetaan kangaspinnoite kokonaan pois ja mitataan mitä se vaikutti akustiikkaan. Onneksi korvalla sentään kuulee nopeasti kankaan diskanttivaikutukset. Ikävä kyllä pilarin diskanttikäytös ei ole kovin oleellinen asia siellä nurkassa eli kaukana korvasta. Tai on, jos pää on seinässä kiinni eli nurkkapilareiden välissä. Silloin viimeistään kuulija huomaa miksi kantikas nurkkapilari kuuluu kaatopaikalle ja kaareva tai viisto pilari on tarpeen. Mutta jos pää pidetään kaukana seinistä, nurkkapilari saa olla kantikas.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 29.03.2012
  16. Moonwrist

    Moonwrist Guest Guest

    Liittynyt:
    01.04.2009
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näköjään tuo linkkini ei osoittanutkaan tarkoittamaani kankaaseen. Ei ole tarkoitus keinonahalla verhoilla.

    Uusi yritys linkin kanssa
    http://www.eurokangas.fi/tuotteet/tuotteet/tuoteryhma/34/1581
    Kankaan nimi olisi tudor.

    Ja kyllä olen keskustelun lukenut, mutta käsitin, että kankaan tulee olla hyvin ilmaa läpäisevää juurikin korkeiden taajuuksien takia ja jäin miettimään olisiko raskaammasta kankaasta apua juurikin matalien vaimennuksessa, varsinkin kun vaimentimet ovat kulmissa, joihin ei käsittääkseni tule suoraa korkeaa ääntä kaiuttimista, vaan jo kertaalleen toisista seinistä heijastunutta.
    Ja eikö raskas kangas vaatisi enemmän energiaa liikuttamiseen?

    Kokeilin tuota neljäsosa ympyrän muotoista pilaria rakentaa, mutta vaatii melkoista voimaa taivuttaa tuo 10 cm paksu levy kaarelle ja siten myös raskaampaa tukirankaa.

    Kyseessä on kerrostalon betonibunkkeri ja mitänäitä keskusteluja lukenut, niin olen ymmärtänyt, että ensin korjataan matalia taajuuksia ja sitten selvitetään miten paljon tämän jälkeen tarvitsee korkeampiin taajuuksiin puuttua.
    Ja kun kyse olohuoneesta, niin ei oikein mene läpi vaihtoehto, jossa vaimentimet vievät kohtuuttomasti tilaa, mutta käsittääkseni edes näillä pienillä kosmeettisilla vaimentimilla olisi enemmän vaikutusta, kuin vaikka tuhlaamalla sama raha kuunvalossa siunattuihin rca-kaapeleihin.

    Jos seuraavaksi tekisin taulun takaseinälle, niin siihen varmastikkin sopisi paremmin tuo DVB-G:n ehdottama kangas. Aikaisempien viestien perusteella olen myös miettinyt, että tuohon voisi myös laittaa profiloitua akustiikkalevyä päälle juurikin toimimaan korkeiden diffuusorina tai sitten taivuttaa levyn loivalle kaarelle laittamalla taakse keskelle puusta korotuksen.
    Takaseinän ja katon väliin saisi myös vaimentimen, joka ei veisi lattia pinta-alaa ollenkaan.
     
  17. SkidistiHifisti

    SkidistiHifisti Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2009
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertokaas enemmän asiaan perehtyneet mitä moisilla levyillä voisi saada aikaan:
    [​IMG]
    Valitsin kuvan koska siitä nkäyy hyvin levyn rakenne.

    Kyseessä on Martelan toimistosermi/tilanjakaja, mitat 1600x800x15 ja paino käsikopelolla n.8 kg. Levy on aika huokoista ja taittuu helposti paljonkin, tuo raskas ja karkea huopa on samantyyppistä kuin autosubbareiden verhoilussa näkee. Se myös pitää huokolevyn hyvin kasassa vaikka sen taittaisi lähes puoliympyräksi. Lähinnä mietin mitä vaikutusta moisilla olisi itsestään kelluvina (muotoiltuina?) elementteinä tai sitten yhdistettynä akustointilevyjen kanssa jonkinlaisessa monikerros-paneelissa.
    Osaisiko joku arvailla mitä etua tuommoisesta levystä voisi olla akustoinnissa ja millä taajuusalueella? Eteisessä seisoo nyt 28kpl Ecophon Advantage Classic 600x600x20 akulevyjä ja neljä noita sermejä, jos ensi viikolla alkaisi nikkaamaan.

    Tässäpä pari sutaisua ajatuksista:
    [​IMG]
    [​IMG]
    Kuvissa akulevyjen paksuus 40mm joka luultavammin toteutuukin, missä muodossa tavara sitten seinälle päätyykin.

    perään vielä linkkki isoon kuvaan huoneesta ettei tarvitse postausta pilata:http://img546.imageshack.us/img546/4475/kokohuone.png
     
  18. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laiskoille / peukalo keskellä kämmentä tyypeille tiedoksi. Gyprocilta on tuloillaan asennusvalmis akustiikkataulu. Ei mitään käryä hinnasta, en ole St. Gobainilla töissä.
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää paremmalta, mutta kuvan perusteella ei voi ilmanläpäisyä päätellä. Käy liikkeessä tekemässä puhallustesti. Kangas, joka läpäisee helposti puhallettaessa ilmaa, soveltuu hyvin akustointiin.

    Tiivis kangas lisää merkittävästi akustista impedanssia, jolloin on riski että ääni heijastuu eikä tunkeudu aineen sisälle, jossa se voisi vaimentua. Ilmiö pätee myös matalilla tajuuksilla. Käyttämäsi LIM-100 on niin raskasta ja tiivistä ettei pintakankaasta saa tulla enää lisää estettä.

    Bassovaimentimissa voidaan käyttää myös tiiviitä ja raskaita pinnoitteita, mutta ne täytyy suunnitella aivan eri pohjalta.

    Tämä on oikein hyvä järjestys.

    Tekemäsi vaimentimet ovat kovin pienet matalien taajuuksien aallonpituuteen nähden, joten niistä ei saa ihan kaikkea irti.

    Diskanttitaajuudet vaimenevat tuollaiseen kankaaseen tai profiloituun akustiikkalevyyn verrattain hyvin. Jos haluat hajoittaa ääntä, niin rakenna oikea difuusori.

    Tuo on hyvä paikka hyödyntää.
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysymyksessäsi oli niin paljon erilaisia toteutusvaihtoehtoja että niiden kaikkien käsittelemisen tuloksena syntyisi pieni kirja. Akustisia tilanjakoelementtejä voi hyvin käyttää muuhunkin akustointiin. Niiden akustinen impedanssi on jo verrattain suuri, joten monikerrosrakenteita ei kannata tehdä, vaan esim. täyttää taakse jäävä tila lasivillalla.