Lähes tinkimättömän valkokankaan rakennusohje

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana JaniH, 09.10.2005.

  1. TonyA

    TonyA Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2005
    Viestejä:
    308
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mistä kannattaa Turun alueella kysyä mdf-levyä? Kaipaisin palvelua, joka sahaa sen oikeaan kokoon ja mahdollisesti myös maalaa. Tiedän, että hinta silloin nousee, mutta on se silti halvempaa kuin valmiin kankaan ostaminen. Kerran yritin ostaa levyä Bauhausista, jossa on myös sahauspalvelu, mutta siellä ei myyjät tienneet mikä on mdf-levy. Ja valitettavasti en itse osannut tarkemmin selittää, kun en asiaa tunne.

    Entä kuinka paksun levyn suosittelette ostamaan noin 80-tuumaiselle screenille?
     
  2. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kolmen MDF screenin rakennuskokemuksella sanoisin, että 12mm on ainakin riittävä. Yhden MDF screenin tein 6mm levystä ja se osoittautui liian ohueksi, joten siihen piti laittaa myöhemmin listat ympärille, että se pysyi suorana.
     
  3. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Toisaalta ohuempi screeni listoilla tai vaikka aluprofiileilla takapuolella vahvistettuna on huomattavasti kevyempi käsitellä, eikä välttämättä edes kovin paljon kalliimpi
     
  4. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Eipä tuommoinen 80" 12mm paksu screeni nyt niin mahdottomasti paina. Eikä tarvitse tehdä erikseen listoja ympärille. Toki jos välttämättä haluaa listat ympärille, niin sitten sama käyttää 6mm levyä.
     
  5. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eikä niitä listoja välttämättä tarvitse tehdä ympärille. Taakse on myös mahdollisuus, ainakin jos haluaa tämän threadin mukaisen taustasta irti olevan screenin
     
  6. gyljoo

    gyljoo Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2012
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    En jaksanut lukea kaikkia 9 sivua viestejä ja käytin hakua, joten pahoittelen, jos tästä on jo jauhettu:

    Mitenkäs olisi sellainen vaihtoehto, että rakentaisi tuon screenin noilla JaniH:n ohjeilla, mutta seinään kiinnittämisen sijaan laittaisi esim katosta roikkumaan mustien ketjujen/narujen varaan?

    Suunnitelmissa olisi leffakäytössä siirtää valkokangas tarvittaessa ikkunan eteen, jolloin heittoetäisyys linssistä screeniin olisi about 3.6 metriä ja tykistä riippuen siihen saisi noin 220cm - 240cm leveän kuvan. Olohuoneen normaalikäytössä skreeni olisi vaakatasossa nostettuna katon levossa ja elokuvakäytössä pitäisi sitten tehdä 90° kääntö horisontaaliakselin suhteen. Vai aiheuttaisiko katossa roikottaminen niin pahaa vääntymistä/muuta ongelmaa, että koko skreeni pitäisi heittää menemään ja harkita hirttosilmukan solmimista?

    Toinen vaihtoehto olisi muutoin sama, mutta skreeni olisi olohuoneen normaalikäytössä (ei leffakäytössä) ikkunan viereisellä seinällä, josta sen voisi kiskoja pitkin liu'uttaa paikoilleen, mutta tällöin ongelmaksi voi muodostua mahdollisten vieraiden tarve hypistellä skreeniä rasvaisilla kätösillään. Katossa on mukavasti vanhaa kakkosnelosta, johon voi nikkaroida kaikenlaista tukihässäkkää. Huoneen pimennys on sitten toinen asia.
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2012
  7. Baphomet

    Baphomet Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2008
    Viestejä:
    624
    Saadut tykkäykset:
    0
    Levy Jaati orikedolla.
     
  8. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Riippuu hyvin paljon valitusta levytyypistä sekä levyn paksuudesta sekä tukirungon tukevuudesta. Joku 6mm mdf ilman tukirunkoa reunasta suoraan kattoon saranoituna lohkeaa välittömästi irti saranoistaan ja katkeaa alla seisoneen henkilön päähän kolahdettuaan palasiksi.

    Alumiiniprofiilista screenin taakse sopivalla jännevälillä tehdyn tukirungon avulla ei sitten pitäisi olla mitään ongelmaa. Oikeastaan mahdollisimman ohut kapalevy ja mahdollisimman tukeva aluprofiilirunko voisi olla hyvä yhdistelmä, koska tällä saadaan painoa alas. Toistuva screenin katonrajaan punnertaminen tekee painosäästön tavoittelemisen arvoiseksi.
    Kysymykseksi nousee kuitenkin ko. saranaratkaisun järkevyys käytännössä, sekä käyttökelpoisuus yleensäkin. Ripustelu ja saranat ja liukokiskot eivät ehkä ole käytännössä lainkaan toimivia, vaikka paperilla homman tekninen toteutus olisikin mahdollinen. Onko esimerkiksi tavallinen kaupasta ostettava jännitetty eli "tensioned" sähkörullakangas sittenkin aivan tyystin pois suljettu keksintö?
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2012
  9. gyljoo

    gyljoo Guest Guest

    Liittynyt:
    14.01.2012
    Viestejä:
    43
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole sähkörullakangas (tai vedettävä) tyystin poissuljettu keksintö, mutta kahlattuani noita threadeja läpi huomasin porukan valittaneen rullakankaisiin ajan mittaan tai jo aikojen alussa ilmestyvistä ongelmista esim vaakaraidoista. Tiedä sitten kuinka yleisiä nämä ongelmat ovat ja ovatko jotkin kangasmerkit enemmän ongelmavapaita esim Grandview? Toisaalta oman skreenin kyhääminen ei myöskään takaa ongelmavapautta varsinkin, jollei kokemusta kangas-,maali- tai muista materiaalivalinnoista juuri ole. Voihan sen rullakankaan ostaa sen jälkeen kun on päässyt sairaalasta epäonnistuneen skreeniyritelmän jäljiltä.

    Kyse on toki myös budjettivalinnasta, sillä ensimmäistä tykkiä ja kangasta hankkimassa kun ollaan, niin ei tee mieli sijoittaa heti 500 euroa kankaaseen, jos tykin budjetti on 1-2kt€.
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2012
  10. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Diy screenin, tinkimättömänkin, tekeminen on lopulta aika helppoa, jos sen vain voisi asentaa kiinteäksi. Tuolloin kustannuksetkin pysyvät kurissa. Juuri tuo haluamasi nostosysteemi tuossa eniten pistää mietityttämään homman toteutuskelpoisuutta.
     
  11. tepi_

    tepi_ Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2006
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Ostin muutama kuukausi takaperin 80":sen lattiatasosta ylös vedettävän valkokankaan muutamilla kympeillä. Nyt on alkanut häiritsemään,kun kankaan kotelo ja jalat vievät tilaa lattialla ja on muutenkin ruman näköinen olohuoneessa.

    Ajatuksena kävi tälläinen,että mattopuukolla viiltää kankaan irti ja tekee sille vaikka leveästä jalkalistasta kehikon,johon sitten kiinnittää kankaan esim. niittaamalla. Näin ollen kankaan saisi seinälle nätisti. En ole mikään hifistelijä laadussa ja rahaakaan ei ole nyt sijoittaa valmiiseen seinäkankaaseen. Kangas nytkin aaltoilee toisesta reunasta,eikä itseäni tuo häiritse ja kuvaan olen erittäin tyytyväinen. Luulisi,että tuo aaltoilukin poistuisi,kun kangas ei vapaasti "roiku". Eli onko joku tälläistä tehnyt ja miltä kuulostaa? Vinkkejä saa antaa. :)
     
  12. larbba

    larbba Guest Guest

    Liittynyt:
    04.09.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sanokaas mikä on tällä hetkellä teidän mielestä paras maali screenille? harmony g499, h499, vt superpaint...? joku muu mikä?
    Epsonin 9000:lla siihen heijastetaan kuva ja huone ei todellakaan ole aina pilkko pimeä.
    Kaikki muu olisi jo valmiina enään pitäisi päättää mitä maalia screenin laittais. Olen kyllä lukenut varmaan kaikki ketjut asiasta mitä tältä foorumilta löytyy, mutta lähes kaikki on vähintään parin vuoden takaa, niin ajattelin kokeilla josko olisi jotain uusia hyviä maali vaihtoehtoja/ideoita.
     
  13. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Nykyisin kaikilla taitaa olla rahaa kuin roskaa, niin voi ostella 1200 euron valkokankaita tuosta vain. Ennen se yhden litran Harmony -purkkikin tuntui kalliilta yhdessä MDF-levypätkän kanssa.
    H499 on edelleen Tikkurilan sivuilla, tosin sehän on varmasti täältä Plazalta vuosikaudet sitten löydetty sävy:
    http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/ideat/maalausideat/valkokangas_edullisesti/

    Tuskin toi nyt totaalisen pieleen tolla menee.
     
  14. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Eikä sitä mdf-levyäkään tarvitse. Yhtä hyvin se maali seinässäkin toimii, ainakin minulla, silloin, kun sitä testasin. Sitten, kun huomaa, että kunnon kangas on parempi, niin maalaa vain yli. Helppoa!Halpaa!
     
  15. Takatukka

    Takatukka Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minkälaisilla listoilla/tukirimoilla tuota mdf-levyä kannattaisi alkaa suoristamaan? Ikävästi on taipunut tuommoinen 6mm paksu levy.
     
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Itse en jaksaisi lähteä mdf-levystä screeniä rakentamaan. Screenistä tulee tuskaisen painava ja jos se taipuu niin suorentaminen on hankalaa. Kapalevystä (en tiedä onko virallinen nimi mutta googlella ainakin tuo löytyy) tehtyä screeniä nostaa vaikka yhdellä kädellä. Oma 100" screeni ei montaa kiloa paina.
     
  17. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mutta nyt lienee kyse tilanteesta jossa screeni on jo valmiina, eli neuvosi otetaan varmaan lämpimästi vastaan.

    Omakin screeni on hiukan kiertynyt, mutta en ole viitsinyt sille mitään tehdä, kun ei paljoa häiritse. Joskus olen miettinyt, että voisi kokeilla liimata alumiiniprofiilia takapuolelle. Kevyt ja jäykkä. Enpä sitten tiedä miten hyvin käytännössä onnistuisi, ensimmäinen mahdollinen ongelma, mikä tulee mieleen, on että screenin pinta ei kestäisi, vaan jossian vaiheessa siihen tulisi repeämiä.
     
  18. Takatukka

    Takatukka Guest Guest

    Liittynyt:
    09.10.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juuri näin, että screeni on jo valmiina. Sen verran rajua tuo vääntyminen, että häiritsee. Auttaiskohan, jos tekis puurimoista ristikon?
     
  19. joujou

    joujou Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2012
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaakohan enään tehdä valkokangasta itse? Ainakin valkokangas.netin projektorin asennus ohje sivuilla sanotaan:

    "Älä heijasta videotykin kuvaa maalatulle pinnalle; ongelmana voi olla mm. hotspot, moiré ja värien vääristyminen. Paljon keskustelupalstoilla mainostetut ns. "valkokangasmaalit" (kuten H499) eivät enää sovellu nykyaikaisille videotykeille."

    "Harva myöskään onnistuu maalaamaan pintaa kotikonstein tarpeeksi tasaiseksi, jotta Full HD -kuva saisi arvoisensa heijastuspinnan."

    Onkohan totta vai vaan kusetus jotta saavat myytyä enemmän kankaita?
     
  20. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hotspot, moire ja tasaisuusongelmat on mielestäni täyttä kusetusta. Niitä kun ei tasan ole jos Harmonilla maalaa, ja on joskus aikaisemminkin levittänyt väriä. Moire voi lähinnä tulla kyseeseen, jos on joku ostoscreeni, jossa näkvä pintakuvio.

    Väriväärystymään on hankalampi ottaa kantaa, ja sitten on kyllä muita etuja hyvästä ostetusta screenistä, niistä täältä löytyy gaziljoona threadejä.