Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    No eivät ole löytäneet. DX:n puolelta kaikki näyttää olevan kunnossa. 15.12 tuli s-postiviesti että ovat postitettu, ja toimitusaika 7-10 työpäivää. Onkohan ne jossain tullissa jumissa vai mikä maksaa??
     
  2. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    10 arkipäivää kiinasta olisi jo todellista supertuuria. Kylläpä siinä yleensä kolme viikkoa tai kuukausi menee. Maailmanlaajuisen juhlasesongin aikana voi mennä ylikin, kun pakettimäärät moninkertaistuvat.
    Noin sata tilausta dealista on tehtynä, eikä ole ikinä kahdessa viikossa tullut tavara perille.
     
  3. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lamput tulivat eilen. Tänään yksi ei syty ja toisessa välkyttää yksittäinen ledi. Eli voin suositella lämpimästi - kiertämään kaukaa. Samalla huomasin että keittiöstä on yksi ihan suomesta ostettu halpisledilamppu pimeänä. Saako tänä päivänä mitään e14 kantaisia lamppuja siedettävään hintaan jotka toimisivat? Energiansäästölampuissa ärsyttää syttymisviive ja laatu on todella epätasaista. Ledeistä pitäisi maksaa 20-30€/kpl..
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2012
  4. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Update: Enään 4/8 toimii noista clasun 3W ledeistä. Eipä näköjään näiden ledienkään kestoon ole mitään uskomista. Clas Ohlsson lupasi kuitenkin antaa uudet ledit palaneiden tilalle kun kävin asiasta kysäisemässä.
     
  5. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joskus 1-2 vuotta sitten tuli tilattua dealextremestä e27-kantaisia 5w led-lamppuja valkoisella lasilla jotka toimivat vieläkin. Viime aikoina olen kokeillut tilata 5-6w vastaavia led-lamppuja joissa valkoinen lasi pehmentämässä valoa. Mutta nykyään ei tunnu löytyvän kuin teholedeistä kasattuja lamppuja jotka kuumenevat niin paljon, että lampun muoviosat meinaavat sulaa ja elektroniikka ei kestä sielä lampun sisällä kuumuutta. Vanhemmissa lampuissa on useita pikkuledejä, eivät lämpene ollenkaan ja valaisevat paremmin kuin vastaavan vattiset "teholediversiot".

    Koitin myös anttilasta löytyvää philipsin 7w led-lamppua, mutta vastaa suurinpiirtein 3-4 wattista dealextreme lamppua.
     
  6. KiSaVa

    KiSaVa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2008
    Viestejä:
    246
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minäkin rupean säästämään pakkaukset ja laitan niihin käyttöönottopäivämäärän ja ostokuitin ja kannan lamput takaisin kauppaan jos sammuvat. Tuossa suomi-ledissä on kannassa valmistuspäivämäärä 5/2010. Vaikka lamppu olisi palanut keittiössä yötä päivää, mitä se ei todellakaan ole, niin käyttötunteja on noin 365x24x1,5 = 13140 h. Todellisuudessa ei varmasti puoliakaan tästä. Aika kaukana kymmenistä tuhansista mitä näille yleisesti luvataan (tästä kyseisesta en kyllä tiedä onko luvattukaan mitään).
     
  7. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    UPDATE: Enään 2/8 toimii, täyttä paskaa ovat siis clasun ledit kestävyydeltään.
     
  8. esko123

    esko123 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    itsellä tarve ostaa gu5.3 (=mr16) ledit ja neljä muuntajaa

    ne tulisivat seuraavanlaiseen käyttöön:

    eteiskäytävä 6kpl gu5.3
    tuulikaappi 6kpl gu5.3
    vaatehuone 2kpl gu.53
    liesi 60cm 12v led nauha (9,6w/m)


    olen ajatellut spottien värilämmöksi noin 4000k. Toisaalta lienee 5000-6000k myös käypiä eteiseen


    Saisiko vinkkejä muuntajista ja spoteista, niin että ne kestäisivät aikaa pidenmpään kuin vuoden
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    En tuohon sinänsä kommentoi, mutta siitä tuli mieleen, että kannattaa välttää kiinalaisia "merkittömiä" kapineita.

    Tällainen alle 15 euron merkkituote (E27-kantainen valmis "lamppu") oletettavasti kestää useamman vuoden:
    http://www.led1.de/shop/lng/en/led-...led-incandescant-bulb-72w-e27-warm-white.html

    Femmalla saa paljaampana saman lämpimän valkoisen ledin, ja neutraalin sävyisenäkin sitä löytyy:
    http://www.led1.de/shop/lng/en/high...rm-white-2700k-448-lumen-sphwhtl3d305-w0.html
    http://www.led1.de/shop/lng/en/high...cb-white-5000k-512-lumen-sphwhtl3d303-r0.html

    Yli 15 euron tilauksiin ei tule pienlaskutuslisää. Postimaksu on ollut femma pikkutoimituksissa, irtoledit yms. kirjeeseen mahtuva kevyt sälä.

    Kyseisiä irtoledejä tilaan kuun vaihduttua ja ripottelen kämppään sinne tänne ja tutkin voisiko niiden kanssa elää. Värintoiston kanssa olen melko tarkka. Vielä ei ole löytynyt edullista ja hyvää ja energiapihiä lediä. Vähäruokaisissa on ollut törkeän ruma värintoisto ja hyvälaatuiset toistajat taas imevät sähköä enemmän kuin valtameriristeilijä. Nuo uudet Samsungit voisivat olla sopiva kompromissi minun tarpeisiini.

    Viimeisin "sisäkäyttöön kelpaava" oli 5 watin 140 lumenin Luxeon. Järkyttävä hukkalämpö. Samsungit imevät myöskin 5 wattia, mutta antavat 512 lumenia (5000 K).
     
  10. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt tarvii kyllä antaa palautetta Clas Ohlssonille ja tällä kertaa positiivista sellaista. Vaihtoivat kaikki rikkinäiset täysin mukisematta (ostettu 10/2010) uusiin ja antoivat vielä yhden varaledinkin mukaan, myös uudet muuntajat antoivat vaikkei vanhat edes rikki olleet. Lisäksi lupasivat että jos vielä jatkossa jotain ongelmia on, niin hoidetaan näiden tilalle kokonaan toisenlaiset ledivalaisimet heidän piikkiinsä. Ihmettelivät suuresti mikä ledit oli tappanut, sillä heille näitä ei kuulemma ole palauteltu vaikka niitä on kuulemma myyty todella paljon, ehkäpä mun ledit oli jotain viallista erää.

    Joka tapauksessa, erittäin asiallisesti hoidettu Clas Ohlssonilta :thumbsup:
     
  11. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Kerrankin näinkin päin :thumbsup:
    Uskaltaa jatkossakin asioida heidän putiikissaan. Meidän 1W spoteilla varustetut ledisarjat porskuttavat yhä, eikä yhtään ole vielä mennyt pimeäksi. Jo 3 1/2 vuotta käytössä. *kop-kop*
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    http://www.leds.de/en/High-Power-LE...I90-warmweiss-308-Lumen-with-PCB-10x10mm.html

    Sisävalaisuun liittyen, vaikkakin kuuluu tee-itse-metodeihin. Olen mahdollisesti löytänyt ledin (värintoistoluokka 92 Ra ja kirkkauden hyötysuhde jotenkuten tyydyttävä), joka kelpaa sisäkäyttöön minun pervoille kranttusilmilleni. Tarvitsen kylläkin linkissä esitellyn ledin kaveriksi viileäsävyisen ledin apua, koska värilämpötila 3000 K on liian lämmin ainakin pc-monitorien lähistöllä. Keittiöön 3000 K sopii sellaisenaan, samoin eteiseen jne. Mutta tämä ledi siis valon laatunsa vuoksi voisi alkaa korvata minulla halogeenit, joita käytän valon laatua vaativissa kohteissa (sapuskan valmistus ja maalien/kankaiden/papereiden värien määritys).

    Oletan, että kaupalliset valmiit kotiledivalaisimet, mistä te enimmäkseen puhutte, ovat värejä huonolaatuisesti toistavia (65...85 Ra). Hyvävärisiä malleja varmaan saa valmiina, mutta ne maksavat noin 300 euroa per ledispotti, eli minulla maailman johtavana öljymiljardöörinä ei ole ikinä asiaa valmiina myytäviin (lähes) täyden spektrin ledilamppuihin.

    Itse kasaaminen tulee halvemmaksi, mutta vaatii aikaa löytää sopivat ledityypit ja niille sopivat virrat, tai ledien kappalemäärien suhteet. Nyrkkisääntönä voisi pitää: 2 kpl lämpimiä ledejä ja 1 kpl viileä ledi sarjaan samalla virralla. Mutta tässäkin vaikuttaa ledin tekniikka hurjasti, ei kannata panna sarjaan 3 A virtaa (viileä) ja 1 A virtaa (lämmin) sietäviä ledejä, koska niiden optimit toimintavirta-alueet eivät osu riittävästi samalle virta-alueelle. Toinen alkaa kärventyä kun toinen vasta pääsee loistamaan. Ledejä kannattaa ajaa niin, että pannaan 1 A lämpimät ledit rinnakkain omine etuvastuksineen, jolloin ne ottavat yhteensä 2 A virtaa, ja tämän kanssa pannaan sarjaan se viileä ledi samalla 2 A virralla toimimaan. Paras säätöskaala toki saavutetaan kun on erillinen kirkkauden eli virran säätö jokaiselle lediryhmälle erikseen (viileät ja lämpimät). Prototyyppivaiheessa etsitään portaattomalla säädöllä kullekin ledityypille ideaali virta ja lopullinen valaisin rakennetaan saatujen tietojen perusteella, valitaan keskenään yhteen sopivat ledit ja niille sopivat virrat.

    Taskulamppujen ja ajoneuvovalaisimien osto/rakennus on hieman helpompaa, koska valon laatu saa olla heikompi. Valon määrä on tärkeämpi asia. Kotona, ja etenkin vaativissa kohteissa, ledivalon kanssa menee hermot kun vieläkään ei ole riittävästi valikoimaa huippulaadukkaissa ledeissä. Surkeita ledejä on myynnissä miljoona erilaista (vihertäviä ja sinertäviä ja purppuraisia "valkoisia", yäk).



    VÄLKKYMINEN ON KIELLETTYÄ minun kämpässäni. Siksi en voi käyttää valmisledejä tai edes valmishakkureita, koska ne pulssittavat valoa. Vaadin tasaista valoa ja silloin ledejä pitää ajaa tasaisella virralla. Välkkyminen selviää kun katsoo ledivalon avulla esim. laitetuuletinta tietokoneen powerissa tai missä tahansa. Mikä vain nopeasti pyörivä esine kelpaa. Tasaista valoa tuottava lamppu saa tuulettimen näyttämään sumealta, lapoja ei erota. Sykkivällä valolla tuuletinlavat ovat teräviä, silmä näkee ne.

    Vaikka välkyntä kasvattaakin psykologista hyötysuhdetta (IHMISEN silmä aistii kohteen ja tallentaa näkymän aivoihin, vaikka olisi lyhyt valopulssi ja sen perään monta millisekuntia pimeyttä) niin välkkyminen vaikuttaa aivojen toimintaan, minulla ärsyttävästi, joten kotona mikään asia ei saa välkkyä.

    Ulkona ajoneuvokäytössä välkyntä on hyödyksi (lediä voi pulssittaa suuremmalla teholla kuin mitä se sietäisi tasaista virtaa), kunhan välketaajuus on niin suuri, ettei kohde ehdi tulla nokan eteen mustan jakson aikana. Mitä nopeammin liikkuvaa ajoneuvoa hallinnoi tai yrittää väistää, sitä korkeampi välketaajuuden pitää olla. 1000 Hz on turvallinen, joskin se on jo liian tiheä ollakseen enää välkyntää, aivot kokevat valon tasaisena. 300 Hz on niillä rajoilla, että se vielä menee välkynnästä. Ääripäässä 10 Hz eli fillarilamppujen välketaajuus on vaarallinen valaisimena; 100 km/h lähestyvä auto lähenee paikallaan olevaa fillaria pimeän pulssin aikana jopa 2,77 metriä. 20 km/h vastaan polkeva fillaristi kohtaa autoa 3,33 metriä mustan pulssin aikana. Vastaantulijan sijaintia on vaikea hahmottaa "strobovalaistuksessa" ja kolarin väistäminen on lähes mahdotonta. Huomiovalona tuollainen 10 Hz välke kyllä toimii, mutta valaisevana valona se on hengenvaarallinen.

    Uudet liikennevalot välkkyvät, kuten välkkyvät joidenkin uusien autojen ajovalot ja autojen ledivalotkin. Mainosvalotkin välkkyvät. Tämän kaiken huomaa viimeistään kun videokuvaa liikennettä ja katsoo tallennetta freimi freimiltä. Koko maailma tuntuu välkkyvän. Välkeallergiselle se on ongelma. Puuro/pullasilmät omaava kadun/kaasuntallaaja ei onnekseen edes tiedä mistä olen puhunut, kun hänen aivonsa eivät välkehtimiseen reagoi, ainakaan millään tietoisuuden tasolla.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2012
  13. jnf

    jnf Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kenelläkään tarkempia kokemuksia Oversolin ledispoteista? Kannattaako noita harkita?

    Miellyin kaupassa Oversolin nelikantaiseen malliin ja ainakin pikaisesti kaupassa katsottuna värisävy(lamppu SpotLite Limited 6W MR16) näytti ihan hyvältä:
    http://www.oversol.fi/led_frame_mr16nbspuppoasennuskehykset.html

    En siis kaipaa mitään superhyper oikeaa väritoistoa jne, mutta ei kiitos niille sinisille ledeille...vaikka halvemmalla saisikin...
     
  14. PeteK

    PeteK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    362
    Saadut tykkäykset:
    1
    Siis toihan on vaan frame. Voit käyttää mitä tahansa MR16 lediä tossa. Tällaisessa tapauksessahan ei ole mitään pakkoa ostaa "ledivalaisinta" mikä tahansa 12V halogeenilamppukehys sopii.
     
  15. jnf

    jnf Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aa...no niin, nyt selkis...noinhan se tietystikin menee.

    Eli noissa ei ole sidottu runkoa&lediä mitenkään toisiinsa, voin siis ostaa haluamani Oversolin rungon ja käyttää siinä mitä tahansa MR16 lediä? Onko ehdotuksia, vai on tuo SpotLite Limited 6W MR16 kelpo ledi? Ja voin rakentaa tuollaisen jopa itse, jos vain intoa riittää?

    Muuntajat on ilmeisesti myös universaaleja, eli ei ole väliä minkä valmistajan muuntajaa käyttää, kunhan vaan virtaspeksit on oikeat?

    Jos haluan himmennyksen, niin onko himmennys liitynnäinen lediin vai muuntajaan?
     
  16. eekamak

    eekamak Guest Guest

    Liittynyt:
    04.05.2009
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moro!

    Aivan loistavaa tekstiä DVB-G:eeltä!

    Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn, että miten sinä himmennät ledejä jos pulssimodulaatiota ei voi käyttää kodissassi?
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kaksi keinoa, riippuen nouseeko savu vai ei. Keino 2 on minulla päivittäisessä käytössä, mutta keinoa 1 aion kokeilla seuraavissa ledivaloprojekteissani, se kun tulee paljon halvemmaksi ja säästää hukkatehoa.

    1) Pulssittavan valmishakkurin/himmentimen perään eli LEDIN RINNALLE voi liittää kondensaattorin tasaamaan jännitevaihteluita. Mitä enemmän mikrofaradeja konkassa, sen parempi. Konkka varastoi energiaa itseensä ja ledi palaa niilläkin hetkillä kun hakkuri ei työnnä energiaa ulos lediin/konkkaan. Tässä piilee se vaara, että hakkuri voi hajota. Kannattaa lähteä kokeilemaan mahdollisimman pienellä ja "huonolla" konkalla, jolla on suuri sisäinen vastus. 10 mikrofaradia vaikkapa. Huono pieni konkka ei ime liian suurta virtaa itseensä. Jos hakkuri tuntuu kestävän, voi konkkaa isontaa ja parantaa ja lopulta käyttää järeää hakkurikäyttöön suunniteltua pulssielkoa, kapasitanssina 1000 mikrofaradia tai enemmänkin, joka imee suuria virtoja itseensä nopeasti. Järeä kallis elko sopii silloin kun hakkurissa itsessään on toimiva ANTOVIRRAN rajoitin, eli hakkuri ei virtapulssiensa aikanakaan ylitä maksimia virranantokykyään, vaikka sen perässä on käytännöllisesti katsoen oikosulkua muistuttava järeä pulssielko. ELKON JÄNNITE pitää valita isommaksi kuin mikä on ledisarjan maksimijännite kirkkaimmalla valoasennolla. Esim. 4 kpl 3,8 voltin ledejä sarjassa tuottaa 15,2 V yhteisjännitteen ledisarjan ylitse. Houkutus olisi käyttää 16 V elkoa, mutta sen räjähdysvaara on liian lähellä, valitaan varmuuden vuoksi 25 V elko. Elko tosiaan räjähtää jos siihen päästää liian suuren jännitteen tai kytkee elkon napaisuuden väärin päin.

    2) Lineaarireguloimalla (LM317, LM337, LM350 jne.). Se synnyttää hukkalämpöä reilusti, ledien hyötysuhde-etu menetetään. Lineaariregua voi käyttää jännitereguna tai virtareguna.
    - Jänniteregun tapauksessa valon kirkkauden säätö on helppoa, koska säätimenä voi toimia halpa tavallinen potentiometri tai trimmeripotikka, joita saa 0,x eurolla. Regun perässä on tehovastus ja ledejä sarja. Tehovastus mitoitetaan kirkkaimman valon periaatteella kestämään se hukkateho mikä siihen jää kirkkaimmalla moodilla. Potikalla saadaan säädettyä valo täyspimeästä täyskirkkaaksi asti.
    - Virtaregun tapauksessa tehovastuksena toimii säädettävä lankapotentiometri ja sen läpi kulkee sama virta kuin ledisarjan läpi, joten kalliiksi käy. Joutuu ostamaan kaiutinjakosuotokäyttöön suunniteltuja kymmenien wattien tehonkestoisia potikoita, maksaa kymmeniä euroja. Tämä säätötapa sopii paremmin pienille virroille (alle yksi ampeeri) eli hämärään valaisuun, silloin potikka on halpa muutaman watin tehoinen muutaman euron lankamalli. Kirkkaat valoarvot voi toteuttaa kiinteäarvoisilla tehovastuksilla, joita valitaan vaikka kiertokytkimen avulla. Askelmaksi riittää virran tuplaus, eli systeemi olisi esim. tällainen, käytetään esimerkissä 6-asentoista kiertokytkintä:
    Askelma 0 virta poikki, valot pimeänä
    Askelma 1 täyskirkkaus: 4 A virta
    Askelma 2 puolikirkkaus: 2 A virta
    Askelma 3 vajaakirkkaus: 1 A virta
    Askelma 4 hämäräsäätö: 50...500 mA alue portaaton lankapotikkasäätö
    Askelma 5 virta poikki, valot pimeänä
    Huono puoli VIRRAN säätämisessä lankapotikalla on myös se, ettei virran säätöalue ole kovin laaja. Runsas 10-kertaisuus saadaan hyödynnettyä järkevästi (lineaarisia lankapotikat ovat, ei ole logaritmisia kuten pitäisi). Minulla 46...550 mA alue on käytössä. Jos haluaa laajemman skaalan, niin säätö jyrkkenee kirkkaassa päässä liian äkillisesti ja valtaosa säätövarasta on pelkkää himmeätä. Olisi tyhmää esim. jos 95% potikan säätöalueesta kuluisi 46...50 mA säätämiseen ja sitten loput 5% säädöstä virta muuttuu äkkiä 50...5000 mA alueella, pienikin hipaisu tekisi monen ampeerin muutoksen. Suosittelen ostamaan useita lankapotikoita, silloin säätövaran voi mitoittaa vaikkapa näin, kolmella lankapotikalla: 5...50 mA , 50...500 mA , 500...5000 mA. Kaksi ekaa ovat halpoja, kolmas potikka on kalliimpi. Lankapotikan ylitse näkyy aina vakio noin 1,2 V jännite virtaregumoodissa, joten 5 A virralla 6 W menee hukkalämmöksi potikkaan. Olennaista tässä kuitenkin on se, että potikan langan täytyy kestää 5 A virta riippumatta miten pitkä pätkä lankaa on käytön alaisena. Vaikka olisi sentin pätkä vastuslankaa käytössä potikan sisällä, sen langan täytyy 5 A virta kestää rikkoutumatta.



    Lineaarisäätämisessä eli pulssittomassa himmennyksessä on se huono puoli, että valon sävy hieman muuttuu kirkkauden muuttuessa. Muistaakseni himmennys siirtää sävyä värikartassa oikealle yläviistoon ja ylikellotus eli ylikirkkaus vasemmalle alaviistoon. Lukekaa vanhoja höpinoitäni tästä sävysiirtymästä, en nyt muista ulkoa miten se sävy vaihtelee. Voi myös olla, että ledin sävy seilaa värikartalla hevosenkengän muotoista rataa ja on speksien mukainen "puhdas valkoinen" vain keskimääräisellä virralla, sävyn huonontuessa liian pienellä ja liian suurella virralla.



    Kaikista sävylaadukkain "himmennys" syntyy kun käytetään erilaisia ledejä eri kirkkauksille. Että jokainen ledi saa aina toimia ideaalilla tehollaan, muuttumattomalla sävyllä. Edellisessä kiertokytkinvalitsin-esimerkkitapauksessa olisi siis 4 A virralle ihan omat erilliset ledinsä, jotka 4 A virralla tykkäävät ideaalisti toimia (tai 2 A ledejä 2 kpl rinnan tai 1 A ledejä 4 kpl rinnan). Erikseen olisi lisäksi himmeämmät ledit 2 A virralla käytettäväksi (tai 2 kpl 1 A ledejä rinnan). Ja taas erikseen 1 A virrassa viihtyvä ledisysteemi. Lopuksi portaattomalle alueelle sellainen ledityyppi, jolle luvataan normaali käyttöalue kyseiselle virta-aluelle. Järeimmät ledit eivät nimittäin tykkää toimia kunnolla alle 100 mA virroilla ja hennot ledimallit taas eivät kestä 500 mA lukemia ilman vakavaa sävymuutosta. 3 watin ledi lienee sopivin, se kestää noin 800 mA enimmillään ja silti toimii vielä mainiosti 50 mA virrallakin. Alle 50 mA tilanteeseen paras ledityyppi on vakioledi, ei teholedi. Vakioledejä tehdään 20 mA malleina, 50 mA kestävinä ja jopa 100 mA kestävinä. Vakioledit voi himmentää huoletta 1 mA virtaan asti, todella himmeäksi, eikä niiden sävy sanottavasti huonone. Teholedi on sietämättömän sävyinen näin pienillä virroilla, teholedin loisteaine ei lähde loistamaan lainkaan kuten sen pitäisi.



    Pulssihimmennyksellä ledin valon sävy saadaan pysymään oikeana koko säätöalueella täysmustasta täyskirkkauteen, mutta valo tosiaan on pulssimaista. Täydellinen pimeys vallitsee valonvälähdyksien välissä kymmeniä...satoja...tuhansia kertoja sekunnissa. Pulssivalo on hyötysuhteeltaan paras vaihtoehto, koska ei hukkalämmitetä tehovastuksia ja lisäksi koska ihminen tosiaan kokee yhtä kirkkaana valon A, joka antaa tasaista valoa ja valon B, joka pulssittaa eli puolet ajasta näyttää pelkkää mustaa; säästää puolet energiaa.
    HUOM: elko ledien rinnalla (yllä mainittu metodi 1) tuhoaa pulssituksen sävyedut, ledien sävy alkaa muuttua valon kirkkauden vaihtuessa.



    Pulssittava valokin voi kelvata, jos se välkkyy riittävän nopeasti eli kilohertsiluokassa. Tämä voi aiheuttaa akustista vinkumista, ulinaa, kun elkot ja kelat alkavat pitää meteliä pulssien tahdissa. Siksi pulssituksen pitäisi toimia ultraäänialueella ja vieläpä niin ylhäällä, ettei synny keskeismodulaatiosärön tai aliharmonisten vuoksi audiotaajuuksia. Satoja kilohertsejä tarvitaan? En tiedä miten nopeita mitkäkin hakkurit ovat, mutta minulla olevat kiinalaiset ledihakkurit ovat ihan paskoja. En ole skoopilla mitannut, mutta liian harvakseltaan ne valoa vilkuttavat. Lienee kallista valmistaa suurtaajuushakkuri ja kiinassa ei kallista tuotantoa harrasteta.
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2012
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Keino 3) olisi luonnollisesti paras kompromissi ledivalojen portaattomaan säätöön:

    Hakkuritoiminen jännite- tai virtaregulaatio, mieluiten virtaregulointi. Saadaan tasainen virta ledeille, mutta sen tuottaa hakkuriregulaattori ilman hukkalämpöä. Harvassa ovat tällaiset "himmennettävät" eli portaattomasti virtaa säätävät kapineet. Kalliitakin, kymmeniä euroja, kun erolla tai parilla saa kiinteävirtaisia versioita. Etenkin ovat kalliita jos tarkoitus on säätää usean ledin sarjaa. Yhden ledin kirkkauden säätäminen kolmen kympin säätimellä on taloudellinen itsemurha, koska 20 ledin säätö tuhlaisi 600 € pelkkiin himmentimiin. Sitten kun löytyy YKSI säädin 20 ledille, sitten voisin 30 euroa harkita siihen panevani. Mutta mieluummin 10 tai 1 euroa säätimen hintalapussa saisi lukea. Taitaa useampi vuosi hinnanlaskua odotellessa mennä.
     
  19. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään tietoa löytyykö MR16 kantaan himmennettävää lediä 12V jännitteellä?
     
  20. tn1krr

    tn1krr Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2004
    Viestejä:
    266
    Saadut tykkäykset:
    0