Videotykki olohuoneeseen

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana patrik, 04.12.2005.

  1. patrik

    patrik Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2003
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun en itse ole aivan varma hankkisinko tykin (900/PLZ4) vai plasman 42" olohuoneeseen, niin kysyn teidän näkökantaanne siitä. Meillä on olohuone missä on paljon ikkunoita, niiden edessä on kyllä pimennysverhot (valkoiset) joten olohuoneen saa jotenkin pimeäksi. Tapetit ovat vaaleat, eli koko huone on aika vaalea. Katseluetäisyys olisi n. 2.7 metriä. Ainoa kangas mikä sopisi olisi rullakangas. Kannattaako tällaiseen tilaan hankkia tykki? Plasma olisi varmaan aika ok, mutta niiden kuvanlaatu on vähän kyseenalainen (ainakin ne mitkä sopivat minun kukkarolle).
     
  2. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Meillä on ollut jo useamman vuoden tykki (NEC VT440) vaaleaseinäisessä olohuoneessa, jonka kahden seinän ikkunat "pimennetään" valkoisilla pimennysrullaverhoilla. Katseluetäisyys on vajaa 3 metriä ja kangas on rullakangas, joka kaiken lisäksi on ikkunan edessä eli kankaan alapuolella on lämmityspatteri (tästä minua varoiteltiin, muttei kangas ole yhtään sen enempää kuprulla kuin aikasemmassaan asennuspaikassa).

    Eli aika pitkälti samanlainen tilanne kuin sinulla. Suosittelen tykin hommaamista, kyllä siitä leffat näyttää paremmilta kuin 42" plasmasta. Normi tv-katseluun en kyllä tykkiä suosittele.
     
  3. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Kyllähän iso kuva on aina nautittavampi useimpien mielestä. Siis tykkiä ehdottaisin. Noiden ikkunoiden pimentämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ei riitä, että saa jotenkin pimennettyä huoneen. Tarvittaessa kannattaa jopa laittaa verhojen, siis kunnollisten pimennys(rulla-)verhojen yhtayteen kanavat, jotka estävät valon kiertämisen verhon sivuilta(sain peitettyä 5 ikkunaa 2:lla pimennysverholla!). Tällöin katsominen on mahdollista myös kesällä auringonpaisteessa.

    Toinen huomioitava seikka on heijastuva valo. Kannattaa mielestäni tummentaa kaikki ympäristö screenin lähellä esim. verhoin ja kattoon tehdä levytys tai maalaamalla tummennus, ei välttämättä mustaa, mutta tummaa mattapintaa. Hyviksi väreiksi ovat useat huomanneet tummanpunaisen tai -sinisen, muitakin värejä voi tietysti käyttää. Alakatto on myös hyvä ratkaisu, voi laittaa alakaton yläpuolelle esim. halogeenispotteja ja muita sähkövetoja). Pari metriä screenistä ulospäin riittää tuo valonblokkaus, enempi on parempi-itselläni on tuo reilut 2m. Verhojen ei tarvitse olla mitään raskaita, vaan esim. pellava on kevyttä, mutta mattapintaista, ei aiheuta heijastumia.

    Näihin toimenpiteisiin uppoaa n.500-700€, mutta kannattaa varmasti. Näitä toimenpiteitä voi toteuttaa vähitellen ja varovaisesti hellasärö huomioon ottaen, jos sellainen on rajoittavana tekijänä. ;)
     
  4. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    En minä näitä vertaisi toistensa poissulkevina vaihtoehtoina. Valinta on sen mukainen mitä aiot laitteella tehdä. Leffoja katselevalle projektori on luonteva valinta.

    Leffaviihteestä puhuttaessa projektorilla saat heti isomman elokuvamaisemman kuvan. Viihdearvo on ilman muuta projektorille sen tärkein plussa. Pimennysverhot on aiheelliset. Vaaleat seinät ja verhot voi hieman rokottaa heijastettua kuvanlaatua muttei ne sentään mikään este ole. On täälläkin useimmilla vaaleat olohuoneet. Katseluetäisyyden 2,7m takia joudut valitsemaan melko pienen kankaan, mahdollisesti välillä 150-180 cm leveys. Katseluleveys etäisyyskerroin on noin 1,8-1,5x. Yleisesti tuohon tilanteeseen sopii parhaiten harmaa kangas. Tavallisia telkkariohjelmia uutisia, sarjoja jne varten on projektori melko väärä väline. Siihen kannattaa olla siisti töllö tai pieni lituska, plasmakin käy.

    Plasmakin on noin pienessä huoneessa harkinnan arvoinen mahdollisuus, täytyy todeta mutta jäähän kuva vähän pieneksi. 42" plasmalla katsot ikäänkuin takarivistä. Katselukertoimeksi tulee noin 3. Myöskin tulevat HD-materiaalit jää plasmatelkkarin mallin mukaan jopa kokonaan hyödyntämättä, siksi oikeastaan kannattaa satsata samantien tonni enemmän ja ottaa sellainen laite jossa resoluutio riittää pidemmälle/tai odottaa niiden hintojen halpenemista. Jos erottelykyvystä ei välitä yhtään ja kelpuuttaa esim. 852x480 resoisen 42", plasma on toki ehdottamiasi hyviä projektoreita edullisempi vaihtoehto. Viimeistään jos projektorin pariksi tarvitun telkkarin hinta lasketaan mukaan.
     
  5. jriihi

    jriihi Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2005
    Viestejä:
    460
    Saadut tykkäykset:
    0
    Plasma ja projektori ovat kaksi vähän eri asiaa. Plasmalla voi tietty myöskin katsoa leffoja mutta projektorilla saa kunnon leffafiiliksen.

    Normaaliin tv ym katseluun kannattaa kyllä olla joku plasma ja leffat sitten tykillä. Joku Z3+panasonic perus 42" plasma maksaa jotain 1100e+1500e(?)+screenin hinta. Pääsee tällä parhaaseen kokonaisuuteen mielestäni.

    Itsellä on jo tykki mutta harkitsen josko ostaisi plasman tv katseluun.
     
  6. patrik

    patrik Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2003
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista, olen todellakin hankimassa myös n. 26" LCD:tä television katseluun, jolloin olohuoneessa ei enää tarvitse isoa ja syvää 32:sta. Olin todellakin ajatellut kuvan leveydeksi n. 140 - 150cm. Ny sitten vain pitää miettiä, mikä tykki, kangas ja 26" LCD. Rahaa uppoaa varmasti yli 3000 e.
     
  7. Jeje2

    Jeje2 Fubar Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    1 417
    Saadut tykkäykset:
    1
    Menee makuasioiksi, mutta tarvitaanko olohuoneeseen TV:tä tykin rinnalle?

    Itse olen kovasti ajatellut pitäväni olohuoneessa vain tykin, jolla katsoa leffat ja lempisarjat TV:stä (diginä toki)

    Sitten makkariin pienempi littunäyttö (17-27") muuhun katseluun.

    Koska kun tykki on ei TV:ä enää "vieraille" näytetä vaan tykki rules - joten tarve TV:lle olohuoneessa pienenee.

    Mutta kuten sanottu kunkin oma maku ratkaiskoot - valinnan vaihtoehto on :thumbsup: :love:
     
  8. babushka

    babushka Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2003
    Viestejä:
    528
    Saadut tykkäykset:
    2
    Meillä on tykki olkkarissa ainoana TV-kuvanlähteenä. Makkarissa on lisäksi 19" LCD-telkku. Hyvin on toiminut. Kesällä on n. 3kk jona aikana on hyvä pistää vähintään kaihtimet kiinni, ja n. 1kk jona aikana pimennysverho kannattaa päivisin olla alhaalla. Mutta nyt olen jo pitkään katsellut telkkaria iltapäivästä eteenpäin moitteetta ilman mitään verhoja ikkunoiden edessä. Tykkinä H57 ja kangas Stewart FH 100"... okei, kangas toki auttaa asiaa eliminoiden suuren osan hajavalo-ongelmasta.
     
  9. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lainataampa hieman tätä threadia, vaikkei ongelmani olekkaan niinkään videotykin valitseminen vaan muun huoneen järjestely niin, että sekä videotykin että tv:n käyttö onnistuisi (ei toki samaan aikaan molempia).

    Tuli siis joku aika takaperin muutettua uuteen asuntoon ja muuton yhteydessä myin vanhan tykin pois koska tiesin että uuteen tilaan sen sijoittelu olisi haasteellista eikä aikaa oikein suunnitteluun ollut. Nyt on kuitenkin taas alkanu kuumottamaan tuo videotykin takaisin hankinta, että pakko alkaa miettimään varteenotettavia vaihtoehtoja tykin, kankaan sekä kaiuttimien (5.1 tai edes 4.1) sijoittelulle. Haasteen tuosta tuo olohuoneen pohja.

    Olohuone on mitoiltaan 4,36 metriä leveä sekä 3,8m pitkä. Toisella pidemmällä sivulla sijaitsee ikkuna (1,8m) sekä ovi takapihalle. Lyhyemmällä sivulla on liukuovi (118cm), josta pääsee keittiöön. Tosin keittiöön pääsee myös eteisen kautta eli liukuoven sulkeminen ei ole ongelma elokuvaa katsottaessa. Suurin ongelma onkin liukuoven vieressä olevat rappuset, jotka vievät 163x93cm kokoisen alueen. Asuntomme siis rakennettu 1,5 kerrokseen jolloin olohuone ja keittiö ovat 4 rappusen verran muuta asuntoa alempana ja tämän johdosta rappuset vievät osan olohuoneen lattiapinta-alasta. Olohuoneen huonekorkeus on rappusten kohdalta hieman runsas 3metriä.

    Toivottavasti kuvat antaisivat jonkinlaisen käsityksen tilan ongelmakohdista.

    katso liitettä Photo 18.1.2012 13.31.13.jpg
    katso liitettä Photo 18.1.2012 13.32.20.jpg
    katso liitettä Photo 18.1.2012 13.32.28.jpg

    (Pahoittelut kuvien väärinpäin olemisesta, koneellani kuvat on käännetty oikein mutta tuossa näkyvät väärin jostain syystä)

    Voin myös lisätä suuntaa antavan pohjapiirustuksen heti kun saan sen tehtyä, mikäli joku sen kokee tarpeelliseksi.

    Olisi siis mukava kuulla muiden ideoita miten ko. tilaan saisi järkevästi sijoiteltua videotykin, kankaan ja kaiuttimet sekä myös television.
     
  10. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Laita pohjakuva näkyviin. Noista kuvista ei oikein saa käsitystä. Tuollaiseen pinta-alaan pitäisi kyllä saada ht.
     
  11. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 18.01.2012
  12. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei taida ideoita olla muillakaan?
     
  13. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Rullakangas siihen sohvaa vastapäätä oven yläpuolelle.
    Silloin ei voi käyttää kotiteatterin vahvistinta/kaiuttimia TV:n katselun, mutta kuka uutisissa ja tusinasarjoissa sellaisia tarvitsee?
     
  14. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta mihin kaiuttimet?
     
  15. tpi

    tpi Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 400
    Saadut tykkäykset:
    34
    Cambridge Minxit seinään kiinni. Niin minulla on hiukan vastaavassa paikassa.
     
  16. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on kaiuttimien virkaa hoitamassa jo Wharfedalen 10.1 sarjaa. Näitä pitäisi siis käyttää.
     
  17. obeesi

    obeesi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.01.2008
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän helpommalla pääse, kun kääntää sohvan kaiuttimiin päin. 3m leveälle seinälle luulisi mahtuvan kankaan ja kaiuttimet. Tosin katseluetäisyys taitaa jäädä aika pieneksi?
     
  18. hapatsu

    hapatsu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.09.2008
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitteiden sijoitteluun en ota kantaa, jokainen laittaa sinne mihin parhaaksi näkee.
    Mutta ilman muuta kannattaa laittaa tykki ja kangas, maksaa suunnilleen samanverran kuin joku puolet pienempi plasma.
     
  19. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mihis tämä taas liittyi? Ei ainakaan alkuperäiseen kysymykseeni. Ja se televisio minulla jo on joten en ole sellaista hankkimassakaan.
     
  20. juh4

    juh4 Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2011
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo oli itsellänikin mielessä, mutta ongelmaksi tulee, että tällöin sohva tulisi ikävästi suoraan ikkunaan kiinni ja kun kyseessä on divaanisohva eikä sen kätisyys ole enää muutettavissa niin se tulisi tietysti väärin päin eli divaaniosa tulisi ulko-oven viereen.
    Tällä ratkaisulla katseluetäisyyden ohella heijastusetäisyys jäisi melko pieneksi, sillä tykki pitäisi kiinnittää verhokiskojen edessä olevaan peitelippaan, joka on 20cm seinästä ja tähän kun lisää vielä tykin vaativan syvyyden niin heijastusetäisyys olisi äkkiä 3 metriä tai jopa vähän alle. 100" kuvan saaminen tältä matkalta on vähintään haasteellista.
     
    Viimeksi muokattu: 20.01.2012